Register
A password will be e-mailed to you.

Bukkejagten begynder som bekendt d. 16. maj ved solopgang og det er dagen, som mange jægere har set frem til. Har du prøvet at komme af sted uden alt det nødvendige udstyr og tilbehør på premiere morgenen? Eller er du nyjæger og skal du på bukkejagt for første gang, så er det rart at have en tjekliste eller huskeliste at støtte sig til. Her følger der et par gode huskeråd.

Indskydning af jagtriffel og sigtekikkert

Start bukkejagten med flere turer på skydebanen for at kontrolskyde jagtriflen. Det kan være trådkorset i sigtekikkerten har forskubbet sig, riffelpipen kan have givet sig lidt eller du har valget en anden type ammunition.

Riflen skal være indskudt med samme type ammunition, som anvendes på bukkejagten.

Mange jægere indskyder deres jagtriffel på 100 m, men træn gerne skydning på andre afstande, da bukken ikke er klar over den skal stå på præcis 100 m. Træn i forskellige skydestillinger og øv dig med din skydestok. Hvis der er mulighed for at træne skydning fra hochsitz eller hochstand er dette en god ide.

Dokumenter og solopgang

Dagen før bukkejagten begynder, pakkes våbentilladelse (husk den rigtige i tilfælde af flere rifler), lyddæmpertilladelse, kørekort/billedlegitimation og jagttegn.

Kontroller fra officielle kilder, hvilket klokkeslæt der er solopgang i dit område.

Jagtriffel og ammunition

Husk at medbringe lås og magasin til riflen samt den rigtige ammunition, og ikke den fuldkappet træningsammunition.

Minimumskrav til jagtammunition på råvildt:
Kuglevægt på 3,2 gram (50 grain)
Anslagsenergi, E100, 800 J

Håndkikkert

En håndkikkert er uundværlig til bukkejagt idet terrænet hele tiden afsøges for vildt når der spejdes efter bukken. Sæt en rem eller kikkertsele på jagtkikkerten, så den kan hænge roligt omkring halsen. Dermed er kikkerten nem og hurtig at få frem uden de store armbevægelser.
Tilpas remmen/selen så kikkerten ikke hænger og slår imod noget af det andet udstyr, da dette kan skabe unødvendig støj.

Jagttøj og jagtstøvler til bukkejagt

Jagtbeklædningen kan med fordel være lettere end jagttøjet, som anvendes til efterårets jagter. Vejret skal gerne være varmere på dette tidspunkt af året. Jagttøjet må ikke rasle eller knitre nemt, da dette kan skabe utilsigtede lyde under bevægelse, når grene eller andet helt uundgåelig rammer dig, i tilfælde af at du pürscher rundt.

Suppler beklædningen med en hat eller hue, som skygger for ansigtet.

Jagtstøvlerne bør vælges med en tynd sål og gerne en sål som afviser fugten i bundvegetationen, således at våde og kolde føder undgås. Sålen skal være tynd (gerne af gummi) da jægeren dermed kan fornemme jordbunden og forhindre at træde på grene eller andet som kan knække og skabe støj.

Handsker kan medbringes i rygsækken da disse er rare at kunne tage på, hvis det er koldt i vejret.

Høreværn

Høreværn bør anvendes idet en beskadigelse af hørelsen er uoprettelig. Der findes flere typer høreværn på markedet, bl.a. aktive høreværn som kan bæres hele tiden og samtidig forstærkes lyden. Denne type høreværn aktiveres ved skud og dermed lukker den høje og farlige støj ude.
Traditionelle høreværn eller hørepropper kan også anvendes ved at tage dem på lige inden skud afgives.

Skydestok

Skydestokkens funktion er at give skytten fast anlæg i skudøjeblikket, sådan at riflen kan holdes stille inden skuddet afgives.
Selve skydestokken kan have mange udformninger. Det kan være en solid gren eller en færdig produceret skydestok. Der findes et stort udvalg af forskellige modeller og typer af skydestokke på markedet for jagtudstyr i dag og det er mere et temperaments spørgsmål, hvilken model der skal vælges.

Indehold i rygsækken

Rygsækken skal bl.a. indeholde nedenstående ting, som bl.a benyttes i forbindelse med forlægning af bukken.

  1. En skarp og velegnet jagtkniv til opbrækning af bukken
  2. Frostposer til opbevaring af hjerte og lever
  3. Toiletpapir
  4. Engangshandsker til når bukken opbrækkes
  5. Kamera, husk at kontroller batterierne er opladt
  6. Telefon med indkodet telefonnummer til nærmeste schweisshundefører. Eller send en SMS til 1220, og skriv: HUND + POSTNUMMER til 1220, så modtager du kort tid efter en SMS med navn og telefonnummer på de nærmeste hundeførere.
  7. Fiberpudseklud til at fjerne dug, snavs, etc. fra håndkikkert og sigtekikkert
  8. Pude/stol til at side på i skydestigen eller skydetårnet
  9. Myggebalsam
  10. Pandelampe

Forplejning

Det er en god ide at medbringe forplejning, fx en dunk vand, termokande med kaffe, the eller kakao samt lidt spiseligt som frugt, chokolade eller andet, som kan nydes mens dagen vågner eller efter bukken er skudt. Bukkefeberen kan godt være længe om at forsvinde og så er det rart at have noget at putte i munden, imens kroppen falder til ro.

Udstyr i bilen

I bilen ligger der afdækningsplastik eller andet som bukken kan pakkes ind i. Det er en god ide at have skiftetøj liggende i bilen, så eventuelt vådt tøj kan udskiftes og der kan skiftes til mere komfortable sko at køre bil i.

Knæk og bræk

Hvis du har tilføjelser, mangler  eller kommentarer til listen, så skriv gerne en kommentar herunder. Vi opdaterer løbende listen med jeres input.

Postet første gang 6. maj 2011

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

3 Responses

  1. TOM KRISTOFFERSEN

    Jeg rider i en skov, som hedder Østrupskov.
    Bukkejagten er startet 16. maj og varer til midten af juli.
    Men er det ens for ALLE skove, at jægerne kun må gå på bukkejagt når solen står og går ned i jagtsæsonen?
    Eller må de bruge hele dagen og aftenen for at gå på bukkejagt?

    Hilsen
    Tom Kristoffersen
    23-05-2018

    Svar
  2. Ruth Højmark

    Er ej selv jæger, men lytter til mangen en god – og spændende jagthistorie/diskussion. I den forbindelse vil jeg gerne vide, hvornår det blev forbudt at benytte haglgevær/påbudt at benytte riffel til bukkejagten om foråret?
    Har forgæves søgt efter denne oplysning på nettet, så….
    Med venlig hilsen
    Ruth, der håber at få det korrekte svar pr. mail.

    Svar
    • Nikolaj Brandt

      Hej Ruth,

      I forbindelse med ændringen af jagtloven i 1982, blev det bl.a. forbudt at skyde buk om foråret med hagl.

      Selve ændringen i jagtloven trådte i kraft i 1983, jeg kan desværre ikke hjælpe dig med den præcise dato.

      Jeg håber det er svar på dit spørgsmål.

      Mvh.

      Nikolaj

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj