Register
A password will be e-mailed to you.

Politikerne, embedsmænd samt Politiet forstiller sig at en godkendelse af lyddæmpere til jagt og regulering, vil medføre øget krybskytteri og bandekriminalitet, nu hvor skuddene bliver lydløse og kun siger ”plop” – for sådan har vi igen og igen set lyddæmpere fungere på film.

Men virkeligheden er en anden.

Lyddæmperen gør ikke riflen tavs

Projektilet fra en riffel kommer ud med overlydshastighed, da ammunitionen der anvendes er supersonisk, hvilket vil sige, at hastigheden er større end lydens hastighed på 343 m/s eller 1,235 km/t. Det modsatte er subsonisk, hvor hastigheden er mindre en lydens hastighed. Derfor er det ikke kun lyden fra krudteksplosionen, der afgiver lyd.

Fordele

Alligevel er der fordele ved at montere en lyddæmper på sin riffel. For det første hjælper lyddæmperen med at beskytte jægerens hørelse. Jo højere knaldet er, des mere skadeligt er det for jægerens ører. Lyddæmperen gør knaldet svagere og skåner derfor hørelsen.

Lyddæmperen har også en positiv virkning på projektilets træfsikkerhed, idet gasskyen bagved projektilet mindskes af lyddæmperen.

En tredje fordel ved lyddæmpere til rifler er at de er med til at formindske riflens rekyl på ligefod som en rekylbremse. Sidst men ikke mindst vil man selvfølgelig genere omgivelserne mindre, hvis man afgiver mindre lyd.

Forbud mod lyddæmpere i Danmark

Men i Danmark er der totalt forbud med jagt og regulering med lyddæmpere jf. ”Bekendtgørelse om våben og ammunition, der må anvendes til jagt m.v.”, hvor § 1, stk. 6, siger at skydevåben, der anvendes til jagt og regulering, ikke må være forsynet med lyddæmper.

Der kan under særlige forhold gives tilladelse til lyddæmpere jf. §7 i ”Cirkulere om våben”, som siger at, tilladelse til lyddæmpere, der er konstrueret til montering på skydevåben, kan kun gives i særlige tilfælde.

Opdateret d. 2012.09.24: Mulig lovliggørelse af lyddæmpere til jagt på vej

Hvordan virker en lyddæmper

En lyddæmper virker på samme måde som en lydpotte på en bil, nemlig ved at det rum, som luften bevæger sig i bliver bredere, hvilket nedsætter luftens hastighed. Når luftens hastighed bliver lavere end lydens hastighed, inden luften forlader mundingen, mindskes overlydssmældet fra luften. I praksis er en lyddæmper en cylinder, som består af en række lameller hvori gassen udvides og fordeles og hastigheden sænkes.

Et riffelskud har et lydniveau på ca. 160 dB og en lyddæmper vil typisk reducere lydniveauet med omkring 30 dB afhængig af type, model og konstruktion. Dette svarer nogenlunde til reduktionen høreværn yder.

Kan du lide det du ser, så giv os en LIKE, så vi kan fortsætte med at lave GRATIS jagtvideoer!

Subscribe til vores Youtube kanal og få automatisk besked hver gang der komme nye gratis jagtfilm. TRYK blot på knappen…

Abonner på vores Youtube kanal

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

One Response

  1. Nikolaj Brandt

    tak for super film, meget oplysende, synes da ikke at der er andet end fordele ved lyddæmpere.
    Argumentet med krimininelle, krybskytter mm. kan da ikke trække fordelene i minus, de mennesker vil husere uanset.
    Kan kun gå for langsom med en lovændring.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj