Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Et våbenskab er ikke bare lovpligtigt at have, men er også et uundværligt opbevaringsrum til ammunition, ekstraudstyr og selvfølgelig våben. Om du er førstegangs-indehaver af et våbenskab, eller garvet veteran der trænger til nyt, er det ikke altid lige nemt at købe et våbenskab.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Elbæk lavet en testoversigt af våbenskabe. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Våbenskab Test: Top 3 Bedste Våbenskabe

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Guntex SP88 våbenskab


Bedste våbenskab

Pris: 8.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround våbenskab” er SP88 fra Guntex. Våbenskabet har 330 liter plads, om du selv kan indrette. Der er 5 hylder til mindre ting, og materialet er i god kvalitet.

Fordele

  • Masser af plads
  • Flytbare hylder
  • Fine dimensioner

Ulemper

  • Intet dokumentskab

2. Guntex SP55 Våbenskab


Bedste billige våbenskab

Pris: 6.745 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige våbenskab” er SP55 fra Guntex. Våbenskabet er godkendt til brug i EU, og der er plads til 5 våben. Skabet måler 120 cm i højden, så det er ideelt til indbygning i fx garderobeskab. Døren kan åbnes 180 grader, hvilket er super praktisk.

Fordele

  • Hylde øverst
  • Pris
  • Fin højde og bredde

Ulemper

  • Ikke særligt dybt og højt

3. Guntex SP99 Våbenskab


Bedste premium våbenskab

Pris: 10.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium våbenskab” er SP99 våbenskab. Våbenskabet, til dig, der mangler plads! Der er plads til mange våben, et integreret dokumentskab og høj brandresistens. Der er plads til hele 16 våben, flytbar tophylde, 5 hylder i døren og du kan vælge mellem nøglelås og kodelås.

Fordele

  • Nøglelås
  • Gode indvendige mål
  • Tykt stål

Ulemper

  • Pris

Guide til våbenskab

Hvad er et våbenskab?

Et våbenskab er i sin grundlæggende form et møbel, med opbevaring af våben og ammunition for øje. 

De første våbenskabe opstod som brandsikrede skabe i 1850’erne, og blev bygget af Silas Herring.

Hvorfor skal jeg købe et våbenskab?

Et våbenskab er det optimale sted at opbevare værdifulde objekter. Det åbenlyse vil jo være skydevåben, men der er også masser af plads til smykker, kontanter eller andet, der skal gemmes væk. 

Våbenskabe afværger ikke kun tyveri, men holder generelt ret godt til både høje og lave temperaturer, såvel som vand. 

Skydevåben er i sig selv ikke farlige, så længe man håndterer dem korrekt og sikkert. Det er ikke en evne, som børn besidder. Tænk blot på Jens Bromann, stifteren af Dansk Blindesamfunds Ungdom, der som 10-årig ved et uheld skød sig selv, og mistede synet. 

Våbenskab vs. displayskab

Et displayskab kan bruges til at fremstille en samling af skydevåben. På skabet er én eller flere sider fremstillet i glas, så du altid kan se dit eller dine våben. Der vil som regel være belysning indefra, og generelt er displayskabet ret elegant at se på. Selvfølgelig skal skabet stadig være godkendt af Rigspolitiet, og det vil leverandøren eller producenten oplyse dig om. Hele meningen med et displayskab er altså, at du skal kunne fremvise dine våben, mens de stadig er låst inde. 

Sikkerhedsmæssigt er de begge lige sikre, netop fordi de er godkendt efter de samme parametre.

Meningen bag, at et normalt våbenskab ikke har en glasdør ligger i filosofien “ude af øje, ude af sind”. Et displayskab opererer nærmest efter det modsatte koncept, og derfor skal du være ekstra opmærksom på, hvor du stiller det. Stil det ihvertfald ikke direkte ud til vejen, så alle kan se dine skydevåben, der er trods alt også en mening med, at man skal dække våben til, når de ligger i bilen. 

Hvilket våbenskab skal jeg vælge?

For at kunne vælge dit næste (eller første) våbenskab, skal du have en del faktorer i baghovedet. 

Tænk over størrelsen. Der skal være plads til, at dine våben kan stå op. Overvej, om du en dag skal montere lyddæmpere, og husk, at der skal være plads til riffelkikkerter også. Det er bedre, at købe et for stort våbenskab, end at købe et for småt. For det første kan det ske, at du skal opbevare andres våben, eller at du køber flere. For det andet, vejer et større våbenskab mere, og det er altså sværere at stjæle selve våbenskabet. Nogle typer skal dog være boltet fast til væg og gulv. 

Det kan helt klart også betale sig, at være sikker på, at våbenskab kan holde til høje temperaturer i tilfælde af brand i huset. Våbnene bliver altså ikke beskadigede mere end højest nødvendigt, og krudtet i våbenskabet bliver ikke omdannet til sprængstof. 

Noget andet, der helt klart kan betale sig, er et dokumentskab. Et mindre skab, der er monteret inde i våbenskabet. I dokumentskabet er der selvfølgelig plads til papirer som våbentilladelser, men der er altså også rigeligt med plads til andre værdifulde genstande. 

I forhold til kvalitet bør du absolut ikke spare. Det er vigtigt, at materialerne er i orden, og at der under produktionen ikke er blevet sprunget over, hvor gærdet er lavest. Specielt med hensyn til låsen, skal kvaliteten være i top.

Våbenskab regler

Skydevåben skal ifølge bekendtgørelsen om våben opbevares i et våbenskab eller et boksrum, når de opbevares permanent. Det vil sige, at når våben opbevares på din adresse. 

Våbenskabet skal have en bestemt klassificering, og der skelnes mellem om der opbevares under eller over 25 normale eller 10 særligt farlige våben på din adresse. 

Særligt farlige våben inkluderer følgende: pistoler, halv- og fuldautomatiske våben, haglgeværer med en pibelængde på mindre end 55 cm, haglgeværer med plads til mere end 2 patroner eller haglgeværer større end kaliber 12. 

EN-1143-1 Grad 0 eller 1

Hvis du opbevarer under 25 normale eller 10 særligt farlige våben, skal dit våbenskab leve op til sikringsniveau EN-1143-1 grad 0, SS3492 eller SSF3492.

Hvis du opbevarer over 25 normale eller 10 særligt farlige våben skal dit våbenskab leve op til sikringsniveau EN-1143-1 grad 1.

Før 2016 kunne et våbenskab være klassificeret som levende op til SKAFOR BLÅ eller SKAFOR RØD. Den klassificering, som svarer til SKAFOR BLÅ er EN-1143-1 grad 0. Førhen måtte man bruge et SKAFOR RØD til at opbevare over 25 våben, men denne klassificering er ikke længere tilstrækkelig. Du må dog godt opbevare under 25 i denne type.

Opbevarer du over 25 våben og bruger EN-1143-1 grad 1, skal der på våbenskabet også være en tyverialarm, som er koblet op til et døgnbemandet vagtselskab. Vagtselskabet skal være godkendt af Rigspolitiet. 

Placering

Udover alt dette, skal dit våbenskab stå utilgængeligt for uvedkommende. Det må altså ikke stå i en åben garage eller et ulåst skur. Rigspolitiet anbefaler, at våbnet står i et rum, der ikke har vinduer ud til vej eller gårdsplads, og som du jævnligt bevæger eller befinder dig i. 

Våbenskab forsikring

Ikke alle forsikringsselskaber forsikrer dine våben på samme måde, og vi kan derfor ikke tale for alle. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl.

Med det sagt, er der nogle gængse træk. Som regel falder våben ind under indboforsikring, særlig indboforsikring eller udvidet våbenforsikring. For særlig indboforsikring, er det ikke uhørt, at de særlige genstande kun kan forsikres inden for en 10-15% beløbsramme. Det vil sige, at hvis din indboforsikring er på 100.000 kroner, er dine våben i nogle tilfælde kun dækket ind for 10- eller 15.000. 

Fælles for alle forsikringer er dog én ting: den gælder kun, hvis våbnene er opbevaret korrekt. Det vil altså sige, at dine våbenskabe skal kunne opfylde alle førnævnte krav, og at våbenskabene ikke står tilgængeligt for uvedkommende. 

Fastgørelse af våbenskab

Et våbenskab under 1.000 kg under skal fastgøres til væg eller gulv. Ifølge bekendtgørelsen om våben skal leverandøren give dig en anvisning til dette, når du køber våbenskabet, så våbenskabet til op til godkendelserne. 

Typisk er der tale om bolte, der skal fastgøre våbenskabet til stolper i væggen, eller fundamentet i gulvet. 

Hvis du synes, at stålet i bunden af våbenskabet er tyndt, selvom det ikke burde være det, kan du vælge at bore huller i en stålplade, så det passer med hullerne i våbenskabet. Det forhindrer, at boltene kan trækkes op. Som sagt burde det absolut ikke være nødvendigt, og spørg gerne leverandør eller producent inden da.

Ejer du et våbenskab der vejer mere end et ton, betyder det selvfølgelig ikke, at du ikke må bolte det fast. Hvis muligt, anbefales det endda. Jo mere du kan sikre våben mod tyveri, jo bedre. 

Hvordan undgår jeg fugt i våbenskab?

Der er 3 grundlæggende måder at holde fugt ude af et våbenskab på. Tørremiddel, affugter eller en lyspære. 

Et tørremiddel er en substans, der absorberer og indfanger vand i luften. Det kommer som regel i små pakker, som lægges i våbenskabet, og i støt tempo fjerner fugten. Tørremidler er overraskende effektive, og er relativt billige og lettilgængelige. 

Det mest kendte tørremiddel er silica gel, som kan købes i mange byggemarkeder.

Affugteren er også utroligt effektiv, men er reserveret til større våbenskabe, eller endda boksrum. Et boksrum er et helt rum, der er godkendt til at opbevare våben. 

Affugteren kræver i mange tilfælde en stikkontakt, og skal tømmes af og til. 

En mellemvej til mellemstore våbenskabe kan være en lyspære. Den kræver selvfølgelig også et stik, og placeres inde i våbenskabet, for at opretholde en temperatur, der i sidste ende også resulterer i mindre fugt. Lyspæren bruger som regel mere strøm end en affugter, og bliver utroligt varm, hvis den er i tændt over længere perioder. 

Lige meget hvilken metode du vælger, er det vigtigt at huske, at hvis dine våben har skæfter af træ, skal der stadig være en smule fugt i luften, ellers vil træet slå sig og i nogle tilfælde slå revner. 

Skal et luftgevær opbevares i våbenskab?

Det kommer an på kaliberen. 

Hvis et luftgevær har standardkaliberen 4,5 mm, skal det ikke.

Hvis det er et kraftigt luftgevær – altså større end 4,5 mm, skal det opbevares i våbenskab. Udover det, skal du have en tilladelse til det våben. 

Kombinér våbenskab med eksterne dokumentskabe

Vi har flere gange nævnt dokumentskabe og topskabe, men vi kan bare ikke sige det nok: det er simpelthen bare smart. Det er nærmest en gave at kunne være sikker på, hvor bestemt dokumenter og papirer ligger henne, og specielt når det drejer sig om våbentilladelser, våbenpas eller andet vigtigt. Udover det, giver det overraskende meget plads til ammunition, og du kan selvfølgelig også opbevare andre værdifulde genstande, som helst skal låses inde. 

Vedligeholdelse af våbenskab

Våbenskabet skal selvfølgelig virke. Det vil sige, at alle bevægelige dele skal efterses en gang imellem. Tjek også gerne, at malingen ikke skaller af. Hvis du har et våbenskab med en finish i lak, kan du eventuelt polere det, når forårsrengøringen alligevel er igang. 

Valg af våbenskab

Typer

Normalt er der ikke så meget at diskutere, når man snakker om om våbenskabe. De skal leve op til forskellige bestemmelser, og derfor minder de alle meget om hinanden. Ét sted, hvor de dog afviger fra hinanden, er selve låsen. 

Nøglelås

Klassikeren. Du indsætter en nøgle, drejer den for at åbne, og drejer den anden vej for at låse igen. Det er en lås, der holder ærlige mennesker ude, men som også kan brydes op af en dygtig indbrudstyv.

Mekanisk lås

En lidt mere avanceret og sikker lås. Låsen består af en talkombination, som “skrives” ind ved hjælp af et hjul. For at kunne dreje hjulet, skal det først låses op, ellers er der normalt blokeret fra at kunne dreje. Hjulet låses op med en nøgle.

Elektronisk lås

En elektronisk lås består af et panel, som du taster en kode på. Der kan som regel programmeres flere koder ind, og det er relativt simpelt. Låsen lagrer kombinationen, så selvom den går død for strøm, skifter du blot batteriet, og skriver koden ind som normalt. 

EMP-lås

Extra Mechanical Protection – eller ekstra mekanisk beskyttelse er en relativt ny type af lås, der kombinerer den mekaniske og elektroniske lås. Der er en mekanisk lås som “back-up”, hvis nu den elektroniske fejler af en uransagelig årsag. 

Biometrisk lås

Den, vi alle kender fra spion-filmene. Låsen læser og genkender fingeraftryk, som fungerer som koden. Læg blot din finger på panelet, og låsen går op. Der kan ligesom med den elektroniske lås programmeres flere “koder”, eller i det her tilfælde fingeraftryk, ind. 

Materialer og kvalitet

Det er vigtigt, at man ikke er fedtet, når det gælder våbenskabe. Det er mere eller mindre umuligt at købe et våbenskab, der ikke er godkendt, men kvaliteten af låsen og stålet vil stadig kunne variere vidt. Som tommelfingerregel må stålet absolut ikke være tyndere end 2,5 mm.

Godkendelsen er faktisk defineret på baggrund af låsemekanismen. Hvis dit våbenskab er af højeste godkendelse (EN-1143-1 Grade 1), vil låsen være af bedre kvalitet, fordi der er stillet højere krav til denne. 

Kvaliteten af materialerne spiller også en rolle i, hvor brandsikre dit våbenskab er, og hvor meget vand det kan modstå udefra. 

Sidst, men ikke mindst, så vær opmærksom på reklamation. Mange producenter har en fin reklamationsret, men jo længere jo bedre. 

Bolt

Bolten er den del af låsen, der sørger for, at våbenskabet er lukket. Når låsen åbnes, fjernes boltene på én ud af to måder. Det kommer an på, om der er tale om døde bolte eller levende bolte

En levende bolt trækkes tilbage, når håndtaget trækkes ned eller drejes. I store og dyre våbenskabe, sidder der levende bolte på flere sider af døren, og der vil typisk være 2 eller flere bolte i top og bund. 

Døde bolte (eller rigler) er mere simple. Det er simpelthen “bare” stykker af metal, der skubbes til siden fra låsen, og ind i rammen. Det er typisk også døde bolte, der findes i normale døre til huset.Begge typer af bolte vil give den samme beskyttelse.

Hvor mange bolte der er i våbenskabet, er også relevant for graden af sikkerhed, dog med måde. Der skal minimum være 4 bolte i siden, og hvis der er tale om levende bolte, er 1-2 bolte at foretrække. Boltene skal have en pæn tykkelse, normalt er de mellem 22 og 25 mm tykke, hvilket også passer fint.

Med disse specifikationer, er der ihvertfald dækket godt ind. Flere bolte vil ikke nødvendigvis øge sikkerheden så meget, at det er værd at betale for.

Funktioner

Tanken bag et våbenskab ligger i navnet: et skab til våben. Som sagt, kan du også gemme andre dyrebare ting i dokumentskabet, som også kaldes en topboks. Når du investerer i et våbenskab, er det et hundrede procent det værd, at det ihvertfald er brandsikkert. Som tommelfingerregel siger man, at skabet skal kunne holde til en normal brand i en time, uden at våben tager større skade. En normal brand i huset ligger på omkring 600-650° celsius. 

De billige våbenskabe kan holde omkring 30 minutter til dette, men det er også uden at medregne tiden det tager at køle det ned igen. Pas derfor på reklamerne. 

Det, der gør, at våbenskabene holder varmen ude, er forseglingen langs kanterne af døren. Det er de samme forseglinger, der holder vand ude i tilfælde af oversvømmelse. Det kan altså virkelig betale sig, at investere dét ekstra, for at sikre sig selv og sine våben mod elementerne. 

Størrelse

Som tidligere nævnt, skal der selvfølgelig være plads til dine våben. Jo bredere dit våbenskab, jo flere våben er der plads til. Det, der giver mest mening er at købe et våbenskab, der har plads til flere våben, end du har lige nu. Så har du plads til et ekstra eller to i nødstilfælde, og du behøver ikke at investere i et nyt, hvis du tilføjer et våben til arsenalet. 

Dit våbenskab skal også have en vis højde. Hvis du beslutter dig for, at du skal have lyddæmpere på dine rifler, er det rart bare at kunne “smide” dem ind, uden at skulle skrue lyddæmperen af og på, hver gang riflen skal ud. Det er også i toppen af våbenskabet, at dit dokumentskab eller topboks sidder. 

Dybden på våbenskabet afgører, om der er plads til sigtekikkerter på dine rifler, og hvor meget plads der er på hylderne. Det er typisk på døren, at hylderne vil sidde, og alt efter hvor store de er, er der plads til ammunition, chokes eller andet.

Vægt

Våbenskabet er til for at sikre dine våben fra at stjålet. Med det sagt, kan indbrudstyve jo stadig stjæle våbenskabet, og bruge tid på at åbne det andetsteds. Det er derfor, at våbenskabe under 1 ton skal boltes fast. 

Vægten afhænger i bund og grund af materialer og størrelse. Jo tykkere stålet er, og jo mere der er af det, jo tungere vil våbenskabet selvfølgelig være. 

Design

Når det kommer til form, er der ikke så meget at rafle om. Et våbenskab er firkantet. 

Når det kommer til udseendet, skal du gøre op med dig selv hvad du ønsker. Hav dog in mente, at et våbenskab vil holde flere generationer, og medmindre du er bodybuilder, flytter du det ikke lige til hverdag. Investér derfor i noget, som du synes ser fint og ordentligt ud. Som minimum skal våbenskabet være pulverlakeret.

Går du direkte til producenten, og betaler lidt ekstra, vil der være mulighed for forskellige farver og finishes. Eventuelt kan du overveje at ringe til en maler, der kan lakere det, med et fint motiv. 

Pris

Der er i forhold til prisen én god huskeregel: spar ikke på materialerne. Hvis du vælger de rigtige materialer, vil dine børn også få glæde af våbenskabet. Bruger du lidt ekstra endnu, vil dine børnebørn også. Selvfølgelig kan du nå et punkt, hvor du betaler for ekstra funktioner som en biometrisk lås eller lys og varme. 

Boksrum

Et boksrum er mildest talt et våbenskab på steroider. Det er er så stor en version af våbenskabe, at det reelt kun er våbenhandlere og godser der har brug for dem. 

De er som minimum sikret i samme klasse som normale våbenskabe (EN-1143-1 grade 1), og er tit flere gange sikrere endnu. 

Man kan bestille en test mod eksplosive stoffer udefra, og boksrummet vil få et nyt efternavn – EX. Det kan være Boksrum Grade 3 EX. Udover det, kan man også teste det mod diamant-boreredskaber, og rummet vil altså få et ekstra efternavn – CD.

Boksrum er som sagt ikke relevant for den gængse riffeljæger, men hvis man som virksomhed bestiller et, må man absolut ikke blande boksrum og sikringsrum sammen. Et boksrum er mange gange stærkere, normalt tager det 3-6 gange længere tid for en “professionel” indbrudstyv, at få adgang til et boksrum, end til et sikringsrum. Man må derfor heller ikke opbevare våben i sikringsrum, uden at have en låsemekanisme og/eller dør i tilstrækkelig kvalitet. 

2 tips til våbenskab

Umiddelbart virker det nærmest idiotsikkert at bruge et våbenskab: plant det på gulvet, og smid våbnene ind. Der er dog et par tips og tricks, som får processen med våbnene til at gå hurtigere, våbenskabet til at være mere sikkert eller 

Tip 1: Styr på lortet eller lort på styret?

Når du er ude at kigge på et våbenskab, så er det smart at have en generel idé om, hvor tingene skal stå. Hvis du kan se, at der er masser af plads i dokumentskabet, skal ammunitionen så også står der? Hvor skal dine håndkikkert være? Hvad med chokes? Hvis du ved hvor tingene står, og stiller dem der hver gang, vil det være nemt at finde tilladelser og ammunition hver gang, samt at se, hvis der mangler noget. 

Tip 2: Beliggenhed er alt…næsten

Typisk er stålet en smule tyndere på ryggen og siderne af våbenskabet. Derfor er det en rigtig god idé, at stille våbenskabet med én eller flere sider op ad vægge. Det gør det også sværere for indbrudstyve at løbe afsted med selve skabet. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilket våbenskab er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test-oversigt og kåret de 4 bedste våbenskabe. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Våbenskabe vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et våbenskab?

Valget af våbenskab afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Hvad siger undersøgelser om våbenskab?

Flere undersøgelser peger på, at der i USA er op mod 1.300 børn, der hvert år dør på grund af ulykker med skydevåben. Det skyldes, at lige knap halvdelen af våben-indehavere i USA ikke opbevarer alle deres våben forsvarligt. Umiddelbart er det stort set uhørt herhjemme, udover tidligere nævnte Jens Bromann, men det er absolut også en god status, som alle ønsker at bevare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj