Registrer
Et kodeord vil blive e-mailet til dig.

Haglpatroner, sikkerhedsafstande og anbefalede haglpatroner til vildt

Tidligere blev der anvendt bly, som kugler i haglpatronerne, pga. deres gode ballistiske egenskaber og høje massefylde (11,34 g/cm3), men fra d. 1. april 1996 blev der indført totalforbud mod anvendelse af blyhaglpatroner i Danmark.

I dag anvendes primært haglpatroner med stålhagl, men der findes haglpatroner med andre metaller, hvor hovedbestanddelen er bismuth, tungsten, tin og zink. Stålhagl har imidlertidig den ulempe at materialet er hårdt og såfremt haglene sætter sig i træet, kan dette skade forarbejdningsmaskinerne til træindustrien. Derfor må der på nogen jagter ikke anvendes stålhagl, men i stedet skovpatroner, som anvender et af de andre materialer som hagl (oftest bismuth).

Haglpatroner findes i utrolig mange forskellige fabrikater, prisniveauer, producenter og kalibre. Herhjemme er kaliber 12, 16 og 20 de mest almindelige kalibrer til jagt, hvor kaliber 12 er den største og kaliber 20 den mindste.

Patronerne kan endvidere leveres i forskellige patronlængder: 65, 67, 67,5, 70, 76 og 89 mm. Husk at patronerne først opnår sin fylde længde når denne er afskudt og derfor må der aldrig anvendes patroner, som er længere end jagtgeværets kammer, da dette i værste fald kan medfører kammersprængning. Dog er patroner med længden 67,5 mm tilpasset jagtgeværer med en kammerlængde på 65 mm.

Patroner som har en kortere længde end jagtgeværets kammer kan godt anvendes sammen, fx kan patroner med en længde på 70 mm godt anvendes i jagtgevær med 76 mm kammer.

Læs også: haglpatronens opbygning

Haglstørrelse og sikkerhedsafstande

I Danmark anvendes haglpatroner med haglstørrelser fra 2 mm til 4 mm i diameter til jagt. Dette svarer tilsvarende til haglpatroner med haglnummer fra 1 til 9. Nedenstående tabel viser sammenhængen mellem haglstørrelse (diameter), haglnummer og sikkerhedsafstande i meter.

Hagldiameter [mm] 4 3½  3 2½  2
Haglnummer 1 2 3 4 5 6 7 9
Sikkerhedsafstande [m] 400 375 350 325 300 275 250 200

Haglstørrelse, ammunition og skudafstande

Tabellen herunder viser det anbefalde haglnummer til forskellige vildtarter i Danmark, som der er jagttid på samt den maksimale anbefalde skudafstand.

4 Responses

 1. Hansen

  Tabel 1: I Danmark anvendes haglpatroner med haglstørrelser fra 2 mm til 4 mm.
  Tabel 2: Tabellen herunder viser den anbefalde haglstørrelse til forskellige vildtarter
  Agerhøns haglstørrelse 5-7 ???
  Menes der ikke haglnummer, ellers fatter jeg ikke noget.

  Svar
 2. Hansen

  Du skriver kaliber 12 – 16 – 20 er lovligt til jagt i Danmark.
  Du henviser selv til Bekendtgørelse hvori der står
  §1 Stk. 4. Haglgeværer af kaliber mindre end 20 må alene anvendes på de vildtarter, der er nævnt i § 3, stk. 1, nr. 5.
  §3, stk.1, nr.5. 5) Til ringdue, tyrkerdue, kragefugle, vadefugle og stær mundingshastighed V0 mindst 200 m/sek.
  Jeg troede på dig, men heldigvis opdagede jeg det var forkert inden jagtprøven i morgen. Tror vist jeg må finde en anden kilde.

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Anders,

   Tak for din kommentar.
   Jeg medgiver dig at formuleringen kan være lidt uklar. Det kan godt læses som om det kun er kaliber 12, 16 og 20, der er lovlige til jagt. Som du rigtig nok skriver findes der andre og mindre kalibre, som også må anvendes til jagt på få udvalgte vildtarter. I praksis vil du ikke sjældent møde disse på jagt i Danmark.

   Jeg har ændret formuleringen, således at det forhåbentlig ikke er til at misforstå.

   Knæk og bræk i morgen.

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.