Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel er nummer 3 i serien om fasanen på Jagtmagasinet, som er dit online jagtblad på nettet. Vi behandler alle jagtens aspekter om Jagt i Danmark. Artiklen er skrevet i samarbejde med Alex Olesen fra AO-Vildt, som selv opdrætter og sælger både fasaner og agerhøns.

Artiklen handler om, hvordan hele forløbet med opdræt af fasaner fra ægget til kylling. Den første artikel handlede om udsætning af fasaner og den anden om fasanen som vildt.

I næste og sidste artikel kan du læse om vores bud på et budget til fasan udsætning til jagt. Herunder indkøb af fasaner, foder, materialer til voliere og meget mere.

Æglægning:

Fasan haner og høner sættes sammen i volieren i forholdet 1:10.

Fasanhønen lægger sine æg i april-juni måned og ca. 6 æg pr. uge og æggene skal indsamles dagligt. Fasanhønen lægger ca. 50 æg i alt i løbet af yngleperioden. I en voliere til avlsfuglene må der ikke være mere end 1 fugl pr. 3 m2

Læs flere artikler om jagtlovgivningen.

Udrugning:

Det er muligt selv at udruge æggene ved hjælp af en rugemaskine. Det er vigtigt at placeringen er korrekt samt at temperaturen i rummet holdes på stuetemperatur  ca. 20-22 grader. Der skal dog som minimum være 20 grader.

For udrugning af fasan æg gælder følgende:
1. Æggene skal være både friske og befrugtede.
2. Anvend ikke æg, der er over 2 uger gamle.
3. De æg der indsamles til rugning, skal vendes hver dag, og de må ikke blive for kolde (10-12° er passende)

Udrugning i rugemaskine:

Udrugning af fasan æggene tager 23 til 24 dage. Temperaturen skal være konstant omkring 38,9° og fugtigheden skal de første 20 dage holdes på 40-45 %. Den 8. dag og 16. dag gennemlyses æggene for at kontrollere om der er liv i ægget og på den 23. dag oversprøjtes æggene med vand og fugtigheden hæves samtidig til ca. 75 %.

Der findes mange forskellige rugemaskiner på markedet og det er forskelligt hvordan de ruger. Undersøg derfor grundigt, hvilken rugemaskine, som passer bedst til dit behov.

Der findes alternativer til rugemaskinerne. Fx kan du aflevere fasan æggene til et rugeri, som herefter sørger for alt, indtil kyllingerne udklækkes. Der findes også en lidt ældre metode, hvor der benyttes tamhøns i kasser, som ruger fasan kyllingerne ud på en mere ”naturlig” måde.

Fasankyllinger:

Daggamle fasankyllinger udsættes i et rum, hvor der er opsat varmelamper eller andre slags varmere, som kyllingerne kan søge varme under. Der skal være omkring 50 grader under varmeren, eventuelt kan der anvendes en rugemor i form af en tamhøne. Bunden i rummet skal være strøet med ca. 20 cm halm, så der undgås kulde nedefra.

Kunstigt lys må kun anvendes de første 48 timer efter klækning og må højst have en styrke svarende til en 25 Watts glødepære.

I de første dage skal der være ca. 26- 28 grader i rummet og herefter skrues gradvist ned, så fasankyllingerne i den sidste uge inden udsætning er fri for kunstig varme. Dette er ca. 28 dage efter kyllingerne er udklækket.

I de første 3 uger får de kværnet startfoder og herefter skiftes gradvist til voksefoder. De skal have frisk vand og foder to gange om dagen.

Efter 4 dage (afhængigt af vejret) skal de have adgang til en udvendig voliere, hvor der god bevoksning og naturlig skjul. Her skal fasankyllingerne have mulighed for at kunne gemme sig og bevoksningen vil også være med til at minimere fjerpilning.

I opdrætte husene må der højst være 30 fasankyllinger de første 4 uger og herefter ét antal fugle, som svarer til det samlede antal m2 gulvareal.
Inde og ude i volieren skal der være siddepinde, så fuglene kan vænne sig til at flyve op i træerne om natten når de senere sættes fri i naturen. Fasanen flyver op i træerne som skjul og sikkerhed for rov vildt i naturen.

Udsætning:

Når fasanen er 6 uger gammel udsættes den i naturen. En betingelse for, at der kan udsættes mere end 100 fugle er, at den person der udsætter fuglene, har gennemgået og bestået et udsætterkursus. Husk du kan være omfattet af reglerne for udarbejdelse af biotopplaner.

Udsætning af fasaner er tidskrævende, det skal man gøre sig hel klart. De udsatte fasaner skal passes og plejes, og udsætningspladsen bør helst tilses hver dag for foder, vand m.m.

Det er en god ide at holde rovdyr bestanden nede inden fasanerne lukkes ud af volieren. Mange ung jægere, kan derfor få muligheden for gratis jagt. Se mere på vores jagtformidling eller læg selv en gratis annonce op. Fuglene der udsættes skal være af prima kvalitet, så sæt derfor høje krav til opdrætterne. Hvis fasanerne udsætte i en voliere, hvorfra der er mulighed for at sluse dem ud i naturen lidt efter lidt, vil man opnå det bedste resultat.

På udsætningspladsen skal der være tæt vegetation kombineret med åbne pladser, som giver mulighed for sol tæt ved volieren. Det er vigtigt at fodre meget i starten og at have mange foder tønder til rådighed. Der kan også opsættes en automatisk fodertønde og dermed kan besøget til foderpladsen begrænset. Men lad der aldrig gå meget mere end 3-5 dage mellem besøgende.

Jo mere man passer på fasaner som udsættes, desto større er glæden ved et møde dem den 1.oktober, hvor jagttiden på fasanhaner begynder.

Og er det noget bedre end at nedlægge en stor flot fasan kok?

Knæk og bræk.

Mvh.

A.O. vildt

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

3 Responses

  1. Hans G. Pedersen

    Hej i forum..

    Tak for et flot magasin…

    Angående fasanopdræt, så ved jeg at mange "amatør" opdrættere starter med en iver der vil gøre den bedste herregårdsskytte misundelig.

    Jeg er selv amatøropdrætter, selv om jeg hele min opvægst har levet med jagten og opdrættet tæt inde på livet. (Min far havde agerhønseopdræt tilbage i 70 erne)

    Der er "små" detaljer omkring opdrættet som meget hurtigt tager denne iver fra nybegynderen i opdrættet.

    Sygdom og rovvildt er detaljerne.

    Der er er ikke noget værre end at se sine små fasankyllinger efter 10 dage gå og gabe og ryste på hovedet medens de vender det hvide ud af øjenene.

    Over 3 – 4 dage har man mistet alle sine kyllinger til gabs. En lille orm som sætter sig fast i svælget på kyllingen og bevirker at kyllingen dør meget hurtigt.

    Der er gode forebyggende midler til at afhjælpe at denne orm "angriber" ens kyllinger.

    En god hygiejne, samt at indhegningen helst ikke må opsættes samme sted hvert år. Opsætter man hegningen samme sted år efter år, kan man afgrave 10- 20 cm jordlag inden man strøger vejsalt og læsket kalk og lægger nyt grus i bunden igen.

    Ormen lever i jorden og bliver mangedoblet i sin tilstedeværelse når der har gået hønsefugle på stedet. Fasaner rammes voldsommere end tamhøns.

    Brug den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt.  Det bør ikke være et tabu, at et ganske lille drys medicin i foderet på det rigtige tidspunkt  (10 – 14 dage gamle) og i en meget kort periode (4 – 5 dage)fuldstændig løser problemet med gabs.

    Angående rovvildtet, så har måren ganske let ved at komme ind i indhegningen. Jeg har oplevet at dagen før udsætningen var næsten alle vore 6 ugers fasaner bidt ihjel, Tamhønsene også…

    En god indhegning samt 2 el 3 rækker elektrisk stød omkring hegningen ordner rovtøjet.

    Den ivrige amatør opdrætter vil fortsætte sit opdræt når blot han/hun kender til hvordan sygdom og rovtøj bliver bekæmpet på fornuftig vis.

    Jeg kender ikke navnet på den medicin der bruges, men dyrlægen er behjælpelig med oplysning herom. (Jeg har hørt at Flubanol anvendes)

    Fasanopdræt er spændende og man skal være meget tilstede for at følge sine fugle, hver dag i hele opvækst perioden.

    Ovennnævnte er egentlig blot skrevet for at give nye opdrættere, som jeg håber på at der vil komme rigtig mange af fremover, et ganske lille praj om hvad der ikke må stoppe deres iver når deres opdræt bliver ramt af sygdom og rovtøj..

    Svar
  2. Torsten Hemmingsen

    God artikel som har givet mig et godt indblik i al det arbejde der ligger inden fasanerne udsættes til jagt. Tak for en god serie med fokus på fasaner og fasanjagt og forøvrigt en rigtig god blog, som jeg vil anbefale til mine jagt kammerater.

    Torsten

    Svar
    • Nikolaj Brandt

      Hej Torsten,

      Det er godt du har haft glæde af vores tema om fasaner. Hensigten med artiklen var netop at gøre danske jægere opmærksom på det store arbejde der ligger i at opdrætte fasaner.

      Jeg er glad for du vil fortælle din jagt kammerater om bloggen.

      Mvh.
      Nikolaj

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj