Register
A password will be e-mailed to you.

Pürsch jagt er oprindelig et tysk udtryk og kan oversættes som “listejagt”. En jagtform der typisk udføres med riffel.

Du har som pürsch jæger stor mulighed for selektiv afskydning af råvildtet. Typisk starter bukkejagten for de fleste allerede i marts eller april måned, hvor råvildtet og bukkene på jagtterrænet studeres og følges tæt igennem kikkerten, således at den rigtige buk kan udvælges til afskydning, når bukkejagten begynder.

Der er meget forberedelse der bør og kan gøres op til bukkejagtens begyndelsen d. 16. maj. Det er tidskrævende, men det er en del af det at udøve pürsch jagt og dyrke denne jagtform.

Rekognoscering op til bukkejagten

Bukkejægeren rekognoscere sit jagtterræn før bukkejagten begynder. Det bør specielt gøres i forbindelse med et nyt og ukendt jagtområde eller simpelthen som en del af forberedelsen til bukkejagten. Det er en god ide at få anskaffet et detaljeret kort over området og herpå notere, hvor bukken er observeret samt klokkeslæt, vejr (overskyet, sol, etc), vind og temperatur samt hvad bukken foretager sig (strejfer, esser, etc.), disse informationer vil senere give et overblik over bukkens færden samt hjælpe jægeren til at planlægge premiere dagen på bukkejagten optimalt. Du kan senere have stor glæde af den viden til planlægning af pürsch ruter,  optimale opsætningssteder for hochsitz eller lign.

Forberedelse af pürsch sti

Når du har et bedre overblik over råvildtets og bukkens færden kan det være en god ide, at udvælge mulige pürsch stier på jagtområdet. Når stierne er lokaliseret, gør dig selv en stor tjeneste ved at fjerne visne blade, klippe grene af der kan skrabe mod dit jagttøj, fjerne gamle tørre grene der kan knække og i det hele taget tage hensyn til at du kan pürsche dig frem igennem biotopen uden at skabe unaturlig støj.

Jagtudstyr og jagtbeklædning

Du skal vælge dit jagtudstyr og jagtbeklædning med omhu. Klimaet er typisk mildere på denne årstid og du kan derfor med fordel vælge let beklædning der ikke knitre, rasler eller skaber andre utilsigtede lyde ved berøring med vegetationen og omgivelserne.

Farven på jagttøjet skal falde i med omgivelserne og benyt gerne en jagthat eller jagthue, der skygger for et lyst ansigt.

Jagtstøvlerne eller jagtskoene er helt afgørende for en vellykket pürschjagt. Vælg et par støvler, som afviser fugten i bundvegetationen og gerne med tynde gummisøler, således at du kan føle/fornemme jordbunden. Dermed mindsker du risikoen for at træde på ting, der medfører en utilsigtet lyd og som kan skræmme bukken.

Udover jagtbeklædningen hører en riffel med sigtekikkert, en god håndkikkert du kan holde stille, en skarp jagtkniv og skydestok eller lignende med som standard udstyr til en pürschjagt.  Jægeren kan også benytte en rygsæk med indbygget jagtstol, men hver opmærksom på at grene der slå mod stålet på rygsækken larmer.

Premiere dagen og bukkesæsonen

De bedste tidspunkter for en pürschjagt er typisk i morgen- og aftentimerne, hvor råvildtet er mest aktivt og søger efter føde. Dog kan der sagtens træffes gode bukke midt på dagen.

Råvildtet og bukken ser ikke særlig godt, men har en utrolig god hørelse og lugtesans og reagerer prompte på bevægelser samt unaturlige lyde og lugte. Gå derfor meget stille frem og vær opmærksom bevægelser og lyde samt pürsch altid imod vinden.

I de første uger af bukkejagten er bundvegetationen oftest lav, hvilket giver ideelle betingelser for en god pürschjagt. Der er gode muligheder for at opleve et rigt dyreliv, lige fra rævehvalpe til råvildt lam, da meget vildt yngler i denne periode.

Senere på sæsonen, typisk i juni måned, vil bundvegetationen være vokset og den giver nu bedre mulighed for at bukken kan skjule sig. Du kan med fordel søge de steder hen, hvor bukken finder føde. Hvis du har forberedt dig optimalt op til bukkejagten, vil du allerede kende de steder eller i hvert fald have en god ide, hvor du skal pürsche og lede efter bukken.

Hen mod afslutningen på bukkejagten, som slutter endeligt d. 15. juli ved solnedgang, er brunsttiden kommet nærmere, og her vil bukken typisk bruge mere og mere tid på at jage rivaler væk. Her følger bukken ikke længere det “normale” mønster, som du har observeret før jagtens begyndelse.

Det kan sommetider lønne sig at tage på bukkejagt efter en sommeregn med efterfølgende klart og lunt vejr, da vil råvildtet oftest søge ud til åbne områder for at tørre sig. Dette giver oftest gode muligheder for at få en buk.

Husk altid at sikre dig der er forsvarligt kuglefang inden der afgives skud.

Find din lokale schweisshundefører og gem telefonnummeret inden du tager afsted på bukkejagt, så er du klar i tilfælde af en anskydning.

Knæk og Bræk med bukkejagten.

Bukken herunder er nedlagt på en bukkejagt i syd England.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj