Register
A password will be e-mailed to you.

Jagttider og hensigten

Der må som udgangspunkt ikke drives jagt i perioden fra 1. februar til 31. august, da en af jagtlovens hensigter er at skabe fred og ro for vildtet i yngleperioden. Vildtet får ro hele foråret, sommeren og sensommeren til bl.a. at yngle, hævde teritorium mv., bukkejagten er dog undtagelsen, idet dens nuværende jagtform og måden den udøves på, påvirker vildtet minimalt.  Bukkejagten foregår i perioden den 16. maj til 15. juli fra solopgang til solnedgang.

Bukkejagt med haglgevær

For 30 år siden var det ikke ualmindeligt for jægere, som kun var i besiddelse af et haglgevær, tog på bukkejagt om foråret. Jagten foregik ved at jægeren satte sig i et levende hegn, gære, grøft eller lignende og ventede på at bukken ville komme ud på de tilstødende marker, for at esse.

Med ændringen af jagtloven i 1982, blev det forbudt at skyde jage bukke med hagl om foråret. Ændringen trådte i kraft i 1983.

Læs også: Bukkejagt med hagl

Hvem fastsætter jagttiderne?

Jagttider fastsættes af Miljøministeriet i bekendtgørelsen ”Om jagttid for visse pattedyr og fugle m.v.” , heri fastsættes jagttiden på året samt tidsrummet på dagen vildtet må jages.
I bekendtgørelsens kapitel 3, § 3 , står ” Jagt må kun finde sted i tiden mellem solopgang og solnedgang. Ænder og gæs må dog jages i tiden fra 1½ time før solopgang til 1½ time efter solnedgang.” Det er derfor afgørende for jægeren at kende solens op- og nedgangstider på ens lokale jagtterritorium.

Solopgang og solnedgang til jagt

Solopgangstider og solnedgangstider er vigtigt at kende som jæger, da det generelt kun er tilladt at udøve jagt mellem solopgang og solnedgang. Jagt på ænder og gæs må dog udøves 1½ time før solopgang til 1½ time efter solnedgang.

Der findes i dag flere kilder på nettet, som kan hjælpe jægeren med at finde tiderne for solopgang og solnedgang netop på ens egen jagtlokation.

En af mulighederne er at anvende hjemmesiden ”Soltider”. Den fungerer på en meget enkel måde; Du peger med markøren på det sted i Danmark, hvor du ønsker at få solopgang og solnedgang tider. Trykker én enkel gang med højre museknap og der afsættes nu et rødt kryds på Danmarkskortet og tider for solopgang og solnedgang vises. En anden mulighed er at indtaste en by. Meget enkelt. Når du har fundet solens op – og nedgangstider, så skriv soltiderne ned på et stykke papir og medbring det på jagten, så undgår du at blive i tvivl om tiden.
Det er nemt at finde solopgang og solnedgang d. 16. maj, hvor bukkejagten begynder.

Hvorfor er der forskel på soltiderne (solopgang og solnedgang) oplyst fra forskellige kilder?

Solopgang og solnedgang i Sverige

Jagt i Sverige kræver ligeledes at jægeren er kendt med tiderne for solopgang og solnedgang. Her kan du finde tiderne for solopgang og solnedgang i Sverige nemt. Du skal blot klikke på området du skal jage i og soltiden vil blive vist.

4 Responses

  1. Bjarne Nørgaard

    YEP.. tak for linket… men jeg syntes (måske fordi jeg er idiot) at der mangler infor om HVAD der er solnedgang… der kommer fagsprog som “borgeligt tusmørke” – “nautisk tusmørke” – og “astronomisk tusmørke” med i katagoriseringen… og jeg har EGENTLIG bare lyst til at vide “solnedgang” som, jæger..

    MEN tak for en fed side…

    Svar
  2. Ole C Hjernø

    Da jeg som jæger, har meget brug for solopgang- solnedgang, er denne almanak, det bedste, jeg har set til dato. Godt gået.

    Svar
  3. flemming k nissen

    som jæger er tiden vigtig og det i byder er helt i top godt gået den vil jeg bruge fremover

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj