Danske jægere er underlagt forskellige regler, bekendtgørelser og love, som skal overholdes og respekteres.
Herunder finder du en lille beskrivelse samt henvisning til forskellige love og bekendtgørelser i deres fulde sammenhæng.
Jagtloven:
Jagtloven har til formål at sikre arts- og individrige vildtbestande og skabe grundlag for en fortsat bæredygtig forvaltning ved at beskytte vildtet, særlig i yngletiden, sikre kvantiteten og kvaliteten af vildtets levesteder samt regulere jagten så det sker efter økologiske og etiske principper.
Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning
Jagttegn:
Bekendtgørelsen om jagttegn fastsætter hvem og hvordan der kan erhverve jagttegn i Danmark. Den beskriver hvordan jagtprøven og riffelprøven skal aflægges samt hvordan dit jagttegn udstedes og administreres.
Bekendtgørelse om jagttegn
Jagttider:
Bekendtgørelsen om jagttid fastsætter generelle og lokale jagttider på hovdyr, rovdyr, gnavere, andefugle, hønsefugle, vandhøns, vadefugle, mågefugle, duer og kragefugle.
Bekendtgørelse om jagttid for visse pattedyr og fugle mv.
Skydevåben og ammunition:
Bekendtgørelsen om skydevåben og ammunition oplyser om, hvilken type skydevåben der må anvendes til jagt og regulering af vildtskade. Der oplyses om glatløbede haglgeværer til jagt og riflede våben samt de lovgivningsmæssige krav til den tilhørende ammunition.
Bekendtgørelse om skydevåben og ammunition, der må anvendes til jagt m.v.
Buejagt:
Bekendtgørelsen om buejagt fastlægger reglerne til buejagtprøven, hvilke krav der er til bue og pile og selv buejagten.
Bekendtgørelse om buejagt
Våbenloven:
Våbenloven fastlægger hvem der må være i besiddelse af våbenet generelt, herunder bl.a. skydevåben og ammunition, som er særlig relevant for os jægere.
Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer
Våben og ammunition:
Bekendtgørelsen om våben og ammunition fastlægger hvem og hvad politidirektøren kan give tilladelse til vedrørende skydevåben og ammunition. Bekendtgørelsens omfang rækker ud over, hvad danske jægere har brug for.
Bekendtgørelse om våben og ammunition mv.
Udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber:
Bekendtgørelsen om udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber fastlægger regler og tidspunkter for udsætning af vildt i forhold til, hvornår jagttiden begynder. Regler for hvordan du må jage samt de hjælpemidler og reglerne herfor fremgår af bekendtgørelsen.
Bekendtgørelse om udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber
Regulering af skadevoldende vildt:
Bekendtgørelsen om vildtskader fastlægger, hvad der forstås ved nedlæggelse eller ombringelse af vildt. Regulering jf. denne bekendtgørelse skal foregå under overholdelse af gældende jagtlov.
Super! Tak for den yderligere henvisning – ham vil jeg straks kontakte
Jeg vil gerne spørge, om en person der er straffet for ulovlig våbenbesiddelse, kan erhverve jagttegn?
Hej Helle,
Svaret må umiddelbart være både ja og nej.
En person som er straffet for ulovlig våbenbesiddelse kan godt gå op til jagtprøven og erhverve retten til at få jagttegn og udøve jagt. MEN før jagttegnet kan udstedes af Skov- og Naturstyrelsen, skal politiet give samtykke til at jagttegnet også må udstedes.
Jeg tror ikke politiet umiddelbart giver samtykke til at der kan udstedes jagttegn, når personen er straffet for ulovlig våbenbesiddelse. Politet vurderer dog hver sag konkret. Typisk giver politet ikke samtykke til jagttegn for en periode på 5 år.
Jeg ville dog tage en snak med det lokale våbenkontor og få en fornemmelse for sagen. Det ville være ærgeligt at bestå jagtprøven, men vente 5 år på jagttegnet.
Mvh.
Nikolaj
hvordan er loven ,når man køre med et jagtgevær til flugtskydning ,kan det ligge i bilen eller skal det ligge i en aflås boks ?
Hej Per,
Jeg har selv stillet samme spørgsmål til min lokale politistation, for at være sikker på ikke at komme i klemme med lovgivningen.
Jeg fik oplyst at der ingen problemer er med at transportere/kører med jagtriffel eller hagtgevær i bilen til/fra jagt, skydebane eller flugtskydningsbaner. Sørg dog for at jagtvåbene er i et våbenhylster, foderal, sort sæk eller lignende og læg det i bagagerummet, så jagtvåbene ikke er synlige for andre. Dermed skulle der ingen problemer være.
Jeg fik endvidere oplyst at jeg skal køre direkte mellem jagt og skydebanen til mit hjem og fx. ikke køre ind i Bilka og handle og efterlade våbenet uden opsyn på vejen hjem.
Mvh.
Nikolaj
Vedr. inddragelse af jagttegn.
Da jeg var hjemme i det Vestjydske her i min ferie, hører jeg om en af mine bekendte der har givet en anden person en lussing, det bliver anmeldt og da det er en “voldsdom” er hans jagttegn blevet inddraget i 5 år
Hej jeg har lige et spørsmål ang:patroner hvor mange må man køre med i en bil?
Hej Brian,
Du må medbringe ammunition til eget forbrug i bilen.
Ammunitionen må kun forefindes i bilen, når den skal benyttes og ikke ligge i bilen uden du er på vej til jagt, skydebane eller lign.
Mvh.
Nikolaj
Hej…
Må man godt lovligt opbevare sit jagtgevær i godkendt våbenskab hjemme, hvis ikke man har betalt sit jagttegn for året…?
Mvh Søren
Hej Søren,
Et gyldigt jagttegn er en forudsætning for at besidde riflede våben med tilhørende ammunition samt haglammunition til haglgeværer. Derfor skal jagttegnet være betalt inden d. 1. april, hvis man har våbentilladelse, hvilket er et krav i våbenloven.
Hvis du kun har et haglgevær men ingen haglammunition, så skal jagttegnet betales inden du skal på jagt. Våbenet skal selvfølgelig opbevares i henhold til lovgivningen, hvilket jeg også forstår du gør og du må ikke være i besiddelse af ammunition.
Mvh.
Nikolaj
Hej
Jeg har et spørgsmål – Hvordan er reglerne for anmeldelse af jagtgevær (hagl) hvis de er erhvervet før 1980. Skal de anmeldelse ligesom ny indkøbte eller behøver man ikke anmelde dem?
Hej Line,
Der blev først anmeldepligt af haglgeværer d. 1. januar 2000 og alle jagtgeværer erhvervet efter denne dato skal anmeldes til politiet.
Jagtgeværer (hagl) erhvervet før denne dato behøves ikke blive anmeldt, men det er fortsat en god ide at gøre det, fx. i tilfælde af tyveri, så vil politiet have næmmere ved at efterforske sagen.
Mvh.
Nikolaj
er der forskel på hvor gammel man skal være for at få en riffel og et jagt gevær?
Hvordan forholder det sig, hvis en nabo får udgravet sin sø, han spørger samtidigt om han skal grave et lille stykke ind på min grund. I mine øjne er det nu en fælles sø. I mellemtiden har han udlejet søen til en anden jæger.
Må han det?
Hvormange ællinger/ ænder må udsættes på en sø på ca.300m2. De er udsættes i juni- aug. måned.
jeg vil gerne vide om kaliber 50 er lovlig i dk til jagt
skal man medbringe hund ved jagt på fuglevildt med bue.
Er det lovligt at gå på jagt med de bare næver? Er jagttegn og riffelprøve kun nødvendig hvis man vil jage med gun? Kunne jeg i princippet, med loven på min side, fange en røvfuld ænder med lidt lokkemad og de bare næver på min jord, og servere dem til gilde?
Kan ikke finde noget om det på nettte! Det skal selvfølgelig foregå humant, men er det lovligt?
Mvh Bent
Hej Bent,
Lidt tilbagemeldinger på jagtloven.
Buejagt lyder rigtig spændende. Tak for henvisningen til bekendtgørelsen.
Kan godt se der er lidt ekstra at tænke på hvis man skal skifte over til buen
Hej Rikki,
Selv tak, er godt du finder bloggen anvendelig.
Hvis du har flere spørgsmål, kan det være en idé at kontakte formanden for “Foreningen af danske buejægere”.
Svendborg Buejægere
v/ Erik Larsen
Eskærvænget 80
5700 Svendborg
Tlf. 62 21 28 08
Eller du kan læse mere på deres hjemmeside; http://www.buejaegere.dk/
Mvh.
Nikolaj
Min mand og min nevø diskuterer om man skal have hund med på jagt med efter råvildt med haglgevær.
Hej Anette,
Svaret på det spørgsmål finder du i Jagtlovens § 24:
Ved jagt med glatløbet haglgevær på ikkeklovbærende vildt på og fra landarealer og i rør- og sivbevoksninger skal egnet apporterende hund medbringes.
Så svaret er nej, sålænge jagten kun er efter råvildt (klovbærende vildt).