Register
A password will be e-mailed to you.

Der er mange jagttegnsaspiranter som frygter afstandsbedømmelsen, men det viser sig ofte efter endt jagtprøve, at denne frygt er ubegrundet. Men det er altid en god idé at træne afstandsbedømmelse, ikke mindst for at minimere anskydninger. Et godt råd; Er du i tvivl om afstanden er forsvarlig, så lad hver med at skyde!

Afstandsbedømmelse under jagtprøven

4 gange under den praktiske del af jagtprøven vil du blive spurgt om du vil skyde til et stykke vildt. Du skal vurdere afstanden 6 gange og have 5 af vurderingerne rigtige. Vildtkonsulenten spørger om du ville skyde til vildtet, hvortil du svarer ja eller nej. Du skal ikke vurdere den nøjagtige afstand, kun om vildtet er forsvarligt at skyde til jf. jagtlovgivningen (skudafstanden er indenfor lovgivningen). Du har 5 sekunder til at svare, hvilket umiddelbart er tilstrækkeligt.
Vildtet/figurerne der skal bedømmes fremstår som værende i bevægelse og i sideskud.

Maksimale skudafstande med hagl

Afstandene er gældende for sideskud samt at vildtet er i bevægelse. Ved bagskud til løbende vildt skal afstandene reduceres væsentligt og HUSK aldrig at afgive et bagskud til råvildt!

Råvildt……………………………………….20 m
Ræve og gæs……………………………25 m
Harer………………………………………30 m
Fasaner, ænder og agerhøns…………30 m

Gode råd til at træne afstandsbedømmelse

Mens du venter på at komme ud på selve jagtbanen, kan du måle bestemte punkter, fx til en flagstang, træ, busk eller lignende. Skridt afstanden af, hvilket kræver du kender din skridtafstand.

Du kan udskære nogle stykker ”vildt” i pap og placere dem i haven på forskellige afstande, fx 10, 15, 20, 25 og 30 meter. Hvis du lægger et stykke snor fra afstandsstedet til ”vildtet” er det lidt nemmere at huske/vurdere afstanden.

Jeg har hørt fra én enkel vildtkonsulent, at hvis man kan se skruehovederne i råvildtfiguren, så er det forsvarligt at skyde til råvildtet. (Jeg ved dog ikke om andre kan be – eller afkræfte dette?).

Hvis der er andre læsere som har gode råd til at træne afstandsbedømmelse er I velkommen til at skrive dem herunder.

Knæk og bræk med jagtprøven!

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

12 Responses

 1. Danny Jensen

  skal op til den praktiske prøve om 2 dage. Jeg dumpede på afstands bedømmelse i sidste uge.
  De mål der var på dyrerne hhv. 22-32 26-38 17-26 er det faste mål som de kører med og hvad med haren. Har næsten hele dagen rendt rundt med en vandflaske og et målebånd og jeg tænker lidt at hvis de mål er til at stole på kan det gøre det lidt
  nemmere.
  Ellers tak for fine tips

  Svar
 2. Rasmus

  Super fint indlæg, Nikolaj!
  Det var meget overskueligt og gode tips du fik med. De kan helt sikkert bruges!

  Svar
 3. Wolffbrandt

  Jeg har, siden jeg var dreng, gjort det til en "sport", når jeg går tur, hvad enten det er i naturen eller i byen, at teste mig selv lidt af på afstandsbedømmelse. Ikke fordi jeg er jæger (endnu), men blot for "sportens" skyld.

  Flere gange på en tur, kan jeg ikke lade være med at  prøve at vurdere afstanden til forskellige ting og så efterfølgende tælle mine "landmandsmeterskridt" hen til punktet.

  Det er efterhånden blevet en rimelig sikker metode, som kun svinger med max en meters nøjagtidhed.

   

  Svar
 4. semmbg

  Tag en halv liter vand flaske fyld den med vand og kast så med underhåndskast en mand kan ca kaste den 20 til 22 meter den brugte jeg da jeg tog jagttegn og havde alle rigtigt

  Svar
 5. Dan Sørensen

  Til jagtprøven stilles Figurene altid op som følger.

  Ræv og gæs 22m (ok) eller 32m (ikke ok)
  Fasan and 26m (ok) eller 38m (ikke ok)

  Rådyr 17m (ok) eller 26m (Ikke ok)

  Så reglen er : For fasan and ræv og gæs er det under ca 29m må du skyde.
  Afstanden er meget præcist det du kan kaste med en dåseøl.
  Prøv at stille dig ud og se hvor langt du kan kaste med en dåse øl og du vil blive forbavset over hvor nemt det er at finde ca 29 m.
  Så kan du ramme det med en dåseøl må det skydes… Bortset fra Råvildt det skal så tæt på at du kan ramme det hvis du kaster bøssen efter den……

  Svar
  • morten andersen

   hej,den dåseøl du taler om skal den være fyldt
   ?…og hvordan skal den kastes,skal den tyres eller er det et underhåndskast der er tale om
   det er bare fordi at jeg mener man let kan kaste over 29m med en fyldt dåse.hilsen morten

   Svar
  • Søren Molbech

   Den med dåseøllen har jeg ikke hørt før, men min jagtlærer sagde altid: Hvis i kan ramme rådyret med et kastetgevær, må der skydes !

   Svar
 6. Benjamin

  Jeg har hørt at man kan printe dyrenes omrids ud, muligvis fra jægerforbundets hjemmeside, men kan ikke finde det..

  Svar
 7. Henrik

  Hej,
  I Sverige har vi ett hjälpmedel som heter Redringsight. När du ser hela rådjuret i ringen – skjut inte, 30 met +
  När du ser ringen pent runt bogen/halva rådjuret – Skjut, ca 20 met!
  Fungerar även fin fint på fågel (gås mm) samt hare/räv.
  Henrik/Sverige

  Svar
  • morten andersen

   hej jeg forstår ikke rigtig hvad du mener med den ring,det lyder som et godt hjælpemiddel men jeg forstår ikke rigtig hvad der menes når det står på svensk.mvh morten

   Svar
 8. Kenneth Hansen

  Jeg har et godt råd til selve jagtprøven.

  Jeg havde inden min jagtprøve regnet min skridtafstand ud, således at jeg ude på selve jagtstien talte skridt fra genstande vi passerede. Fx talte jeg skridtene fra jagtbommen og til vi stoppede igen, og denne afstand var ca. 45 meter. Da jeg blev spurgt om jeg ville skyde til fasanen, var det nemt at se den var for langt ude.

  Tæl dine skridt på 100 meter og tag gennemsnittet efter 3 ture. Du tæller kun hvergang det samme ben rammer Har du 120 skridt på 100 meter er din skridtafstand; 100/120 = ca. 80 cm.

  (Jeg talte kun hver anden gang og vidste så jeg bare skulle gange med 1,5)

  Mvh.

  Kenneth Hansen

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj