Register
A password will be e-mailed to you.

Hvad betyder det af have et jagttegn?

Jagttegn betyder at have tilladelse til at gå på jagt efter gældende jagtregler. Tilladelsen fås ved at bestå en jagtprøve.
Man skal fylde 16 i det år, man går op til prøven samt have fast bopæl i Danmark, dvs. du kan begynde til jagttegnsundervisning når du er fyldt 15 år. Personer der er bosat i udlandet, kan dog blive optaget i Jægerregistret, hvis man har gyldigt udenlandsk jagttegn, og kun så længe man bor i udlandet.

Hvordan tager man jagttegn?

Et jagttegn tages ved at tilmelde sig et jagttegnskursus og følge jagtundervisning. Jagttegnsundervisning udbydes i mange forskellige former og forskellige steder i hele Danmark. Jagttegnet kan tages på et weekendkursus, 3 dages jagtkursus eller med privat undervisning eller hvis du søger et billigt jagttegn, kan aftenundervisning på et aftenkursus følges, hør nærmere om mulighederne hos din lokale AOF eller LOF afdeling. For kommende ungjægere, tilbyder de fleste af landets kommuner gratis jagtundervisning for ungdomsskoler. Aftenundervisning tager naturligvis længere tid end de øvrige jagttegnskurser, og forløbet er typisk fordelt over ca. 25 aftener én gang ugentligt.

Hvad koster et jagttegn?

Prisen på et jagttegnskursus afhænger af, hvilken kursusform der vælges. Ønsker du et billigt jagttegn skal du følge et aftenkursus, hvor prisen typisk begynder på omkring 1.800 – 2.000 kr. og ønsker du at tage jagttegnet hurtigt kan et weekendkursus følges, prisen er på omkring 3.000 kr.

Hver opmærksom på om jagttegnskurset der vælges, indeholder omkostninger til bøger og skydebane, hvilket typisk beløber sig til 500 – 700 kr.

Her finder du mange forskellige udbydere og undervisningsformer af jagttegnskurser i hele Danmark.

Hvad indeholder jagttegnsundervisningen?

Jagtundervisningen gennemgår emner indenfor vildtkendskab, våbenkendskab, skydning, jagtloven, færdigheder i jagt og revirpleje. Undervisningsmaterialet er en decideret bog til jagttegn, som behandler alle ovenstående emner. Bogen til jagttegn koster 430 kr. inkl. CD-rom med jagttræning.

Efter endt undervisning kommer du op til jagtprøven, som skal bestås før jagttegnet kan udstedes. Jagtprøven består af 3 trin- teori, afstandsbedømmelse og sikkerhedshåndtering.

Sådan foregår jagtprøven

Teori del til jagtprøven

Teori delen består af 40 ‘ja/nej’ spørgsmål, hvoraf 36 skal svares rigtigt. Spørgsmålene omhandler jagtlovgivning, våbenkendskab og vildtart identifikation ud fra billeder. Du får svar umiddelbart bagefter om du har bestået. Teoridelen skal bestås for at få lov til at gå videre til den praktiske del af jagtprøven, som består af afstandsbedømmelse og sikkerhedshåndteringen.

Praktisk del til jagtprøven

Afstandsbedømmelsen består i at bedømme afstanden til 6 forskellige stykker vildt. Du skal vurdere om skudafstanden til det pågældende stykke vildt er forsvarlig jf. lovgivningen – Om du ville skyde eller ej. Du må have én fejl.

Sikkerhedshåndteringen består at demonstrere at man er i stand til at håndtere et skydevåben forsvarligt. Fx skal haglgeværet på jagt knækkes før forhindringer passeres (der er to mindre forhindringer til jagtprøven) og at våbenet aldrig holdes i vandret position. Sluttelig skal der afgives skud til 4 lerduer. Det er ikke vigtigt at ramme duerne men vigtigt at håndtere våbenet korrekt. Det er det du vurderes på.

Filmen herunder viser, hvordan den praktiske del af jagtprøven foregår.

Hvis du ikke består teoridelen må du forsøge næste gang der afholdes jagtprøve. Jagtprøve afholdes på statsskovdistrikterne 2 gange årligt . Består du teoridelen men dumper afstandsbedømmelse eller sikkerhedshåndtering er det muligt at tage denne del om tidligere og uafhængig af de årlige jagtprøver. Det koster 215 kr. i gebyr at få lov at gå om til jagtprøven.

Bestået jagtprøve giver dig tilladelse til at gå på jagt med glatløbede skydevåben, også bedre kendt som haglgeværer.

Hvornår får jeg mit jagttegn tilsendt?

Jagttegnet er gældende for et år af gangen og koster fra 1. april 2013 535 kr., hvoraf de 35 kr. går til den lovpligtige jagtansvarsforsikring.
Når du er registreret i Naturstyrelsens jægerregister udsendes jagttegnet til dig automatisk en gang om året omkring februar måned.

Hvad hvis jagttegnet ikke automatisk tilsendes?

Hvis det ikke er en fejl, vil du modtage en samtykkeerklæring fra Naturstyrelsen. Ved at underskrive denne erklæring, gives tilladelse til politiet om at indhente og søge oplysninger omkring dig. Er der her forhold som bevirker at politiet ikke giver tilladelse, vil du modtage et svar fra Naturstyrelsen om at jagttegnet ikke kan udstedes. Det vil fremgå af Naturstyrelsens brev, hvordan du skal forholde dig.

Hvad sker der hvis jeg ikke betaler min jagttegnsafgift?

Jagttegnsafgiften bør altid betales rettidigt, så er du sikker på der ikke gøres noget galt.
Det er kun lovligt at have riflede våben og ammunition i hjemmet, hvis man er i besiddelse af et gyldigt jagttegn, da denne type våben kræver en våbentilladelse. Og en våbentilladelse er kun gyldig sammen med et gyldigt jagttegn. Seneste betaling af jagttegn bør som tommelfingerregel være 31. marts.

9 Responses

 1. Kasper Rudbæk Michelsen

  Hej, hvornår retter i teksten her så den er tidssvarende?
  Der svares heller ikke på spørgsmålet om hvornår man modtager jagttegnet?
  Desuden giver bestået jagtprøve ikke ret til at gå på jagt med haglgevær. Dertil skal der bestås en haglskydeprøve.

  Svar
 2. Nikolaj Brandt

  Hej Camilla,

  Der er samlet en liste her med forskellige muligheder:

  https://jaegernesmagasin.dk/oversigt/jagttegnskursus/

  Hvor der bl.a. er en jagttegnsudbyder i Odense, som tager ca. 2.500 for studerende og eller ca. 3.800, men det er også hurtige kurser.

  ___________

  Ellers er der LOF i Svendborg, men det er først til marts 2013.

  http://sydfyn.lof.dk/kurser/dofo/jagt-og-natur/hold/13159

  Det koster 2.200 kr.

  ___________

  Lærebogen opdateres årligt, det er muligt din kæreste kan bruge bogen men inden da, skal han købe rettelsesbladende. Det kan ske ved at rette henvendelse til http://www.vildt-jagt.dk/.

  mvh.

  Nikolaj

   

   

   

  Svar
 3. Cawani

  Hej Nikolaj

  Mange tak for hjælpen.

  Så vidt jeg kan se er alle kurserne du har nævnt først til foråret. Han har lige for en time siden tilmeldt sig LOF kurset i Svendborg – det er næsten cykelafstand så klart det mest praktiske, selvom han ærger sig over ventetiden. Og tilmed fik han at vide at der ikke skal bruges bøger på dette kursus, men alt materiale ligger på cd-rommen.

  Så nu skulle der være styr på det :).. Igen mange tak..

  Mvh Camilla

  Svar
 4. Cawani

  Hvor kan man finde en liste over kurser i DK?

  Også jeg har en kæreste der ønsker jagttegn, men det virker helt umuligt at finde andet end weekend-kurser i jylland eller sjælland (Vi er fra Svendborg på sydfyn og har kun mulighed for at komme til og fra med offentlig transport, så det duer ikke at det er for langt væk..)

  Jeg tog selv kurset for 4-5 år siden på aftenkursus og mener ikke at jeg gav mere end 2000,-.. Nu kan jeg kun finde til 5000,- og weekendkurser..

  Hvor meget er lærebøgerne ændret? Jeg har gemt mine, både opgavebogen, jagtetiske regler, cd-rommer og "vildt og jagt i Danmark"- ringbindet.. Kan han bruge dem, eller skal der købes nye?

  Mvh Camilla

  Svar
 5. Anne Waltoft

  Hej med dig.

  Jeg vil gerne give min kæreste et jagttegn i julegave. Men pengene er ikke helt store. Så leder efter et sted hvor det er billigt omkring Vejle/Horsens?

  Håber du kan hjælpe 🙂

  Svar
 6. Ove Andersen

  Hej, jeg heder Ove Andersen

  jeg bor i Sverig og önsker at löse

  Dansk jagttegn

  Svar
  • Torben Olsen

   Hej Ove, Jeg har været det samme igennem for ganske nyligt, da jeg skulle have en god svensk jagtkammerat til Danmark. Det du skal gøre er at sende en mail til Skov- og Naturstyrelsen på som indeholder et kopi af dit jaktkort samt dokumentation på at det er betalt. Husk at oplyse dit navn og adresse, så sender Skov- og Naturstyrelsen et girokort til dig på et dansk jagttegn. Knæk og Bræk med jagt i Danmark. /Torben

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj