Register
A password will be e-mailed to you.

Justistmininster, Morten Bødskov, har i dag udsted ændringer til våbenbekendtgørelsen.

Ændringerne træder i kraft 1. juni 2012 og betyder, at luftvåben med en kaliber større end 4,5 mm ikke længere kan erhverves af alle over 18 år, men vil kræve en tilladelse fra politiet, et jagttegn eller et medlemskab af en skytteforening.

Årsagen til ændringen skyldes, at der på markedet i dag findes luftvåben, der er ligeså farlige som skydevåben og som lovligt kan erhverves af alle over 18 år. Med ændringen er der sat en stopper for dette.

Med luftvåben og fjedervåben skelnes der ikke mellem luftpistoler, luftgeværer eller andre.

Herunder et uddrag af de kommende ændringer, som gerne skulle tage hensyn til, at sportsskytter og jægere fortsat kan erhverve og anvende luftvåben over 4,5 mm på en smidig måde.

Kaliber på 4,5 mm eller derunder

Personer over 18 år kan indføre, fremstille, herunder samle, erhverve, besidde, bære og anvende luftvåben og fjedervåben, uden at indhente en tilladelse fra politiet, hvis luftvåbnet eller fjedervåbnet har en kaliber på 4,5 mm eller derunder.

En person under 18 år skal have en tilladelse fra politiet, et gyldigt jagttegn eller en våbenpåtegning for at indføre, fremstille, herunder samle, erhverve, besidde, bære og anvende luftvåben og fjedervåben. Dette er uanset kaliber.

Der er ikke krav til opbevaring i våbenskab, ej heller et år efter bekendtgørelsens ikrafttræden.

Kaliber over 4,5 mm

En person, der ønsker at indføre, fremstille, herunder samle, erhverve, besidde, bære og anvende et luftvåben og fjedervåben med en kaliber over 4,5 mm skal have en tilladelse hertil fra politiet, et gyldigt jagttegn eller være medlem af en skytteforening, dog skal luftvåbnet fremgå med en våbenpåtegning på medlemsbeviset fra skytteforeningen.

Personer som allerede er i besiddelse af luftvåben og fjedervåben ved bekendtgørelsens ikrafttræden, og som fortsat ønsker at bære og anvende våbnet skal have en tilladelse fra politiet, et gyldigt jagttegn eller have en våbenpåtegning på sit medlemsbevis fra en skytteforening.

Personer, der ved bekendtgørelsens ikrafttræden er i besiddelse af et luftvåben eller et fjedervåben kan fortsat besidde dette våben. Ønskes det fortsat at besidde luftvåbnet eller fjedervåben, skal der inden for et år fra bekendtgørelsens ikrafttræden, altså senest 1. juni 2013, indsendes en anmeldelse til politiet. Anmeldelsen sker ved at udfylde en blanket.

Skal luftvåbnet udføres af Danmark vil der være mulighed for at få våbnet tilføjet i det europæiske våbenpas.

Et år fra bekendtgørelsens ikrafttræden, altså senest 1. juni 2013, skal luftvåben og fjedervåben opbevares i et våbenskab.

Den fulde bekendtgørelse kan læses her.

Hvad er din holdning til ændringen af våbenbekendtgørelsen? Deltag i debatten herunder.

3 Responses

 1. Bo Nielsen

  Hensyn til jægerne og fritidsskytterne?

  Ministeriet har siden Lene Espersen's tid haft folk til at arbejde med et eller andet lovindgreb overfor luftvåben.

  Men 23/5 altså kun 9 dage før man kan komme i fængsel for at have luftbøssen i bagagerummet. Kan hverken politi, ministerie eller nogen anden levere klare svar på (blandt andet) hvor man fremover må træne.

  Der er ikke ret mange skydebaner til .22 luft og alt større er helt udelukket. "indskydning" på jagtareal er der antals begrænsning på og det er uklart om man fortsat må skyde  i feks villahave. Så hvordan jægere fremover lovligt vil træne med deres luftvåben så de forsvarligt kan jage er altså et åbent spørgsmål.

  Jagttegnet udhules til den rene tivoli tilladelse, hvis det er vejen til at skyde med luftvåben "almindelige"folk har anskaffet og nu skal have papirer og våbenskabe til. For det siger vel sigselv at når man har 20.000kr i nu usælgelige luftvåben og skal af med yderligere mindst 2500 til våbenskab. Så vil man også have lov at bruge våbene.

  Våbenpåtegning via skytteforening kan ikke lade sig gøre (overhovedet) og ministeriet nævner godtnok "en særlig tilladelse" men den ved de så igen heller ikke hvor man må skyde udfra. Nå men så skal folk jo have jagttegn, for at kunne skyde øldåser og farvekridt.

  Så nej det er hverken gennemarbejdet, velovervejet eller specielt god brug af omkring 1 mia samfundskroner.

  Svar
 2. Morten Nielsen

  For en gang skyld ser det ud til, at politikerne endelig tager hensyn til jægere og andre fritidsbrugere af luftvåben og ikke bere levere endnu en åndsvag stramning.

  Jeg syntes også stramningen er ok.

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj