Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

En jagtkniv hører lige så meget til jægeren som geværet. Om det er til at brække en stor hjort eller bare skrælle et æble til frokost, så har alle jægere brug for en solid jagtkniv.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Eskildsen lavet en testoversigt af jagtknive. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Jagtkniv Test: Top 4 Bedste Jagtknive

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Outdoor Edge Swingblade


Bedste jagtkniv

Pris: 599 DKK

Outdoor Edge Swingblade imponerer som en alsidig jagtkniv med sin dobbeltfunktionalitet; et skarpt drop-point blad til skærearbejde og en bugåbner til opbrætning af vildt. Dens innovative design tillader nem omskiftning mellem bladtyperne uden værktøj, hvilket er et stort plus i felten. Kniven ligger godt i hånden, og kvaliteten af AUS-8 stålet sikrer en holdbar skarphed. Dette værktøj er et ideelt valg for jægere, der værdsætter pålideligt værktøj. Det er let at forstå, hvorfor den har vundet prisen for bedste allround indenfor jagtknive.

Fordele

  • Nemt skift mellem to bladtyper forbedrer funktionalitet under jagt
  • Ergonomisk håndtag øger komfort og kontrol under brug
  • AUS-8 stål sikrer langvarig skarphed og pålidelighed

Ulemper

  • Kræver regelmæssig vedligeholdelse for at bevare optimal funktion

2. Gerber Exo-Mod Jagtkniv


Bedste billige jagtkniv

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige kniv” er Gerber Exo-Mod. Deres jagtknive er trods prisen stadig kvalitet fra inderst til yderst. Kniven er skabt til hårdt brug, hvor andre knive i feltet er finesse instrumenter næsten som skalpeller er denne kniv tættere på et koben – robust og virker hver gang.

Fordele

  • Meget billig
  • Slidstærk
  • Holder skarpheden

Ulemper

  • Svær at slibe op selv

3. Marttiini Kierinki


Bedste premium jagtkniv

Pris: 899 DKK

Marttiini Kierinki-kniven overbeviser som en premium jagtkniv. Det finske håndværk og den elegante kombination af kromstål og masurbirk i håndtaget bringer både funktionalitet og æstetik sammen. Bladet holder en skarp kant og det lige formsprog tillader præcisionsarbejde. Kniven har en rigtig god vægtfordeling, der giver et solidt greb – essentielt i terrænet. Med en tidløs udformning og medfølgende læderskede, er det klart, hvorfor Kierinki har vundet hæder som bedste premium-produkt.

Fordele

  • Særpræget design med høj æstetisk appel
  • Exceptionel kvalitet og holdbarhed af materialer
  • Præcis og komfortabel i brug for forskelligartet arbejde

Ulemper

  • Prisniveauet afspejler det premium segment, hvilket kan være ekskluderende for nogle købere

4. Buck 110 Folding Hunter


Bedste foldekniv til jagt

Pris: 1.049 DKK

Buck 110 Folding Hunter er en klassiker inden for jagtknive, som nu har modtaget æren af at være ‘bedste foldekniv til jagt’ i vores test. Kniven er kendt for sit robuste 420HC stålblad og den smukke, håndfremstillede konstruktion, herunder fingernålsspor i den ægte træskaft, som sikrer et solidt greb. Knivens låsemekanisme giver en ekstra sikkerhed under brug.

Fordele

  • Låsemekanisme giver øget sikkerhed under brug
  • 420HC stålblad holder en skarp kant igennem mange anvendelser
  • Elegant træskaft med fingernålsspor for bedre greb og håndtering

Ulemper

  • Kniven kan være for tung og klodset for nogle brugere

Guide til jagtkniv

Hvad er en jagtkniv?

Næsten lige så længe der har været mennesker til har knive været vores tro følgesvend. De første af sten, senere bronze og slutteligt stål. Der findes en myriade af knive og formål de er sat i verden for at udfylde, bare i køkkener findes alt fra kartoffelskrælleren til champagnesabel. At snævre fokus ind til jagtknive begrænser selvfølgelig feltet lidt, men også kun lidt. Der er lige så mange meninger og holdninger til, hvad en kniv skal kunne, hvordan den skal se ud, hvad den er lavet af og en næsten uendelig liste af andre præferencer. 

Nogle af de bedst kendte knive er Bowie, Buck og Victorinox. I 1800 tallet udviklede Jim Bowie den store jagtkniv som de fleste kender, om ikke fra andet så Crocodile Dundee. Den giftede funktioner og designs fra mange andre knive fra bl.a. finske til nordamerikanske indianeres. 

Senere blev den noget mindre foldekniv gjort populær blandt jægere af Victorinox, der nok er bedst kendt under kælenavnet schweizerkniv. Denne kniv er oprindeligt opfundet til hæren og skulle bruges til vedligeholdelse af militærrifler. Før i tiden var det almindeligt at mænd efter endt militærtjeneste beholdte deres tjenestevåben brugte mange dem efterfølgende til jagt. Derfor gav det god mening at udstyre sig med et sådan værktøj. 

Buck Knives lavede deres udgave en en jagtfoldekniv, model 101, i 1964 og den endte med at blive en af de bedst sælgende knive i verdenshistorien. 

Ca samtidig med Bucks himmelfart udviklede R. W. Loveless drop point kniven, som er en kniv med en rundere spids og derfor velegnet til slagterarbejde. Den er muligvis den mest populære type blandt moderne jagtknive.

Hvorfor skal jeg købe en jagtkniv?

Af samme årsag som fiskeren, der har en flexibel kniv og spejderen, der har en kniv som kan tåle at blive brugt som økse. Som jæger har du en række unikke opgaver, der kræver det rette værktøj; brække, skinne, grovpartering, udbene og flere. Du kan selvfølgelig godt klare meget af dette med en hobbykniv – på samme måde som du kan piske flødeskum med en ridepisk. Jagtkniven er lige så vigtig en del af at få dyret med hjem som riflen – det er sandt at riflen nedlægger vildtet, men bliver det ikke efterfølgende gjort i stand, finder dyret aldrig vej til gryderne hjemme i køkkenet.

Kniven er også en måde at markedsføre sig selv. Det lyder måske søgt, men når du ser en pumpgun henledes tankerne hurtigt på andejagt i pram og en sidebøsse på fasan i tweed. På samme måde er der forskel mellem en dolk og en foldekniv såvel som når skæftet er af gevir eller polymer.

Jagtkniv vs. almindelige knive

En jagtkniv har typisk et bredt blad, som stiver kniven af og gør den stærk nok til at den kan bruges til at brække i ting med. Køkkenknive og især filetknive er meget smalle og dermed meget fleksible – det samme er sandt om de fleste fiskeknive. Dette gør dem meget skarpe og optimale til at skille kød fra ben og skind på en fisk. Når det kommer til dyr med knogler er det dog en fordel at have noget hæftigere til at klare sener og led især, hvis du ikke er tilhænger af at bruge en sav eller ikke har en ved hånden.

Hvilken jagtkniv skal jeg vælge?

Det bliver tit sagt at man ikke må gå ned på udstyr, men det vigtige er at have det rigtige udstyr. Hvis du er havjæger og aldrig kommer til at brække et stykke hovvildt kan det ikke betale sig at slæbe rundt på en kæmpe Rambodolk. Er du omvendt dedikeret riffeljæger og efterstræber stort vildt kommer du nok til kort, hvis du kun er bevæbnet med en Schweizerkniv med proptrækker. 

Til rigtigt mange opgaver er en foldekniv ofte mere end rigeligt og en let, kompakt kniv i lommen er bedre en en stor, kraftig dolk, der ligger derhjemme. Med det sagt har dolkene mange fordele over foldeknivene når det kommer til styrke og komfort. 

Kombinér jagtkniv med andet

Et multitool er ofte en god nummer to. Er man buejæger kan en tang nogle gange være nødvendig for at få pilen fri af dyret og sådan en har de fleste multitools. Der også tit en ekstra kniv i og mister man sin jagtkniv er det rart med en backup.

Strygestål eller andet hvæsseværktøj til at skærpe kniven. En decideret sliber er ikke nødvendig at have med i marken. 

Et slagtesæt er lidt omstændigt at slæbe med sig, men er en god tilføjelse til hjemmeslagteriet – en dedikeret bensav er ihvertfald god at have. 

Slutteligt bør alle jægere have et par latexhandsker eller lignende. Det er ikke altid at der er mulighed for at vaske hænder når du er på jagt og nedlagt vild er per definition mad og skal derfor håndteres som sådan. Et par handsker beskytter kødet mod de bakterier du har på hænderne og det kan være nødvendigt at skifte handsker mellem brækning og partering for at undgå mavebakterier spredes. Handsker kan også beskytte dig, hvis dyret har en sygdom du først opdager når du har åbnet det.

Vedligeholdelse af jagtkniv

Vask altid din kniv efter brug og undgå kemikalier. Varmt vand og en børste klare det meste og sæbe og skrappere rengøringsmiddler ricikere at skade kniven. Især hvis skæftet er af ben eller lignende naturmateriale skal du gå ekstra blidt til værks da sådanne knive end ikke tåler kogende vand. Har du en foldekniv er det være en god ide at smøre mekanismen med noget ikke giftig mineralsk olie. Pas på med mineralsk olie i nærheden af træ, ben og andre naturmaterialer.

Det er god skik at hvæsse kniven efter rengøring så den er klar til brug. Ofte er det også nødvendigt at hvæsse kniven flere gange under parteringen da knivens æg lægger sig ned eller folder sig. Afhængig af stålets hårdhed kan æggen rejses med strygestål eller folden kan slibes væk ved at hvæsse den i f.eks en keramisk sliber. Strygestål er ofte nok og er ikke så svært som man kunne frygte. Stryg skiftevis din kniv fire-fem gang på hver side. 

Valg af jagtkniv

Typer

Der findes multitools, lommeknive, foldeknive, foldedolke, dolke m.fl. og inden for hver af disse er der mindst lige så mange forskellige variationer. Fælles for alle er at de har et knivsblad og en spids. De mest gængse for jagtknive er clip og drop spids. Der findes udgaver med bugsprætter i spidsen og en lille sluttet skare med smalle knive som f.eks. stiletter. Slutteligt skal der slås et slag for knive med udskifteligt blad.

Drop spids

Denne lidt afrundede spids er eminent til arbejdet med at tage skind af, partere og selvfølgelig brække. Faktisk er denne spids så stærk at store dolke med drop spids kan bruges næsten som en økse til f.eks. at knække ribben når du forlægger vildtet. Med denne kniv kan du bruge næsten hele æggen når du arbejder og ikke kun spidsen. Det betyder også at du ikke skal hvæsse så tit, da sliddet bliver fordelt over et større område. Drop spids er dog ikke så god til fine opgaver og jager du mest småvildt, kan det være en fordel med en tyndere spids.

Clip spids 

Sammenlignet med drop spidsen er clip spidsen tyndere og fladere og dermed velegnet til detaljearbejde. Disse knive og ofte mere bredt funderet og kan med fordel vælges, hvis du bruger din jagtkniv til andet end bare kød. Clip spidsen kræver mere øvelse at bruge til at brække og tage skind af. Især er den svær at bruge til at åbne bugen uden at lave ravage inde i dyret – her er en bugsprætter en god makker til din kniv med clip spids.

Bugsprætter

Knive med bugsprætter integreret i spidsen er dedikerede kødknive. Det er en rigtig praktisk funktion at have når vildtet skal åbnes da der er lille risiko for at beskadige tarme og dermed kontamineret kødet med bakterier. Den praktiske funktion ofre desværre ofte noget behændighed, så tænk dig godt om før du vælger en sådan kniv som den eneste.

Bugsprætteren kan være placeret helt ude i spidsen eller lidt længere oppe af bladet. Den i spidsen har mindst sandsynlighed for at lave ulykker. Udgaver med bugsprætteren længere fra spidsen skal holdes næsten lig med skindet da knivens spids ellers kan gøre skade på mave og tarme. Til gengæld minder disse knive mere om almindelige knive og er ikke helt så hæmmede i det øvrige arbejde.

Stilet

Dette er en lang, smal og spids kniv, sommetider uden æg, der anvendes til at stikke vildtet. Det er ikke tit man ser sådan knive og en skruetrækker klare egentligt arbejdet lige så godt. Er du schweiss hundeføre kan en stilet måske være en god partner. Vær særligt opmærksom på at springstiletter er ulovlige i danmark.

Udskifteligt blad

Disse knive er at sammenligne med skalpeller og hobbyknive. Bladene kommer i en lille pakke for sig og kan udskiftes efter behov. De holder ikke til groft arbejde, men er utroligt skarpe og gider du ikke slibe selv, er en kniv med udskifteligt blad måske løsningen.

Materialer

Stål er ikke bare stål og hårdheden er afgørende hvor skarp æggen kan blive og hvor let den vedligeholdes. 

Carbonstål er blødere end rustfri stål og dermed lettere at slibe op selv til gengæld kræver det noget mere vedligeholdelse. Med nogle knive i denne kategori kan det være nødvendigt at smøre bladet f.eks. en voks med silikone for at holde rusten væk når kniven opbevares. Carbonstål kan dog godt gøres temmeligt rustresistent og hvis kniven bruges ofte det det tit nok til at den ikke ruster. Det er stadig en god ide at smøre bladet, hvis du lægger kniven i vinterhi.

Rustfrit stål er meget praktisk da det som navnet indikerer ikke ruster. Har du kniven med ved (hav)vandet eller tiltaler det dig bare ikke at skulle pudse og smøre bør du vælge en rustfri. De er dog ofte lidt dyrer og som sagt skal der noget mere øvelse til for at slibe disse knive – få evt. din kniv slebet af en professionel.

Størrelse

Større er ikke altid bedre når det kommer til knive. En kniv med et blad under 10cm vil være mere end rigeligt for de fleste. Det kortere blad vil ofte være stærkt, så du kan bruge det til at brække og vride i ting med god samvittighed. Et kortere blad er også lettere at styre. især, hvis du primært jager småvildt er en kniv med helt ned til 3cm nogle gange at foretrække. 

Vægt

En kæmpe dolk er rigtig rar, hvis du har glemt din økse og skal kløve brænde, men med størrelse kommer også vægt. Det sker tit for os jægere at vi går på jagt og kommer hjem uden at have nedlagt noget – måske har vi ikke end gang set noget. Derfor er det ikke altid kniven overhovedet er nødvendig. Det er mere sandsynligt at du medbringer en let foldekniv i lommen som du ikke mærker noget til, end at du påspænder et kvart kilo carbonstål når du bare lige skal ud og kigge lidt i hochstanden. Så medmindre du også nyder at lave spejderaktiviteter og altså kun skal bruge din jagtkniv til jagt, bør du overveje en lidt mindre kniv. 

Skaftet

Skæfter kan laves af næsten alt fra ben til gummi. Det er meget op til personlig præference, men der skal lige slås et slag for gummi. Godt nok er et nylon mere tacticool og et af gevir giver et fedt David Crocket udtryk, men det skridsikre ved gummi er ikke at underdrive. I koldt og vådt vejr kan andre materialer blive glatte og kolde og derfor svære at få et ordentligt greb om – især med handsker.

Skæftet skal være stort nok til din hånd og er i virkeligheden lige så vigtig for knivens egenskaber som bladet. Bladet på din kniv kan være nok så skarpt, hvis du ikke kan få godt fat i den bliver det aldrig helt godt og kan i værste tilfælde være farligt, hvis kniven smutter. Dolke har ofte bedre skæfter end foldeknive da de er større og ikke skal tage hensyn til at skulle kunne ligge i en lomme. I sidste ende er der ikke andet at gøre end at prøve at holde nogle forskellige knive i hånden. 

Design

Der er næsten ingen ende på mulighederne i knivenes verden. Form, farve og materialer kan alle varieres og kombineres på måder så selv den mest kræsne individualist kan få stillet sin lyst. Med moderne maskinering er priserne kommet ned et sted, hvor næsten alle kan erhverve sig netop den kniv, de mener bedst afspejler deres personlighed og opfylder deres behov. Mange foldeknive af den mere taktiske variant er modulært opbygget og man kan skille dem ad og sætte nye sider på skæftet eller tilføje et øsken til snor. Der er også firmaer som lever af at lave opgraderinger til knive, såsom personaliserede messing skaller til Benchmade foldeknive.

Med al den snak om gummiskæfter og fikse funktioner kan det lyde som om tiden er rendt fra de gamle travere i træ og ben, men tværtimod. Der er en grund til at vi stadig i dag nære så stor kærlighed til et produkt, som på overfladen er forblevet uændret i årtusinderne. Den traditionelle jagtkniv er en måde at markedsføre sig selv, det er et vartegn og en stafet som gives videre ganske bogstaveligt når farfar forære sin kniv til barnebarnet, der lige har bestået haglprøven. 

Pris

Som med alle ting hænger kvalitet og pris også sammen når det kommer til knive. Der er lidt mindre teknologi i dolke, så tit kan man få lidt højere kvalitet for pengene her. En gammel, nedarvet kniv behøver absolut heller ikke betyder dårlig kvalitet, så der kan spares nogle penge på genbrug. Dog skal du passe på hvis ikke du selv kan slibe knive op da brugte knive tit har brug for en overhaling og prisen for en brugt kniv plus en professionel slibning hurtigt ender på det samme som en ny. 

Billige knive i dyre materialer også noget du skal have øje på. Bare fordi to knive er lavet i samme stål, kan der være blevet sparet på slibningen fra fabrikkens side. Du risikere altså at stå med en kniv, som på papiret lover mere end den kan. 

Lovgivning

De seneste år har været turbulente med ændringer i loven, bøder og domfældelser. Derfor kan det virke uoverskueligt at skulle erhverve sig en kniv inden for lovens rammer. Efter den nuværende knivlov må man ikke bære en kniv på offentlige steder medmindre det er i forbindelse med arbejde eller fritidsaktivitet som f.eks. fiskeri eller jagt. Knivens blad må maksimalt være 12cm, men igen er der er en undtagelse, hvis kniven bruges i forbindelse med arbejde eller fritidsaktivitet – så dermed også jagt. To af de knivtyper som er helt forbudt er springknive og knive konstrueret til at hænge om halsen eller skulderen. Der er uddelt bøder i sager hvor netop disse knivtyper var blevet købt med hjem fra udlandet eller bestilt via nettet. Det kan være svært at genkende springknive og såkaldt halsknive på billeder, så se dig godt for når du handler på nettet.

Det er måske lidt mudret med alle de regler og undtagelser så de bedste råd er køb din kniv i en dansk, gerne fysisk butik. En anden fordel her er at du kan røre ved produktet. 

3 tips til jagtknive

Tre hurtige husråd til jagtknive.

Tip 1: Hold den skarp

Der er ingen glæde ved en sløv kniv og du risikere at skære sig, hvis du skal tvinge kniven gennem det du forsøger at dele. Få fat i et strygestål og øv dig og hvis en decideret slibning bliver nødvendig så tøv ikke med at bruge lidt penge på en professionel – din lækre jagtkniv fortjener at forblive lækker.

Tip 2: Brug den

Se kniven som det den er: et værktøj. Alle er ømme over for deres nye ting især når de har været dyre og selvfølgelig skal kniven ikke mishandles, men den giver ingen glæde, hvis den aldrig kommer ud af skeden. De første ridser i skæftet og hak i æggen gør ondt, men når du er kommet dig over det kommer kniven meget lettere frem fra bæltet og får lov at blive brugt.

Tip 3: Hav en ekstra kniv

Skulle uheldet være ude og din kniv forsvinder eller går i stykker kan det redde dagen, hvis du har været fremsynet og pakket en ekstra kniv. En foldekniv eller multitool er tit god som backup. Også hvis paraden er anderledes end man forventede. Drivjagter i jylland kan byde på alt fra snepper til kronhjort og den store kniv, der er så rar og god til 12 enderen passer bare ikke til den lille troldfugl. Nogle knive sælges ligefrem med en medfølgende lille udgave.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken jagtkniv er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test-oversigt og kåret de 3 bedste jagtknive. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Jagtknive vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en jagtkniv?

Valget af jagtkniv afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Hvad siger undersøgelser om jagtknive?

Knive bruges af alle og i højere grad end før ses det stigning i markedet for taktiske knive – altså knive, som har et lidt militant udtryk. Jagt, fiskeri og andre udendørsaktiviteter og -sport er blevet meget populære og med et ryk ind af nye knivbrugere stiger markedsandelen. Producenter som bl.a. Benchmade, Spyderco, Gerber, Leatherman og Victorinox er i vækst og måske et sted man skal se på når der skal investeres.

About The Author

Martin startede sin karriere som bioanalytiker, men efter en jagttur til Canada, skiftede martin laboratoriekitlen ud med jagtarbejde. Fra 2018-2020 var han i lære som biotop- og vildtplejer i Dyrehaven Hindsgaul. Og fra 2020-2022 er han elev på Faurskov Gods.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj