Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Skydebriller er en uundværlig sikkerhedsforanstaltning. Når du skyder, er der mange faktorer, der kan påvirke dine øjne og deres helbred. Alt fra krudtstøv til messing-stumper og hvad der findes derimellem er potentielt til fare for dine øjne.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Elbæk lavet en test af skydebriller. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skydebriller Test: Top 3 Bedste Skydebriller

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Wiley X Saber Advanced


Bedste skydebriller

Pris: 479 DKK

Wiley X skydebriller med klart glas er et pragteksemplar inden for skydebriller, der virkelig lever op til at vinde prisen for bedste skydebriller. De tilbyder ikke kun optimal beskyttelse mod projektiler og fragmenter med deres ANSI Z87.1 og EN.166 certificeringer, men besidder også en høj komfort takket være det lette stel og justerbare næsebro. Brillernes klare linser sikrer ukompromitteret synsskarphed, hvilket gør dem ideelle til både indendørs og udendørs brug. Det minimalistiske og diskrete design passer også til de fleste ansigtsformer uden at føles påtrængende.

Fordele

  • Optimal beskyttelse takket være certificeringer
  • Høj komfort med lette stel og justerbar næsebro
  • Klar linse giver ubesværet syn på mål

Ulemper

  • Begrænset farveudvalg

2. Evolution Eyewear Skydebrille Connect X


Bedste billige skydebriller

Pris: 299 DKK

Evolution Eyewear Connect X er et fremragende valg for dem, der søger kvalitetsskydebriller til en overkommelig pris. Brillerne tilbyder fremragende UV-beskyttelse og antirefleksbelægning, hvilket sikrer klar synlighed under forskellige lysforhold. Med polstrede næsepuder og justerbare stænger er komforten i top, selv ved længere tids brug. Derudover er de robuste og slidstærke, hvilket gør dem ideelle til intensiv brug. Brillerne leveres med en praktisk opbevaringsæske og en rengøringsklud, hvilket gør dem nemme at vedligeholde. Disse funktioner gør Evolution Eyewear Connect X til et uovertruffent valg for dem, der ønsker budgetvenlige skydebriller uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Fordele

  • Fremragende UV-beskyttelse og antirefleksbelægning
  • Komfortable pga. polstrede næsepuder og justerbare stænger
  • Robuste og slidstærke

Ulemper

  • Begrænset farvevalg

3. Laksen Sporting Shotmaster


Bedste premium skydebriller

Pris: 2.999 DKK

Laksen Sports Shotmaster skydebriller er en topklasse løsning for seriøse skytter, der leder efter øjenbeskyttelse uden at gå på kompromis med komfort og ydeevne. Med en avanceret, ergonomisk design og udskiftelige linser, tilpasser de sig perfekt til forskellige lysforhold og skydebaner. De leverer fremragende klarhed og reducerer enhver forvrængning, hvilket sikrer præcis sigte og maksimal sikkerhed. Brillernes lette vægt og justerbare næsebro sikrer en komfortabel pasform selv under lange sessions. Deres holdbarhed og stilfulde udseende gør dem også velegnede til både konkurrence- og fritidsskytter.

Fordele

  • Avanceret og ergonomisk design
  • Fremragende klarhed og minimal forvrængning
  • Udskiftelige linser til forskellige lysforhold

Ulemper

  • Høj pris

Guide til skydebriller

Hvad er skydebriller?

Skydebriller er ikke ligesom normale briller, men en kompliceret og mere robust version af solbriller, beskyttelsesbriller og briller med styrke – og endda samlet i én pakke. Solbrillerne må da også siges at være forgængeren for skydebriller, og solbrillerne blev faktisk opfundet af eskimo-folkene, der brugte træ med indskårne spalter for ikke at blive “sneblinde” eller få svejseøjne af den skarpe polar-sol. 

Hvorfor skal jeg købe skydebriller?

Du kender det godt: du står på skydebanen, klar og parat med din gode gamle haglbøsse, og du sigter på lerduen – solen er til gengæld alt hvad du kan se. Skydebrillerne sikrer altså, at du ikke bliver blændet af solen, og er at foretrække fremfor normale solbriller. Solbriller er sort-tonede, og opfanger derfor en del af lyset, inden det rammer dine øjne. Derfor fremstår alt også mørkere. Dér, hvor solbrillerne og skydebrillerne afviger mest, er i nedsætningen af blænden. Solbriller skal ses som en muggert, der effektivt (men ubetinget) “skruer ned” for alt lys, men skydebriller er designet således, at det er nemmere at skelne objekter – såsom lerduer eller hjorte, selvom der er ufordelagtige lysforhold.

Skydebriller bliver primært brugt på flugtskydningsbaner, og de vil også beskytte dine øjne mod eventuelle fragmenter, der skydes afsted fra lerduer. Skydebriller kan da også sagtens bruges på jag. Udover det, kan du også få skydebriller med styrke, og til skydning er skydebriller at foretrække fremfor solbriller, og solbriller med styrke. 

Skydebriller vs. sikkerhedsbriller

Skydebriller og sikkerhedsbriller må absolut ikke opfattes som værende det samme. Sikkerhedsbriller er designet til at kunne modstå lidt af hvert, og fungerer derfor godt til alskens arbejde, men de er ikke specialiserede på samme måde som eksempelvis skydebriller. 

Skydebriller giver derimod dét, man kalder ballistisk beskyttelse. Det vil sige, at alt, hvad der rammer skydebrillen med høj fart og et lavt overfladeareal, preller bedre af, end på normale sikkerhedsbriller. 

Hvilke skydebriller skal jeg vælge?

Du kommer ofte til at have skydebrillerne på i længere tid af gangen, og sandsynligvis også af flere omgange. Derfor er der nogle faktorer, som du bør have i baghovedet, inden du køber et par. 

De bedste skydebriller er dem, der giver mest beskyttelse fra solen og UV-stråler, såvel som flyvende lerdue-rester. Vikler skydebrillerne rundt om øjnene, vil de altså objektivt set være bedre. Det samme gælder også skydebrillernes sikkerhedsvurdering, som vi også kommer ind på længere nede i artiklen.

Heldigvis er der mange modeller på markedet, så derfor burde det være muligt at finde skydebriller, som også er komfortable. De rareste par er ofte dem, der kan justeres, både på næsen og i selve stellet. En såkaldt “sweat-bar” på brillerne er også rar, da den både giver stabilitet og robusthed. En “sweat-bar” er den stang, der løber langs den øverste kant af brillen. 

Anti-dug i brillelinserne bør også være standard, men tjek det dog alligevel, inden du køber. Man kommer tit til at svede, både på skydebanen og under jagt. 

Farven på skydebrillerne har faktisk også en funktion. Typisk vil brillerne være orange eller gullige. Det er fordi de skaber mere kontrast og forstærker evnen til at se dybde, og jo lysere farven i linserne er, jo bedre kan du se i lav belysning. 

Kombinér skydebriller med høreværn

Skydebriller er som sagt nemmest at finde på en skydebane, og når man alligevel investerer i sikkerhed, hvorfor så stoppe ved øjnene? Ørerne og hørelsen er mindst lige så delikat og vigtig, som synet er. 

Høreværn udgør altså den anden halvdel af dét sikkerhedsudstyr, som alle jægere uden tvivl bør eje og have. Bruger du meget tid på skydebanen (med briller og værn) kan du også købe meget andet grej til at gøre oplevelsen sjovere. Specielt skydeveste vil gøre livet på banen betydeligt meget lettere, og vil altså gøre dig istand til at skyde flere skud samt øve dig mere – og som vi alle ved: øvelse gør mester. Du kan iøvrigt læse mere om hvilke høreværn du skal vælge i vores artikel “Høreværn til jagt”.

Vedligeholdelse af skydebriller

Coatings (eller belægninger) er dem, der gør det meste af arbejdet. Det er belægningerne der skaber farven i linsen, sørger for anti-dug eller som giver mere lys. For at beskytte belægningerne er det vigtigt, at skabe en rutine, for at sørge for, at brillerne og belægningen ikke tager skade. Med det sagt, er det ikke en større operation, det tager kun et par minutter. 

Start med at puste støv, sand, jord eller andet væk fra linserne. Det er optimalt at bruge trykluft, men du kan også sagtens bare puste på brillerne. 

Rengøring af linserne er andet trin. Det gøres med en speciel (og den rigtige) opløsning – men hvad for én er den rigtige? Så længe du ikke bare bruger vinduesrens, skal det nok gå, men investér gerne i en ordentlig brillerens. Om du bruger en væske eller en “wipe” har ikke så vidt at sige, så længe du blot tørrer brillerne af med en mikrofiberklud, og ikke en trøje eller viskestykke. 

Sikkerhedsvurdering

Generelt set findes der tre primære klassifikationer. Z87.1 og Z87.1+ er begge udstedt af ANSI: American National Standards Institute, altså et institut i USA, der opstiller standarder i blandt andet sikkerheds-øjemed. Nogle briller lever også op til MIL-PRF-32432, som er en standard, der bruges inden for militæret, og som militære skydebriller lever op til. 

Z87.1

Z87.1 er den éne af de to klassifikationer, der er opsat af ANSI. Hvis brillen overlever, at der smides en 1-tommer stålkugle fra 50 tommers højde, vil de bestå testen. Er brillen Z87.1-certificeret, vil den også beskytte mod stumpe stød, UV, vand, støv såvel som fint støv. Der er altså ikke meget, som brillen ikke beskytter dine øjne imod. 

Z87.1+ 

Som navnet antyder, er Z87.1+ mere robust og stærk, end Z87.1

Stålbolden, som vi kender fra Z87.1 er nu en smule anderledes. Den er en kvart tomme, og skydes mod brillen med 160 km/t. Til gengæld smides der nu et 500 gram tungt “missil” fra 50 tommer, og til sidst smides der en vægtet nål, for at simulere diverse fragmenter. 

MIL-PRF-32432

Den militære standard. Hvis du køber en brille, der er MIL-PRF-32432-certificeret, er du 110% sikker på, at der ikke sker dine øjne noget! Brillerne i stand til at modstå et 12mm projektil med ca. 700 km/t uden at krakelere. Udover det skal de også være funktionelle, komfortable, ikke distraherende og desinficérbare, for at kunne modtage denne klassifikation.

W, D5 og Z87.2

Som om der ikke var nok at holde styr på, er der også ekstra specifikationer – dog ikke så mange. Hvis der bagved klassifikationen står “W”, vil brillerne være ekstra gode til at blokere UV-lys. “W” står for “Welding”, og betyder, at du kan kigge på en svejsebue. Hvis der bagved klassifikationen står “D5”, vil brillerne være ekstra gode til at holde støv og fine støvpartikler ude. “D” står for “Dust”, altså støv.

Hvis brillen er klassificeret som Z87.2 eller Z87.2+, vil det sige, at der er styrke i. 

Valg af skydebriller

Typer

Skydebriller er så specialiserede stykker værktøj, at designet typisk ikke varierer. Det gør det ikke fordi, der simpelthen ikke kan forbedres på skydebrillernes form og design, medmindre fremtiden bringer på stel-løse briller. Dog varierer farven på brillernes linser, og det har faktisk en del at sige – det kan nemlig diktere hele din jagtoplevelse.

Gule/Orange linser

Gule og orange skydebriller lukker en del blåt lys ude, og er derfor særligt gode til at skabe kontrast, og hjælper med at se dybde. Jo lysere linserne er, jo bedre vil du kunne se gennem dis samt i lavlys-tilstande. 

Lilla linser

Lilla linser er gode til at forstærke den orange farve fra en lerdue. Specielt hvis der er mange træer eller bakket landskab i baggrunden, vil disse linser virkelig gøre en forskel. De bruges, ligesom gule/orange linser, tit i konkurrencer.

Røde linser

Røde linser er gode til varierede baggrunde. Normalt kaldes farven “cinnoberrød” eller “vermillion”. Brillerne er ikke så populære herhjemme, men må absolut ikke undervurderes. 

Grå linser

Grå linser er de mest simple. De reducerer blænding og det skarpe lys fra solen, for at hjælpe med at se klart. 

Polariserede linser

Polariserede linser reducerer også blænding, men reducerer især skarpt lys fra vandoverflader som søer, vandhul eller havet. 

Linse materiale

Typisk vil linserne bestå af kronglas, CR39-plastik eller polycarbonat. Kronglas er en typisk optisk glas, som har lav forskydning, og som kan varmebehandles. CR39-plastik er en type plastik, som typisk anvendes til brilleglas. CR står for Columbia Resin, og plastikken blev udviklet under 2. verdenskrig. Polykarbonat er et syntetisk materiale, som har gode optiske egenskaber samt en skinnende overflade. Polykarbonat bruges blandt andet også til afskærmning, indendørs vinduer og beskyttelse. Polykarbonat er utroligt svært at slå i stykker. Både CR39 og polykarbonat vejer cirka halvt så meget som kronglas. 

Materialet, som linserne består af vil selvsagt have indflydelse på, hvilken sikkerhedsklassifikation brillerne vil kunne leve op til. Linser, der lever op til én af disse klassifikationer er bestemt at foretrække, og vi anbefaler, at du ikke køber skydebriller, der ikke lever op til disse. Med det sagt, behøver du ikke bekymre dig videre om den grad af sikkerhed, som dine skydebriller vil give.

Stel

Stellet i skydebriller består som oftest af lette materialer som plastik, aluminium eller titanium. Alle tre er som sagt lette, men faktisk også rigtigt behagelige. Det er en god idé at investere i et justérbart stel, såvel som et par justérbare næsepuder. Selve stellet må også meget gerne kunne forlænges, og øre-stykket på stellet vil som regel have en lille “kugle” for at øge komforten. 

Materialer

Som sagt kommer skydebriller i mange forskellige slags materialer, men fælles for dem alle er, at de er holdbare, lette og komfortable. Når du står i butikken og synes, at skydebrillernes materiale føles svagt, tung eller ubehageligt, skal du sandsynligvis finde nogle andre briller. 

Funktioner

Der findes faktisk mange ekstra funktioner i skydebriller, selvom de færreste er klar over det. Der findes også accessories, altså tilbehør, til dine skydebriller. 

Irismembraner er én af disse accessories, og er en tynd, lille ring, der sættes på brillerne. Du kan så dreje på ringen, for at styre, hvor meget lys, der lukkes ind. Irismembranen giver bedre dybde samt reducerer reflektioner. 

Farvede skiver er endnu et stykke tilbehør. Det er skiver, der sættes på brillerne, og som øger kontrasten i linserne. 

For at lukke af for dit ikke-dominerende øje kan du købe en okkluder. En semi-gennemsigtig plader, der sættes for øjet. Det vil primært være til pistol- eller riffelskydning, at dette vil give mening. En okkluder frarådes også, fordi det kan skabe unødig belastning på det ikke-dominante øje, hvis det hele tiden prøver at fokusere uafhængigt at det dominante.

Blændings-skjolde er et stykke tilbehør, der sættes på siden eller “oven på” brillerne. Skjoldene blokerer udefrakommende lys. 

Den mest væsentlige funktion du bør kigge efter er anti-dug. Der vil på linserne være en speciel belægning, der forhindrer brillerne i at dugge til. Temperaturen varierer typisk meget på en jagt såvel som på skydebanen, og kropsvarmen vil forøge effekten. 

Fit

Der findes utallige pasformer til briller. Normalt vælger man briller ud fra ansigts-typen, og det hele drejer sig om stellet. 

Man deler ansigtet op i én af fem forskellige former. Dit ansigt vil således være trekantet, rundt, firkantet, ovalt eller hjerteformet. Det er dog udelukkende kosmetisk, og har ikke nogen reel betydning for dit valg af skydebriller.

Vær dog opmærksom på komforten, og tænk aktivt over, om dine skydebriller er komfortable. Hvis de ikke er det, skal du vælge nogle andre. Som sagt er fuld justérbarhed at foretrække, og gør, at du kan beholde dine briller i mange år, og at de altid vil være komfortable. 

Vægt

Vægten af skydebrillerne er ikke alfa og omega – det er komfort. Vægten betyder dog noget for komforten, og derfor skal dine briller helst ikke være for klodsede og tunge. Er linserne fremstillet i polykarbonat eller CR39 vil de typisk veje mindre, og stellet vil også være fremstillet i lette materialer. Pas dog på, at brillernes vægt ikke sættes over graden af robusthed. 

Design

Skydebrillerne består af relativt få komponenter, og derfor er designet ikke altid til at rafle om. Dog er der nogle steder, hvor skydebriller vil variere, navnlig i stellet, og altså stelformen. 

En “sweat-bar” eller “brow-bar” vil være en rigtig gode idé at have, da de blokerer sved fra at komme i øjnene eller på brillerne. Selvom man ikke altid skulle tro det, kommer man nemt til at svede både på jagt og på skydebanen.
Skydebriller vil typisk være “half-frame-briller”, og det vil sige, at stellet ikke går rundt om selve linserne. Brillerne kan også være “rimless”, og stellet består altså kun af dén del, der holder brillerne på hovedet samt næsepuderne. Det vil typisk være briller, hvor du kan skifte linserne ud, for selv at bestemme hvilken farve de skal være. 

Vejrforhold

Skydebriller beskytter dine øjne fra alskens vejr, og sikkerhedsvurderinger samt anti-dug bliver nu vigtigere at have in mente. 

Regner det, vil dine briller dugge til, står solen højt på himlen vil du svede, og dine briller dugge til. 

Sner det, vil dine briller sørge for, at du ikke bliver sneblind, og blæser det, vil dine briller sørge for, at du ikke får skidt i øjnene. Der findes altså skydebriller til al slags vejr, og der er næsten ingen undskyldninger. Det optimale scenarie er, at du har linser til al slags vejr og belysning, men selvfølgelig kommer det an på både budget og tid. 

Terræn

Terrænet har ved første øjekast ikke så meget at gøre med skydebriller, men brillerne gør altså en verden til forskel. Du kan læse om typerne af skydebriller længere oppe i artiklen, men for kort at opsummere: farven på linserne har noget at skulle have sagt i forhold til baggrunden. Skydebrillerne hjælper dine øjne med at fokusere på mål mod forskellige baggrunde, og i forskellige lysniveauer. 

Pris

De billigste skydebriller fås til et par hundrede kroner, mens de dyreste modeller koster op mod flere tusinde. Noget af dét, der skiller de dyre og billige modeller fra hinanden, er ekstra udstyr. De dyre briller kommer som oftest med ekstra linser, så du selv kan bedømme hvilken farve linser du vil have på, alt efter forholdene. 

Belægningen på linserne er den anden faktor, der berører prisen. Jo bedre belægningen er, jo højere vil prisen være. Vurdér selv dit budget og dine behov, så kan du bedre vide, om brillerne er dét værd for dig. 

Sikkerhed og skydebriller

Skydebrillerne er sikkerhedsvurdere af en grund. Det er for at forhindre projektiler af diverse typer fra at ramme dig i øjnene. 

Prøv at forestil dig det her: du står på skydebanen i den bagende hede. Du skyder på spidsduer, og det kører ikke så godt. Solen skærer dig lige i øjnene hver gang du skyder – og når du endelig rammer, fornemmer du en regn af lerdue-stykker. Det sidste du har brug for nu, er at få lerdue-fragmenter i øjnene. Havde du blot investeret i skydebriller ville du kunne beskytte dine øjne mod solens UV-stråler og lerdue-stykkerne på én og samme tid. 

4 tips til skydebriller

Skydebrillerne er simple at bruge: trin 1: smid dem på øjnene, trin 2: skyd! Selvom de er lette at finde ud af, er de ikke altid lige lette at vælge. Vi har derfor samlet tre tips, der varierer fra stellets størrelse til dets funktioner. 

Tip 1: Brilleholder

Selvom skydebriller som sagt er relativt billige, er de selvfølgelig ikke gratis. Det er ikke sjovt at tabe dine skydebriller, og derfor kan du med fordel købe en brilleholder. Det er grundlæggende set bare en snor, der sættes fast i brillerne, og som køres bag hovedet. Eventuelt kan de sættes fast i en kasket, hue eller blot i trøjen. 

Tip 2: Skydebriller med styrke

Vi har nævnt dem et par gange, og her er de! Skydebriller kan også fås med styrke. Hvis du bruger briller fremfor linser til hverdag, vil det forværre din skydning, hvis du pludselig vælger at lave om på dette. Derfor er det optimale altså at købe et par skydebriller med styrke, hvis du har behov for det.

Tip 3: Dobbelt-brille?

Er du ikke til skydebriller med styrke, kan du faktisk på dét, der kaldes “over-glasses”, eller overbriller. De fungerer ligesom alt muligt andet overtøj, og kommes uden over dit normale tøj. I det her tilfælde er det altså bare over dine normale briller. Overbriller fås med lige så mange funktioner, som normale briller, og er designede således, at de altså passer uden på stort set alle briller. Hvis og i så fald, at du overvejer at købe overbriller, er det dog optimalt at prøve dem på først. 

Tip 4: Det rigtige synsfelt

Skydebrillerne kan hjælpe dig med at se mål i felten, men kun hvis de tilbyder det rigtige synsfelt. Du skal allerhelst kunne se 180º rundt, uden, at brillerne eller stellet kommer i vejen. Det kan du heldigvis nemt teste: fokusér på noget, der er ca. 3 meter væk. Hold dine arme ud, og bag din ryg. Ryk bagefter langsomt armene fremad, uden at flytte øjnene. Lige så snart du kan se fingerspidserne, har du nået grænsen for dit perifere syn. 

Hvad siger undersøgelser om skydebriller?

Flere undersøgelser peger faktisk på, at din skydning ikke bliver bedre som direkte følge af skydebriller. Forsøgskaninerne var i flere af undersøgelserne dygtige skytter, som skød med både riffel og haglgevær. Én af de primære funktioner ved brug af skydebriller er også UV-beskyttelse. UV står for ultraviolet, og refererer til nogle af de bølger af lys, der kommer fra solen.

En sammenfatning af undersøgelser viser, af effekterne og konsekvenserne af UV-stråling i øjnene blandt andet omfatter (men er ikke begrænset til): stær, øjenkræft, pterygium, svejseøjne og sneblindhed. Det sidste, som brillerne hjælper imod er belastning af øjnene. Nogle skydebriller hjælper dig nemlig med at se, selvom lyset synes sparsomt. Normalt fører belastning af øjnene ikke til videre komplikationer, men kan være utroligt ubehageligt og påvirke koncentrationsevnen. Synet er blot én af de sanser, som vi mennesker har meget kært, og ingen ønsker at miste det. Derfor er det vigtigt at beskytte øjnene, og til skydning samt jagt er skydebriller det optimale værktøj.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skydebriller er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skydebriller. Se testvinderne i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vi har vurderet skydebriller ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad koster et par skydebriller?

Prisen for skydebriller afhænger af en række variabler. I artiklen kan du blive klogere på priser, og hvilke variabler der dikterer dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj