Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Når du skal afsted på jagt skal udstyret være i orden – også dine jagtstøvler. Mange underkender bare det vigtigste udstyr: ens fødder, som skal bære en ud og hjem igen. Uden dem er der ikke meget jagt, der kan lykkedes. Til hjælp har du som jæger heldigvis en bred vifte af jagtstøvler at vælge imellem.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Eskildsen lavet en testoversigt af jagtstøvler. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Jagtstøvler Test: Top 5 Bedste Jagtstøvler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Hanwag Lhasa II Wide Jagtstøvler


Bedste jagtstøvler

Pris: 2.183 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround jagtstøvle” er Hanwag Lhasa II Wide, som er en læderstøvle med membran og derfor er let og smidig. Det mellemhøje skaft beskytter skinnebenene mod stikkende krat, samtidig med at støvlens vandtæt materiale tillader foden at ånde.

Fordele

  • Smidig, men stadig med god støtte
  • Højskaftet nok til at konkurrere med gummistøvler
  • Lette at pleje

Ulemper

  • Ingen

2. Skuta Mid Proof Eco Jagtstøvler


Bedste billige jagtstøvler

Pris: 883 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige jagtstøvler” er Skuta Mid Proof Eco fra Haglöfs. Støvlen minder om en kondisko idet den er blød og følger fodens naturlige bevægelser. Da meget pürsch foregår om foråret i bukkejagten er det rart med en støvle som kan komme af med varmen og stadig holde det værste vand ude. Her er den særdeles velegnet til pürch, og ellers er den vandtæt og kan klare al slags terræn og vejr.

Fordele

  • Meget åndbar
  • Let
  • God kontakt med underlag
  • Smidig
  • Let

Ulemper

  • Moderat slidstyrke

3. Härkila Forest Hunter Jagtstøvler


Bedste premium jagtstøvler

Pris: 2.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium jagtstøvle” er Härkila Forest Hunter. Denne støvle er utrolig alsidig og selvom man skal vende sig lidt til stivheden er den uden sidestykke når det kommer til at klare krævende jagter i udfordrende terræn og klima. En støvle med virkeligt mange kilometer i.

Fordele

  • Høj grad tilpasning 
  • Skaber godt klima omkring foden
  • Slidstærk

Ulemper

  • Dyr

4. ECCO Xpedition III Gore-Tex


Bedste jagtstøvler til pürsch

Pris: 1.179 DKK

ECCO Xpedition III Gore-Tex vandrestøvlen er en alsidig makker for naturelskere, der sætter pris på både komfort og holdbarhed. Støvlen udfører fremragende på våde som tørre underlag, takket være dens Gore-Tex membran og robuste ydersål. Med et design, der balancerer mellem støtte og fleksibilitet, er støvlen ideel til lange jagture. Det ergonomiske design og høje kvalitet sikre, at ECCO Xpedition III lever op til sin titel som bedste jagtstøvler til pürsch.

Fordele

  • Gore-Tex teknologi sikrer tørre fødder under alle forhold
  • Robust byggekvalitet understøtter varig brug
  • Komfortabel pasform gør dem ideelle til lange gåture i varieret terræn

Ulemper

  • Vægten kan føles tung i forhold til lettere vandrestøvler

5. Gateway1 Woodwalker Jagt gummistøvler


Bedste jagt gummistøvler

Pris: 995 DKK

Vinderen i kategorien “bedste jagt gummistøvler” er Gateway1 Woodwalker, som brillerer med sit stilede udseende og gode håndværk. Disse gummistøvler er letvægts gummistøvler, hvilket gør at du ikke føler, at du skal slæbe rundt på nogle tunge støvler. Derudover har de en stødabsorberende sål og er 100% vandtætte.

Fordele

  • Stødabsorberende sål
  • Ekstremt slidstærke
  • Letvægts gummistøvle

Ulemper

  • Ikke så varmeisolerende

Guide til jagtstøvler

Hvad er jagtstøvler?

Det tidligste jagtfodtøj var nok mokkasiner eller sandaler, men meget er sket siden vores tidlige forfædre gik på jagt med spyd. Den moderne jagtstøvle udstyret med skridsikre såler samt en vandtæt og åndbar membran er langt fra de første forsøg på at lave en god sko – og så alligevel. Selvom dagens jagtstøvler er højteknologiske vidundere sammenlignet med et hulemandens skindfutter, er kravene stadig de samme for brugeren; beskyttelse mod elementerne og et værktøj i eftersættelsen af vildt. I dag opfylder fodtøjet selvfølgelig kravene noget bedre og mange af de ting, som tidligere blev set som luxus er nu standard. 

Hvorfor skal jeg købe jagtstøvler?

Når bøssen er pakket og alt er klar til jagt, stikker mange i et par røjser eller træsko, ja, endda kondisko (jvf. Nikolai fra Nak&Æd), men en gedigen læder- eller tekstilstøvle med membran er efterhånden lige så almindelig som gummistøvlerne. Og med rette; en jagtstøvle har mange fordele over sine konkurrenter – intet andet beskytter fødder og led så godt som en god snørestøvle.

Er du til den type jagt som foregår over store afstande og/eller vanskeligt terræn slår blødere fodtøj ikke altid til. Jagtstøvler aflaster foden, støtter anklen og tilbyder som regel et langt overlegent klima, hvilket gør at det betyder mindre om det er varmt eller koldt i vejret. Har man først fået våde eller fugtige fødder kan det ødelægge hele dagen, derfor er mange jagtstøvler udstyret med forskellig teknologi, der leder damp væk fra foden og holder den varm og tør.

Vandtætheden er selvfølgelig ikke lige så ekstrem som i et på gummistøvler, men i mange tilfælde er det tæt på og medmindre at man decideret dyrker en jagtform, hvor man skal stå i vand til over anklerne, klarer langt de fleste jagtstøvler sig fortrinligt. 

Hvilke jagtstøvler skal jeg vælge?

Gør dig klart, hvad dine behov er: hvilke jagtformer udøver du og hvordan er terrænet på dine jagtmarker. Er du i Sverige og jage elg med hund, er en støvle med god støtte, som du kan gå i hele og halve dage det rigtige valg. Er der pürch, som er din passion skal støvlen være let, lydløs og have en blødere sål, så underlaget bedre føles. Hvis anstand er den foretrukne, er det måske være at overveje støvler med foer eller en tykkere membran, som ofte er varmere end en ren læderstøvle.

Der er også vigtigt at tænke over hvilken pleje en given jagtstøvle kræver. Er du typen, som skiller hele geværet ad og omhyggeligt smører alle dele, uanset om det  har været regn eller høj sol på din jagt – så er en støvler, der kræver meget pleje nok ikke en udfordring for dig, måske vil du ligefrem nyde at pudse læderet op til det står blankt. Omvendt er der intet så ærgerligt som at hive et par krakelerede futter frem, som man hverken har tid eller lyst til at smøre nu, hvor man er på vej ud til reviret. Lige så træls er det når man ti minutter inde i første såt har våde fødder – her vil et par membranstøvler, der kræver et minimum et vedligeholdelse være en god løsning.  

Kombinér jagtstøvler med andet jagttøj

Den vigtigste makker til dine jagtstøvler er sokkerne. Brug lidt flere penge end du havde tænkt dig på sokker – en dyr støvler parret med en forkert sok er langt værre end en billigere støvle med premium sokker. Mange jagtstøvler har tykke såler, som gør dem slidstærke og skridsikre, men det betyder også tit at der ikke er meget affjedring, så her tager sokkerne den rolle. Jagt- eller vandresokker kan købes i forskellig tykkelse alt efter, hvor meget affjedring man har brug for. En tynd indersok, en såkaldt “liner”, er klart at anbefale, da den øger transporten af damp væk fra foden og er med til at forhindre vabeldannelse, da sokkerne glider mod hinanden og tager sliddet i stedet for foden.

De fleste jagtstøvler har et kortere skaft og kan derfor med fordel kombineres med galocher/gaiters, hvis dagens jagt byder på meget brombærkrat eller langt vådt græs. Fordelen ved denne kombi er også god til at holde flåter på afstand.

Indersålen kan også opgraderes med et bredt udvalg af alt lige fra elektroniske varmesåler, over uldsåler og til funktionssåler med memory skum. Mange dyrere jagtstøvler vil allerede have ret gode indersåler, men tjek alligevel før du køber. Er budgettet ikke til topmærkerne, kan en lidt billigere jagtstøvle komme konkurrenterne nærmere med en lækker sål – og nogle godt sokker.

Jagtstøvler vs. almindelige støvler

Jagtudøvelse stiller nogle unikke krav til ens udstyr; tøjet skal være vandtæt og lydløst og hatten skal være udstyret med en orange stribe, selv telefonen og armbåndsuret fås med særlige jagtrelevante funktioner og apps – ikke noget man ville prioritere, hvis man skulle på vandretur eller ned til bageren. Det samme er gældende med jagtstøvlerne, der ofte indeholder lidt mere teknologi end almindelige støvler – ligesom med løbesko kontra almindelige sko. For buejægeren eller kratluskeren betyder camouflage meget og der er et bredt udvalg af mønstre og farver blandt jagtstøvlerne, som ikke findes hos vandre- eller modestøvlerne. Andre igen drømmer om at nedlægge rener i polaregnene eller bøfler på savannen og har brug for støvler der kan klare et så i særligt klima. 

Mindre ekstremt og eksotisk kan såmænd også stille store krav og det omskiftelige vejr herhjemme er faktisk en større udfordring end man lige umiddelbart skulle tro. De fleste har kun et par støvler og de bærer jægeren afsted efter buk i den våde, kolde morgen som bliver erstattet med sommerhede op ad dagen. I januar skal sæsonen sluttes godt af med en kokkejagt og de arme støvler må nu klare hård frost, som pludseligt bliver regnet til sjap og efter frokost tage sidste såt i blændende solskin.

Vedligeholdelse af jagtstøvler

Selvom mange støvler er så godt som vedligeholdelsesfri, skal de friskes op fra tid til anden for at forblive vandtætte og bevare alle de andre lækre funktioner.  Membranen i støvler virker bedst når overlæderet er rent og imprægneret. Jagtstøvler i tekstil med membran kan ikke pudses som en læderstøvle og man kommer langt med en stiv nylonbørste og imprægneringsspray.

Gå udendørs og sprøjt imprægneringen på de rene, tørre støvler. Hold lidt afstand mellem sprayflasken og støvlen og forstøv hele overfladen – gentag evt. processen efter det første lag er trængt ind og tørret op. Dobbeltimprægneringen er ikke nødvendig hver gang, men når støvlerne er nye ud af kassen er det en rigtig god ide.

Læderstøvler uden membran og kan behandles med fedt, læderbalsam, olie, voks og spray. Er dine støvler med membran bør du undgå fedt, olie og balsam da det kan gøre støvlen for vandtæt og damp ikke kan undslippe membranen. Fedt, balsam og olie påføres med en klud på de rene, tørre støvler og undgå omhyggeligt områder med tekstil og gummi, såfremt dine jagtstøvler er en model med en sådan kombination. Disse produkter efterlader læderet smukt og blankt og holder materialet smidigt og vandtæt. Med det sagt bør du vente olie og fedt til efter støvlen er gået til – ca 100 timer på foden, indtil da vil en spray være nok. Fedt er den drøjeste i brug af trioen og nok også den de fleste anvender. Det er noget lettere at få en flot finish med olie eller balsam, men behandlingen holder knapt så længe og skal derfor gentages oftere.

Voks er en lidt mere omstændig proces og kræver i nogle produkters tilfælde en varmekilde som f.eks. en hårtørre. Voks er til gengæld åndbart og kan anvendes i kombination med membraner. Voksen kan lægge sig som en mælkehvid hinde på støvlerne, hvis ikke varmen er rigtig – voksens effekt er det stadig, men det kræver øvelse at få æstetikken på plads.

Silicone kan bruges til at pleje gummikanterne, selvom dette sjældent er nødvendigt.

Når jagten er overstået og dine jagtstøvler er godt møget til er det vigtigt at rengøre og tørre dem. Det er ikke nødvendigt at bruge kemikalier eller sæbe – koldt vand og en børste kan klare det meste. Blod kan fjernes med bagepulver eller spyt – ja, der er et enzym i menneskespyt, som opløser blod. Våde støvler skal helst tørre indefra og det er en dårlige ide at stille dem på radiatoren eller endnu værre foran brændeovnen. Tag indersålerne ud fyld støvlen op med papir og fjern det igen efter et par minutter eller køb en støvletørre. Det er vigtigt at støvlerne er rene før de tørre, sidder der mudder på dem tørrer overfladen uens og det kan give misfarvninger eller i værste fald deformere jagtstøvlen.

Der findes en del lugtfjernere og sko-deodoranter, hvis lugtgener er noget man døjer med. Et gammelt trick til at fjerne lugt er planten skovmærke eller Galium odoratum som den hedder på planteskoler. Den er let at finde i ældre løvskove – pluk hele planten og put nogle af dem friske ned i støvlerne. 

Valg af jagtstøvler

Typer

Alt værktøj har sit formål og det samme gælder fodtøj. Nogle jagtstøvler er så specifikke at få vil kunne finde noget at bruge dem til, men for ham der har behovet kan nichestøvlen være lige det hjælpemiddel han manglede.

Vandrestøvlen

Som alle raske spejdere kender dem er vandrestøvlen lidt stiv i det og designet til at tilbagelægge noget større afstande end man ville på en normal dansk jagt. Den er dog exceptionelt slidstærkt og et must, hvis jagtrejsens mål er et land med bjerge eller fjelde. Vandrestøvlerne er ofte meget gode til udfordrende underlag og stigende og faldende terræn. Skal du have oppakning med dig bør du også kigge efter en støvle fra denne kategori frem for en dedikeret jagtstøvle.

Pürschstøvlen

Er man bidt af en gal indianer og ynder at bruge en time på at snige sig hunderede meter skal jagtstøvlen være blød, let og lydløs og minde lidt om en kondisko. Det er en fordel når man vil gøre så lidt væsen af sig som muligt at støvlen har en eftergivende sål, så man kan komme op på tæerne og behændigt danse uden om terrænets støjende elementer.

Godsjagt

Når æstetikken er ligeså vigtig som funktionen, er det tit fordi man kommer fine steder og/eller holder traditioner i hævd. Der er særligt over at iføre sig tweedjakke, sixpence og slips og sådan et antræk skal selvfølgelig toppes med de rigtige støvler. Her er mange dyre mærker at vælge mellem og fælles for mange af modellerne er at de ikke indeholder meget teknologi, men til gengæld håndværk og tradition. Når man bliver fragtet fra såt til såt i jagtvogn behøver man ikke i samme grad en vandrestøvles egenskaber og kan nøjes med et par blankpudsede læderstøvler uden membran, som ligner en million.

Højskaftede

Er man ikke til gummistøvler, men stadig kommer de steder, hvor man pludseligt står i vand til midt på læggen er der selvfølgelig en løsning. Der findes snørestøvler, som er helt op til 12” høje, hvilket ikke er helt så meget som favoritrøjserne på 18”, men stadig nok til at rede sig tørskoet ud af de fleste situationer. Det høje skaft kan også være rart, hvis man skal igennem meget krat, som ellers ville kradse og stikke i skinnebenene og sidst men ikke mindst holdes varmen ofte bedre samtidigt med at huden kan ånde gennem membranen. Et stærkt valg omend der skal sin mand til at snøre de op til tre meter lange snørebånd ordentligt.

Ørkenstøvlen 

I sommervarmen eller på jagtrejse til Afrika vil lette og særdeles åndbare støvler være et kæmpe plus. Der findes en del producenter af safari- og ørkenstøvler, men de er sjældent set herhjemme i vores noget mere våde og kolde klima. Lige netop denne støvles mangel på vandtæthed får mange til at gå udenom, men faktisk kan støvlen være din ven selv i regnvåde Danmark. De lette tekstilstøvler tørre hurtigt og med et ekstra par sokker er man snart kampklar igen. En anden fordel er at der ikke skal meget pleje til for at holde denne type at jagtstøvle ved lige – i og med er der stort set ingenting er at vedligeholde.

Materialer

Alle materialer har sine fordele og ulemper, styrker og svagheder. Der er blevet fremstillet fodtøj af alt fra træ over stof og læder til stål. I jagtstøvleuniverset er de gængse materialer læder, gummi og tekstil, typisk en variant af nylon.

Tekstilstøvler er typisk lettere, mere åndbare og mere smidige sammenlignet med læder, men knapt så slidstærkt og svære, hvis ikke umulige, at gøre vandtæt, hvis membranen er beskadiget. 

Skal

Overlæderet skal kunne tage imod alt, hvad terrænet og vejret sender dets vej og gerne afvise det hele. Læder og tekstiler med eller uden membran kan være meget robuste, hvis kvaliteten er høj. Jagtstøvlerne kan blive endnu mere modstandsdygtige, hvis sålens gummi rækker op på den nederste del af overlæderet – især snuden og hælen har godt af den ekstra beskyttelse.

Syninger er altid et svagt punkt og derfor er der ofte en lettere opgave at gøre en støvle der er lavet af få store stykker materiale til at blive vandtæt. Overgangen fra et materiale til at andet kan også være en udfordring da eksempelvis læder og ruskind kræver vidt forskellig behandling.

Isolering

De fleste støvler er ikke isolerede over det hele, men kun der hvor det betyder mest – omkring ankel, ud over vristen og selvfølgelig i bunden med en kraftig gummisål. Flere mærker bruger et skummateriale, som f.eks. memoryskum der både isolere, transporter damp og stødabsorberer.

Foring

Deciderede forede jagtstøvler er der langt imellem, da sokkerne langt hen ad vejen er mere end nok til at holde selv slem frost ude. Går turen til polaregnene er det seriøst specialudstyr man skal ud i og det kan være relevant at leje sig til det man har brug for – tænk skiudstyr.

Foring kan dog også være mindre ekstremt og brugt mere som en måde at gøre en ellers stiv eller hård støvle lidt mere behagelig. En kombinationer af acryl og polyamid til dette formål er ofte brugt da det er slidstærkt, åndbart og relativt billigt. Cambrelle® finder man som for i støvler, der typisk er dyrer og rettet mod f.eks. bjergvandrer og militærfolk. Det er et ikke-vævet nylon materiale, som derfor har meget lille friktion og dermed er med til at forhindre vabeldannelse. Det kan også optage store mængder væsker og er derfor perfekt til at transportere damp væk fra foden og ud af støvlen.

Sål

Vibram har i mange år været toneangivende for, hvad en god ydersål var og de laver stadig nogle yderst gennemførte produkter, men flere mærker har forsøgt sig med deres egne udgaver. Man skal igen her tænke over, hvilket behov man har – en stiv sål er god til lange ture med oppakning og en blødere sål er mere behagelig til korte ture eller hvis man står stille. Din evne til at stå fast og godt på en given overflade er en funktion af ydersålens aggresivitet, en meget grov sål vil excellere på glatte og fedtede overflader og en sål med mindre furre i mønstret vil være god på veje – tænk på bilens vinter og sommerdæk. 

Indersålen er et kapitel for sig, da den kan være produceret i mange forskellige materialer, ofte i koncert med andre og listen af funktioner er nogle gange længere end støvlens. Indersåler i naturmaterialer som læder og uld går man sjældent galt i byen med, men være ikke bange for at forsøge dig med f.eks. memoryskum.

Funktioner

Vandtæt, stødabsorberende, svedtransporterende og slidstærk er alle udsagn man kan læse på skotøjsæsken til de fleste jagtstøvler i dag. Den store ting i dag er nok membraner og med rette – det er en ret genial opfindelse. Materialet består af forskellige lag af tynde hinder, som tillader damp at passere igennem sig fra den ene side, men ikke den anden. Der findes et utal af membraner, hvoraf GOREtex® nok er den bedst kendte, men mange gør dem kunsten efter og næsten alle jagttøjs- og outdoormærker har deres egen membran. 

Jagtstøvler kan også være udstyret med skum, som er med til at pumpe luft rundt i støvlen når man går. Dette hjælper på fodens klima, med at få damp ud og i længden på lugten.

En sidste funktion, der skal nævnes er snørebåndene. En forkert snøret støvle er ikke en god støvle at have på, uanset hvor dyr den så i øvrigt har været. Der findes wiresnøre, som strammer støvlen ind med bare et par drej på et lille håndtag. Nogle wiresnøre har lidt svært ved skidt og grus, som sætter sig i mekanismen, men opfindelsen virker godt og man er noget hurtigere i støvlerne end når fingrene selv skal på arbejde med hægter, løkker og knuder. 

Almindelige snørebånd kan sættes i støvlens øjer på måder, der fordre bevægelse i forskellige terræner, så skal man på jagt efter bjerggeder og derfor gå opad hele dagen kan det være en god ide at snøre støvlen om så den forreste del ud mod tæerne er lidt løsere og den øverste del til gengæld er bundet fastere. Når man så skal ned igen skal støvlen strammes lidt op over vristen, så foden ikke glider frem og støder tæerne ind i støvlens snude. Man skal selvfølgelig ikke snøre sine støvler om bare fordi der kommer en lille bakke, men det er et godt trick at kende hvis terrænet er mere ekstremt. Slutteligt om dette emne; vær opmærksom på, hvordan støvlen sidder i løbet af dagen. Har du strammet støvlerne for meget om morgenen, så er der ingen skam i at binde om når parolen er overstået. Mange støvler bliver lidt løse efter at have varmet op på foden i en time eller to og du vil gøre dig selv en tjeneste ved at stramme dem lidt.

Størrelse

En god fingerregel er at stikke foden i støvlen med de sokker du har tænkt dig at bruge og skubbe tæerne ud i spidsen – er afstanden fra din hæl til støvlens hælkappe stor nok til at du kan få pegefingeren ned i mellem er det en god indikator for om skoen kommer til at trykke. Desværre er der ingen guldstandarder for, hvordan en støvle skal sidde i butikken og nogle støvler giver sig meget, medens andre giver sig lidt. Du kan sagtens finde udførlige guides til hvordan du måler din fod, men når alt kommer til alt er der ikke andet at gøre end at tage ud og prøve nogle forskellige. Typisk går skal du en størrelse op i forhold til din skostørrelse.

Fit

Der skal i en støvle altid være plads nok til at foden kan arbejde og bevæge sig naturligt – mærk efter om du kan sprede og vippe op og ned med tæerne. Den forreste del af din fod står for balancen og er den snøret ind og klemt fast bliver din gang unaturlig og du risikere at belaste muskler og led unødig. 

Har du en bred fod kan du med fordel vælge en model i wide og muligvis undgå italienske og franske mærker. Ud over der kan næsten alle jagtstøvler justeres med de rigtige sokker, indersål og snøring, så de passer til lige netop den fod, der er blevet stukket i dem.

Vægt

De fleste kommer ikke til at mærke om deres støvle vejer 700 g eller 900 g, men det er værd at tænke over om du primært skal bruge støvlen som driver eller når du sidder i et tårn på anstand. I det sidste tilfælde vil en tungere, evt. isoleret jagtstøvle være at foretrække da vægten intet betyder når man sidder eller står stille, hvorimod en isoleret støvle risikere at blive for varm når man tramper hare, så her kan du spare lidt på vægten.

Design

Om det er til klassisk læder med hægter eller teknisk tekstil og wiresnøre det er det rigtige look, er det kun ham der skal eje jagtstøvlerne, der kan bestemme. Dog skal det siges, at der i vores traditionsprægede jagtnation bliver set lidt skævt til ham der dukker op på en godsjagt med en halvautomat og orange kasket fra den lokale foderstof eller tweed og slips, når der skal skydes ænder på aftentræk. Der er selvfølgelig ingen lov om dresscode og tit kommer der bare lidt drilleri og en god historie ud af det. Med det sagt vælger mange et mere afdæmpet design og går udenom støvler med mange farver, tekst og krummelurer selvom disse støvler funktionsmæssigt kan være fuldt på linje med de andre.

Vejrforhold

Når du alligevel åbner telefonen for at undersøge, hvornår solen er på himlen og hvordan vejret forventes at blive, vil det være en god vane at gå ud og stille støvlerne parat med det ekstraudstyr, som er relevant til at svare vejrguderne igen.  Bliver det en våd omgang vil det ikke skade at gå støvlerne over med imprægneringen eller fedtkluden en ekstra gang og pakke nogle tørre sokker evt. også gaiters. Skulle det ske at en indian summer giver nogle varme dage kan et på indersåler med køleeffekt gøres det til en ren fornøjelse at trave rundt i solskinnet. 

Pris

Man kan hurtigt købe sig fattig i udstyr og når gevær, jakke og buksesættet med Realtreeprint og alle afgifterne er betalt kan det være fristende at spare på et område som mænd har en tendens til at gå let henover. Her er det dog vigtigt at tænke over at det ikke er altid vi bruger geværet, hvorimod at gå på jagt, stå på jagt og gå hjem igen er givet hver gang – derfor bør støvlerne være en høj prioritet. Er budgettet ikke til topmærkerne kan en billigere læderstøvle med en lækker indersål, nogle gode sokker og den rigtige overfladebehandling ofte måle sig med selv de dyreste jagtstøvler i funktion omend ikke i slidstyrke og levetid. Støvlens klima bliver tit også ringere i løbet af dagen i billigere støvler, men det kan løses ved at skifte sokker i frokostpausen. Man bør holde sig fra helt billige støvler, da de ofte bliver slidt op så hurtigt at man lige så godt kunne have haft købt nogle lidt dyrer og til gengæld spare de ekstra ture i skobutikken.

5 tips til jagtstøvler

Tip 1: Kend dit behov

Er du afsted hver weekend og trækker også i jagtstøvlerne når du er med ungerne i skoven, bør du vælge en slidstærk støvle, som kan klare det høje aktivitetsniveau. Er det kun et par jagter, hvor du sidder i tårn eller står for på en skovjagt, kan du formentligt klare dig med en lidt billigere jagtstøvle, som ofte også vil være lettere og blødere og derfor ikke skal gås til i samme grad.

Tip 2: Sokker

Køb nogle gode sokker og brug en indersok. Her kan du også finindstille støvlens funktion efter dagens og dine behov – er det varmt? vælg en svedtransporterende sok og pak evt. et ekstra par. Er det koldt? Termosokker og evt. en varmesål. Er terrænet stenhårdt pga. hård frost og du har planlagt at gå langt? Sokker med ekstra affjedring. 

Tip 3: Rengøring 

Vask, tør og giv fedt eller spray efter brug, for at forlænge levetiden og vedligeholde udstyret funktioner – en misvedligeholdt membran er lige så vandtæt som ingen membran.

Tip 4: Find størrelsen

Brug god tid i butikken og læg dig ikke fast på en støvle får du har prøvet den iført de sokker du vil anvendt. En støvle er ikke bedre end som den sidder på foden uanset dens funktioner og pris – sidder de dårligt kan det ødelægge jagten og i værste fald ender de dyre, nye støvlerne med at blive bortvist til bunden af skabet.

Tip 5: Terræn

Gør dig klart hvad du skal lave og hvor. Hvis du skal vade op og ned af bakker, måske endda med en smule oppakning vil det kræve en stivere støvle end, hvis terrænet er fladt. Skal du hen til hochstanden via den pürschsti du har forberedt i april kan det igen være en fordel med en blødere jagt støvle.

Jagtstøvler mærker

Meindl jagtstøvler

Er til tysk firma som siden det 17ende århundrede har lavet sko. De var nogle af de første, der lavede støvler med membran i og har altid været kendt for kvalitet og slidstyrke. Selvom deres støvler designmæssigt er meget klassiske er Meindls produkter fyldt med teknologi, så der er noget for både technørden og den konservative.

Härkila jagtstøvler

Det svenske firma har eksisteret i over et halvt hundrede år og startede med hundeopdræt og træning. Nu producere de et bred sortiment af tøj, støvler og udstyr, som varierer fra mere klassisk til meget teknisk.

Seeland jagtstøvler

Seeland er grundlagt herhjemme i Danmark i 1976 og er leveringsdygtige i alt den danske jæger kunne ønske at iklæde sig til en given jagt, om det så er godsjagt eller andehullet det kalder. 

Aigle jagtstøvler

Dette klassiske mærke er herhjemme nok bedst kendt for deres gummistøvler, der i en menneskealder har holdt jægeres fødder tørre samtidigt med at se godt ud. Firmaet har faktisk eksisteret siden 1853 og startede med at lave kondisko og tøj. 

Haglöfs jagtstøvler

Norske Haglöfs blev stiftet af en frilufts elskende mand, der for over hundrede år siden i 1914 skabte sin første rygsæk. I dag laver Haglöfs friluftsudstyr med masser af teknologi og funktion og er bedst kendt som vandre-, klatre- og skisportsmærke.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilke jagtstøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test-oversigt og kåret de 5 bedste jagtstøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Jagtstøvler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en jagtstøvle?

Valget af jagtstøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Hvad siger undersøgelser om jagtstøvler?

Barfodet eller gængse sko?

Menneskets fod består af 26, knogler, 33 led og 19 muskler og er altså meget mere kompleks end man til daglig tænker over. I den videnskabelige artikel Barefoot vs common footwear: A systematic review of the kinematic, kinetic and muscle activity differences during walking af Simon Franklin, et. al. fremlægges det, hvordan brug af fodtøj kan begrænse fodens naturlige bevægelser og ændre måden vi går på der dermed vores holdning. Der er fundet sammenhæng mellem brugen af sko og sammensunken forfod og mindre smidig svang sammenlignet med folk der går mere barfodet.

Ingen duftspor?

Både D. Ray Maples og William Scott Whitlock har patenter på overtræk til sko og støvler, som skulle forhindre fodtøjet i af afsætte fært. Og hvorfor så det? jo, mange af de dyr der er genstand for jagt har lugtesansen som en af, hvis ikke deres bedste sanser. Det er sket for en del jægere at være lige ved at sikre sig byttet, blot for at få det hele spoleret idet dyret løfter hovedet, lader snuden veje i vinden, for så at forsvinde i den nærmeste tykning. Og det er de gange vi ser effekten af dyrenes skarpe næser, hvor tit sker der ikke at de falder over de duftspor jægeren har afsat på vej ind til tårnet og derfor aldrig kommer for?

About The Author

Martin startede sin karriere som bioanalytiker, men efter en jagttur til Canada, skiftede martin laboratoriekitlen ud med jagtarbejde. Fra 2018-2020 var han i lære som biotop- og vildtplejer i Dyrehaven Hindsgaul. Og fra 2020-2022 er han elev på Faurskov Gods.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj