Register
A password will be e-mailed to you.

Første juni 2012 træder den seneste ændring til våbenloven i kraft, og dermed vil det ikke længere være lovligt for alle over 18 år, at erhverve og besidde luftvåben med en kaliber større end 4,5 mm.

Læs også: Kraftige luftvåben forbydes

Ændringen i våbenloven betyder at luftvåben med en kaliber større end 4,5 mm vil fra 1. juni 2012 kræve en tilladelse fra politiet, et gyldigt jagttegn eller medlemskab af en skytteforening for at være lovlige.

Hvor hårdt slår kraftige luftvåben?

Det er muligt at sammenligne forskellige projektiler ved at beregne mængden af energi som afsættes i måle. Energien som afsættes kaldes også for kinetisk energi eller bevægelsesenergi og beregnes ud fra formlen, E=0,5 •m• v², hvor energien “E” udtrykkes i Joule, projektilets vægt “m” i kg og udgangshastigheden “v” i m/s.

Tabellen herunder viser energien fra forskellige kaliber luftvåben, salonriffel og jagtriffel.  (Vægten er oplyst i gram for lette læsningen, men i beregningerne er vægten i kg anvendt)

Riffel Model/Ammunition Kaliber Projekttil vægt Udgangshastighed Energi
Luftgevær Hatsan Striker 4,5 mm 0,53 gram 305 m/s 25 J
Luftgevær Gamo Socom 5,5 mm 0,89 gram 220 m/s 22 J
Luftgevær Hatsan Torpedo 6,35 mm 1,61 gram 220 m/s 39 J
Luftgevær Benjamin Rogue 9 mm 9,4 gram 305 m/s 437 J
Luftgevær Sumatra Big Bore Dragon 12,7 mm 21,8 gram 208 m/s 471 J
Salonriffel Winchester Super-X Subsonic .22 2,6 gram 325 m/s 137 J
Jagtriffel Winchester Oryx .308 10,7 gram 835 m/s 3.730 J

Der findes mange forskellige producenter af luftvåben og ammunition på markedet og der kan forekomme andre vægte, udgangshastigheder etc. end dem som er anvendt og dermed andre energi resultater.

Det fremgår af tabellen, at der ikke er den store forskel i energi betragtningen for luftvåben i kaliber 4,5, 5,5 og 6,35 mm. Den helt store forskel ses ved luftvåben i kaliber 9 og 12,7 mm, som er ca. 3 gange kraftigere end skud fra salonriffel.

Det vurderes at lovændringen vil påvirke mellem 500.000 til 700.000 danskere, da specielt kaliber 5,5 mm har været populær og er bl.a. solgt i stort antal i landets byggemarkeder.

I videon øverst benyttes et af de kraftige 9 mm luftgeværer til at nedlægge vildsvin med.

Hvad er din holdning til ændringen af våbenloven?

Deltag i debatten herunder og kom med din uforbeholdne mening.

20 Responses

 1. Bo Schlemmer

  Hej. Jeg har skrevet til flere af de nye JM uden held, og jeg har sagt at de burde sagsøges, men det kan man ikke da vi stadig må eje dem. Det er grotesk at de kan umyndiggjort så mange mennesker og tydeligt er det at flertallet ikke har sat sig ind i tingene. Inkompetente mennesker som kun kan sidde derinde. Jeg vil skrive til Pape og bede ham om at gøre noget. Hvis man reducere antallet af biler til de ca 700000 så vil der være mange flere tilfælde af mennesker der laver lort med en bil end der har været med luftgeværer. Skal vi så også forbydes at køre bil?

  Svar
  • Bo Schlemmer

   Lige lidt mere. Nu er alle mine luftrifler jo registreret, og når alle nu skal være det, så kan vi vel godt få lov til at bruge dem igen, og så kan man jo straffe dem som bliver taget med et ikke registreret luftgevær som man har dummet sig med. Ville gerne have noget mere fokus på det her og oplysning til dem som bliver skræmte af ordet luftgevær og vise hvad vi går og hygger os med. Det er jo ikke os entusiaster som laver lort, men tit mennesker som er ligeglad med loven.

   Svar
 2. Blaite Gray

  Nu er det 2017, jeg bruger stadig 5.5 mm, har ikke jagt tegn eller tilladelse og får det af princip aldrig, jeg er et menneske, ikke en slave, et får eller andet laverestående dyr, der ikke kunne bygge noget meget farligere selv.

  Nogle regler er til for at blive brudt, det her er en af dem, da 5.5 mm var det mindste prepper gevær, der kan bruges til ordentlig jagt og det bør man som menneske, min. ha’ adgang til.

  Svar
 3. Jonatan Friis

  Hej alle sammen.

  Ville man kunne regulere med et våben af 4,5 mm kaliber og omkring 300 m/s udgangsfart?

  Svar
  • AndSko

   Ikke lovligt, Men det er kun de åndsvage danske regler. Se bare på youtube i England Regulere de Kaniner og duer og de har kun 12 fpe i anslags energi, en 4,5mm her hjemme kan uden problemer have 20 fpe

   Svar
 4. Anders jensen

  Geværet i videoen er Cal 5,5 det er en Benjamin Marauder og der laves kun i Cal 4,5 – 5,5 og 6,4 mm ( 177-22-25) Så det er ikke en 9mm, på Youtube kan man også finde videoer af en gut der kalder sig Pigman der skyder vildsvin med Cal 4,5mm.

  Svar
 5. Bjarne N

  Nu hvor venstre er ved roret bør, der vel være en oplagt mulighed for at ændre denne lov tilbage til den oprindelige form.

  Og i samme pensels strøg får ændret knivloven.

  Svar
 6. Tommy Busk

  Jeg kunne godt begynde en længere skrivelse om hvor jeg syntes grænsen burde være for luftgeværer men det er ikke det, det reelt handler om disse fejlslagne love. Det handler om at befolkningen skal føle sig tryk. Så os med viden om våben kan snakke nok så meget om M/Sec & Anslagsenergi osv. Men det hjælper ikke til at folk føle sig mere tryk.

  Når mange hører ordet våben,gevær, kniv så føler de sig utrygge og truet på deres tilværelse. Det er også forståeligt nok at reagere sådan på noget ukendt og potentielt farligt. .. men jeg beder jer så inderligt at tænke grundigt over dette.

  Et ladt våben i sig selv udgør INGEN trussel. INGEN. Det farlige er individet der håndtere våbnet, så det vigtige her er ikke om man kan købe håndgranater i Superbrugsen men mere om i lærer jeres børn at være fornuftige og rationelle. Det er jeres pligt som forældre, tro ikke at samfundet kan lovgive sig til fornuftige voksne.

  Opdragelse, fornuft & indsigt er bedrer end lovgivning, for alt kan kan være farligt i
  det forkerte hænder……

  Svar
 7. Torben

  Dette er ment som et neutralt spørgsmål;

  hvis forskellen på 4.5 og 5.5 mm er til at overse – hvorfor skulle almindelige borgere med hang til luftvåben så ikke bare kunne nøjes med 4.5 eller overkomme at indhente tilladelse hos politiet ?

  Jeg anerkender at jægere og sportsskytter o.lign. kunne have andre interesser i større kaliber, men må vel også antage at disse har jagttegn, medlemskab af skydeklub e.lign.

  Svar
 8. CarstenV
  Søren Jaral som er fritids og Jagt skytte fik dette svar fra Justitsministeriet :

  Nå men så fik man jo snakket med Kaare Linde fra justitsministeriet…
  Og det viser sig nu, efter at det har vist sig at der ikke rigtigt er noget statistik eller andet der understøtter deres ændring af våbenloven for luftvåben, at grunden til at man har forbudt luftgeværer over 4,5mm, er (og hold nu på hat og briller) at det er en holdning som Morten Bødskov og nogle embedsmænd har!!! De mener ik

  ke at folket har brug for luftgeværer… WTF!!!… Det er vi omkring 800.000 luftvåben ejere der er ret fortørnede over, gæt hvem vi ikke stemmer på ved næste valg?

  Så nogle ganske få politikere og embedsmænd har indført et i realiteten totalforbud for luftgeværer over 4,5mm, fordi det syntes DE… Gad vide om det var dem der ikke fik lov til at skyde på dåser som børn, og dermed heller ikke fik lært at være ansvarsfulde i deres gøren og laden… Det tror jeg vist nok at det var….

   

  Svar
 9. CarstenV

  Der kom desværre intet ud af Høringen.Morten Bødskov svarer i vildledelse og aner ikke hvad han snakker om,hvor er det sørgeligt.Han sad under hele høringen med en hjælpe pædagog der sad og hviskede ham i øret.Dette her Makværk er virkelig skandaløst at vi har en Justitsminister der på ingen måde har sat sig ind i sagen.Det eneste han har gjort er at skrive under på et stykke papir så Tusindvis af Danskere nu ikke mere må skyde med luft.

  Hele Sagen Stinker langt væk.

  Skrevet af Søren Jaral som er fritids og Jagt skytte :

  Nu vi er i gang… Så har det vist sig at rigspolitiets anbefaling er foretaget uden et reelt grundlag… Grundlaget er at der over 4 år er indleveret 195 luftgeværer til undersøgelse… Hva'ba… Rigspolitiet har desværre ingen information om hvorfor de er indleveret, eller hvordan kalibrene fordeler sig, om de har været ulovlige, eller om de har været anvendt til noget ulovligt, eller om der er sket personskade, om de er anvendt i kriminelle sammenhænge, eller om det er importerede luftgeværer der er kigget igennem inden de er givet videre til ejeren… I det hele taget slet ingen ting…

  Hvordan i alverden kan man lave en anbefaling/lovgivning, uden at at undersøge om der er et grundlag for at gøre det???

  Selv hvis alle 195 luftgeværer har været anvendt af rockere, og vi meget konservativt antager at der er 500.000 luftgeværer i alle kalibre i DK (også 4,5mm), så er det knapt 0,4 promille af alle luftgeværer der har været anvendt på en strafbar måde… Men der var vist kun ca. 40 af dem der kom bøder eller sigtelser på, og så er vi nede på 0,08 promille…

  Det er sørme ikke et ret højt tal, og formentligt er det væsentligt lavere, da der højst sandsynligt er væsentligt mere end 500.000 luftgeværer i DK (i alle kalibre forstås)… Mit gæt er at den kaliber der er undtaget for det her lovsjusk, formentligt er den kaliber der er sket flest "hændelser" med, og viser det sig at holde vand, så er anbefalingen fra rigspolitiet, og justitsministeriets lovsjusk jo fuldstændigt forkert, fordi de ikke har gjort deres arbejde ordenligt, og åbenbart har et noget afslappet forhold til sandheden og hvad der er ret og rimeligt… Og det er bekymrende på flere måder end jeg har lyst til at tænke på…

  Jeg kan forøvrigt oplyse at Rigspolitiet nu, efter at loven er trådt i kraft, er begyndt at undersøge disse 195 luftgevær sager, dog først efter at adskillige personer har bedt om aktindsigt i grundlaget. Så man må vente lidt på aktindsigten, da de lige skal have udarbejdet grundlaget først… WHAT!!!… Er det virkeligt sådan den lovgivende magt arbejder i Danmark?

  Hvad lyder den næste anbefaling mon på? Strikkepinde, for de er jo potentielt livsfarlige fordi de kan gennembryde huden ved 80m/s, som er et argument rigspolitiet bruger i deres anbefaling for luftvåben… Sig mig engang, hvor mange ting kan egentligt ikke gennemtrænge huden ved 80 m/s? kommer der en lov for hver enkelt ting? I guder… Denne sag begynder sgu at lugte mere og mere råddent…

  Politiet aner Stadig ikke hvordan de skal Tackle denne lov fra Enhedslisten og Morten Bødskov.Alt om dette kan læses her.

  http://www.nordisk-forum.dk/viewtopic.php?f=29&t=41692

    

  Svar
 10. daahjorten

  Hej Carsten,

  Gode og relevante spørgsmål, som jeg håber Ministeren vil svare på.

  Hvorhenne kan jeg læse ministeren svar?

  /Michael

  Svar
 11. CarstenV

  Liste over nogle af mine Spørgsmål vedr. denne sag:

  1.Hvorfor ser justits ministeren sig nødsaget til at forbyde de almindelige 5.5mm – 6.35mm luftbøsser.Nu hvor det ikke er dem som udgør problemet i hele denne luftvåben sag.Da netop disse ikke kan samlignes eller sidestilles med selv den svageste Krudt Patron.

  2.Justits ministeren melder derved ud,at de nu mange Tusindvis at lovlydige Danske Statsborgere som har erhvervet sig en 5.5mm/6.35mm luftbøsse i go tro og på lovligvis,nu bare kan melde sig ind i en skytteforening,da denne mulighed er ikke eksisterende.Fordi formanden Christian Kjær Pedersen for de Danske skytteforeninger DDS klokkeklart har meldt ud at man ikke kan,eller må bruge en luftbøsse med en Caliber større end 4.5mm i skytteforeningerne.Vi kan kun give tilladelse til de våben, man kan skyde med i vores egne programmer,siger han i en pressemeddelelse.

  3.Hvad ligger til grund for forbuddet af de almindelige luftbøsser i 5.5mm,da denne Caliber er den mest udbredte iblandt Hobbyskytterne her i Danmark.

  4.Da sagen Drejer sig om netop de “Kraftige luftvåben” Dvs 9mm og 12,7mm,kunne man så ikke ha taget udgangs punkt i det.Dvs dem som Tilnærmelsesvis kan sidestilles med et egentligt Krudtvåben.Så havde man løst dette problem nemt og enkelt uden at ramme og kriminalisere den helt almindelige lovlydige Danske Statsborger.Da de store Big Bore 9-12mm Luftgeværer kun udgør 100-200 stk her i Danmark,op imod anslået en halv million luftbøsser i primært 5.5mm.

  5.Der er også Politiets Bekendtgørelse og deres Hemmeligholdte vurdering i denne sag.Der forstår jeg ikke helt Hvorfor den almindelige borger ikke må se den.Da den ligger til grund for forbuddet af helt ned til og med Caliber 5.5mm.

  6.Der er også spørgsmålet om hvorfor man skal til at registrere sine 5.5mm luftbøsser og anskaffe sig et dyrt Våbenskab til formålet og envidere bruge en masse tid på registreringen hos Politiet.Når det nu har vist sig at man ingen steder må skyde mere og heller ikke i en skytteforening.

  7.Et andet ubesvaret Spørgsmål omhandler emnet om hvad justits ministeriet har tænkt sig at melde ud til de mange Danskere der har indkøbt luftgeværer for en mindre formue igennem en lang lang årrække.Mest fordi mange af Hobby skytterne idag har brugt op imod 50.000-60.000 kr på fint udstyr iform af Dykkerflaske,Pumpe,Sigter og andet smart,dyrt Tilbehør til især PCP “Precharged Pneumatic” luftgeværs modellerne.Som der er solgt enormt mange af herhjemme indenfor de seneste 10 år.Af disse utrolig populære mærker indenfor PCP technologien,kan her nævnes (Daystate,Air Arms,Fx,Hatsan,Shinsung,Benjamin Marauder) og i den forbindelse tænkte jeg på om Justits ministeriet så vil gi en rimelig kompensation for at ens penge er gået tabt.Nu hvor de med et,er gået hen og blevet værdi løse,da man ingen steder må bruge dem mere og det er ligegodt om man får en registrering hos Ordens magten eller ej.

  8.Mit sidste spørgsmål i denne sag,er om hvorfor man laver et forbud og gør luftvåben til et stort samfunds mæssigt problem.Nu hvor det ikke er Rockere,Røvere,Terrorister,Bander og andre kriminelle grupperinger,som gør brug af disse luftbøsser.I den anledning vil jeg også gerne ha et svar på hvor mange Alvorlige forbrydelser,der årligt bliver begået med luftbøsser i Caliber 5.5 + mm.

  Svar
 12. CarstenV

  Jeg undrer mig også over, hvorfor ministeren finder det tvingende nødvendigt at ændre reglerne for skydevåben og dermed kriminaliserer mange tusinde danskere.

  Derfor har jeg indkaldt ministeren i samråd i folketingets retsudvalg, for på den måde at lægge politisk pres på ham for at få ham til at tage ændringen af bordet. Samrådet med ministeren finder sted på næste fredag, og der regner jeg med, at vi får afklaring omkring, hvorvidt ministeren har tænkt sig at gøre noget ved stramningerne.

  Du kan læse om samrådet her: http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Retsudvalget/Nyheder/2012/06/Bekendt.aspx

  Samrådet er åbent – det vil sige, at du kan se debatten direkte derhjemme via internettet. Her er et link til den side, hvor debatten vil blive vist:

  http://www.ft.dk/webTV.aspx

  Med venlig hilsen
  Karsten Lauritzen (V)

  Svar
 13. CarstenV

  Min Kommentar Til Politiken som viser hvor skør denne lovgivning er,incl et par kommentarer til deres Artikel omkring luftvåben,som jeg synes er misvisende overfor den Danske Borger.Idet det i denne sag NETOP ikke Drejer sig om de kraftige luftvåben,der kun udgør imellem 100-200 stk i hele landet.Ud af de mange 800.000 Tusind luftvåben som er i omløb.Man har i denne sag forbudt helt ned til og med Caliber 5.5mm i luft.Hvor disse luft modeller på ingen måde er sammenlignlig,med selv den svageste Krudt patron på markedet.Kan nævnes at en Salon Riffel som er den svageste Caliber,man har i krudt levere imellem 150 – 250 Joule i mundings energi,hvor en tilsvarende gennemsnitlig luft bøsse i Cal.22 Typisk levere omkring en 20-25 joule i anslags energi.Så der er en KÆMPE forskel i energi udfoldelsen på krudt vs luft.Det er kun 9mm og 12.7mm i luft,der tilnærmelsesvis kommer op i denne energi katagori.Men her har Morten Bødskov altså valgt at Kriminalisere den helt almindelige Danske Familie ved at forbyde selv helt almindelige og allersvageste 300 kr Kineser bøsser i 5.5mm,som man kender og tit ser på det lokale loppe markedet der levere en energi tilsvarende til 10-15 Joule.Nu er alt så blevet forbudt af hvad der hedder luft i 5.5mm/6.35mm.Dette er et forbud for forbuddenes skyld og ikke andet.Da ingen af disse Caliber 5.5 og 6.35 i luft kan samlignes med selv den aller svageste Krudt patron.Dette er Helt urimeligt efter min mening. 🙁

  Mvh

  CarstenV som selv er ejer af en ganske almindelig 5.5mm,men nu ubruelig luftbøsse,som på ingen måde er farlig for den Danske befolkning.Det er jo hverken de Kriminelle,Rockerne eller Terrorister der ligefrem skyder med et luftgevær.

  Svar
 14. Bo Nielsen

  Jeg har de seneste 8 år skudt mellem 10 og 20.000 skud med luftgevær årligt, egentligt har jeg skudt de sidste 20 år, men interessen er taget lidt til.

  Jeg har da reguleret et par skader og råger, men 99,9% af skuddene har da været ren træning og hygge i haven. Faktisk har jeg så få regulerings muligheder at jeg kun betaler mit jagttegn når der faktisk er mulighed for at jage.

  Derfor mener jeg jo heller ikke rigtigt at jeg skal registrere min luftbøsse som jagtvåben, da det jo er at reducere jagttegnet til den rene tivoli tilladelse og der alligevel ikke er mulighed for at opgive nedlagte dåser som vildtudbytte. Det bliver også lidt anstrengende at skyde 10.000 skud fordelt på optil 6 indskydnings dage pr jagt egnet område (som jeg jo ikke har).

   

  Men der er en teoretisk mulighed for at jeg kan få en "særlig tilladelse" til at bære og anvende mine luftvåben. Umiddelbart regner ministeren ikke med at der vil komme særligt mange ansøgninger til en sådan tilladelse…. Nej ikke udover at samtlige jægere der vil træne med luftvåben (udover indskydning) samt luftvåbenejere uden jagttegn skal bruge sådan en tilladelse.

  Ser man bort fra de to beskedne grupper, så vil der nok ikke komme så mange ansøgninger.

   

  Jeg anbefaler at alle der har eller kan komme til at anvende luftvåben over 4,5mm søger om tilladelse til "privat øvelsesskydning/plinkning" uanset om de har jagttegn i forvejen. Tilladelsen burde være gratis (såvidt jeg kan tolke) og gælde generel anvendelse af luftvåben (dvs ikke specifikt et enkelt våben).

  Svar
 15. daahjorten

  Man må stille sig selv spørgsmålet om folkene inde på Borgen også har lavet lovgivningen udfra en simpel energibetragtning?

  Hvis det var tilfældet ville de tydeligt have set, at det var helt overflødigt at ulovliggøre luftgeværer på 5,5 mm. De svarer stort set til 4,5 mm. Dermed ville mange danskere have undgået at blive kriminelle på fredag når loven træder kraft.

   

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj