Register
A password will be e-mailed to you.

Jagt må som udgangspunkt kun finde sted i tidsrummet fra solopgang til solnedgang, men hvornår står solen egentlig op og hvornår går den egentlig ned? Jagtloven anviser ikke nogen definition eller beregningsmetode, så alle offentlige kilder må nødvendigvis være lige gyldige.

Definition af solopgang

Solopgang defineres som det øjeblik, hvor solens centrum eller solens øverste kant vises på horisonten i øst. Solopgang må ikke forveksles med daggry, som er det tidspunkt, hvor himlen begynder at lysne.

Definition af solnedgang

Solnedgang defineres som det øjeblik, hvor solens centrum eller øverste kant forsvinder under horisonten i vest. Solnedgang må ikke forveksles med skumring, som er det tidspunkt hvor mørket falder på.

Årsagen til at der er to definitioner på hhv. solopgang og solnedgang, skyldes at solen ikke kun er ét geometrisk punkt og derfor kan solopgang og solnedgang defineres ved både solens centrum og ved solens øvre kant.

Atmosfærisk refraktion

Fænomenet “atmosfærisk refraktion” afbøjer solens stråler, således at solskiven ser ud til at være højere på himlen end solen egentlig er. Dermed vil solens øvre kant være synlig flere minutter før solskiven kommer op over horisonten og tilsvarende ses solskiven flere minutter efter den er gået under horisonten, dette er illustreret på billedet herunder. Denne forskydning i tiden er dog medregnet i de opgivne soltider fra officielle kilder.

Solopgang den 16. maj

Bukkejagten begynder d. 16. maj, men hvornår står solen op på premiere morgenen?
Dette er de officielle kilder ikke enige om, men alle kan benyttes til at finde ud af, hvornår solen står op d. 16. maj.

Herunder er et eksempel i forskel på tidspunkterne for hhv. solopgang og solnedgang for Odense fredag d. 13. maj 2011.

Tjeneste Solopgang Solnedgang
dr.dk 05:15 21:16
dmi.dk 05:17 21:14
soltider.dk 05:11 21:17
Google 05:11 21:17
tv2.dk 05:11 21:17
Almanak 05:15 21:15

Der kan være helt op til 6 minutters forskel i solopgangstiderne og 3 minutters forskel på solnedgangstiderne afhængig af, hvilken kilde jægeren anvender. Forskellen i tidspunkterne skyldes bl.a. beregningsmetoderne der afhænger af, hvilken definition på solopgang der er benyttet. Fx om tidspunktet er beregnet til solens centrum eller øvre kant.

Vi talt med både Naturstyrelsen og Jægerforbundet for at høre deres opfattelse af solopgang og solnedgang, når tiden er forskellig afhængig af hvilken kilde der benyttes. Begge oplyser at tiderne fra officielle kilder kan anvendes samt at det er bedre at jægeren tillægger et par minutter ekstra i de oplyste tidspunkter, for at være på den sikre side.

Knæk og bræk

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

4 Responses

 1. leif hansen

  kan jeg stille et spøgsmål . hvornår stod solen op over bedsted, jeg gik ud fra almanak den har jeg altid gået efter , der står kl. 0507. jeg skød på denne tid , såsiges der at jeg har skudt 10 minutte fortidlig, nogen mene ikke solen står op før 0515 , hvad er det rigtige leif.

  Svar
  • Claus

   Hej Leif,
   godt nok et år siden, men hvis du bruger soltider.dk websitet, kan du spole tilbage i tiden og finde hvornår solen stod op på den gældende dag sidste år.

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj