Register
A password will be e-mailed to you.

Kikkert forstørrelse (F)

Det er vigtigt at kikkerten kan holdes stille uden nogen form for hjælpemidler, så vildtet hele tiden ses klart og tydeligt. Her er det som regel forstørrelsen (det første tal indgraveret på kikkerten), der sætter sine begrænsninger for jægeren, idet en højere forstørrelse betyder at det er svagere at holde kikkerten hel stille. Hvis kikkerten ikke holdes stille vil vildtet der observeres, forekomme ”rystende/hoppende”. Dette er bestemt ikke hensigtsmæssigt på en pürchjagt efter bukken, så du ikke er i stand til at se om det er en buk eller rå.

En typisk all around jagtkikkert har en forstørrelse på mellem 7 og 10, idet de fleste kan holde disse håndkikkerter stille.  Er du mere ”stabil” på hænderne kan en kikkert med forstørrelse på 12 vælges.

En forstørrelse på 8 betyder, at betragtes et objekt på 100 meters afstand, svarer det til at det blotte øje vil se objektet på 12,5 meters afstand (100 m / 8F = 12,5).

Objektivdiameter (D)

Objektivet (det andet tal indgraveret på kikkerten) er den største linse på kikkerten og den oplyses som diameteren målt i mm, fx 50 mm. Det er størrelsen af denne linse, der er afgørende for hvor meget lys der slipper ind i kikkerten. Jo større tal desto mere lys slippes ind.

Det kan derfor være en fordel at vælge en større objektivdiameter, da vildtet dermed bedre kan ses i overgangensperioderne daggry og skumring.

I almindeligt dagslys kan en af de mindre kikkerter med en objektivdiamter på fx. 30 mm være tilstrækkelig.

Udtrædelsespupil (U)

Udtrædelsespupillen er placeret i okularet, som er den mindste linse tættest ved øjet. Størrelsen på denne har betydning i tusmørke, som er perioden efter solen er gået helt ned men det er fortsat ikke helt mørkt.

Mængden af lys der når ind til øjet afhænger af udtrædelsespupillens størrelse. Den bestemmes ved at dividere objektivdiameteren D med forstørrelsen F. Så en 8×50 kikkert vil have en udtrædelsespupil på; 50/8 = 6,25 mm. Til sammenligning er den maksimale udtrædelsespupil på mennesket omkring 7 mm.

Udtrædelsespupillen har ikke afgørende betydning, når kikkerten anvendes i perioden mellem solopgang til solnedgang, men vil have betydning for de jægere der samtidig skal anvende kikkerten til jagt på vildsvin i måneskin.

Skumringstal (S)

Dette tal benyttes til at kunne sammenligne forskellige kikkerters evne til at fungere under dårlige lysforhold. Tallet fremkommer ved at tage kvadratoden af forstørrelsen F gange med objektivdiameteren D. Fx har en 8×50 kikkert skumringstal; √(8×50) = 20.

Jo højere skumringstal desto bedre fungerer kikkerten under dårlige lysforhold, som fx ved tusmørke.

Du kan nemt selv beregne skumringstallet og sammenligne lysfølsomheden på forskellige kikkerter.

Punkter du bør overveje

Inden du vælger din jagtkikkert, skal du overveje hvilke krav og behov du stiller til kikkerten.

  1. Det er vigtigt at kunne holde kikkerten stille uden hjælpemidler
  2. Hvilken forstørrelse er passende, så “rystende billeder” undgås
  3. Kikkerten må ikke være for tung
  4. Skal kikkerten kun anvendes mellem solopgang og solnedgang. Betydning for valg af udtrædelsespupil

Film: Håndkikkerter til jagt kan ses øverst på siden

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj