Register
A password will be e-mailed to you.

Regler for opsætning og udformning af hochsitz

hochsitz eller skydestige opsat i granskovBliv klar til bukkejagten og opsæt en skydestige / hochsitz på dit jagtareal.

Krav til skydestige

Kravet til en hochsitz eller en skydestige er at den skal være transportabel dvs. der må ikke være tale om en permanent opstilling. Sædet skal maksimalt være placeret 5 meter over terræn og skydestigen eller hochsitz’en skal være opstillet i en skovbevoksning.

Det kan være et skovbryn, et læhegn eller en remise, hvor beplantningen er mindst lige så høj som skydestigen eller hochsitz’en. Årsagen hertil er at man ikke ønsker opsætningen skal beskæmme landskabet og være synlig i det åbne land.

Krav til opsætning

Opsætning af hochsitz skal ske mindst 130 meter fra anden mands ejendom. Opsætning kan dog ske tættere på, hvilket kræver en skriftlig accept fra vedkommende der ejer ejendommen. Hvis du er jagtlejer, så få en afklaring (på skrift) med jagt udlejer, at det er i orden at der opsættes skydestiger på det pågældende sted. Dermed undgås eventuelle senere uoverensstemmelser.

Hochsitz eller skydestige er god at benytte til anstandsjagt på bukkejagten eller på jagt efter kronhjorte.

Regler for skydestiger

Herunder er et overblik over de gældende regler for opsætning af skydestiger:

 • Skydestigen skal stå mindst 130 meter fra naboskel
 • Skydestigen må maksimalt være placeret 5 meter over terræn
 • Skydestigen skal placeres i et skovbryn, læhegn, remise eller anden beplantning, som har mindst samme højde som skydestigen
 • Der må ikke medbringes haglgeværer i en skydestige
 • Rifler og jagtbuer må ikke medbringes i skydestigen i perioden fra solopnedgang til en halv time før solopgang

Læs også: Regler for hochstande og skydetårne

Byg selv en hochsitz

Du kan med fordel selv bygge en hochsitz. Følg linket og se en god beskrivelse fra en Norsk side.

Du kan læse hele bekendtgørelsen samt finde mere information om den øvrige jagtlov.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

12 Responses

 1. Henry Kirk

  Vedr. spørgsmål fra Henning, 5. juni 2015. Kan ikke se, at han har fået svar. Hans spørgsmål er relevant også for mig.
  Et skydestativ står (nu er det så flyttet 130 m. fra mit skel )så det har skyderetning over åben mark direkte mod mit hus. Jeg er utryg ved dette. Hvad kan jeg gøre?

  Svar
  • Nikolaj Brandt

   Hej Henry,

   Ud fra din beskrivelse vil jeg tro, at skydetårnet/skydestigen er placeret lovligt. En jæger må under ingen omstændigheder afgive skud med riffel uden at have styr på kuglefanget. Et hus er under ingen omstændigheder at betragte som et kuglefang.

   Her kan du evt. læse mere om kuglefang.

   Hvis du har mulighed for det, synes jeg da du skal tage en snak med jægerne og fortælle dem at du er utryg.

   Svar
 2. Henning

  Er der regler for hvor langt en jæger skal være fra beboelse når han skyder.

  Svar
 3. daahjorten

  Hej TK,

  Det fremgår af Bekendtgørelse om udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=13124) §1 stk. 3 at skydetårne ikke må være forsynet med sider , som måler mere end 110 cm. Men der står ikke noget om skydestiger eller jagtstiger.

  Jeg læser dit spørgsmål om man må anvende sløringsnet omkring sædet på hochsitzen, altså det som loven betragter som sider.

  Jeg tolker det sådan at sløringsnet ikke må anvendes som sider i hochsitze, skydestiger eller jagtstiger men gerne i skydetårne/hochstande, ellers ville skydestiger være nævnt i den pågældende paragraf.

  Svar
 4. Michael Gundersen

  hej.
  det er ved at være et stykke tid siden jeg har set noget om at skydestiger skal være mindst 3 m. til sædehøjde.
  er det blevet lavet om?

  og må man skyde hen over en andens jord?
  altså hvis man har jorden på begge sider og naboen har et smalt stykke på eks. 50 m. bred.

  Svar
 5. kurt

  hej jeg vil lige høre om en skydestige som ikke er permenent skal være 130 meter fra nabo.

  Svar
 6. Anders Aaskov

  Hej

  Jeg har en nabo, som har problemer med en buk der kommer i hans have. Han har så spurgt mig, om jeg vil skyde den. Må jeg godt side inde i hans have og skyde den? (Jeg ejer jorden rundt om hans ejendom)

  Svar
 7. Lars Henriksen

  @Anders: Hvis man læser lidt i jagtloven burde der ikke være problemer med det, sålænge du har en aftale med naboen, og at det samlede areal, du har jagtret til (hans grund og din grund) er mindst 5 Ha. Og så må der ikke være en anden nabo’s hus mindre end 50m fra stedet, hvor du vil drive jagt.

  Svar
 8. Trine

  Hej, Der er lige blevet opsat en hochsitz 200 meter fra mine forældres nedlagte landejendom og den “peger” over mod dem. De føler sig meget utrygge ved situationen og specielt her til sommer hvor de vil opholde sig mere udenfor. Vil derfor høre om der ikke er nogle regler indenfor dette?

  Svar
  • Jens T

   Jo, der er regler, og med baggrund i de regler, bør dine forældre kunne føle sig ganske sikre.
   Der må skydes råbuk fra solopgang den 16/5.
   Når der skydes er det jægerens ansvar at der er såkaldt kuglefang, dvs at kuglen stoppes indenfor et område jægeren kan overskue. Der må ikke skydes før solopgang og efter solnedgang.
   Det kunne være en idé at spørge jægeren hvordan pågældende hochsitz anvendes.
   Sæt en seddel på stigen…
   F.eks, Kom over og fortæl om din jagt, så gir vi en kop kaffe. De behøver sandsynligvis slet ikke spørge om de er sikre, det vil han/hun sikkert fortælle om helt af sig selv. Der er også andre ting der evt kan aftales. F.eks om han må opsamle dyr der falder på dine forældres grund – Ifølge jagt loven tilfalder de nemlig normalt dine forældre. Så der er masser af god grund til at få en stille og rolig snak om tingene.
   Afstanden taget i betragtning, kan man regne med at der slet ikke er noget at skyde på, hvis dine forældre er udenfor på deres ejendom.

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj