Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Uanset om du skal ud og have købt din første riffelkikkert eller skal have opgraderet udstyret inden bukkejagten, er der tips og gode råd at hente i denne artikel om riffelkikkerter. Der er sket en enorm udvikling fra udviklingen af de første optiske sigtemidler i 1840-erne til de avancerede riffelkikkerter vi har i dag.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Anders Langhorn lavet en testoversigt af riffelkikkerter. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Riffelkikkert Test: Top 5 Bedste Riffelkikkerter

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Jaeger Elite IR


Bedste riffelkikkert

Pris: 2.699 DKK

Jaegers svar på en allround kikkert. Kan anvendes til alle former for jagt og vil dække de fleste behov. Kikkerten har helstøbt 30 mm tube og et ekstra stort synsfelt med et belyst sigte. Vælg mellem 11 lysindstillinger. Den er oplagt til de fleste typer af jagt.

Fordele

  • God optik
  • Ekstra stort synsfelt
  • Belyst L4Dot

Ulemper

  • Ingen åbne justeringsskruer

2. Jaeger Classic Riffelkikkert


Bedste billige riffelkikkert

Pris: 549 DKK

God allround riffelkikkert som opfylder kravene til almindelig dansk jagt fra solopgang til solnedgang. Det er et pålideligt kikkertsigte med en vidvinkel linse. Den er velegnet til salon, mindre rifler og luftgevær. En god begynder kikkert.

Fordele

  • God optik
  • Lang garanti
  • Kan monteres lavt

Ulemper

  • Ikke belyst trådkors
  • Ikke ypperste kvalitet

3. Vortex Diamondback Tactical Riffelkikkert


Bedste premium riffelkikkert

Pris: 4.199 DKK

Her får du en kikkert med indbygget afstandsmåler og automatisk korrektion af sigtemidlet under hensyntagen til de ballistiske informationer, afstand, temperatur og lufttryk.

Fordele

  • Stor forstørrelsesgrad (8x zoom)
  • Indbygget afstandsmåler
  • Automatisk korrektion af sigtemiddel

Ulemper

  • Dyr

4. Vortex Strike Eagle 1 Riffelkikkert


Bedste drivjagtskikkert

Pris: 5.899 DKK

Med imponerende synsfelt og en lysstærk optik, som leverer kant-til-kant skarphed og naturtro farvegengivelse vil du have en stor fordel på drivjagt. Denne kikkert kan også anvendes til jagt på farligt vildt. Sigtet er belyst, så du langt nemmere kan bedømme afstande og vurdere vejrets indflydelse på skuddet.

Fordele

  • 5x zoom giver mere fleksibilitet
  • XD glas for bedre farve og skarphed
  • Vandtæt og dugfri

Ulemper

  • Pris

5. Zeiss Victory HT 3-12×56 Riffelkikkert


Zeiss Victory HT 3-12x56 Riffelkikkert

Bedste natkikkert

Pris: 21.490 DKK

Her får du virkelig forlænget jagten i dårlig belysning. Uovertruffen lysgennemgang og stor objektivdiameter. Den er udstyret med en exceptionel lysgennemgang på 95%, så selv i dårlige lysforhold kan jægeren se sit mål klart og præcist. Forstørrelsesområdet giver anledning til en bred vifte af jagtmuligheder.

Fordele

  • 95% lysgennemgang
  • Fint belyst sigte
  • High Transmission glas i alle linser

Ulemper

  • Objektivdiameter forhindrer meget lav montage

Guide til riffelkikkert

Hvad er en riffelkikkert?

Funktionen af en riffelkikkert kan virke ret simpel da den blot sikrer, at skyttens sigtelinie er sammenfaldende med projektilets bane på en given afstand. For at nå dertil kræves imidlertid lidt mere glas og mekanik, som jeg vil komme nærmere ind på i det følgende. 

Idéen til den moderne riffelkikkert opstod allerede i det tidlige 17-århundrede, hvor amatør astrologen William Gascoigne havde forladt din stjernekikkert ude af kassen. Da han kom tilbage og kiggede gennem dem opdagede han, at en edderkop havde lavet et nydeligt spin i kikkerten og fandt, at spinnet såvel som målet var centreret i spinnet. Det tog ikke lang tid for at komme op med idéen om at det må kunne bruges til noget nyttigt. 

Selv om opbygningen af riffelkikkerter varierer, er de dog opbygget over samme princip. De består af et objektiv placeret i den forreste del af kikkerten. I den modsatte ende har vi okularet. Der er andre interne linser i kikkerten som har indflydelse på hvordan kikkerten virker. Efter objektivlinsen findes fokuslinsen som hjælper med at fokusere objekter i kikkerten. Mellem objektivet og okularet har vi kikkertrøret som indeholder forstørrelses linser og selve sigtemidlet (også kaldet reticle). 

Hvis riffelkikkerten har variable forstørrelse, opnås dette ved at bevæge forstørrelses linsen mod objektivet når du forøger forstørrelsesgraden og modsat mod okularet når du reducerer forstørrelsesgraden. 

Sigtemidlet kan være placeret enten foran eller bagved forstørrelses linsen. Er sigtemidlet placeret foran forstørrelses linsen (kaldet første fokalplan) vil sigtemidlet blive forstørret i samme forhold som målet. Hvis sigtemidlet er placeret bag forstørrelses linsen (kaldet andet fokalplan), vil sigtemidlet have samme størrelse uanset kikkertens forstørrelsesgrad. De fleste riffelkikkerter har sigtemidlet placeret i andet fokalplan, men begge typer findes på markedet. Hvis sigtemidlet er placeret i første fokalplan kan du anvende sigtemidlet til at estimere afstand til målet. Det kan du naturligvis også med sigtemidlet i andet fokalplan, men så skal det være med udgangspunkt i en bestemt forstørrelsesgrad, f.eks. maksimal forstørrelse. 

Riffelkikkerter skal være lufttætte og er typisk fyldt med en inaktiv gas som skal sikre mod indtrængning af atmosfærisk luft. Dette modvirker dug på linserne ved svingende temperaturer, hvorved kikkerten vil være ubrugelig. 

Den udvendige del af riffelkikkerten holder linser og sigtemiddel på plads og det er også kroppen som er bindeled mellem montage og riffel. Kroppen indeholder også justeringsanordninger så som højde- og sideværts justering, parallakse justering, afstandsmåler og kontrol af belyst sigtemiddel for de kikkerter der er forsynet med disse. Som minimum vil der dog være højde- og sideværts justering, samt mulighed for at justere fokus så sigtemiddel og mål fremstår skarpe.

Midterrøret som indeholde justeringsskruer for sigtemidlet er også hvor man normalt monterer selve montagen der forbinder kikkerten med riflen. Diameteren på midterrøret er normalt 25,4mm (1”), 30mm eller 34mm. For riffelkikkerter til jagtbrug kan 30mm nu siges at være den nye standard. 34mm eller mere er typisk anvendt til taktiske kikkerter hvor der er krav om større justeringsområde af  sigtemidlet i forbindelse med lange skud. Riffelkikkerter benævnes efter forstørrelsesgraden og diameteren på objektivet, f.eks. 3-9 x 50 som indikerer at kikkerten har variabel forstørrelse fra 3 til 9 gange og en diameter på objektivet på 50 mm. Hvad dette konkret betyder for for ydelsen af kikkerten kommer jeg tilbage til senere.  

Hvorfor skal jeg købe en riffelkikkert?

En væsentlig fordel ved at have en riffelkikkert er, at den forstørrer målet hvorved mål og omgivelser vil fremstå mere klart. Dette medfører mere præcise skud på større afstand.

En riffelkikkert vil, hvis den er bare af nogenlunde god kvalitet, også forbedre udsynet tidlig morgen og sent på dagen. Dette er jo netop de tidspunkter, hvor der er mest bevægelse i vildtet og det forbedrer derfor chancerne væsentligt for at nedlægge et bytte. Med korn og kærv vil man opdage at der ikke er lys nok i skumringen til at se om korn, kærv og mål står overens. Dette forhindrer således et etisk forsvarligt skud. 

Riffelkikkerten forbedrer nøjagtigheden væsentligt. Et normalt stål sigte kan let dække op til 15 cm af målet på en afstand af 100 m. Et tyndt sigtemiddel i en riffelkikkert dækker til sammenligning kun 3 mm på 100 m, hvilket vil tillade den ultimative præcision – hvis skyttens færdigheder rækker til det.

Riffelkikkerter med åbne/tilgængelige justeringsskruer har endvidere den fordel at man kan “klikke” for at kompensere for kuglefald eller vindafdrift på længere afstande. I kombination med en afstandsmåler, forbedrer dette muligheden for at ramme målet på længere afstande.

Endelig består sigtebilledet med stål sigter af en kærv som er placeret relativt tæt på øjet, et korn som sidder nær riffelpibens munding samt selve målet. Øjet kan kun fokusere på 1 afstand og de 2 andre objekter vil fremstå uskarpe. En riffelkikkert bringer sigtemiddel og mål i samme fokale plan hvilket gør skydning meget lettere.

Hvilken riffelkikkert skal jeg vælge?

Når du skal vælge riffelkikkert skal du beslutteh hvad kikkerten skal bruges til? Pursch- eller anstandsjagt på normale afstande fra solopgang til solnedgang, drivjagt, skumringsjagt, bjergjagt, storvildtjagt m.v. Der findes specialiserede kikkerter inden for hvert felt, men også all-round kikkerter som dækker over flere anvendelsesområder. Hvis kikkerten primært skal anvendes til skumrings- eller natjagt kan det være en god idé at vælge en kikkert med fast forstørrelse da den lukker mere lys igennem. Belyst sigte er en klar en fordel under dårlige lysforhold, men ikke strengt nødvendigt hvis kikkerten kun skal anvendes f.eks. til jagt i Danmark fra solopgang til solnedgang. Når det overordnede behov er fastlagt skal du vælge hvilket sigtemiddel der passer bedst. Skal kikkerten anvendes til skumrings- eller drivjagt kan det være en fordel at vælge lidt grovere sigtemidler, mens præcisionsskydning eller skydning på lange afstande er lettere med fine sigtemidler. Herefter skal man tage et kig i pengepungen og beslutte hvor meget man vil investere i sagen. Der er en klar tendens til at pris og kvalitet hænger sammen når det kommer til riffelkikkerter. De dyrere kikkerter vil typisk have optimal lysgennemgang, have klare og skarpe billedgengivelse helt ud i randen af kikkerten og god mekanisk holdbarhed, være “klikfaste” så man kan regne med at et klik rent faktisk svarer til f.eks. 1 cm på 100 m.  

Konfiguration og justering af riffelkikkerter

Nedenfor vil jeg angive mine holdninger til hvilke riffelkikkerter der passer bedst til forskellige formål. Jeg har ikke medtaget alle tænkelige formål da det vil føre for vidt.

Allround

Jagt på vildt op til de store hjortevildt arter.

Skudafstande fra 50 – 300 m

Konfigurations forslag: 3-9 x 40, 2,5-10 x 40, 2-10 x 42, 4 x 32, 6 x 36, 6 x 42.

Bjergjagt med let riffel

Skudafstand fra 50 – 300 m.

Konfigurations forslag: 1,5-8 x 32, 2-8 x 32, 6 x 42, 4 x 32.

Skov- /drivjagt

Typisk korte skudafstande.

konfigurations forslag: 1-4 x 24, 1-6 x 24, 1,5-8  x 32, 2,5 x 20, rødpunkts sigte (så som Aimpoint eller lignende.

Farligt vildt

Typisk korte skudafstande fra 20 til 80 – 100 m.

Konfigurations forslag: 1-4 x 24, 1-6 x 24, 2,5 x 20, rødpunkts sigte (så som Aimpoint eller lignende.

Jagt på de åbne vidder

Typisk lange skudafstande fra 100 – 400 m.

Konfigurations forslag: 3-12 x 42, 4-16 x 42, 3-15 x 42, 4-16 x 50.

Skumrings-/natjagt

Normalt relativt korte skudafstande op til ca. 100 m.

Konfigurations forslag: 2,5-10 x 56, 3-12 x 56, 7 x 56 eller 8 x 56. 

MOA vs. MRAD riffelkikkerter

Riffelkikkerten “klikker” enten i MOA (minute of angle) eller MRAD (milli radianer). De amerikanske riffelkikkerter flytter normalt ¼ eller ⅛ MOA. Et minute of angle er 1/60-del af en grad og ¼ MOA svarer derfor til 7,3 mm på 100 m afstand. 

De kontinentale riffelkikkerter klikker normalt i MRAD og flytter normalt sigtet 1/10 milli radian – svarende til 10 mm på 100 m afstand. 

Skal du så vælge MOA frem for MRAD? Næh, det har ingen større betydning, men du skal naturligvis vide om det er det ene eller andet når du skal indskyde riflen eller lave en klik-tabel til brug for forskellige skudafstande. Her er det vigtigt at huske at et klik vil flytte sigtet det dobbelte når du fordobler skudafstanden. Et klik på 1/10 MRAD vil altså flytte retningspunktet 20 mm på 200 m.  

Kombinér riffelkikkert med andet udstyr

Der er flere gadgets man kan kombinere med sin riffelkikkert i dag. Det kan f.eks. være en lygte som monteres på riffelpiben til brug for natjagt på vildsvin, mårhund eller andet og som kan tændes lige før man laver den sidste tilretning af sigtet og afgiver skud.

Hvis man ønsker at filme jagtsituationen kan man købe forskellige adaptere der muliggør montering af mobiltelefon med kamera på kikkertens okular. Man vil her skulle sigte via billedet på telefonen, hvilket kan være lidt besværligt men så får man til gengæld en lille film af jagtsitationen. 

Vedligeholdelse af riffelkikkert

Riffelkikkerten bliver ofte overset og kun lemfældig vedligeholdt. Selve kikkerthuset kan rengøres med en fugtig klud. Undgå olie eller opløsningsmidler, da det kan beskadige O-ringene som sørger for at kikkerten er luft og vandtæt. Man bør være specielt opmærksom på linserne. Under rengøring af selve riflen bør man lade linsebeskytterne sidde på, så man ikke risikerer at få olie eller opløsningsmidler på linserne da det kan ødelægge linsernes coating og derved reducerer lysgennemstrømningen. Man skal heller ikke tørre linserne af med papirservietter eller et hjørne af T-shirten. Det kan ridse overfladen. Brug i stedet en linsepen linsepen som fås i forskellige udgaver til brug for kikkert linser, kameralinser m.v. 

Al støv bør børstes af med linsepennen. Sørg for at komme helt ud i kanten af linserne. Hvis der er genstridigt støv på linserne kan du trække børsten lidt tilbage i huset så børsterne bliver kortere og stivere. Når al støv er fjernet kan linserne tørres af med en svamp eller microfiberklud beregnet til linser. Det er vigtigt at svamp eller klud er helt rene uden spor af opløsningsmidler.  

Valg af riffelkikkert

Typer

Allround

Til almindelig jagtbrug kan man med fordel vælge en riffelkikkert med variabel forstørrelse fra 2,5 eller 3 til 9 eller 10 gange forstørrelse, med en objektivdiameter på ca. 40. Dette vil være mere end rigeligt til langt de fleste jagtformer. Hvis man også vil bruge kikkerten til jagt under dårlige lysforhold kan man med fordel gå op til 50 mm i objektivdiameter og få kikkerten med belyst sigte. Kikkerten bliver naturligvis tungere jo større den er så det er ikke en fordel at købe den størst mulige riffelkikkert.

Drivjagt/skovjagt

Her er der typisk tale om skud på relativt kort afstand og ved drivjagt til vildt i bevægelse. Her har man brug for størst muligt synsfelt. Man kan derfor med fordel vælge en kikkert med lille forstørrelse f.eks. 1-4 x 24 eller 1-6 x 24 (evt. med belyst sigtemiddel) eller et rødpunktsigte som er et  decideret  drivjagt sigte som tillader at man holder begge øjne åbne. 

Jagt på farligt vildt

Her er der også tale om korte skudafstande i god belysning. Da man anvender kraftige rifler med væsentlig rekyl til dette er det vigtigt at man kontrollerer at afstanden mellem øje og kikkert er tilstrækkelig stor, så man ikke risikerer at få kikkerten i panden og pådrager sig det berømte Wetherby scar. Gode valg er 1-4 x 24 eller 1-6 x 24 med belyst eller groft sigtemiddel – gerne medforstørrende sigtemiddel. 

Bjergjagt

Ved bjergjagt er vægten på udstyret en væsentlig faktor. Skudafstandene kan varierer fra ca. 100 m til meget lange hold. Man bør derfor vælge en kikkert med åbne justeringsskruer så man kan kompensere for de variable skudafstande. Gode valg til bjergjagt vil være 1,5-8 x 32, 2-10 x 32 eller lignende. 

LR skytten

Her anvendes normalt rifler med tykke piber som kan lave ekstremt små skudgrupper. Her har man behov for riffelkikkerter med stor forstørrelse og fine trådkors i andet fokale plan. Jeg vil vælge en 6-24 x 50, men har set andre sværge til riffelkikkerter med endnu større forstørrelser op til 50 – 60 maksimal forstørrelse. 

Materialer

Riffelkikkerter er i dag hovedsagelig fremstillet af aluminium med en elokseret overflade som er meget modstandsdygtig overfor vejrliget og da det endvidere er hårdt til en hvis grad også modstandsdygtig overfor ridser. Linserne er lavet af slebet glas. Derudover finder man forskellige former for gummi til O-ringstætninger og evt. gummibelægning af okular eller den ring der anvendes til at justere forstørrelsen samt tænd/sluk knapper til belyst sigtemiddel.

Overflade/Belægning

Linserne er belagt med coating som reducerer lysets refleksion, hvorved lysgennemgangen forbedres. De bedste kikkerter på markedet tillader lysgennemgang på op til 95-96%. Dette er en væsentlig faktor hvis kikkerten skal anvendes til skumrings- eller natjagt, hvor man vil få væsentlig længere jagttid til rådighed i skumringen når man vælger en kikkert med høj lysgennemgang. Der findes endvidere belægninger som forhindrer vand på linsen. 

Retikel

Der findes et utal af forskellige sigtemidler på markedet. De mest populære er duplex sigtet eller fint duplex sigte. De består af trådkors som er tykkere i randen af kikkerten og bliver tyndere mod midten. Duplex sigtet kan både anvendes som ubelyst og belyst sigte. Det fine duplex sigte er godt til præcisionsskydning.  

Af andre populære sigtemidler kan man nævne det man kalder et tysk sigte, som består af 3 ret kraftige stolper med den midterste stolpe som ender i en spids. Dette sigte er meget anvendeligt til drivjagt eller jagt i dårlige lysforhold. 

Forstørrelse

Til almindelig jagt i Danmark hvor vi ikke er ude i ekstreme skudafstande, er maksimal forstørrelse på 9, 10 eller 12 gange mere end rigeligt. Disse kikkerter vil typisk have en minimum forstørrelse på 1,5, 2,5, 3 eller 4 gange som også tillader brug på kort afstand eller drivjagt.

Til drivjagt eller jagt på farligt vildt er det en fordel med lille forstørrelse, maksimalt 4 eller 6 gange med minimums forstørrelse på 1.

Hvis man er ude i ekstreme afstande eller mål skydning kan man med fordel vælge en kikkert med maksimal forstørrelse på 24 gange eller mere, med en minimums forstørrelse på 6 eller 8 gange.   

Dæmringstal

En kikkerts dæmringstal siger noget om hvor gode egenskaber en riffelkikkert teoretisk set har ved dårlige lysforhold. Jo højere dæmringstal jo bedre vil kikkerten klare sig i dårlige lysforhold. For at sammenligne dæmringstal skal det være kikkerter af samme kvalitet. Dæmringstallet beregnes ved at tage kvadratroden af forstørrelsesgraden ganget med diameteren på objektivet. En kikkert med 8 gange forstørrelse og en objektivdiameter på 50 mm vil altså have et dæmringstal på 20. 

Objektiv og linse

Objektiv diameter på 40 – 44 mm er mest almindeligt, men også større objektivdiameter såsom 50 – 56 mm er hyppigt anvendt. Det er klart at større objektivdiameter tillader mere lysgennemgang, men her kommer øjets udtrædelsespupil i spil. For yngre mennesker med godt syn er øjets udtrædelsespupil maximalt 7 mm. Denne aftager med alderen og for 50-årige vil udtrædelsespupillen være ca. 5 mm. Man kan altså ikke udnytte kikkerter med større udtrædelsespupil end øjets. Kikkertens udtrædelsespupil kan udregnes ved at dividere objektivdiameteren med forstørrelsesgraden. En 8 x 56 kikkert vil altså have en udtrædelsespupil på 7 mm. Her vil en yngre person se begyndende lystab når forstørrelsesgraden øges ud over 8 gange. En 50-årig vil skulle over 11 gange forstørrelse før lystab kan konstateres. 

Objektivets diameter har indflydelse på hvor lavt man kan montere kikkerten. Det er ønskeligt at montere kikkerten så lavt som muligt, så midten af kikkerten falder naturligt ud for midten af øjet når riflen føres til skulderen.

Funktioner

Alle riffelkikkerter har justering af højde- og sideretning, samt fokusering så sigtemidlet står skarpt i okularet. Justeringsskruerne kan være umiddelbart tilgængelige, hvilket er normalt for taktiske eller langdistance jagtkikkerter, eller dækket af et beskyttelsesdæksel. Den øverste justeringsskrue ændrer højdejusteringen. Skruen på den højre side af riffelkikkerten vil justere sideretningen. Justeringsskruerne skal have hør- og følbare “klik”, så man har en klar fornemmelse af hvor meget man justerer. 

Derudover, kan kikkerten have parallakse justering. Denne justering sidder typisk på venstre side af midterrøret. Alternativt kan det være indbygget i den del hvor objektivet er monteret. Parallakse justering foregår på den sidste type ved at dreje objektiv delen. Parallakse justeringen sikrer at sigtemidlet og målet er i det samme fokale plan. Sigtemidlet og målet vil kun være i samme fokale plan på en på en given afstand. Parallakse justeringen sikrer således at der ikke er parallakse ved den aktuelle afstand. Ikke alle riffelkikkerter har parallakse justering og disse er normalt justeret så de parallaksefri på 100 m afstand.

Kikkerter med belyst sigtemiddel vil have knapper til at tænde og slukke for denne funktion, ligesom man vil have mulighed for at justere lysstyrken. Nogle kikkerter slukker automatisk for lyset (batterisparefunktion) når riflen stilles nær lodret og tænder igen når riflen lægges vandret. 

I dag findes der riffelkikkerter med indbygget laser afstandsmåling. Nogle har endda indbygget ballistiske programmer som automatisk beregner træfpunktet på den målte afstand og justerer den røde prik så man blot skal holde lige på med den røde prik på retningspunktet.  

Vægt

Jo større kikkert (objektiv diameter og forstørrelsesgrad) des tungere kikkert. Kikkerter vejer typisk mellem 400 – 1,000 g. Det bør man tage med i overvejelserne når man vælger kikkert. Skal den anvendes til bjergjagt, vil man være bedst tjent med en lettere udgave, mens det ikke gør så meget hvis den kun tænkes anvendt til anstandsjagt eller skydebanen.

En tungere kikkert vil også stille større krav til montagens kvalitet, idet den skal kunne optage kræfterne den større masse påvirkes af under rekylen.

Design

Man kan jo ikke lade være med at kigge på designet når man vælger kikkert. De fleste har et nogenlunde traditionelt design, men kikkerter med ekstremt store objektivdiametre eller indbygget afstandsmåler, kan se ualmindeligt klodsede ud og pynter bestemt ikke på riflen. Mindre slankt designede riffelkikkerter i en passende lav montage ser bare bedre ud!

Terræn

Som allerede behandlet i det ovenstående er valg af riffelkikkert meget afhængig af hvilket terræn og jagtform den er tænkt til.

Pris

Der er ret god sammenhæng mellem pris og kvalitet når det kommer til riffelkikkerter. Man kan købe riffelkikkerter fra få 100-kroner op til ca. 30,000 kr. Hvor meget skal man så investere? Jeg vil sige så meget du har råd til. De fleste moderne rifler skyder tilfredsstillende, men hvis man ikke kan udnytte potentialet på grund af dårlig optik eller montage bliver man aldrig tilfreds med købet.

Den ekstra investering medfører bedre optik hvor billedet står skarpt og med god farvegengivelse, god lysgennemgang som forlænger jagtdagen netop på de tidspunkter hvor vildtet er mest aktivt, klikfast justering man kan regn med og i det hele taget en kikkert med mekanisk stabilitet. En god riffelkikkert kan man have glæde af i mange år og sikkert hele livet. 

3 tips til riffelkikkerter

Tip 1: Baser og ringe

Tænk på riffel, kikkert og montage som et samlet system der skal kunne arbejde sammen. Det er derfor vigtigt de tre elementer passer sammen. Køb en tilpas lav montage i god kvalitet som sikrer, at du har god kontakt mellem kolbe og kind når du kigger gennem kikkerten.

Tip 2: Montering af kikkerten

Når du monterer kikkerten på riflen starter du uden at spænde ringene til. Sørg for at sigtemidlet er justeret sigtemidlet ikke er skævt i forhold til riflen. Dernæst justeres øjenafstand og her kan du med fordel øge afstanden med et par cm i forhold til det der føles naturligt. Det sikrer at kikkerten ikke får kontakt til skytten ved skudafgivelse.

Tip 3: Bliv fortrolig med kikkertens funktioner

Læs manualen. Man vil ofte opdage funktioner man ikke lige havde tænkt på. Bliv fortrolig med de forskellige funktioner. Hvor mange gange har jeg ikke mødt folk på skydebanen som ikke aner hvor meget sigtemidlet flyttes pr. klik eller om man skal skrue højre eller venstre om for at ændre sideretningen.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken riffelkikkert er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test-oversigt og kåret de 5 bedste riffelkikkerter. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Riffelkikkert vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en riffelkikkert?

Valget af riffelkikkert afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Hvad siger undersøgelser om riffelkikkerter?

Naturerhverv har undersøgt de nationaløkonomiske konsekvenser af danskernes brug af fritidsaktiviteter. Det fremgår at jægere bruger i gennemsnit ca. 12,000 kr om året på denne aktivitet. Heraf ca. 38% på udstyr så som riffelkikkerter og andet. Væksten i forbruget er ca. 5% om året. Tilsvarende tal for Sverige er dog noget højere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj