Register
A password will be e-mailed to you.

Fasanens historie

Phasianus colchicus er det latinske navn for fasanen. Fasanen blev importeret til Danmark fra Asien i 1562 af kongen og herremænd som et nyt jagtbytte. Fasanen har ynglet i Danmark siden 1840. I dag er fasanen en almindelig fugl til jagt i hele Danmark.

Den danske fasan er oftest en blanding af ædelfasan og ringfasan, mens fasanfamilien består af 49 forskellige fasanfugle.

Fasanens kendetegn

I ungedragten er hane og høne ens og minder i farven om en voksen fasanhøne. Fasanhanens voksen dragt er med lang hale, hvid halsring og brunlige/rødlige kropsfjer med glans, hvor imod fasanhønen er brun og mat i farven.

Fasanhanen vejer mellem 1.100 til 1.600 gram og fasanhønen vejer 800 til 1.300 gram.

Fasan biotop

Fasan tilpasser sig nemt mange forskellige biotoptyper, men foretrækker en variation mellem skovkanter, småskove, moser og rørskove.  Fasanen elsker god bunddækning og åbne pletter, hvor fasan kyllingerne og de voksne fugle kan finde sol, og gerne 4-5 meter høje grantræer eller lignende, hvor fuglene kan finde nattesæde og være i sikkerhed for rovvildt.

Fasanen er polygam, hvilket betyder at fasanhanen har flere høner. Reden bygges på jorden og det er kun fasanhønen som ryger på æggene, typisk 8-10 stk. og der ruges i ca. 24 dage. Æglægningen begynder som regel i midten af april og de første fasankyllinger kan ses på jagtterrænet i slutningen af maj. Det er kun fasanhønen, som tager af fasankyllingerne.

Hvis æggene ødelægges af rovfugle, som fx. krager og skader eller på anden vis, er det ikke ualmindeligt at fasanhønen lægger nye æg.

Føden består typisk af forskellige plantedele, korn og insekter, som især er vigtige for kyllingerne.

fasanhane og fasanhøne

Hvis dit jagtterræn ikke er velegnet fasanbiotop kan det måske afhjælpes ved vildtpleje.

Udsætning af fasaner

Fasaner må udsættes i perioden 1. april til 31. august og det anbefales at fasaner er 17 uger gamle før der udøves fasanjagt. Læs eventuelt mere om jagtlovgivningen.

Jagt på fasan

Fasanen jagtes oftest på større arealer som drivjagt eller klapjagt som er udbredte jagtforme. Begge jagtformer er meget velegnet til fasanjagt, som altid vil give mange gode jagtoplevelser og vildt på paraden for jægeren.

Fasanjagt på mindre arealer kan udøves, som trampejagt, hvor jægerene og jagthundene afsøger jagtterrænet systematisk og skyder fasanerne på opfløj.

En anden jagtform, som udøves af én eller få jægere er jagt med stående jagthund. Dette foregår ved at gå stille og roligt igennem terrænet med jagthunden, som tager stand og på jægerens kommando rejser fasanen og der kan afgives skud. Den skudte fasan kan apporteres straks af jagthunden. Denne jagtform knytter jægeren og jagthunden tæt sammen under udøvelsen og den foregår typisk i levende hegn, brakmarker og lign.

Jagttid fasan

Der er forskel på jagttiden på fasanhaner og fasanhøner og begge fasaner må jages jf. nedenstående.

  • Fasanhane: 1. oktober – 31. januar
  • Fasanhøne: 16. oktober – 31. december

Jagtudbytte

Fasanen er meget udbredt jagtfugl, hvilket de seneste års jagtudbytte også viser.

  • 2006/07:     718.000
  • 2007/08:     753.600
  • 2009/10:     765.000

Der findes flere forskellige jagtbøger om fasaner.

Opskrifter på fasan

Der findes mange gode vildtopskrifter på, hvordan fasanen kan tilberedes med forskellige slags tilbehør. Herunder kan du se et lille udsnit af forskellige fasan opskrifter.

  • Ølbraiseret fasan med glaserede gulerødder
  • Fasansylte med knækbrød
  • Fasanbryst fyldt med krydderurter
  • Fasanbryst med fars og blade af rosenkål
  • Fasanbryst med skalotteløgscreme, blommekompot og krebinet
  • Fasaner i flødesauce
  • Fasanbryster som wienerschnitzel

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj