Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Et rødpunktsigte er et alsidigt, men simpelt sigtemiddel, der bedst bruges på korte til mellemlange afstande, hvor du forventer at skyde på løbende vildt. Typisk bruges rødpunktsigter på rifler, men de kan monteres på alle slags våben.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Elbæk lavet en test af rødpunktsigte. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Rødpunktsigte Test: Top 5 Bedste Rødpunktsigte

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Vortex Optics StrikeFire II Rødpunktsigte


Bedste rødpunktsigte

Pris: 1.999 DKK

Vortex Optics StrikeFire II er et stærkt allround rødpunktsigte, der henvender sig til den seriøse skytte. Den tilbyder et brugerorienterede design, hurtig måloptagelse med sit ubegrænsede øjenafstand og lyse røde/grønne prik-indstillinger. Sigtehuset er både robust og vandtæt, dermed klart til brug under alle forhold. En 30 mm linse giver en bred synsvinkel, og den enkle betjening gør det anvendeligt for jægere på alle niveauer. Med en batterilevetid på op til 300 timer på maksimum lysstyrke, skiller StrikeFire II sig ud som en pålidelig følgesvend til lange dage på skydebanen eller under jagt.

Fordele

  • Holdbart og vejrbestandigt design giver langvarig ydeevne
  • Justerbart rødpunkt forbedrer præcisionen i varierende lysforhold
  • Letvægtskonstruktion forbedrer håndterbarhed og komfort ved langvarig brug

Ulemper

  • Har ikke magnifikationsmulighed for distancerede skud

2. Hawke Vantage 1×30 Rødpunktsigte


Bedste billige rødpunktsigte

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige rødpunktsigte” er Hawke Vantage fra Hawke. En letvægter, der virker. Den er rimelig robust, og holder til meget samt leveres med batteri og garanti.

Fordele

  • Pris
  • Relativt robust
  • Størrelse

Ulemper

  • Lysgennemstrømning

3. Aimpoint Acro C-1 Rødpunktsigte


Bedste premium rødpunktsigte

Pris: 5.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium rødpunktsigte” er Acro C-1 fra Aimpoint. Aimpoint går hverken på kompromis med pris eller kvalitet, og Acro C-1 er ingen undtagelse. Lyset slukker og tænder automatisk, retiklen er skarp og lysgennemstrømningen er stor.

Fordele

  • Stilren og kompakt
  • Linser i høj kvalitet
  • Lang batterilevetid

Ulemper

  • Pris

4. Aimpoint Micro S1 Rødpunktsigte


Bedste rødpunktsigte til haglgevær

Pris: 4.999 DKK

Aimpoint Micro S1 rødpunktsigtet er et sandt mesterværk for haglgeværsjægere. Med sit slanke, holdbare design og hurtige sigteakvisition understøtter det effektiv jagt og præcision under alle forhold. Den 6 MOA røde prik er intens og klar, også i fuldt dagslys, hvilket giver lynhurtig fokus på målet. Inkluderet montage sikrer enkel påsætning uden behov for ekstra tilbehør. Trods den kompakte størrelse tåler S1 de hårde stød fra skydning – en pålidelig ledsager i felten. Som testvinder til haglgevær bekræfter Aimpoint Micro S1 sin overlegenhed gennem brugervenlighed og robusthed.

Fordele

  • Ægte 1x forstørrelse for begge øjne åben sigtning
  • Innovativt objektivdesign der optimerer lysgennemgangen
  • Vand- og støvresistent for pålidelig funktion under alle vejrforhold

Ulemper

  • Prisen afspejler teknologien og kan være en investering for nogle

5. Vortex Optics Razor Rødpunktsigte


Bedste rødpunktsigte til hurtige, bevægelige skud

Pris: 3.799 DKK

Vortex Optics Razor er et fremragende rødpunktsigte, som excellerer ved hurtige og bevægelige skud. Dets klare og skarpe billedkvalitet kombineret med en nem betjenbar justeringsmekanisme gør det til en favorit blandt jægere og sportskyttere. Med en bemærkelsesværdig holdbarhed og en ultra-kompakt design er Razor ikke blot robust, men også let at have med på farten. Sigtet står som det foretrukne valg for dem, der vægter præcision og hurtighed.

Fordele

  • Optimal billedkvalitet: Razor sikrer et klart og præcist sigtebillede til mål i bevægelse
  • Brugervenlighed: Letvægtsdesign og intuitiv betjening gør det tilgængeligt for skytter på alle niveauer
  • Robust og holdbar konstruktion: Tåler barske vejrforhold og hårdhændet brug

Ulemper

  • Prisen er i den høje ende. Kvaliteten og præstationen kommer med en premium pris, som kan være en barriere for nogle købere

Læs også vores overordnede test inden for kikkert- og sigtekategorien: jagtkikkert


Guide til rødpunktsigte

Hvad er et rødpunktsigte?

Et rødpunktsigte er et sigtemiddel, projicerer sigtekornet ud på målet. Det vil sige, at der ikke i kikkerten sidder et sigtekorn, som i en “normal” kikkert, men du nu kigger gennem en tynd, tynd glasplade, der har en projektion af et sigte indeni. 

Sigtet placeres som et normalt sigtemiddel oven på våbnet, men i de fleste tilfælde er der ingen forstørrelse i. 

Hvorfor skal jeg købe et rødpunktsigte?

Den primære fordel, som også lokker mange til rødpunktsigtet er, at den er utroligt god til drivjagt. Der er ingen forstørrelse, og selve sigtemidlet fylder rigtig lidt, så det er utroligt nemt at finde et stykke vildt i sigtet. 

Udover det giver det en bedre præcision, end en normal korn/kærv-konfiguration ville gøre – det er altså en kikkert uden sigtemiddel. 

Rødpunktsigtets største fordel er også den største hage: manglen på forstørrelse. Hvis du vil bruge en riffel til andet end drivjagt kan det ikke altid svare sig at have et rødpunktsigte monteret. Hvis det er tilfældet, kan du dog overveje svingmontage, som gør det nemmere og hurtigere at skifte fra kikkert til kikkert. 

Rødpunktsigte vs. traditionel kikkert

En traditionel kikkert er mest optimal på mellem til lange afstande. Den største ulempe ved traditionelle kikkerter findes, når man skyder på bevægende mål over korte afstande. Uanset hvordan du vender og drejer det, er en traditionel kikkert et rør, som du kigger i – du vil altså altid få tunnelsyn i en eller anden grad. 

Rødpunktsigtet er så alt det, som en traditionel kikkert ikke er, god til korte til mellem afstande, på mål der bevæger sig. Hvis du nu skal på vildsvinejagt, og du står på post 30 meter fra et spor, hvor du ved vildsvinene kommer. Bruger du en traditionel kikkert skal du først skuldre riflen korrekt og finde vildtet før du kan afgive et skud, samtidig med, at du skal huske hvor eventuelle hindringer står. Sæt nu, at du bruger et rødpunktsigte i stedet – smid riflen på skulderen, få den røde retikel til at sidde det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og skyd så.

Dér, hvor en traditionel kikkert muligvis vil være et bedre valg er, hvis terrænet er så varieret, at du ikke aner hvilke distancer du skal skyde på, eller hvis du ikke har lyst til at investere i enten to rifler eller en svingmontage. 

Hvilket rødpunktsigte skal jeg vælge?

Retikel

Retiklen er det, der erstatter sigtekornet fra kikkerten. Retiklen bliver dit nye sigtekorn, og derfor skal du være 110% komfortabel med det. 

Tit og ofte vil retiklen ikke være fuldstændig skarp, og det vil også variere fra person til person, hvor skarp den opfattes. Derfor handler det ene og alene om personlig præference hér. Vi går længere i dybden med retikler længere nede i artiklen.

Kombinér rødpunktsigte med lygte

Driver du natjagt, og har du ikke muligheden for at købe en adapter, kan du med fordel bruge en lygte. Det kan være en lygte, som du kan montere på riflen, eller eventuelt en lygte, der sidder på eksempelvis en foderautomat. 

Du kan opleve, at din retikel “eksploderer” og lyser rigtig meget. Det bør dog ikke være et problem, men det kan ske når fuldmånen skinner på en klar himmel. 

Vedligeholdelse af rødpunktsigte

Rødpunktsigter er utroligt nemme at vedligeholde. Den eneste fare, du virkelig skal være opmærksom på, er at glasset ikke må gå i stykker. 

Batterierne kan naturligvis tage skade af ekstreme temperaturer – men det er jo ikke sigtemidlets skyld.

Ellers skal du blot sørge for at holde sigtemidlet rent, støv, sand og jord pustes eller blæses blot væk.
Skal du dog engang imellem vaske dit sigte, så gør det på følgende måde: først blæser du skidt væk (helst med komprimeret luft), derefter kan du hælde lidt rent på glasset fra begge sider, og til sidst tørre af med en mikrofiberklud. Hvis batterihuset og de øvrige kapsler er skruet ordentligt på, bør der absolut ikke være problemer med vand i disse. 

Valg af rødpunktsigte

Typer

Der findes et hav af forskellige modeller på markedet, og ikke to er ens. Det er ikke nemt at finde ud af, hvad der passer til netop dit behov, men kender du de forskellige slags rødpunktsigter, er du ihvertfald godt på vej. 

Åbent rødpunktsigte

Det åbne rødpunktsigte er den type, de fleste nok kender til. Det består af en “bue”, med glas-stykket indeni, som du så kigger igennem. Denne type er den mest simple, og vejer mindre end et lukket sigte. 

Tube / Lukket rødpunktsigte

Den lidt mere robuste version, af et åbent sigte. Dette sigte vil kunne ligne en lille kikkert, men vil stadig ingen forstørrelse have. Den ekstra robusthed vil sikre, at der kommer mindre skidt på selve glasset, og holder til flere tæsk. 

Reflektor-sigte

Et reflektor-sigte fungerer på et princip, hvor du kigger i en glasplade, der viser dig målet, og en række reflektorer vil samtidig “projektere” en retikel op på glasset. Det er ihvertfald en meget grundlæggende forklaring. Typisk er teknologien i denne type knap så avanceret, og derfor billigere end et hologram-sigte.

Hologram-sigte

Et holografisk sigte fungerer en smule anderledes end reflektor-sigtet. Du kigger stadig i en glasplade, men der er ikke reflektorer i dette sigte – i stedet er der et hologram i glasset, der “lyses op” af en laser-diode. Hologram-sigtet er ikke stort, men er større end et reflektor-sigt, og selv hvis glasset går i stykker, kan du faktisk stadig godt bruge sigtet. 

Long-modeller

Mange jægere vil ikke helt slippe den traditionelle kikkert, og derfor er nogle producenter begyndt at lave rødpunktsigter, der er formet som en normal riffelkikkert. Den er knap så alsidig, og kan hverken bruges på haglbøsse eller pistol, men er dog meget komfortabel at bruge, når først man har vænnet sig til at skyde med begge øjne. 

Batterier

Retiklen i kikkerten bliver som bekendt lyst op, og det er ved hjælp af batterier. Medmindre du driver jagt i meget kolde temperaturer bør batteriernes levetid absolut ikke være en bekymring. De fleste rødpunktsigter har en levetid på 10.000 timer eller derover, så du kan roligt nøjes med at skifte batterier en enkelt gang om året, uden at være bange for, at de er døde til morgendagens drivjagt. 

Våben og kaliber

Rødpunktsigter er meget simple, og er også én af kerne-fordelene ved den, men det er stadig væsentligt at overveje hvilke våben de sættes på. 

Hvis du køber et sigte af lav kvalitet, vil høj rekyl blive et problem. Typisk er rødpunktsigter opgivet til at kunne klare en bestemt kaliber.

Vær også opmærksom på våbnet, er det en riffel eller et kombinationsvåben? Er det en stor riffel eller en salonriffel? Er du nogensinde i tvivl om, hvorvidt sigtet passer til netop dit våben, så spørg endelig din forhandler. 

Materialer

Selve “huset” som du kigger i, vil tit være lavet af et metal. Når du kigger i sigtet kigger du så i et såkaldt “optisk vindue”, hvori der sidder et sfærisk spejl, altså et spejl der er bøjet let. Spejlet er kun blevet forsølvet meget let, så det reflekterer kun det røde sigte, som kommer nedefra (i et reflektor-sigte), men du kan stadig se igennem det. Det er typisk glasset og belægningen (sølvet) der er sparet på i de billige modeller. 

Funktioner

Filtre

På lukkede tube-sigter er der i nogle modeller mulighed for at montere filtre. Det vil sige, at hvis du er på bukkejagt i juni, og skoven er grøn, kan du sætte et filter i, der gør det nemmere at se en grøn retikel.

Selvfølgelig vil det kun være relevant, hvis der ikke er mulighed for at indstille farven på retiklen, eller hvis du af andre grunde har valgt et lukket sigte. 

Retikel-form

På nogle modeller er der mulighed for at ændre formen på retiklen. Den kan være formet som en dart-plade med bullseye, som et kryds eller endda bare som en prik. Formen, du vælger kommer fuldstændig an på personlig præference – synes du, at det er nemmere at finde kornet, når det er et kryds, skal du blot vælge den. Hvis der på dit sigte ikke er valgmuligheder, så sørg da for at købe den, du føler dig mest komfortabel med. 

Lysgennemstrømning

Modellerne i den lave ende af pris-spektret ligger som regel der af én simpel årsag: de har skåret hjørner, når det gælder glasset. Der kommer i lav-kvalitetsglas ikke den samme mængde lys ind, og det kan reducere komfort og præcision, fordi det forvirrer øjnene så at sige. 

Fokus og forskydning

Hele fidusen med at bruge et bøjet spejl er, udover at bøje det røde lys rigtigt af, er at målet altid vil være i fokus, og at der ikke vil være nogen forskydning. 

Når du kigger i en traditionel riffelkikkert, skal du kigge helt lige, ellers vil der opstå forskydning. Forskydningen betyder ikke så meget, hvis dit skud er 100 m og på en elgtyr, men hvis du skal skyde på lange afstande, kan det blive et problem. Forskydningen på et rødpunktsigte er dog meget minimal, lige meget hvor du holder hovedet i forhold til selve sigtet. Forskydningen kaldes også parallakse. 

Størrelse

Størrelsen på sigtet bør hænge sammen med våbnet, det skal sidde på. Der er trods alt ikke meget mening i at skyde med et rødpunktsigte på en pistol, hvis sigtet vejer en halv gang mere end selve pistolen. Med det sagt, skal sigtet være komfortabelt at bruge, større rødpunktsigter vejer en smule mere, men om sigtet vejer 70 eller 100 gram, har ikke nødvendigvis den store betydning. 

Vægt

Rødpunktsigter vejer typisk meget lidt, derfor vil du stort set ikke kunne mærke forskel på de “tunge” og de “lette” sigter – gåseøjne fordi ingen af delene jo vejer synderligt meget. Med det sagt, giver det nærmest sig selv, at jo større sigtet er, jo mere vejer det, og at lukkede rødpunktsigter derfor vejer en tand mere end åbne.

Design og farve

Farve virker ligegyldigt, når man vælger et rødpunktsigte. Hvis den er sort, brun, grøn eller camo, skal det nok gå. 

Farven på retiklet er dog en helt anden historie. I øjnene sidder der “tapper”, der registrerer alt lys, der kommer ind gennem øjet. Mangler man den grønne tap, vil man være rød-grøn farveblind. Cirka 8% af mænd er rød-grøn farveblinde, mens kun 0,4% af kvinder er det. Hvad har det så at gøre med rødpunktsigtet? Når retiklen i sigtet er rød, og man ikke særlig godt kan se farven rød, bliver det hurtigt et problem. Derfor findes sigter med retikler i andre farver, og grøn fungerer faktisk som stedfortræder for den klassiske, røde retikel. Hos andre producenter kan du endda selv vælge farven på retiklen. 

Det ydre design afhænger af præference. Der findes som sagt både åbne og lukkede sigter, og nogle er også designet som traditionelle kikkerter, hvilket er utroligt værdsat af nogle jægere. 

Vejrforhold

Som sagt er det nemt at holde sigtet klar til brug. Blæser det meget, kan der komme støv, sand eller jord på glasset, og det vil være sværere at se. Pust det væk, ånd kort på glasset og tør det af med en mikrofiberklud.

Batteriets levetid kan påvirkes af ekstreme temperaturer, men selve sigtet tager ikke skade af dette. 

Regn, sne og slud bør absolut heller ikke udgøre nogen fare for selve sigtet, andet end at gøre det snavset. 

Terræn

Du bør have det eller de revirer, som du planlægger at jage på, i baghovedet. Størrelsen på retiklet vil ikke nødvendigvis endeligt afgøre hvilke afstande du kan skyde forsvarligt på, men vil under alle omstændigheder spille en rolle. 

Hvis du går på jagt i skov, vil det være det letteste for dig at investere i et sigte der er åbent, det fylder mindre i synet, omend det bare er en smule. 

Pris

Prisen varierer naturligvis fra model til model, og du skal aldrig købe noget, du egentlig ikke har råd til. Afstem dine behov, og kig da på mulighederne. 

Det åbne sigte består af færre materialer, og vil derfor sommetider være billigere. Et holografisk sigte besidder også mere avanceret teknologi, og er derfor dyrere end reflektor-sigter, udover det er der få producenter der rent faktisk er konkurrencedygtige, og derfor sættes priserne højere. 

De billigste sigter, der er værd at investere i, koster omkring 600-1.000 kroner, mens de store moppedrenge i kategorien koster helt op mod otte tusinde kroner. 

MOA

MOA er et teknisk terme, der betyder “minute angle”. MOA’en handler om retiklnes størrelse – jo højere MOA, jo større vil retiklen være. En retikel på 1 MOA vil være 25 mm bred på et mål, der står 91,4 m væk. Det er nemmere at huske som 1 tomme på 100 yards. Den samme retikel vil være 2 tommer på 200 yards og så videre. 

Husk dog forholdet mellem MOA og størrelse: en retikel på 2 MOA vil være to tommer på hundrede yards, men fire tommer på 200 yards. 

Skyder du på længere afstande, vil en retikel med mindre MOA være at foretrække, fordi den derved spærre for mindre af målet, og skuddet vil være mere præcist. 

Retikler fås i alle mulige MOA’er, og du bør vælge den, der passer til dig og dit skydebehov. 

På skydebanen

Rødpunktsigte på pistoler er meget udbredt i andre dele af verden – navnlig USA.

Går du på skydebanen, og skyder med pistol, kan det både være sjovt og lærerigt at skyde med rødpunktsigte. 

Går på jagt i udlandet, kan der være mulighed for at bruge pistoler i forbindelse med selvforsvar – for eksempel hvis der er tale om fare for at komme i karambolage med bjørne eller vildsvin. Det kræver dog, at du kontakter myndighederne både i Danmark og udlandet, og får en tilladelse. Får du dog det, vil et rødpunktsigte være værd at overveje.

Co-Witness

Co-Witness er en engelsk betegnelse, der betyder, at retiklen i sigtet passer oven på sigtekornet for enden af riflen. Det vil altså sige, at du kan bruge begge samtidig, og hvis nu uheldet skulle være ude, kan du nøjes med at bruge jern-sigtet. 

Du kan sørge for at sætte din riffel op til co-witness i tre relativt simple trin: først skal du sikre dig, at du har sigtekorn for enden af riflen, så skydes riflen ind med kærv og korn, og til sidst skal du justere retiklen, så den sidder på sigtekornet. 

Det er en rigtig god idé, at indskyde riflen igen bagefter, for at være sikker på, at retiklen sidder rigtigt. 

Rødpunkt til natjagt

Hvis du har planer om at gå på natjagt med dit nye rødpunktsigte, hvad enten det er vildsvin i Tyskland eller mårhund i Jylland, så er det vigtigt, at du er opmærksom på dit sigte. Du har nu brug for en adapter, der giver nattesyn, men din retikel fra sigtet vil få lyset til at “eksplodere”, det er fordi adapteren forstærker alt lys flere hundrede gange. Hvis du vil bruge et rødpunktsigte til natjagt, skal du altså være sikker på, at styrken på din retikel kan skrues tilstrækkeligt ned. 

Rødpunkt på haglbøsse

Indtil nu har vi kun talt om den gængse konfiguration: rødpunktsigte på rifler. Det kan dog være en fordel, hvis du har muligheden for det, at sætte et rødpunktsigte på din haglbøsse – specielt hvis du også har planer om at skyde ræve, harer eller rådyr med den. Du kommer til at “hvile” mere i jagten, og i langt de fleste tilfælde vil din præcision også øges betydeligt. 

Indskydning

Ligesom med alt andet udstyr, du sætter på en riffel eller haglbøsse, er det vigtigt, at du indskyder våbnet efter du har monteret rødpunktsigtet. På sigtet vil der sidde det, der hedder et ballistisk tårn. Det er de knapper, du drejer på, for at justere sigtemidlet. Når du køber sigtet, vil der stort set altid følge en manual med, der fortæller hvor mange centimeter et skud vil rykke sig på 100 meter, per klik du har drejet på det ballistiske tårn. 

3 tips til brug af rødpunktsigte

Rødpunktsigtet er et alsidigt, men simpelt værktøj. Ligesom alt andet værktøj kan skindet dog bedrage, og det er ikke altid ligetil at bruge et rødpunktsigte. Vi har derfor samlet tre tips, der sikrer at du får det optimale ud af dit nye sigte.

Tip 1: Stol på sigtet

Hvis du ikke har valgt at bruge co-witness-teknikken og justere retiklen til at sidde i sigtekornet, skal du følge godt med her. Stol på sigtet, stol på retiklen og sigt med den. Mange kommer til at kigge på sigtekornet, men så længe du har skudt riflen ind med retiklen, skal du slet ikke bekymre dig om de faste sigtemidler. 

Tip 2: Øvelse, øvelse, øvelse

Som med alt andet grej skal du kende det 110%. Det er for de fleste ikke nemt at tilpasse sig til rødpunktsigter, hvis man først har vænnet sig til at skyde med en normal kikkert. Gå derfor på skydebanen, og brug tid på at lære sigtet at kende – brug især tid på at skuldre riflen, så du er sikker på at kunne finde sigtekornet så hurtigt som muligt.

Tip 3: At skyde med begge øjne

Rødpunktsigtet fungerer allerbedst på korte til mellem afstande. Det er som regel på drivjagt, at de virkelig er de deres es, og er man først vant til kun at bruge det dominante øje til at skyde med, er det svært at lave om på. Med rødpunktsigter er det dog ligesom med haglbøsser – skyd med begge øjne åbne, og fokusér på målet.

Hvad siger undersøgelser om rødpunktsigte?

Udviklingen af rødpunktsigter er gået utroligt stærkt. AimPoint har placeret sig som en mastodont i nichen, men man skal jo starte et sted. De første AimPoint-rødpunktsigter var lige så store eller større end normale kikkerter dengang de kom ud, men nu fylder et reflektor-sigte dårligt mere end et rødt æble.Det er faktisk også noget af den samme teknologi, som sidenhen er blevet brugt fra alt muligt fra forskning til DSLR-kameraer, og hvis dét ikke er resultater, der taler for sig selv, ved vi ikke hvad det er.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilket rødpunktsigte er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste rødpunktsigte. Se testvinderne i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vi har vurderet rødpunktsigter ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad koster et rødpunktsigte?

Prisen for rødpunktsigte afhænger af en række variabler. I artiklen kan du blive klogere på priser, og hvilke variabler der dikterer dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj