Registrer
Et kodeord vil blive e-mailet til dig.

I starten af oktober gik vores høns i haven det meste af dagen, mens vi havde været ude i haven. Efter kl. 16 overvejede jeg at lukke dem ind, men skulle lige ordne noget i kælderen, mens min kone gik tur med hunden. Jeg kiggede op ad kældertrappen til hønsene, der gik i baghaven – alt var fred og idyl.

5 minutter senere, måske 7, så hører jeg en høne, der skræpper op og spektaklet kommer nærmere. Jeg skal lige lægge de ting fra mig, som jeg står med og løber imod kælderdøren. Støjen fra hønen kommer helt ned i kælderskakten, jeg brager døren op og fornemmer at hønen og et dyr mere er bag døren. Ræven springer forbi døren og op ad trappen – helt lav, men jeg kaster mig ned og fanger den med højre hånd i nakken og griber hårdt fat i den og løfter den op. Den hænger nærmest bare i nakken og er ikke i stand til at dreje hovedet imod mig.

Hvad gør en klog? tænker jeg. Hmm, ræven ser jo ikke ligefrem rask og fin ud, så ind i kælderen og finde øksen – uden at give slip. Jeg finder øksen næsten ude ved garagen, går ind i et kælderrum, hvor jeg har lidt frit gulvplads. Jeg trykker ræven ned i gulvet, stiller øksen fra mig og skifter hånd, så jeg trykker rævens hals og hoved ned i gulvet med venstre hånd, tager øksen med højre – jeg slår den i skallen med bagsiden af øksen 3 gange, til jeg hører kraniet knase. Nu begynder blodet at fosse ud af næsen på den og jeg skynder mig ud af kælderen med den og smider den på en 2×4 jeg bruger til at slagte høns på. Da den flimrer lidt i vejrtrækning og puls, hugger jeg den i halsen med øksebladet.

Ræven havde taget 4 høns, en fandt vi ikke, en fandt vi død og en var så medtaget at jeg måtte aflive den. Den 4. høne fandt jeg i bagboens have – den var groggy og i den næste uges tid gik den dårligt, væltede og var usikker på benene, men derefter fik den det bedre og nu har den det helt fint igen. Hønen i kælderskakten havde siden gemt sig bag toilettet i kælderen. Vi måtte samle en lort fra ræven op i kælderen og vaske gulvet 3 gange for at få lugten af ræv væk. 2 dage efter kunne jeg lugte ræv i baghaven igen og i aftes har en genbo set en ræv i vores forhave.

I vores område (Lyngby, nordsjælland) ser rævene alle pillede og usunde ud med tynde haler og manglende pels og sår. Jeg har over nogle år fanget 3 ræve i fælde og så fået dem skudt af en jæger samme dag, men de er meget svære at lokke i fælden. Måske man sku’ prøve bue og pil?

Kraniet fra den håndfangede er kogt og ved at være helt renset, men det har en lang revne i hele ganen fra økseslagene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.