Register
A password will be e-mailed to you.

Fænghætte

Fænghætten er placeret centralt (centaltænding) i bunden af haglpatronen. Fænghætten består af en lille tændsats, som danner en lille eksplosion når denne rammes af slagstiften fra jagtgeværet. Herefter antændes krudtladningen som sørger for at haglene skydes ud.

Metalkappe

Haglpatronens bund er normalt fremstillet af metal (jern) og belagt med messing. Metalkappen kan have forskellige længder og længden har ikke nogen praktisk betydning. Ved patronens bund sider patronens rand, som sørger for at holde haglpatronen i jagtgeværets kammer. Patronudtrækkeren på jagtgeværet tager fat i randen og trækker dem lidt ud, så det er nemt at få fat i patronerne.

Læs også: Alt du skal vide om haglpatronen

Krudtladning

Krudtet som anvendes i haglpatroner i dag er røgsvagt og når fænghætten antænder krudtet opstår der et gastryk. Det er dette tryk, som driver haglene ud af geværløbet.

Der udvikles et gastryk på mellem 600 til 900 kg/cm2, når krudtet antændes.

Forladning, haglskål og rekyldæmper

Forladningen er typisk fremstillet af plastik og kan bestå af rekyldæmper og haglskål. Forladningens funktion er at  slutte tæt til jagtgeværets løb, således at al trykket anvendes til at drive haglene frem.

Forladningen kan også bestå af en haglskål, som sørger for at beskytte haglene mod utilsigtet deformering på deres vej ud gennem løbene. Endvidere beskyttes løbene mod haglenes slidende effekt. Så snart haglskålen forlader mundingen foldes dens sider ud som vinger og luften bremser den mens haglene fortsætter. Det er oftest muligt at se haglskålen når skuddet affyres.

Rekyldæmperen sørger for at optage lidt af rekylen. Dette er en slags fjeder støbt i plastik.

Haglladning

Haglladningen varirer fra 24 gram til 36 gram afhængig af patrontype og kaliber. Det er ikke til at sige, at den ene ladning er bedre end den anden, da dette afhænger af det enkelte jagtgevær.

Hagl

Hagl fremstilles i forskellige størrelser og af forskellige materialer, dog er stålhagl mest almindelig i dag.

Mængden af hagl i en patron afhænger af haglstørrelse og krudtladning. Der er ca. 90 hagl i en haglpatron med med 24 gram krudtladning og haglstørrelse nr. 1, hvorimod en haglpatron med 7’er hagl og 32 gram krudtladning kan have op til ca. 530 stk. hagl.

Se videoen af en gennemskåret haglpatron

Læs om haglpatronens enkeltdele og se, hvordan en gennemskåret haglpatron ser ud.  Videoen øverst viser, hvordan en gennemskåret haglpatron ser ud.

Læs artikel om genladning af ammunition

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj