Register
A password will be e-mailed to you.

MågejagtMine to brødre og jeg havde en jagt på 80 tndr, af vildt var der lidt af det hele men særligt due-jagten var god, og morgen og aften var der i hundredevis af måger der trak, de fleste dog i en højde så de ikke var til at skyde… dette måtte der jo gøres noget ved, og da lokke-måger ikke lige var til at købe, måtte jeg ofre en hvid t-shirt, den kunne give 4 silluetter i den rigtige størrelse, de blev syet sammen to og to, og udstoppet med klude, som vinger fik hver af “fuglene” et par grå tennissokker bundet på ryggen…

Næste morgen stod de ved solopgang på marken, og det var noget der virkede…

Da trækket stoppede ved ti-tiden havde jeg skudt 27 sølvmåger, som alle var skudt over lokkerne, de to blev nu byttet ud med 10 lokkeduer, og i løbet af dagen blev det til 11 skovduer…

Så startede måge-trækket igen, og “Kaj” og “Bøje” (som lokke-mågerne senere blev døbt af en kammerat) kom ud igen…

Da solen gik ned havde jeg skudt yderligere 15 sølvmåger. Det var en meget træt, men glad hund jeg kørte hjem med, han elskede at apportere, men nu var han færdig…Over 50 apporteringer, hvor en del af dem stadigvæk kunne bide når han nåede dem. Det var en af de få gange jeg så min Jack-Russel være rigtigt træt.

7 Responses

  1. Marcus

    Det lyder meget interessant. Jeg har tit haft mågerne tæt på, men ikke tæt nok.
    Men hvorfor ikke bare bruge en lokkemåge, som kan købes i butikkerne? Virker det ikke endnu bedre?

    Svar
  2. J.A.Jensen

    Haha… Nej det er ikke ligefrem et par skønheder 😀 Nok også derfor at jeg ikke har nogen billeder af dem   🙂  men pga. mågernes nysgerighed, følte jeg mig alligevel ret sikker på dem fra første dag, og det holdt jo stik.

    Jeg lærte om denne nysgerighed af en ældre jagtkammerat, som jeg tit var på havjagt med… Han havde altid 3 stykker flamingo på ca 15×30 cm liggene i båden, de var monteret med kraftig fiskeline på hhv. 15, 20 og 25 meter, som så i modsatte ende var fastgjort til båden… når der så var måger på himlen, blev de smidt ud, og der gik som regel ikke længe før der var fugle på skudhold, de ænsede ikke båden.

    En anskudt måge på vandet kan også få resten af flokken til at blive "helt vilde", af etiske grunde skød vi ikke før denne var bjærget og affanget, men herefter kunne vi ofte få en eller to mere før de fortrak.

    Håber projektet også kommer til at virke for dig.

    Husk i tilfælde af en anskydning, at tage fat i modsatte ende af næbet, de kan bide temmeligt hårdt (taler af erfaring 🙂  Og en kølle til at affange med er også en vigtig ting… et hammer-skaft på omkring 30-40 cm eller lignene dur fint.

    Rigtigt meget knæk og bræk, og som jeg før har skrevet håber jeg at du lige skriver et par ord om hvordan det kommer til at gå.

    Mvh J.A.Jensen.

    Svar
  3. david nielsen

    Tusind tak for "opskriften" på lokkemågerne. Det virker næsten for nemt til at være sandt – at de virkelig gider slå på dem. Undskyld mig, men kønne kan de ikke værre 🙂 hvilket selvfølgelig er ligemeget bare det virker. Jeg vil helt sikkert forsøge mig med noget lignende og se om jeg kan lokke dem ind, bliver spændende 🙂

    Angående opskriften, så kigger jeg lidt rundt på nettet, når mågerne ligger i fryseren. Forestiller mig også at det kun er brysterne der er anvendelige.

    Tak for info og god weekend.

     

    Svar
  4. J.A.Jensen

    Hej David… Igen 🙂

    Jeg kan ikke få kammeratens opskrifter, da han er på ferie. men vi har forsøgt os frem meget af vejen, har marineret i både koncentreret ribs-saft, porter, rødvin mm (hver for sig) i et døgn. og stegt dem hele, af og til svøbt i bacon, det er som regel blevet helt ok… Har også lavet dem som kylling i karry, og i gryderetter lidt al'a gullash, de sidste to er mine favoritter.

    Jeg har prøvet at google "opskrifter på mågebryst" og der er nogle stykker, jeg vil også mene at opskrifter på edderfugl kan bruges.

    Håber at du vil "smide" et par ord herinde, hvis du får held med lokkerne.

    Jeg har altid ladet lokkerne blive på marken med de tre-fire første jeg har skudt, selv når jeg havde rigeligt af rigtige fugle, da det er som om at mågerne er mere intereseret i de der "mærkelige fugle" 🙂

    Knæk og bræk.

    Svar
  5. J.A.Jensen

    Hej David. Jeg har ikke billeder af lokkerne, og de er for tiden udlånt til en kammerat da jeg ikke selv har noget jagt p.t. De er efterhånden noget medtagne af vind og vejr, da de jo er lavet af stof, og min plan er da også at lave nogle mere holdbare på et tidspunkt.

    Jeg tegnede måge-siluetterne op på stoffet i ca. størrelse + lidt ekstra hele vejen rundt til syningen, jeg syede sammen hele vejen rundt, pånær bugen, vendte vrangen ud og udstoppede hårdt med klude og syede det sidste hul sammen, næb og øjne malede jeg med vandfast tusch, vingerne (sokkerne) fik et par sting rundt omkring så de sad nogenlunde rigtigt… Det var en meget spontan ide, dagen før jagten men jeg har skudt rigtigt mange måger over lokkerne, dog aldrig igen så mange som den første dag. De første 3-4 skudte måger sætter jeg altid også op som lokkere. Jeg har også skudt en del krager som slog på lokkemågerne. (vær opmærksom på at både hætte- og stormmåger også slår på lokkerne)

    Mht. opskrifterne må jeg lige vende tilbage med dem på et senere tidspunkt.

    Tak for de pæne ord, om mine historier.

    God weekend, og knæk og bræk.

    Mvh. J.A.Jensen.

    Svar
  6. david nielsen

    Hej Jensen 

    Er i selv samme situation som du beskriver, nemlig at mågerne flyver så utroligt højt oppe og de er nærmest umulige at få ind på skudhold. 

    Det er en rigtig god ide med lokkemåger, det har jeg ikke selv tænkt på, men det er da bestemt noget jeg vil prøve. Har du mulighed for at smide et billede eller lignende op, så har jeg lidt nemmere ved at forstå lokkemågens konstruktion 🙂

    Jeg har aldrig smagt måger, men jager jeg dem, mener jeg også jeg skal kunne finde ud af at tilberede dem, så hvis du har din kammerats opskrift eller en selv, så vil jeg da gerne høre mere.

    Jeg læste ikke historien som "blod-rus"…

    God weekend og knæk og bræk.

    David

    PS: Gode historier du skriver, nyder at læse dem, det er god inspiration for en "uerfaren" jæger. 

    Svar
  7. J.A.Jensen

    En kammerat har lige læst historien, og mener at jeg bør gøre opmærksom på hvad jeg brugte alle mågerne til, så det ikke skal virke som den rene "blods-rus"… Bryst-kødet røg i fryseren, og smager faktisk slet ikke dumt, hvis de er tilberedt rigtigt… (hvilket jeg ikke selv er så "skarp" til endnu, så får hjælp af en kammerat, som også altid har været eneste middags-gæst til det måske lidt specielle måltid)

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj