Register
A password will be e-mailed to you.

Hvilken riffel kaliber skal man vælge som jagtriffel?

Svaret på det spørgsmål afhænger af, hvilken type vildt du vil jage. De mest almindelige vildtarter som jages med riffel i Danmark og Skandinavien fremgår af nedenstående tabel samt anbefalet kaliber størrelse.

Hvis du ikke er helt sikker på, hvilken type vildt du kommer til at jage? Og du måske står til at købe en riffel pga. bukkejagt, så kan det anbefales at vælge en allround riffel. Disse kalibrer er lidt overdimensioneret til riffeljagt på bukke og råvildt, men du begrænser ikke dine senere jagt muligheder. Endvidere er disse kalibrer meget almindelige i Danmark og Skandinavien og det betyder at ammunition og tilbehør er billigere i forhold til andre kalibrer.

Skudafstandene i nedenstående tabel afhænger fuldstændig af dine skydefærdigheder. Sørg for at træne regelmæssigt og gerne året rundt og forvent at skyd omkring 200 skud årligt, for at bevar dine skydefærdigheder.

Vildt Vildtart Kaliber Skudafstand
Rovvildt Ræv, grævling, mink, husmår .223 Remington ca. 200 m
Råvildt Rå, buk, lam .222 Remington
.223 Remington
.44 Remington
Magnum
.243 Win
Ca. 120 m
Allround Elg, kronvildt, dåhjort, sikahjort, muflon, råvildt, vildsvin 6.5 x 55
.308 Winchester
30-06
Ca. 200 m

 

Det er ikke kun kaliber størrelse der er afgørende for, hvilken vildtart du jager. Ammunitionen er i høj grad afgørende for selve skuddet. Der er stor forskel på mundingshastighed, kuglevægt, kuglebane og anslagsenergi fra de forskellige ammunitionsfabrikanter.

Jagtlovens §3 oplister kravene til riffelammunition for jagt på vildt i Danmark.

Vildt Kuglevægt Anslagsenergi E100
Kronvildt, dåvildt, sikavildt, muflon, vildsvin og spættet sæl mindst 9 g (139 gr) eller
mindst 10 g (154 gr)
mindst 2700 J
mindst 2000 J
Råvildt mindst 3,2 g (50 gr) mindst 800 J
Ræv, mårhund, vaskebjørn, hare, sumpbæver, gæs og skarv Ikke krav mindst 175 J

g = gram, gr = grain, J = Joule

Du skal være opmærksom på, at fuldkappet riffelammunition ikke må anvendes til jagt eller regulering af kronvildt, dåvildt, sikavildt, råvildt, muflon,vildsvin eller spættet sæl.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

35 Responses

 1. Helge Brøchner

  Hej Alle

  Jeg har skudt råvildt med .222 rem i 3,2 gram i mere end 20 år. Det fungerer absolut fint. God effekt og lille kødødelæggelse. Kaliberen er uhyre præcis – med skydebænk går kuglen hul i hul på 100 m – og så er der jo ingen grund til at “skyde gråspurve med kanoner”…

  Mvh

  Helge Brøchner

  Svar
 2. Marc

  Hej Nikolaj,

  Er spørgsmål fra en novice, og om guderne (og instruktørerne vil) snarlig jæger. En .300 win – hvor placeres denne? (Når tiden 7-9-13 oprinder, vil jeg gerne have en allround riffel)

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Marc

   .300 Win Mag hører til en af de større kaliberstørrelser. Den leverer stor anslagsenergi på store skudafstande. Du skal gøre op med dig selv hvad du forventer at jage. Hvis du primært forventer at skyde råvildt, vil jeg mene .300 er lige i overkanten da du risikerer stor/større kødødelæggelse end ved at anvende en af de lidt mindre kalibre.

   Jeg har for kort tid siden selv erhvervet mig en .300 Win Mag fra Schultz & Larsen. Jeg skulle til Sydafrika på jagt, og synes min .308 ville være i underkanten på lange hold.

   Jeg tror du i første omgang skal gøre op med dig selv, hvilke vildtarter du primært forventer at skulle jage, og så vælge kaliber ud fra det.

   Håber du kan bruge det 🙂

   Mvh.

   Nikolaj

   Svar
   • Helge Brøchner

    Hej Alle
    .222 rem med en 3,2 grams kugle er absolut fin til råvildt ud til 150 m. Man skal jo ikke skyde gråspurve med kanoner, vel. 😉 – og så er kugleplacering vigtigere end kuglevægt/kuglestørrelse.

  • Torben Dich

   En 300 win.mag skyder dyret midt over o g det ser grimt ud – desuden er rekylen i den tunge ende og egner sig derfor bedst med lyddæmper som reducerer rekylen rigtig meget, men til gengæld er en rekyldæmper klodset at slæbe rundt med så den egner sig bedst til anstand (tårn) – en 308 win eller 7×64 eller 6,5×55 er et langt bedre valg.

   Svar
   • Marc

    Tak Torben og Nikolaj,

    Brugbar info. Det bliver så en 308wi. Eller 7×64?

 3. John Hyldgaard

  Står og skal til riffelprøve og efter at ha set “Jagtmagasinet” på DK4 hvor der nævnes at fuldkappet ammo må anvendes hvis det opfylder kravet til jagt på råvildt og nu. vil jeg gerne høre hvilket fuldkappet ammo som er lovlig at anvende til jagt på rådyr.
  Jeg skal til prøve med en Tikka cal. 308W og jeg har set at man kan købe 7,62 AMA fuldkappet – er det lovligt til riffelprøve og dermed til jagt på råvildt.

  Svar
  • daahjorten

   Hej John,

   Du skal kigge på kuglevægt og anslagsenergi E100. Kuglevægt skal mindst være 3,2 gram eller 50 grain og anslagsenergien på 100 meter skal mindst være 800 J.

   Disse informationer burde fremgå af ammunitionsæsken. Umiddelbart er jeg sikker på en .308W – uanset ammunitionstype – opfylder kravene til jagt på råvildt, men kontroller for god ordens skyld.

   Held og lykke.

   /Michael

   Svar
  • Morten Schultz

   Kaliber .308 win opfylder kravene til anslagenergi på råvildt, uanset hvilken patron og kuglevægt. MEN selv om du må anvende fuldkappet ammunition til riffelprøven, så SKAL der anvendes ammunition med ekspanderende projektil til jagt på alt klovbærende vildt, inkl. råvildt.

   Mvh Morten

   Svar
 4. Esben Urup

  Hejsa.
  En kammerat og jeg har aftalt at anskaffe os et riffeltegn – og dermed også en riffel + kikkert. Vi har snakket lidt med bekendte, og har efterhånden fundet ud af, at kikkerten er området, hvor vi ikke må spare.
  Kan I anbefale en egnet riffel og en egnet kikkert? Jeg forestiller mig, at det som samlet sæt (gerne brugt) helst koster under 7000 kroner.
  Riflen skal bruges til jagt på almindeligt jagtbart vildt her i Danmark, og vil blive brugt en 5-6 gange om året. Hvis vores interesse er vedvarende, køber vi nok noget bedre senere!
  Så tanker angående mærker, modeller, kikkert forstørrelse, kaliber mv. er meget velkomne!

  Mvh.
  Joakim og Esben !

  Svar
 5. Hans Jøren Nielsen

  Spørgsmål: Kan man bruge en Mannlicher mod L. 22-250m. til jagt på kronvildt i Danmark?

  Svar
  • Pallem

   Nej, du skal op i en 9 grams kugle med mindst 2700 J anslagsenergi, eller en 10 grams kugle med en anslagsenergi på mindst 2000 J.

   En kaliber 22-250 kugle ligger omkring 3-4 gram i kuglevægt, så den kan i teorien bruges til råvildt, men heller ikke på ret meget mere end 100m.

   Svar
   • Kristian Halsø

    Jeg har nu skudt 114 bukke med min 22-250 og mange af dem på lange hold. 90 0/0 er faldet i knaldet med gennemskud fra Nosler projektilet, så jeg forstår ikke påstanden om en skudafstand på max. 100m.
    Man får næppe en fladere kuglebane end dette kaliber, og rekylen er som en salonriffel. Et efter min mening fantastisk kaliber til råvildt.
    Kristian H

 6. J.A.Jensen

  Hej Kasper, jeg har selv et kikkertsigte med 4x forstørrelse, og er heller ikke noget at prale af, men den duede fint nok til prøven, og har også virket fint nok på jagt efterfølgende. Når jeg en dag har økonomi til det, og skal have en ny kikkert på, vil jeg gå efter et en med godt lys-indtag, og med en forstørrelse der kan stilles så langt ned at den også kan bruges på kortere afstande. Mht. kaliberen, skal den jo bare overholde reglerne om anslagsenergi, kuglevægt osv. til den vildt-art der jages.

  Knæk og bræk.

  Svar
 7. kaspergh

  Hej.

  Jeg har en go gammel Mauser riffel. 8*57 JS, Men kikkerten er ikke noget og prale af, den svar til noget der sidder på en luftbøsse standard, men den gjorde da sit til riffelprøven:)
  Men mit spørgsmål er, hvad skal man købe af kikkert idag? 
  Og 8*57 er det en go nok kaliber eller hvad siger i til det?

  På forhånd tak!
  Hilsen Kasper G. H.

  Svar
 8. J.A.Jensen

  Jeg har ikke erfaring med andre kalibre end 30-06, som jeg købte fordi jeg både skulle jage råvildt herhjemme, men samtidigt havde jagt i Sverige, hvor det både var råvildt, og elg. Jeg spurgte mig til råds i butikken, om en kugle der kunne lægge en elg ned, og samtidigt ikke lavede "over-kill" på et stykke råvildt, han anbefalede en Lapua 12 grams kugle, og da den på skydebanen viste sig at passe fint til min riffel, blev det den. Jeg har ikke skudt elg endnu, men fire bukke, hvor udgangshullet har været på størrelse med en fem-krone… Et vildsvin på 100 kg virkede den også fint på, det faldt og forendte på stedet. 

  Svar
 9. fotografen

  kal.30.06 evigt allround fra ræv til Eland.

  Kan lades ned til 308w styrke hvis man lader selv.

  vælg kuglevægt efter vildtart.

   

  Svar
 10. ole n.petersen

  Hej Nikolaj.

  Kaliber 30-30 er det en god kaliber til råvildt?
  Mvh. Ole

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Ole,

   Du kan godt anvende 30-30 Win riffel til råvildt jagt. Ammunitionen som fremstilles til denne kaliber opfylder mindste kravene til kuglevægt og anslagsenergi E100. Så der er ikke noget lovgivningsmæssigt forkert i at benytte 30-30 Win. kaliber til jagt på råvildt.

   Om det er en god kaliber er nok mere et individuelt spørgsmål og afhænger af den enkelte jæger. Jeg har ikke selv skudt råvildt med kaliber 30-30 Win., men har anvendt andre kaliber så som .222 Remington, 6.5 x 55 og 30-06 Win.

   Mvh.

   Nikolaj

   Svar
   • ole n.petersen

    Hej Nikolaj.

    Mange tak for svaret.

    Mvh. Ole

 11. ole n.petersen

  Hej Anders. Jeg driver kun jagt herhjemme, og har altid syntes at cal. 6,5×55 eller 308 er udemærkede kalibre til det Danske vildt,men skal du til udlandet efet større vildtarter, skal du måske have noget kraftigere,jeg har desværre ingen kendskab til dette,men det er der uden tvivl mange andre som kan råde dig i.

  Mc
  vh. Ole

  Svar
 12. Anders

  Hej

  jeg står overfor at købe en ny riffel og er faldet over et tilbud på en CZ 550 lux. Oprindeligt ville jeg gerne have den i .308, men den har butikken ikke. Jeg overvejer derfor om jeg skal tage den i 30.06, men jeg er usikker på rekyllen og om den er for voldsom til bukkejagt som er det primære den skal bruges til (men også større dyr senere, så kaliberen må heller ikke være for lille). Jeg er ikke rekyl-forskrækket, men omvendt gider jeg heller ikke have revet armen af. Vægten er 3.3 kg og jeg ved ikke om det er for let til en 30.06?

  Mvh. Anders

  Svar
 13. Dennis

  hej, ang. kaliber: jeg har en cal. 7×61 s&h er den lovlig til elgjagt og til krondyr, patronen er 7×61 super og den er ladet med 9.7 grams nossler kugle.. den er angiveligt ladet så kraftigt som muligt.?

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Dennis,

   Du skal udover kuglevægten på 9,7 gram også se på anslagsenergien målt på 100 m for ammunition. Anslagsenergien skal mindst være 2.700 Joule. Disse informationer burde fremgå af emballagen til dine patroner.

   Kravene til elgjagt i Sverige er de samme som kravene til jagt på Kronvildt i Danmark.

   Det betyder at mindste tilladte kaliber til elgjagt og kronvildt, skal opfylde følgende krav til kuglevægt og anslagsenergi.

   9 gram kugle (139 gr.) med anslagsenergi på mindst 2.700 Joule på 100 meter eller 10 gram kugle (154 gr.) med anslagsenergi på mindst 2.000 Joule.

   Mvh.
   Nikolaj

   Svar
 14. Leon Dam

  Hej Nikolaj

  Er det med overlæg, du som egnet til råvildt ikke også anfører cal. .243W ??
  Dette caliber benævnes ellers af mange som det ideelle caliber til råvildt?
  Venlig hilsen
  Leon Dam

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Leon,

   Nej det er der sådan set ikke. Jeg er enig i at kaliber .243 Win også er velegnet til jagt på råvildt. Jeg har tilføjet kaliber størrelsen i oversigten.

   Mvh.
   Nikolaj

   Svar
 15. preben kristensen

  Hej. Vi har snakket lidt frem og tilbage om riffeljagt og om kalibre. Hvilket kalibre vil i anbefale til en all round jagt jeg tænker også her jagt i udlandet på forskellige arter . Det har selvfølgelig en afgørende betydning med ammunitionen, men dette kan jo tilpasses til de dyr der nu skal skydes.Må en 270 anvendes til krondyr.
  MVH

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Preben,

   Gode allaround riffel kalibre er 6.5 x 55, .308 Winchester og 30-06. Disse kalibre er meget almindelig i Skandinavien og derfor er ammunitionen billigere end andre kalibre. Dette er en fordel når der skal trænes. Jeg har selv skydt elg med 6,5 x 55, og selvom den er lovlig til elgjagt i Sverige mener mange svenske jægere af den er lige i underkanten, hvor en 30-06 vil være et godt valg. Så er du også dækket godt ind på jagter og jagtrejser udenfor landets grænser. Men som du selv skriver, så har ammunitionen og ens skydefærdigheder også stor betydning.

   Jagtloven til ammunitionen for skydning af kronvildt er en kuglevægt på mindst 9 g (139 gr, min.2700J) eller kuglevægt på mindst 10 g (154 gr, min. 2000J). Du kan købe ammunition til en .270, som opfylder disse krav, se evt. mere på Norma side; http://www.jagtlinks.com/norma-ammunition.html

   Som det fremgår af Norma, er det kun de største patroner i kaliber .270 som opfylder jagtlovgivningen mht. jagt på kronvildt.

   .270 er velegnet til jagt på mindre vildtarter i bjergrige områder (fx bjergfår), hvor der typisk er tale om lange skud på måske op til 300-400 meter da kaliberen er relativ fladskydende. Men den er ret følsom overfor for vind.

   Hvis du ikke er 100% sikker på, hvilke vildtarter du ønsker at jage på en jagtrejse, så ville jeg nok vælge en 30-06, som også opfylder kravene til jagt på kronvildt herhjemme.

   Jeg håber du kan bruge svaret.

   Mvh.
   Nikolaj

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj