Register
A password will be e-mailed to you.

En af de ting, du vurderede, inden du opstillede dit skydetårn eller skydestige, var muligheden for kuglefang. Hvorfor er kuglefang så bidende nødvendigt?

Når du vælger at klemme aftrækkeren og lade skuddet gå, så forlader et projektil på ca. 10 gram mundingen med en hastighed på ca. 3.000 km/t. Det svarer til den samme mængde ”anslagsenergi” fra en knallert på 100 kg, som rammer noget med en hastighed på 30 km/t.

Sikkerhedsafstanden på et riffelprojektil er 5 km!

Når projektilet afgives mod bukken, skal der være et område bag denne, som kan opfange projektilet. Du skal også tænke kuglefang i tilfælde af forbiskud eller mulig ændring af kuglebanen pga. gennemskud af bukken eller projektilet rammer kviste, græsstå eller andet som kan påvirke projektilet på sin vej til målet. Jægeren skal altså have det fulde overblik over området, herunder kunne se, hvor projektilet slår ned.

Skov er ikke kuglefang!

Anstandsjagt fra hochsitz (skydestige) eller hochstand (skydetårn) giver dels et godt overblik, og dels reduceres risikoen for rikochetterende projektiler. Feltundersøgelser foretaget af det tidligere Danmarks Miljøundersøgelse viser, at anslagsvinklen skal mindst være 20 grader for at undgå rikochetterende (opspringere) projektiler.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.