Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Det er ikke alting man bryder sig om at kommunikere i jagtradioen. Men man kommer ikke udenom, at jagtradioer er uhyre praktiske og i mange tilfælde helt nødvendige ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Anders Langhorn lavet en testoversigt af jagtradioer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Jagtradio Test: Top 5 Bedste Jagtradioer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Hunter E-light Analog/Digital Jagtradio 140/155 MHz Jagtradio


Bedste jagtradio

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste jagtradio” er fra Hunter. Hunter E-light radioen er relativ ny på markedet, men den skuffer ikke. Den går klart igennem bevoksning og andre forhindringer. Den kan kommunikere både med analoge og digitale radioer. Den har super display og er forprogrammeret med svensk / norsk menutekst.

Fordele

  • Digitaliseringen forbedrer lyden væsentligt
  • Super display
  • Brugervenlig
  • Lavet specifikt til det Scandinaviske marked
  • Bælteklips

Ulemper

  • Tæthedsklasse kun IP54.

2. Hunter mini headsæt


Bedste billige jagtradio

Pris: 399 DKK

Hunter mini headsættet er et optimalt valg for den prisbevidste forbruger. Med sin kompakte størrelse og klare lydkvalitet sikrer det en god lytteoplevelse. Det trådløse design giver frihed og fleksibilitet, og batteritiden er fordelagtig i forhold til lignende produkter i denne prisklasse. Det enkle og intuitive brugerinterface gør headsættet let at anvende, også for førstegangsbrugere. Dette mini headsæt leverer overraskende gode præstationer og bekræfter sin position som ‘bedste billige’ valg i testen.

Fordele

  • Klar lydkvalitet tilbyder en god lytteoplevelse
  • Trådløst design giver brugeren øget mobilitet
  • God batteritid til længerevarende brug

Ulemper

  • Kun tilgængelig i én størrelsesvariant, hvilket kan begrænse universaliteten for forskellige brugere

3. Icom Prohunt Basic 2 Compact


Bedste premium jagtradio

Pris: 2.199 DKK

Icom Prohunt Basic 2 Compact lever fejlfrit op til vores prædikat som bedst i premium-klassen med sin robuste analoge og digitale funktion. Denne jagtradio er en pålidelig makker på jagtturen takket være sin klare lydkvalitet og kompakte design, der gør den nem at medbringe og betjene. Radios brugervenlighed og holdbarhed, selv under vanskelige vejrbetingelser, bekræfter dens status som et topvalg for jægere, der ikke går på kompromis med udstyrskvaliteten.

Fordele

  • Stærk signalmodtagelse sikrer god kommunikation selv i udfordrende terræn
  • Vandtæt konstruktion tillader brug i al slags vejr
  • Kompakt og let hvilket gør den ideel for den aktive jæger

Ulemper

  • Den højere pris afspejler premium-kvaliteten, som kan være en barriere for nogle købere

4. Zodiac D-One BT


Bedste funktionelle jagtradio

Pris: 2.699 DKK

Zodiac D-One BT jagtradioen er et pragteksemplar af funktionalitet og innovation. Med sin Bluetooth-funktionalitet integreres den let med andre enheder, hvilket er essentielt i jagtsituationer hvor frie hænder og kommunikation er afgørende. Den klare lydkvalitet og den lange batterilevetid sikrer, at kommunikationen forbliver konsekvent og pålidelig gennem hele jagten. Det robuste design tåler vejrets strabadser, hvilket gør den til en pålidelig følgesvend for jægeren. Som vinder af prisen for bedste funktionelle jagtradio, er Zodiac D-One BT et værd at overveje, hvis du ønsker høj funktionalitet.

Fordele

  • Bluetooth-forbindelse giver nem integration med andre enheder
  • Klare lydoverførsler selv i barske miljøer
  • Robust konstruktion sikrer holdbarhed under krævende forhold

Ulemper

  • Størrelsen er mere klodset end andre modeller på markedet

5. Hunter F3 140/155 MHz


Bedste analoge jagtradio

Pris: 1.649 DKK

Hunter F3 er ny på markedet og en god løsning til dig som ikke har brug for avancerede funktioner. Den dækker dog de normale behov og er brugervenlig med klar lyd og let-læseligt display. Den har en udmærket rækkevidde og sender med 5 W.

Fordele

  • Billig
  • Let at betjene
  • God batteritid
  • Bælteklips

Ulemper

  • Begrænsede funktioner

Guide til jagtradio

Hvad er en Jagtradio?

Jagtradioer er ikke som de små skrattende walkie-talkies vi løb rundt med da vi var børn. I dag er det avancerede 2-vejs kommunikationsapparater med lang rækkevidde, klar lyd og modstandsdygtige overfor al slags vejr.

Jagtradioer er generelt meget robuste og har de mest nødvendige funktioner, såsom vibrations indstilling for indkommende opkald. Mange har “privat koder” som filtrerer opkald fra andre jagthold fra og som forhindrer aflytning af samtaler af uvedkommende.

Jagt foregår jo ofte på afsides liggende arealer, skove eller bjerge hvor mobiltelefoner typisk er upålidelige. En jagtradio er derfor den foretrukne måde at kommunikere på for jægere som jager på store arealer. 

Det er en god ide at man på ens jagthold bliver enige om hvilken radio type man ønsker at købe inden man farer ud og investerer. “Privat koderne” virker nemlig ikke altid mellem radioer af forskellige fabrikater. Ud over det er jagtradioer ret simple at bruge. Bliv enig om hvilken kanal i vil bruge. Indstil radioen på den kanal og så er i kørende. 

Rækkevidden er naturligvis vigtig i valg af radio og dette er til dels begrænset af den lovmæssige begrænsning af sendeeffekt på 5 W. Normalt vil rækkevidden dog være fra 3 – 15 km.

Hvorfor skal jeg købe en jagtradio?

“Jag har skjutit en tjur – jag har skjutit en tjur”. Det var så det sidste jeg ønskede at høre i øresneglen da dette så var den sidste tyr der var tilbage på årets elg kvote. Desværre var det jo sagt og indenfor 30 sekunder efter meddelelsen kom der naturligvis en meget fin elgtyr i let trav hen over lysningen hvor jeg var placeret i et relativt højt tårn – såtens ”Kongepost” som mine finske venner havde været så høflige at tildele mig. Nu undgik vi ved hjælp af jagtradioen at overskride årets elgkvote. 

Dette var blot en af grundene til at anvende jagtradioer, men der er mange andre grunde til at det er en god ide at anskaffe en jagtradio. For det første er der jo det sikkerhedsmæssige aspekt. Uanset om du jager alene, med dine børn, i en større gruppe eller hvis du f.eks. er guide for andre kan man ikke altid forvente at der er signal til mobiltelefoner. 2-vejs radioer er løsningen på dette problem. De sikrer, at man på let og pålidelig måde kan komme i forbindelse med en eller flere inden for gruppen. 

En yderligere fordel er let koordinering og planlægning under jagten. Hvem har ikke prøvet at nedlægge vildt og når man godt kan bruge en ekstra hånd til udslæbning eller lignende, kan man ikke få mobilforbindelse til jagtkammeraterne. I tilfælde af, at man har nedlagt vildt større end råvildt er det normalt rart med en hjælpende hånd. Radioen er her et godt værktøj til at kalde jagtkammeraterne og guide dem hen til hvor du selv befinder dig. Eller hvad med at befinde sig adskillige km fra den nærmeste asfalterede vej med et fladt hjul uden mobildækning – men du ved at din jagtkammerat befinder sig få km væk, dog uden at han kan se dig. Her er en jagtradio bare guld værd. 

Tryk- eller bevægelses-jagter er blevet meget populære og er effektive midler til regulering af hjortevildt-bestandene. Radioer er perfekte til at koordinere tryk eller bevægelse hvis man har flere grupper som arbejder sammen. Tilsvarende er radioer uundværlige på lange pürch jagter hvor man kan lede en kammerat med en bil hen til hvor man befinder sig for opsamling af nedlagt vildt. 

Jagtradio vs. Uden

Det er uomtvisteligt, at der er behov for at kommunikere med medjægere eller hjælpere i forbindelse med mange former for jagt. Førhen var havde man ikke andre muligheder for kommunikation over større afstande end hornsignaler eller at vifte med signalflag. Nu har man jo mulighed for at anvende mobiltelefoner, men det er langtfra alle steder der er mobildækning. Endvidere er det ikke hensigtsmæssigt at sidde på post og tale i mobiltelefon da det selvsagt kan ødelægge mulighederne for at se eller nedlægge vildt. Har du ingen jagtradio, har du ingen mulighed for at blive adviseret om vildtets bevægelser. Du vil måske ikke vide hvornår såten er færdig eller kan ikke tilkalde hjælp til udslæbning af nedlagt vildt.  

Hvilken jagtradio skal jeg vælge?

Når du skal vælge en jagtradio er der nogle egenskaber man bør kontrollere. De vigtigste er vandtæthed, sendeeffekt, rækkevidde og batterikapacitet.

Signalstyrken testes naturligvis bedst hvis man kan prøve radioen under praktiske forhold. De andre kriterier kan normalt også først testes grundigt efter køb af radioen, men de fleste vil jo gerne have denne viden inden man investerer, måske flere tusinde kroner i en radio. Derfor er produktanalyser som denne vigtige, så man inden køb, kan læse sig til hvilke radioer der klarer sig godt og hvilke der ikke gør. Der er dog nogle ting man selv kan gøre inden man køber og det er, at kontrollere og sammenligne de tekniske detaljer som bliver nærmere beskrevet nedenfor.

Kombinér jagtradio med andet

Især i de nordiske designs er jagttøj ofte forberedt for jagtradioer. Det kan være specielle lommer, gennemføring af ledning til headset m.v. Som et eksempel på dette kan man fremhæve Härkilla’s Moose Hunter jakke. Man kan dog også købe specielle bæreseler hvori radioen kan bæres indenfor jakken.

Der er flere høreværn på markedet som er forberedt til tilslutning af radio. Det kan være med ledning eller bluetooth hvis radio og høreværn har den mulighed. 

Jagtradio lovgivning

Hvad siger lovgivningen om jagtradioer? 

I sverige er 155 MHz båndet reserveret til land- og skovbrug som jagt hører under. Der kræves ikke længere tilladelse til brug at radioer på 155 MHz. Der er for nyligt også givet tilladelse til at radioer i 69 MHz båndet kan anvendes uden tilladelse. 

I Danmark kræves tilladelse til radioer undtagen 27 MHz som indeholder 40 kanaler. Tilladelsen til den danske jagtkanal på 164 MHZ er overtaget af importøren Radiocom Danmark A/S og deres Icom og V-com radioer kan anvendes i Danmark på 164 MHz.

I Norge kræves tilladelse til jagtradioer (140 MHz m.fl.). Man skal i god tid ansøge Norges Jeger og Fiskeforbund om licens til radioer hvis man ønsker at medbringe disse på jagt i Norge. 

I Finland kræves der også tilladelse til jagtradioer (68 MHz).

Vedligeholdelse af jagtradio

Jagtradioer har ikke det store behov for vedligeholdelse. Er der kommet jord, blod eller andet på radioen, bør man rengøre den med en opvredet klud.

Selv om stort set alle jagtradioer er fremstillet af slagfast materiale, bør man undgå at tabe dem fra større højde, da dette kan beskadige radioen. 

Man bør ikke opbevare metalgenstande sammen med løse batterier i lommen eller i en taske, da man derved risikerer at forårsage kortslutning af batteripolerne hvilket kan have katastrofale følger. Skulle et batteri blive vådt, skal man sørge for at tørre det grundigt inden man sætter det i radioen eller opladeren.

Valg af jagtradio

Materialer

Næsten alle jagtradioer er fremstillet i et polycarbonat materiale som er meget robust og tåler en hel del hård brug. Nogle jagtradioer har en gummibelægning som gør dem lidt rarere at røre ved og dæmper støj hvis man skulle være så uheldig at slå radioen mod jagttårnet eller riffelskæftet. 

Antennen er normalt lavet af en gummi-overtrukket metalfjeder med en lille gevindtap i enden så den kan skrues i radioen. Man skal ikke bære radioen i antennen, da man herved kan ødelægge denne.    

Kanaler

Man bør naturligvis holde sig til de frekvensbånd der er tilladte i de forskellige lande som nævnt ovenfor. 

De fleste jagtradioer vil have en række forudprogrammerede kanaler i de godkendte frekvensbånd. Som eksempel kan man nævne Icom ProHunt D52, som har 14 forudprogrammerede kanaler i det danske frekvensbånd, 12 norske kanaler og 14 svenske kanaler. Det vil fremgå af displayet hvilket frekvensbånd man arbejder i, idet danske kanaler vil hedde DK 1 – 14, de norske vil starte med NO og de svenske med SE. 

Antenne

Jagtradioen leveres typisk med en kort antenne. Dette er imidlertid ikke optimalt, men er et kompromis grundet plads og håndtering. Antennen skal optimalt have en længde på ¼ af bølgelængden. Det vil sige at man med højere frekvens kan anvende kortere antenne. For 155 MHz betyder det, at den optimale antenne skal være 475 cm lang eller 449 cm for 164 MHz båndet. En længere antenne er typisk ekstraudstyr som man med fordel kan tilkøbe hvis man jager i vanskeligt terræn eller har behov for ekstra rækkevidde. 

Batterilevetid

Batterilevetid er på den ene side vigtigt og på den anden side er det ikke så vigtigt. Hvis man er udenfor civilisationen kan det jo være svært at finde en stikkontakt til opladeren og de fleste radioer har derfor ekstra batteriholdere hvori der kan sættes almindelige batterier af AA typen. Batterilevetid er noget du kun kan teste efter køb af radioen. De tekniske specifikationer vil dog angive batterikapaciteten, som f.eks.: 1900mA/6.3V. Jo højere værdier des mere batterikapacitet, men dette giver ikke den fulde sandhed om batterilevetid. Batterilevetid og batterikapacitet er to forskellige ting og den reelle batterilevetid for produktet kan kun efterprøves ved praktiske test og afhænger bl.a. den indstillede sendestyrke, display og generelt strømforbrug. . Der er dog en generel tendens til, at jagtradioer med lithiumbaseret batterier gør det bedst. Du bør også kigge på IP klassificeringen. Hvis de har set Mil Std på et batteri kendetegner det IP klassificeringen. Hvis batterierne er IP klassificeret har de bestået en robust test som fortæller om batteriets tolerance overfor stød, vand og håndtering. 

Rækkevidde

Rækkevidden kan være vanskelig at måle. I Danmark er det ikke tilladt at sende med en sendeeffekt på mere end 5 Watt fra en antenne til jagtradioer. Hvis du ser nogen reklamere med de sender med højere effekt end 5 Watt er det målt et andet sted end fra antennen.

Hvis man jager i vanskeligt terræn og ved der er mulighed for at miste signalet under jagt kan man med fordel medbringe en lang (skov) antenne som kan pakkes i rygsækken. En sådan lang antenne vil i langt de fleste tilfælde genetablere signalet.

Funktioner

Subtoner – Undgå at høre andre kanaler

Når et jagthold skal tale sammen, er det vigtigt at alle er på samme subtone. Når subtone funktionen er aktiv på radioen, vil den være spærret helt, indtil du finder den korrekte subtone. Dette er en praktisk funktion som sikrer, at du undgår at høre nabo jægernes snak på radioen.

Avanceret Display – Viser både tal og bogstaver

En skærm som viser både tal og bogstaver gør livet lidt enklere, når du skal se på menuer og vælge jagtkanal. Hvis man har flere kanaler til forskellige formål får man lettere overblik med et avanceret display og det er derfor lettere at være sikker på at man har valgt den rette kanal på den rette tid.

Scanning – En enklere måde at finde den korrekte kanal på.

Hvis du skal finde din jagtkammerat, er det naturligvis muligt på den traditionelle måde, men det er lettere hvis jagtradioen har en scan funktion. Det gør det muligt at søge i kanalerne i nærheden og vælge den du har brug for. Nogle radioer tager ret lang tid og det kan ikke anbefales at scanne når man sidder på post, da man derved kan miste forbindelsen til resten af jagtholdet. Scanning bør derfor udføres inden man går på post.

Stemmeaktiveret Tale Funktion

Mange radioer har en stemme aktiveret tale funktion. Det betyder at man ikke behøver at trykke radioens taleknap ind når man vil tale. Det sikrer at man har begge hænder fri hele tiden. 

Whisper Mode

Icom Whisper Mode som gør at du kan hviske i radioen og samtidig blive hørt tydeligt hos modtageren. Dette er en uhyre nyttig funktion så du ikke risikerer at advisere vildtet om sin tilstedeværelse.

Stealth Mode

Er en “radio tavsheds mode” du kan sætte. Radioen vil stadig være tændt, men den vil lave nogen form for støj i de kritiske situationer under jagten.

Privat Koder

Hvad er det og hvordan bruges de? “Privat koder” sikrer, at udenforstående ikke taler ind over den samme kanal, hvilket selvsagt vil virke voldsomt forstyrrende under jagt. Koderne sikrer også, at samtalerne indenfor jagtholdet ikke kan aflyttes af uvedkommende. Koderne bruges ved at vælge en kanal og en kode på radioen. Så vil du kun være i stand til at kommunikere med andre som har indstillet på samme kanal og kode. 

Opkalds-alarm

Er en meget anvendt funktion som sikrer mod pludselige højlydt opkald midt under jagten. Opkalds-alarmer er normalt lavet så radioen vibrerer når nogen forsøger at komme i kontakt med dig.

Nød alarmering

Betyder at radioen er i stand til at modtage nød alarmering såsom brand, jordskreds advarsler eller lignende fra alarmcentraler. Tilsvarende vil radioen være i stand til at udsende SOS signal og indikere hvor du befinder dig, skulle der opstå en nødsituation under jagten. 

Direkte/Gruppe Opkaldsfunktion 

Er genial når man jager i større hold. Direkte opkaldsfunktionen giver dig mulighed for at kalde en specifik person uden at forstyrre resten af holdet. Tilsvarende kan du foruddefinere en begrænset gruppe, så man kan tale sammen indenfor denne uden at forstyrre resten af holdet. 

Vægt og størrelse

Som det kan ses i tabellen ovenfor vejer de fleste jagtradioer omkring 230g. Der er dog en enkelt radio som er noget tungere med 340g, men det er under alle omstændigheder mindre end en lille flaske vand. Jagtradioer varierer heller ikke meget i størrelse og er typisk ca. 10 cm høje (+antenne), 6 bredde og 3-4 cm tykke. Det er altså en størrelse som let kan bæres i en brystlomme eller lignede.

Vejrforhold

En jagtradio må forventes at skulle bruges under alle forekommende vejrforhold. Jagtradioer kan typisk anvendes i temperaturområde mellem -20 til +55 grader C, hvilket skulle dække de fleste behov. Det må også forventes at det regner en gang imellem under jagterne og som minimum bør radioen derfor have en tæthedsklasse IP54. IP54 angiver, at radioen er støvtæt, men ikke helt vandtæt. Det kan til dels være en fordel, da en helt vandtæt radio kan være svær eller umulig at tørre, såfremt man er uheldig at få fugt i den. Det kan ødelægge elektronikken i radioen. IP54 er dog det man kalder stænktæt, altså tæt nok til at modstå vandsprøjt og regn og som sagt støv, men den tåler ikke at komme helt under vand. Det anbefales at man vælger radioer som har en tæthedsklasse IP54 eller IP65. Herved betaler du ikke ekstra for en vandtæthed, du egentlig ikke har brug for, men den er vandtæt nok til at blive brugt i regnvejr.

Pris

De jagtradioer der er medtaget i denne artikkel, koster mellem kr. 1.500 og 3.300. Du kan godt finde både billigere og dyrere radioer på markedet. Du vil dog ende med at fortryde et køb væsentligt under dette prisniveau i det lange løb. Du vil opdage at du vil mangle funktioner, klarhed i lyd, batteritid og generel følelse af kvalitet. 

4 tips til brug af jagtradio

Hvis man bruger telefonen på jagten, kan man kun sende sms eller tale med en person af gangen. Telefonsnak støjer og er derfor ikke en ideel måde at kommunikere på under jagten. Man sidder og kigger ned når, man skriver sms’er og fokus fjernes fra jagten. 

Med en radio kan man kommunikere let og sikkert med hele jagtholdet på en gang. 

Tip 1: Læs manualen og fjern bip lyden

Når du åbner pakken med radioen bør man som det første gennemgå manualen og finde den sektion der taler om “Roger Beep” indstilling. Du vil helt sikkert ønske at fjerne denne irriterende lyd som vil virke forstyrrende på jagten. 

Tip 2: Brug radioen i forbindelse med anstand og pürch. 

Hvis i jager to og to sammen er det ofte mere effektivt hvis den ene sidder på anstand mens den anden pürcher i et U-formet spor omkring jægeren på anstand. På den måde dækker i et større område og vildt indenfor området vil højst sandsynlig blive synligt for en af jer. Det er optimalt at anvende radioerne til at koordinere sådan en jagt. 

Tip 3: Find en kanal som ikke er nr. 1

Bliv enige om at anvende en kanal som ikke er kanal 1. Man vil opleve, at mange vælger kanal 1 og der vil derfore kunne forekomme uvedkommende kommunikation på radioen som kan virke forstyrrende. Erfaringsmæssigt er der mindre trafik på kanaler højere end kanal 10, så vælg en af dem i stedet. 

Tip 4: Anskaf et headset til radioen

Et headset vil medføre at opkald ikke transmitteres via radioens højttaler og derved virker forstyrrende for jagten. Hvis radioen ligeledes har stemmeaktivering, kan man betjene radioen “håndfri”, hvilket er en stor fordel under jagt.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken jagtradio er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test-oversigt og kåret de 5 bedste jagtradioer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Jagtradioer vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en jagtradio?

Valget af jagtradio afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Hvad siger undersøgelser om jagtradioer?

TMR Research har lavet en markedsundersøgelse om den forventede udvikling indenfor jagtbranchen og leverandører af udstyr hertil. Jagt er på globalt niveau anset for en af de mest populære rekreative fritidsaktiviteter. Derudover vil faktorer såsom højere levestandard, vækst i rådighedsbeløb for middelklassen anses for faktorer som vil påvirke væksten i jagtbranchen. Det er primært i Østasien og Europa der forventes størst vækst i branchen i de kommende år. Det antages at væksten i salg af jagtradioer vil følge den generelle tendens i branchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj