Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

En jagtstol er et simpelt, men alsidigt stykke værktøj. Jagtstolen kan bruges til morgenmaden, jagten og bearbejdningen af kødet. Du ender med en større glæde ved jagten, hvis du sidder ordentligt, og det sikrer en jagtstol.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Elbæk lavet en testoversigt af jagtstole. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Jagtstol Test: Top 5 Bedste Jagtstole

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Hunters Choice Jagtstol 80 cm


Bedste jagtstol

Pris: 699 DKK

Hunters Choice jagtstolen er i følge os den bedste allround jagtstol på markedet. Med dens velovervejede design og kvalitet er det tydeligt, at den er skabt med jagt-entusiastens behov for øje. Stabil og komfortabel – endda over længere perioder – sikrer den en behagelig ventetid på skovens vildt. Den lette konstruktion og den medfølgende bæretaske gør stolen nem at transportere. Den robuste ramme og det vejrbestandige sædemateriale står tilmed garant for mange års trofast tjeneste i terrænet.

Fordele

  • God pris
  • Relativt stort sæde
  • Fantastisk kvalitet

Ulemper

  • Lidt tung

2. Highlander Tripod


Bedste billige jagtstol

Pris: 99 DKK

Highlander Tripod jagtstolen er et prisvenligt valg for den prisbevidste jæger. Den lette og sammenfoldelige konstruktion gør det nemt at bære stolen med sig i skoven eller til en dag i det fri. Med sit holdbare stålstel og komfortable sæde understøtter den jægerens behov for både mobilitet og komfort under lange timer på jagt. Sædet er beklædt med polyester, hvilket bidrager til en stabil siddeoplevelse. Som bedste billige jagtstol leverer den basal funktionalitet uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Fordele

  • Robust stålstel der sikrer en solid siddeoplevelse
  • Letvægtskonstruktion som gør den nem at transportere i naturen
  • Prisvenlig hvilket gør den tilgængelig for budgetbevidste jægere

Ulemper

  • Ingen rygstøtte hvilket kan mindske komforten ved længere tids brug

3. Walkstool Comfort


Bedste premium jagtstol

Pris: 749 DKK

Walkstool Comfort skiller sig ud som bedste premium jagtstol på markedet. Den har en uovertruffen kvalitet og funktionalitet. Stolens lette og holdbare konstruktion i kombination med det teleskopiske design, sikrer en enestående komfort, selv under lange jagter. Den høje siddeposition og brede sæde understøtter ergonomisk korrekt siddestilling. Walkstool Comfort er nem at transportere og slå op takket være den medfølgende taske, hvilket gør den til en loyal ledsager for den kræsne jæger. Dens robusthed er særligt bemærkelsesværdig med en bæreevne på hele 250 kg.

Fordele

  • Bæreevne på op til 250 kg giver høj styrke og stabilitet
  • Letvægtsdesign kombineret med medfølgende taske gør transport nem
  • Ergonomisk design øger komforten ved langvarig brug

Ulemper

  • Prisen er høj i forhold til mere basale jagtstole

4. Banded Foldbar Jagtstol


Bedste jagtstol med ryglæn

Pris: 999 DKK

Banded jagtstolen fremstår som en vinder i kategorien jagtstole med ryglæn og i det hele taget komfort og ergonomi. Komforten er i højsædet takket være den justerbare sæde, ryglæn og komfortsæde, som gør lange perioder på jagt til en mere behagelig oplevelse. Stolen er udstyret med solide ben, der sikrer stabilitet på ujævnt terræn, og den smidige sammenklappelige konstruktion gør transport og opbevaring let. Stolens polstring og dens vandtætte Dura-Max 600D sæde tilbyder ekstra komfort ved lange ventetider og nedbør, og holdbarheden lover god levetid.

Fordele

  • Individuelt justerbar højde og ryglæn forbedrer komforten
  • Stabil på ujævnt terræn grundet de stærke ben
  • Let at transportere og opbevare da den kan klappes sammen

Ulemper

  • Kan være for tung til længere vandreture

5. Swedteam Ridge 38 Backpack


Bedste jagt rygsækstol

Pris: 999 DKK

Ridge 38 Backpack er den ultimative jagtrygsæk med integreret stol, som er kåret som “Bedste Jagt Rygsækstol” i vores test. Denne alsidige rygsæk kombinerer høj komfort med praktisk funktionalitet, og med dens rummelige 38 liters kapacitet har du rigelig plads til alt dit jagtudstyr. Stolen, der er indbygget i rygsækken, er både robust og komfortabel, perfekt til længere ventetider i terrænet. Materialet er slidstærkt og vandtæt, hvilket sikrer, at dit udstyr forbliver tørt og beskyttet under selv de mest udfordrende vejrforhold. Med en justerbar og polstret rygstøtte, er Ridge 38 Backpack designet til at maksimere brugerkomforten, selv ved længere ture.

Fordele

  • Rummelig og praktisk design
  • Slidstærkt og vandtæt materiale
  • Indbygget robust og komfortabel stol

Ulemper

  • Kan være tung at bære ved maksimal kapacitet

Guide til jagtstol

Der er stort set ingen scenarier, hvor en jagtstol ikke kan bruges, og når du først køber én, vil du aldrig af med den igen!

Hvad er en jagtstol?

En stol til jagt. Alt, hvad du kan sidde på under jagt, vil man kalde en jagtstol. Typisk vil du have brug for en jagtstol, når du sidder og venter på dyr. Stolen er et alternativ til at sidde på en træstamme, træstub eller at stå op.

Hvorfor skal jeg købe en jagtstol?

Mobilitet er ikke nødvendigvis vigtigt under en drivjagt, hvor du sidder i et jagttårn. Ønsker du at skyde en buk den 16. maj, ønsker du selvfølgelig at sidde i bedst mulig vind, have godt udsyn og være kamufleret, alt mens du sidder et sted, hvor du ved, at bukken er. Står jagttårnet ikke det rigtige sted, er det ikke bare lige at flytte det. Mobilitet er altså kerne-egenskaben ved en jagtstol. 

Nogle jægere vil ikke sidde i et højsæde, da det giver andre (og måske bedre) skud chancer, og når man er omkring havoverfladen, slår komforten i en jagtstol altså bare det at stå op. Det virker som en luksus, men jo mere komfortabel du er på jagt, jo længere tid vil du bruge på reviret, og jo flere chancer vil du altså få. 

Når du så bruger al den ekstra tid i terrænet, handler det om at forstyrre dyrene mindst muligt. En komfortabel stol fordrer en stillesiddende adfærd, og gør det betydeligt nemmere at holde sig i ro. 

Udover jagten, er en jagtstol flere gange billigere end en jagtstige eller et jagttårn. Den ekstra højde fra en stige eller et tårn giver et bedre udsyn, men er dit revir ikke særlig stort, kan det være ligemeget, om du kan se flere hundrede meter, hvis du kun må skyde på de halvtreds af dem. Stiger og tårne skjules heller ikke særlig godt i terrænet, og hvis der er tale om tæt buskads, vil du måske alligevel ende med at bruge mere tid på jorden. 

Jagtstole kan også være en stor hjælp under bestemte jagtformer. Sidder du i skjul på krage-regulering eller på en gåsejagt, vil det være sjovere og mere effektivt i længden, at sidde på en behagelig stol. Sidder du på et andetræk, kan en jagtstol også med fordel tages med. 

Flere jagtstole har også en ekstra funktion: skydestok. Nogle stole har monteret en skydestok, andre kan vendes og bruges. Mere om dette kommer senere i artiklen.

Jagtstol vs. ingen

Vælger du at købe en jagtstol kan du altså se frem til flere fordele: mere tid i terrænet, og altså flere skud chancer, det er langt mere behageligt og du bliver ikke lige så kold, som hvis du sad på en stamme. Din glæde ved selve jagten vil altså samlet set sandsynligvis øges drastisk.

Jagtstole kan også ses som unødvendigt gejl, men hvorfor så bruge en skruemaskine, når du bare kan bruge en skruetrækker? Det gør hele processen nemmere at nyde, mere komfortabel og mere behagelig. 

Der er også nogle fysiske frynsegoder, som en jagtstols-bruger kan se frem til. Selvom det er sundt at stå op, kan det være hårdt for fødder, ben og ryg at stå i længere perioder. Sidder man på knæene på jorden, kan man ende med gigt, og sidder du med ryggen op af et træ, kan du ende med hold i ryggen. Jagtstolen hjælper altså jægere, med at passe på sig selv.

Hvilken jagtstol skal jeg vælge?

Alfa og omega når du køber en jagtstol er komfort. Det kan ikke understreges nok, men tænker man over det, giver det god mening. En stol kan have nok så mange funktioner, holde i hundrede år og have et fedt design, men synes du ikke at den er behagelig, kan det være ligegyldigt. Når du køber en jagtstol, er det altså vigtigt at prøve dem alle, for man kan ikke altid se, hvor behagelig en stol er. 

Du bør også overveje materialet, som stolen er fremstillet i. Skal du bruge den på pürsch, altså en jagtform hvor du sniger dig, giver det ikke mening, at stolen er fremstillet i tungt stål, der larmer. Hvis du planlægger at sidde meget i vådt terræn, vil en jagtstol med et mesh-sæde være et godt valg, fordi det tørrer hurtigere og ikke mugner. Holdbarheden har altså en del at gøre med materialet, og er lige så vigtigt. Der er ikke meget ved at købe en ny jagtstol en gang i måneden. 

Hvad kan så øge komforten? Stolens størrelse skal passe til dig og din kropsbygning, men skal også passe til jagtformen, som den skal bruges til. En stoleryg og armlæn vil også drastisk øge komforten, men får også stolen til at fylde mere, igen skal jagtformen tages i betragtning. 

Det er også vigtigt at vide, om din stol kan dreje. Kan den ikke det, skal du tænke godt over, hvor du stiller den hver gang, men kan den dreje, vil der være en smule mere vedligeholdelse.

Kombinér jagtstol med ekstra grej

Du kan med fordel kombinere en jagtstol med en skumpude. En skumpude fylder ikke særlig meget, men giver rigtig meget ekstra komfort. Udover det, er den rigtig billig, og holder ret længe.

Af og til tilbyder producenten af jagtstolen også en skydestok, der passer specielt til den enkelte stol. Hvis ikke, så vælg helst en skydestok, hvor du nemt kan justere benene individuelt. Dette sikrer optimal støtte, og hjælper med at afgive det perfekte skud.

Vedligeholdelse af din jagtstol

Når du kommer hjem fra jagt, tør da stolen af, så den ikke er våd. Inden du tager afsted igen, fold da stolen ud, tjek om den larmer og smør eventuelt bevægelige led. Hvis din jagtstol har ligget på loftet længe, kan du eventuelt tjekke, om benene stadig er holdbare. Det bør absolut ikke være et problem, men hvis du får tilbudt en 10 år gammel stol, kan den være blevet “mør”.

Valg af jagtstol

Typer

Jagtstole kan ikke nemt deles op i typer, men vi har valgt at lave kategorier ud fra, hvilken jagtform, stoles skal bruges til.

Drejestol

En jagtstol til anstandsjagt. Når stolen kan dreje, er konsekvensen ved at stille stolen en smule forkert ikke altødelæggende. Kommer dyrene fra en anden retning, end du havde regnet med, er katastrofen ikke større end som så. Husk dog, at tjekke, om stolen larmer når den drejer, inden du tager på jagt.

Foldestol

Ideel til pürch. Pürsch er en jagtform, hvor du bevæger dig meget. Om du går 700 meter med en stor drejestol, eller om du går 700 meter med en foldestol, har meget at sige. Foldestole kommer i to varianter: noget, der minder om en campingstol, og det, man kalder en trebenet stol. Det er tre ben, med en lille platform. “Campingstolen” er mere komfortabel, men den trebenede stol er nemmere at komme rundt med.

Stol til skjul

Sidder du i skjul på en gåsejagt eller under krageregulering, spiller stolens størrelse ikke den store rolle, udover, at den selvfølgelig være stor nok til dig, og ikke for stor til skjulet. Den skal være komfortabel, og ryglæn og armlæn bør være standard, udover det, bør den kunne dreje. Denne type stol vil typisk også bruges andetræk.

Høj stol

Har du et revir af mindre størrelse, kan en stol være mere favorabel end en stige eller et tårn. En stol med et højt ryglæn er middelvejen ift. komfort og størrelse. Den kaldes en høj stol, fordi der er et højt ryglæn, der giver meget komfort. Når benene foldes sammen fylder den ikke så meget, men er absolut ikke i samme størrelses-klasse som en foldestol. Denne type stol vil typisk bruges på anstand. 

Langdistance-stolen

En langdistance-stol er en stol, der har nogle meget specifikke design-træk. Stolen kan dreje 360°, har en skydestok og har stor justérbarhed. Armlænene skal kunne justeres så de ikke er i vejen, ryglænet skal kunne justeres så du er vinklet rigtigt og benene skal kunne forlænges og forkortes så du ikke vipper. Denne type stol vil typisk bruges til anstand på lange distancer.

Rygsækstol

En rygsæk-stol er rimelig selvforklarende: en rygsæk og en stol i én og samme enhed. Rygsækken har typisk en kapacitet på omkring 30 liter, og det giver faktisk meget ekstra plads til patroner, papirer, handsker eller andet habengut, som man altid har med på jagt. Den ekstra opbevaring kommer dog med en hage: typisk er stolen knap så komfortabel, og den er klodset at vandre med. Denne type stol vil typisk bruges til anstand, på et mindre revir.

Jagtform

Buejagt nyder stigende popularitet, og til netop denne jagtform er en jagtstol også rigtig god at have med. Buejagt foregår over kortere afstande, og sidder du og venter på et dyr, er det kritisk, at du sidder på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det er ikke altid det samme sted, og en stige eller et tårn vil derfor ikke altid være den optimale mulighed. Netop til buejagt er stolens mobilitet dens største styrke, og bør vægtes lige så højt som komfort. Når du køber en jagtstol til buejagt, vil den typisk også kunne anvende til riffeljagt uden de større hjemmelavede modifikationer. 

Nogle vælger at bruge en rygsækstol på pürsch. Dette kan frarådes, fordi det bliver utroligt klodset, og en riffel, kniv eller knap på jakken kan ramme rygsækstolens ramme, og larme rigtigt meget. Hvis du ikke går langt, og er vant til at gå med denne opsætning, kommer rygsækkens opbevaring dig tit til gode. 

Materialer

Jagtstole fås i flere forskellige materialer. Materialet spiller en stor rolle i forbindelse med stolens kapabilitet. Materialet betyder meget for et par specifikke parametre: larm og vægt, holdbarhed og jagtform. Køber du en stol med mesh-sæde, larmer den ikke så meget og vejer mindre. Mesh slides til gengæld også hurtigere end stål, mens stål vejer mere. Som tidligere nævnt, skal man også overveje hvilken jagtform man dyrker mest. 

Funktioner

Drejelig

Den primære “ekstra” funktion, som du kan overveje at kigge efter. Hvis din stol ikke kan dreje, skal du overveje, hvor du stiller den. Det skaber for meget uro, hvis du begynder at flytte på din stol. Kan stolen drejes, bliver den pludselig flere gange mere alsidig, og stolens kapabilitet udvides. 

Justérbarhed

Det er vigtigt at vide, hvad du kan justere på din stol, og hvordan du gør det. En faktor, der er nem at overse, er benenes justérbarhed. Sidder du med benene helt oppe under hagen, gider du nok ikke sidde på reviret særlig længe. Benene skal kunne forlænges og forkortes, og helst individuelt. 

Størrelse

Når det gælder størrelse, er der kun én tommelfingerregel: prøv alle valgmuligheder, når du er ude at købe. Det er vigtigt, at stolen passer til din kropsbygning og højde. Det giver ikke mening at købe en lille bitte stol, hvis du er 2 meter høj, og vejer 105 kg. Stolen skal selvfølgelig heller ikke være større end højst nødvendigt, fordi den så bliver tungere og mere klodset.

Vægt

Vægten hænger uløseligt sammen med størrelse og materiale. Kører du ud på reviret og går få hundrede meter, behøver din stol ikke være en letvægter. Pürscher du hver weekend, bliver det hurtigt trættende at slæbe på en kæmpe stol. Husk også på, at du under ingen omstændigheder må gå på kompromis med komforten, så hellere tage et par armbøjninger om aftenen!

Lydløs

Det er svært at gøre en stol fuldstændig lydløs. Producenter har dog prøvet utrætteligt. Tit og ofte vil der være så få bevægelige komponenter som muligt, og mængderne af metal mod metal er begrænsede. Du skal dog være helt sikker på, at bevægelige dele er smurte, så stolen larmer så lidt som overhovedet muligt. Husk, at larmen fra stolen forstærkes i en dødstille skov.

Komfort

Som sagt er komfort alfa og omega, men hvad gør en stol mere komfortabel? Ryg- og armlæn er mere behagelige for nogle end andre og er derfor optionelle, men sædet er på en stol uanset hvad. Sædet må gerne give sig lidt, det skal ikke føles som at sidde på en plade krydsfinér, men skal heller ikke give sig så meget, at det sejler. Så får du ondt i ryg og læn. 

Når du prøver stolen, skal du helst prøve den med dit jagttøj på, for du ved aldrig, om bæltet klemmer på maven, bukserne gnaver eller om der er andre problemer. 

Design

En jagtstol bruges selvfølgelig i terrænet, medmindre den skal står i et skjul. Det er derfor smart med camouflage, der passer til årstidens farver. Når du skal ud i sne, kan du med fordel bruge et camouflagenet i sne, så stolens grønne og sorte farver ikke skærer igennem i landskabet.

Jagtstolen skal helst have plads til en skydestok, have en indbygget skydestok eller endda kunne vendes om til en skydestok. Selvfølgelig er dette krav kun relevant, hvis du skal bruge stolen til riffeljagt, men på buejagt vil den også kunne være til nytte. 

Når du køber en stol, skal du også kigge godt på stolebenene! Det skal være nogle stabile ben, som ikke er alt for tunge. Har du råd til en stol, hvor benene kan justeres individuelt, er dette at foretrække. 

Vejrforhold

Har du jagt i eller omkring en mose, vil forholdene tit være våde. Sædet skal derfor helst være mesh, det tørrer hurtigere og vejer mindre, når det er vådt. Alle stolens led skal smøres og holdes så tørre som muligt. Det er rart at kunne dreje stolen, men bør ikke være altafgørende. 

Har du jagt i en skov, kan et sæde med en pude nok bedre svare sig. Det giver bedre komfort, og du sidder unægteligt mere stille. Tit og ofte bliver du også knap så våd, medmindre det regner rigtigt meget. 

Har du jagt i udlandet, hvor sne forventes, skal du sørge for at holde ekstra øje med stolen. Der kommer nemt sne ind i bevægelige led, og hvis ikke stolen tørres fuldstændig, kommer den hurtigere til at knirke og larme.

Terræn

Hvis stolen skal stå i blødt terræn, skal stolebenene være brede, og måske endda med lidt ekstra støtte under. Støtten kan være en lille træplade, mursten eller en integreret del af stolen. 

Skal stolen stå i mere bakket og ukurant terræn, er det et must, at benene skal kunne justeres individuelt. Det giver ikke mening at stable småsten eller andet under, fordi det larmer og skader mere, end det gør godt. Kan benene ikke justeres individuelt, er det næsten bedre at undvære en jagtstol og at spare op til én.

Pris

De billigste trebenede stole der er værd at investere i, koster omkring 450,- kroner. I den anden ende kan du forvente, at der står 1.500-2.000,- kroner. Dit budget afgør selvfølgelig prisklassen. Det er under stort set alle omstændigheder værd at investere i en jagtstol, men hvis du bruger tårne og stiger, så sigt da efter en billigere jagtstol, der kan bruges som supplement af og til. Det er bedre at stå med en jagtstol for meget, end at stå og mangle én den 16. maj. 

Jagtstole og effektivitet

Sankt Hubertus smiler ikke altid ned på os, men jo mere vi forhandler med ham, jo større er chancen. For at oversætte til godt dansk: jo mere du går på jagt, jo mere vildt vil du skyde. Det er svært at sige, hvor mange procent mere effektiv jagten bliver, men der er ingen tvivl: jagtstole vil i det lange løb give større udbytte. Udbyttet måles primært i stykker vildt, men selve oplevelsen er også vigtig at have in mente. 

Er der på dit revir brug for at nedlægge et x antal gæs, krager eller ræve, bliver “arbejdet” betydeligt lettere med en jagtstol. Tiden flyver jo, når man har det sjovt, og det bliver bestemt sjovere med en stol!

Har du en rygsækstol, øges din effektivitet også. Der er i en rygsækstol mere plads, end man lige går og tror. Skal du ud at montere vildtkameraer, kan du med fordel smide dem i en rygsækstol, og bruge lidt ekstra tid i reviret, det giver en lidt bredere viden om reviret, dyrene og naturen som helhed. Det er selvskrevet, at man godt må gå en tur i skoven med sin rygsækstol, og kigge lidt på dyrene. 

3 tips til jagtstole

Tip 1: Stol eller skydestok?

Når du tager på pürsch med din nye jagtstol, skal du ikke være bange for at lade skydestokken blive hjemme, hvis det bliver en smule for klodset. En rygsækstol kan vendes om og stilles ned eller sågar lægges ned. En normal jagtstol med en skydestok eller skydeplatform behøver selvfølgelig ikke foldes ud, hvis dyret allerede står på pletten. 

Tip 2: Ikke kun på jagt

Brug din jagtstol, når du kan! Selvfølgelig skal du ikke lægge spisestolene op på loftet, og du må ikke glemme dit mådehold, men brug den af og til. Når du bruger din stol, ved du om den knirker, du bliver mere komfortabel i den, og du ved hvor meget den fylder. Det giver en uvurderlig indre ro at kende sit grej, og jagtstolen er ikke nogen undtagelse.

Tip 3: Do it yourself 

Går du med en handyman gemt  i maven, kan det sommetider godt svare sig, at købe en billigere stol, og så modificere den derhjemme. Du skal dog være helt sikker på, at du ved hvad du laver. Der er trods alt ikke meget idé i, at lave en stol som bare går i stykker. Det kan være, at du forlænger ryglænet en smule, vælger en anden type bolte, som holder længere eller modificerer camouflagen.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken jagtstol er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test-oversigt og kåret de 5 bedste jagtstole. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Jagtstole vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en jagtstol?

Valget af jagtstol afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Hvad siger undersøgelser om jagtstole?

Jagtindustrien har det ikke altid lige nemt. Som jægere bliver vi nødt til at støtte producenterne, og jagtstole er én af de måder, vi kan gøre det på. En jagtstol er ikke særlig dyr, og er et mere end udmærket stykke værktøj, som du ikke vil gå glip af. Flere studier antyder også, at jægere har et bedre mentalt helbred end bestemte andre grupper, og det skyldes en særlig forbindelse til naturen. Vi har allerede fastslået, at en jagtstol er en billet til mere tid i terrænet, som nu også bringer psykologiske fordele med sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj