Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

En lerduekaster er et alsidigt stykke værktøj, der træner dig til at blive en bedre haglskytte i din egen haves trygge rammer. Lerdueskydning er også en sjov og hyggelig aktivitet, der kan nydes med både venner og bekendte.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Elbæk lavet en test af lerduekastere. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Lerduekaster Test: Top 4 Bedste Lerduekastere

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Champion High Fly Manuel Lerduekaster


Champion Manuel Lerduekaster

Bedste lerduekaster

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround lerduekaster” er High-Fly fra Champion. Det er en manuel lerduekaster, der ikke fylder så meget, men som stadig er robust. Kasteren er nem og alsidig at bruge, og samtidig er den ikke særlig dyr.

Fordele

  • Nem at bruge
  • Robust
  • Fordelagtig pris

Ulemper

  • Manuel

2. Champion Håndholdt Lerduekaster


Champion Håndholdt Lerduekaster

Bedste billige lerduekaster

Pris: 119 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige lerduekaster” er Håndkasteren fra Champion. Det er en håndholdt lerduekaster, som er billig, nem at medbringe, og relativt holdbar. Du har dog brug for en ven til at kaste duen afsted.

Fordele

  • Rigtig billig
  • Nem at have med
  • Nem at bruge

Ulemper

  • Ingen mulighed for doubléer

3. Champion Workhorse Lerduekaster


Champion Workhorse Lerduekaster

Bedste premium lerduekaster

Pris: 4.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium lerduekaster” er Workhorse fra Champion. Champion er et anerkendt brand, og her går du virkelig ikke galt i byen. Det er en automatisk lerduekaster, med et magasin på 50 duer. Den fylder faktisk ikke så meget, og vægten er relativt lav.

Fordele

  • Kompakt og transportabel
  • Fin størrelse magasin 
  • Relativt lav vægt

Ulemper

  • Pris

4. Do-All Outdoors Håndholdt Lerduekaster


Do-All Outdoors - Håndholdt Lerduekaster

Bedste håndholdte lerduekaster

Pris: 999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste håndholdte lerduekaster” er Clay Cannon fra Do-All Outdoors. Lerduekasteren, der mest minder om en pistol. Den er nem at lade, og har en okay skudlængde (50 m). Det det lette alternativ til en reel lerduekaster.

Fordele

  • Let og nem at medbringe
  • Kan kaste doubléer
  • Fin skudlængde

Ulemper

  • Holdbarhed

Guide til lerduekaster

Hvad er en lerduekaster?

En lerduekaster er, som navnet nok antyder, et værktøj, der kaster lerduer i luften. En skytte skyder så lerduerne med en haglbøsse. Det kommer sig af, at man indtil omkring år 1875 lukkede duer fri fra fælder, og skød dem. Den form for inhumane konkurrencer var ganske normale, men heldigvis blev der gennemført lovgivning, der gjorde det ulovligt. Bagefter blev lerdue-foreninger oprettet, og konkurrencer blev genskabt. 

Hvorfor skal jeg købe en lerduekaster?

Den væsentligste fordel ved at have en lerduekaster er træning. Det er en utrolig luksus og stor mulighed at kunne gå udenfor og øve sig på lerduer, uden at skulle til at investere i våbenkufferter og banekort, for at kunne skyde på en flugtskydningsbane. 

Den anden væsentlige faktor, der ligger bag for sådan et køb er sport. Der findes mange konkurrencer i op til 50 forskellige discipliner, hvor lerdueskydning er den røde tråd. På en flugtskydningsbane kan man hurtigt få skudt mange penge af, og transporttid samt leje af baner er heller ikke gratis. Til gengæld er der på en skydebane et helt andet fællesskab, som du ikke finder ene og alene i baghaven. 

Det er også vedtaget ved lov, at man skal have bestået en haglskydeprøve, før man må gå på jagt med glatløbede haglvåben. Det er dog ikke lovligt at skyde med haglvåben, medmindre det foregår sammen med en skydeinstruktør – men kender du en instruktør, der vil hjælpe dig, er det et uvurderligt værktøj til at øve dig til haglskydeprøven. 

Udover alt det rationelle, er der altså også bare noget over at stå ude i solskinnet og skyde duer med dine bedste kammerater. 

Automatisk lerduekaster vs. manuel lerduekaster

En automatisk lerduekaster er et værktøj, der kører på batterier, og som indstilles til at skyde med bestemte intervaller, i bestemte retninger og i bestemte vinkler. Alternativt kan man også sætte en kontakt til, ligesom man tit og ofte finder på en skydebane. De automatiske lerduekastere er hurtige og nemme at bruge, og der skal blot fyldes lerduer i af og til. 

En manuel lerduekaster er mere “old-school”. Som regel sidder man på kasteren, og spænder selve kaste-mekanismen, og sætter lerduer i. Derefter trækker man i et håndtag i en eller anden afskygning, og lerduen kastes afsted. 

Hvilken lerduekaster skal jeg vælge?

Når man taler om lerduekastere, er der faktisk en hel del faktorer, som spiller ind. Du skal 

være særligt opmærksom på størrelse, vægt, valg af materialer og til sidst brugervenlighed. 

Vægten af lerduekasteren afhænger af materialet, og størrelsen afhænger af, om det er en automatisk eller manuel kaster. Brugervenligheden vil afhænge af den individuelle model, og er selvfølgelig subjektiv. 

Kombinér lerduekaster med skydevest

Bruger du meget tid på lerdueskydning, kan en skydevest absolut godt svare sig. I vesten er der lommer til patroner, chokes og alt hvad du ellers har brug for under flugtskydningen. Skydeveste findes i mange forskellige afskygninger, og der er noget for enhver smag. 

En god skydevest er selvfølgelig ikke gratis, men gør det mange gange nemmere at have alt dit grej og habengut lige ved hånden under skydningen. Skydevesten kan selvfølgelig også bruges på større klapjagter. 

Vedligeholdelse af lerduekaster

På en lerduekaster findes der mange bevægelige dele, som alle spiller sammen i et komplekst netværk, for at sikre, at duerne flyver præcis, som du indstiller dem til. 

Inden du overhovedet overvejer at vedligeholde din kaster, skal du være 100% sikker på, at den ikke er spændt op og/eller ladt. 

Bagefter kan du påbegynde rengøringen af din lerduekaster, og det gøres nemmest med en børste af en art. Tjek derefter tragten, det er dér, hvor du lægger duerne i, hvis det er en kaster med magasin. Tjek og rengør bagefter kastearmen og kaste-pladen, og smør delene til sidst. 

Flugtskydningskonkurrencer

Danmarks Jægerforbund afholder konkurrencer i lerdueskydning. Typisk vil der være tale om jægersporting eller jægertrap. 

Jægersporting prøver at simulere jagt, ved at kaste fra 6 forskellige kastemaskiner, der alle kaster i forskellig retning, i forskellige størrelser og sommetider også langs jorden. I forbindelse med jægersporting vil to baner aldrig være ens.

Jægertrap består af én kaster, mens skytten bevæger sig mellem fem forskellige standpladser. Retningen af både højden og vinklen kan variere fra skud til skud. 

Der findes også Olympisk trap, der ligesom jægertrap skyde fra fem forskellige pladser. Når skytten melder klar, vil en kaster smide en due ud i én ud af tre forskellige retninger, og vil samtidig variere i både højde- og sideretning. Der skydes 25 duer, og i dobbelt-trap skydes der til 25 doubléer, altså 50 duer i alt. 

Lerdueskydning vs. jagt

Man kan som sagt aldrig ligestille lerdueskydning med jagt, men øvelse skader absolut ikke. Mange jægere gør sig kun i lerdueskydning, fordi man skal bestå den famøse haglskydeprøve – og aldrig mere. 

Nogle former for lerdueskydning kan faktisk være ret effektive midler til at gøre sig klar til reel jagt. Det kan for eksempel være trapskydning eller skeetskydning, mere om det senere i artiklen. 

Som sagt kan det absolut også svare sig, at man kender sit våben ud og ind. Hvis du drager mod andre himmelstrøg på jagtrejse, og låner et gevær af en anden, kan lerdueskydning også forbedre dig på jagten. 

Instruktør

Jægerforbundet søger tit og ofte nye skydeinstruktører. For at blive flugtskydningsinstruktør skal du først gennemgå et weekendkursus, der primært fokuserer på selve haglbøssen, instruktions-teknikker og sikkerhed. Det er dog væsentligt at huske, at for at kunne instruere andre i at skyde lerduer, så skal man også selv være relativt dygtig til disciplinen. 

Hvis du vil være jagttegnslærer skal du også være velbevandret i sikkerhed og selve skydningen. Det er også rart at kunne lære sine elever at skyde rigtigt, og leje af baner er ikke altid lige billigt. 

Har du en lerduekaster kan du altså øve dig ubegrænset, eller ihvertfald så længe duerne rækker. 

Er du skydeinstruktør betyder det også, at du må skyde sammen med kammerater, der ikke har jagttegn og/eller har bestået haglskydeprøven. Det kan bruges til teambuilding, polterabend eller til at introducere nyjægere til “gamet”. 

Valg af lerduekaster

Typer

Man skulle ikke tro det, men lerduekastere findes i alskens afskygninger. Det er de, fordi selve mekanismen overordnet set er relativt simpel, men der er som sagt mange bevægelige dele. Når det gælder automatiske kastere, minder de allesammen så meget om hinanden, at det ikke gør den store forskel, men lademekanismen kan variere mellem manuelle kastere. 

Automatisk

Den automatiske lerduekaster har vi beskrevet længere oppe i artiklen, under afsnittet “Automatisk vs. manuel”. Den automatiske lerduekaster er dem, som vi kender fra skydebanerne. Lerduerne sættes i et stort magasin, typisk flere hundrede ad gangen. Derefter udløses de med en eller anden form for fjernbetjening, og lader sig selv igen. 

Manuel

Den manuelle lerduekaster har vi beskrevet længere oppe i artiklen, under afsnittet “Automatisk vs. manuel”. Den manuelle lerduekaster er typisk billigere, lettere at flytte rundt på og vejer mindre. Dog er der typisk ikke et magasin på denne type, og derfor skal du altså genlade og spænde lerduekasteren efter hvert kast. 

¾-due

En ¾-due-kaster er en undertype til den manuelle kaster. Kastearmen, der skyder lerduen afsted skal i en ¾-kaster kun trækkes 75% tilbage, før en modvægt sørger for at trække den resten af vejen. Det gør den nem at bruge, og gør, at en mindre person kan få duer til at flyve næsten lige så langt som en med hel-due-kaster. 

Hel-due

En hel-due-kaster er en undertype til den manuelle kaster. På en hel-due-kaster skal du trække mod hele fjederen, og den er altså sværere at spænde. Hel-due-kasteren kan som oftest kaste duerne både længere, men altså også hurtigere. 

Håndholdt

En håndholdt lerduekaster er den billigste og nemmeste løsning, hvis du ønsker at investere i en kaster. Den minder mest om en “bold-katapult” til hunde, men i stedet for, sætter du en due fast og svinger med lerduekasteren. Ulempen ved denne type er, at du kun kan kaste én due ad gangen – medmindre du holder to kastere i hånden. 

Materialer

Materialet, som en lerduekaster typisk er udført i er stål eller aluminium, og af god grund. Det gør lerduekasteren mere holdbar og robust, og kasteren holder af den grund længere, og til flere tæsk. På en manuel lerduekaster kan sædet både bestå af en form for metal, men af og til også i læder. Vær altså opmærksom på, at lerduekasteren lever op til dine krav om holdbarhed – og hav prisen in mente. 

Håndholdte kastere er udført i plastik, og holder derfor knap så mange sæsoner, derfor skal du altså forvente at udskifte dem af og til. 

Funktioner

En lerduekaster kan faktisk, selvom det er et simpelt værktøj, bruges i mange sammenhænge. Det er god træning til jagt, konkurrencer eller bare sjov og ballade. 

Har du fri en lørdag eftermiddag, er lerdueskydning en fornuftig måde at få lidt frisk luft på. Arbejder du normalt indendørs, er det er meget kærkomment afbræk, som får dig i bedre humør, mindsker stress og øger generelt dit mentale helbred. 

Lerdueskydning er i sig selv også rigtigt hyggeligt, og bliver i mange virksomheder brugt som en form for teambuilding. Har du lyst til at lære jægere i dit område at kende, er lerdueskydning én af de nemmeste måder at gøre det på. Som regel vil det foregå på en skydebane, men har du en lerduekaster, kan du altid invitere dine nye jagtkammerater over.

Størrelse

Størrelsen på lerduekasteren afhænger primært af, hvor mange lerduer der er plads til, på selve lerduekasteren. Små lerduekastere skal du genlade hver gang du vil skyde, og på nogle af de store lerduekastere er der plads til flere hundrede duer. 

Hvis nu lerduekasteren blot skal stå i baghaven under brug og i garagen når den er på ferie, behøver du ikke tænke så meget over størrelsen. Det gælder selvfølgelig også, hvis du har en stor bil eller en trailer – så bør størrelsen ikke være noget stort problem. Har du derimod ikke mulighed for at transportere den rundt, skal du altså tænke over, hvor stor en kaster du investerer i. 

Størrelsen påvirker hvor nemt det er at transportere din lerduekaster rundt, og siger til dels også noget om, hvor holdbar den er. 

Vægt

Vægten er naturligvis afhængig af størrelsen og materialet, som kasteren er udført i. Du flytter som regel temmelig ofte på en lerduekaster – den har ikke godt af at stå udendørs altid, så den skal flyttes ind. Det kan også være, at du og dine kammerater har planlagt at skyde lerduer på en solskins-eftermiddag, og det er dig, der skal medbringe kasteren. Uanset hvad er det utroligt rart at kunne flytte rundt på lerduekasteren, og jo mindre den vejer, jo nemmere vil det jo være. 

Design

Designet på lerduekasteren hænger sammen med holdbarheden, og som sagt er tungere lerduekastere ofte bedre og mere holdbare. Kastere i metal er at foretrække. 

Designet afhænger også af, hvor mange duer der er plads til. Typisk vil manuelle lerduekastere være en smule mindre, og med mere simple funktioner. 

Den allermest simple kaster er faktisk det, der kaldes en håndkaster. Det ligner nærmest en fluesmækker, som du sætter en due i, og så svinger afsted. De er lette, billige og nemme at have med – til gengæld er de ikke de mest holdbare. Manuelle lerduekastere har typisk ikke plads til særlig mange duer ad gange, oftest maks. 2. I modsætning til dette, har automatiske lerduekastere ofte en form for lademekanisme, der gør det muligt at placere mange duer i en bøjle, som så helt af sig selv lader lerduekasteren. 

Vejrforhold

En lerduekaster har potentiale til at holde i mange år – hvis man altså passer på den. Hvis det regner, sner eller hagler skal lerduekasteren helst ikke stilles udenfor – der er heller ikke meget ved at skyde lerduer i dårligt vejr alligevel. Hvis det blot støvregner, og du har brug for træning, kan du eventuelt stille lerduekasteren under en eller anden form for læ. Det kan være i form af en presenning, eller endda i en ladeport, vær dog opmærksom på, at lerduekasteren ikke skyder lerduerne ind i noget, du ikke vil have ødelagt. 

Terræn

Lerduekastere er designet til at modstå de store kræfter, der skabes, når en lerdue kastes afsted. Det kræver en vis robusthed, og det gør det ikke altid nemmere at stille kasteren på ujævn grund. Hvis du vil have en lerduekaster stående ved et sommerhus i Sveriges fjelde, skal du altså være sikker på at investere i én, der kan stå bedre end andre, ellers kan der ske ulykker. 

Den bedste kaster at bruge på ekstremt ujævn grund er en håndholdt kaster. Det står ikke på noget, og som navnet antyder holdes den altså bare i hånden. 

Pris

En manuel lerduekaster med rimelig robusthed koster faktisk ikke så meget, som man skulle tro, og en håndholdt kaster kan fås for allerhøjest et par hundrede kroner. 

Det er de automatiske lerduekastere, der koster penge. De koster flere tusinde kroner. Du bliver nødt til at gøre op med dig selv, om det er dét værd for dig at investere i. 

Alt i alt kan man sige, at prisen på lerduekastere er ganske overkommelig. Førhen var gode lerduekastere halv-dyre, men nu om dage er det ikke tilfældet. 

5 tips til lerduekaster

En lerduekaster er nem og lige til at bruge. Der vil dog uundgåeligt være nogle småting, som man ikke lige tænker over, når man stiller den frem. Når du forstår din lerduekaster, og hvordan du bruger den, vil din træning blive hurtigere, mere effektiv og mere fornøjelig. 

Tip 1: To til en tango

Om du bruger en automatisk eller manuel lerduekaster, bliver det både mange gange sjovere og nemmere at skyde lerduer. Hvis du bruger en manuel kaster, er der selvfølgelig heller ikke så meget at diskutere, men en kammerat vil også kunne se hvordan du kan forbedre dig, hvad enten det drejer sig om selve skydningen eller din positur.

Tip 2: Lov og ret

Når du stiller lerduekasteren, så skal du være sikker på, at den står rigtigt og forsvarligt. Det vil sige, at den skal stå inde på din egen grund, og at den ikke kaster duer ind i naboens baghave. 

Tip 3: Sikkerhed

Sikkerhed er alfa og omega, når det gælder alle former for jagt og skydning. Når du skyder efter lerduer, skal du altså være sikker på at have den fornødne afstand til både byer og andre huse. Udover det, skal du også være opmærksom på, ikke at komme til at skyde nogen i skudfeltet – normalt overholder man en sikkerhedsvinkel på 40° som minimum.

Udover det, skal du huske høreværn, og gerne skydebriller. 

Tip 4: Med solen i ryggen

Det er mere eller mindre umuligt at skyde lerduer, hvis du stirrer direkte op i solen. Det er iøvrigt også skadeligt for øjnene. Placér derfor lerduekasteren, så den skyder væk fra solen. På den måde får du de optimale betingelser for at træne.

Tip 5: Trap eller skeet

Der findes underdiscipliner til lerdueskydning. De to mest kendte er trapskydning og skeetskydning. Skyder du meget ænder, gæs eller havfugler giver det mest mening at skyde skeetskydning. Skyder du mest harer, fasaner eller ræve giver det mest mening at skyde trapskydning. 

Lerduekaster mærker

Der findes indenfor jagt-verdenen mange forskellige brands og mærker, og det er en jungle uden lige at finde rundt i. Vi har samlet 5 brands, der producerer lerduekastere, og hér går du ikke galt i byen!

Champion 

Champion har mange modeller på markedet, og er muligvis også det største brand i Danmark. Deres manuelle modeller er ret robuste, og utroligt nemme at bruge. Det smarte ved deres modeller er, at de typisk udløses via en snor, så du ikke kommer til at stå i vejen for bevægelige dele, og står derfor også meget stabilt på ujævn grund. 

Garmin

Garmin er kendt for at producere sportsure og GPS-udstyr, men gælder det trapskydning, har Garmin altså det ultimative værktøj. En automatisk hjælper, der leverer feedback øjeblikkeligt, og som fortæller dig hvilke fejl du laver, hvor du skyder og hvor ofte du rammer. Hjælperen kommer med en stor, LCD-touch-skærm og er utroligt brugervenlig og nem at bruge. Hjælperen kan også bruges på jagt, og giver dig de samme oplysninger. 

NHC

NHC, også kaldet NordHunt producerer flere slags lerduekastere, som typisk ikke fylder særligt meget, og som er nemme at flytte. Til disse modeller findes også fjernudløsere. Bag NordHunt står jægere fra Jaguargruppen, og fokuserer især på det skandinaviske marked. 

MTM

MTM er primært kendt for at producere håndholdte kastere. De består af plastik, er nemme at bruge og er billige i indkøb. 

Promatic

Promatic er de små blå. De er kendt for at have store magasiner til deres, primært, automatiske lerduekastere. De er tit og ofte udstyret med hjul, og er utroligt robuste. Promatic er sandsynligvis det største brand i verden, med produkter i over 60 lande. 

Hvad siger undersøgelser om lerduekaster?

Man behøver ikke være ekspert, for at vide, at øvelse gør mester. Man bliver nødt til at øve sig, og når det gælder jagt og etik er det især rigtigt vigtigt. For at kunne afgive præcise og dræbende skud, er træningen essentiel. Lerdueskydning og skydning på jagt kan ikke sidestilles én til én, men lerdueskydning gør dig mere komfortabel med dit våben. Det er også vigtigt at støtte producenterne, både dem bag lerduekasterne, men også dem, der producerer lerduer, patroner og skydetøj. Ifølge analyser ser markedet ud til at vokse støt, og hvis du skal investere i en lerduekaster, bør det være snart.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken lerduekaster er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste lerduekastere. Se testvinderne i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vi har vurderet lerduekastere ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad koster en lerduekaster?

Prisen for lerduekastere afhænger af en række variabler. I artiklen kan du blive klogere på priser, og hvilke variabler der dikterer dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj