Registrer
Et kodeord vil blive e-mailet til dig.

De følgende film henvender sig mest til kommende og nye jægere og handler om opbrækning, flåning samt forlægning af råvildt. Jeg har den holdning, at kan man som jæger, jage og fælde et stykke råvildt – eller hjortevildt for den sags skyld – så skal man også selv være i stand til at opbrække, flå og forlægge dyret.

I filmene herunder viser jeg hvordan jeg gør. Der findes andre måder at udføre opbrækning, flåning og forlægning på, og den ene måde er ikke mere rigtig end den anden.

Husk at abonnér på vores kanal og få automatisk besked når der udkommer nye gratis jagtfilm.

Giv os gerne en LIKE, så vi kan fortsætte med at lave GRATIS jagtvideoer!

Opbrækning af råvildt / Brækning af råvildt

Råvildt og andet klovbærende vildt, skal opbrækkes (alle indvolde tages ud) så hurtigt som muligt efter dyret er skudt.

Hvorfor skal vildtet opbrækkes umiddelbart efter det er skudt?
Gæringsprocessen fortsætter i vommen selvom om vildtet er dødt, hvilket for vommen til at svulme op jo længere tid der går. Denne gæringsproces vil over tid ødelægge kødet og gøre det uspiseligt.

Der er flere måder at opbrække råvildt og hjortevildt på. Jeg vil vise en af måderne at gøre det på i filmen “Opbrækning af råvildt”.

Du er meget velkommen til at bidrage med tilføjelser eller fif til hvordan du opbrækker et stykke råvildt. Jeg bliver glad for alle kommentarer under artiklen.

Flåning og forlægning af råvildt

Før råvildtet flås og forlægges skal dyret hænge og modne. Modning sker bedst ved en forholdsvis konstant temperatur på omkring 2 – 6 °C, hvorfor vildtet skal hænge i skygge, i et udhus, kælder, kølehus eller tilsvarende. Er dyret ramt i mave- eller tarm regionen skal du være ekstra opmærksom på, om der begynder en forrådnelsesproces af kødet mens dyret hænger.

Hvor længe skal råvildt og hjortevildt hænge?
Hjortevildt, herunder råvildt, skal hænge i 40 graddage.

Graddage beregnes på følgende måde: 40 / temperaturen i grader celsius = Antal dage dyret skal hænge.

Eksempel: Hænger dyret i en kælder med nogenlunde konstant temperatur på 8 grader, så skal dyret hænge i: 40 / 8 °C = 5 dage, før det flås og forlægges.

Det anbefales altid at dyret ophænges i en flue tæt sæk, vildtsæk eller lignende. Det afgørende er, at spyfluer ikke har adgang til dyret.

Se også: Hvor lang tid skal råvildt hænge

I filmen “Flåning og forlægning af råvildt” kan du se, hvordan jeg gør. Der findes andre måder at gøre det på, og hvis du ønsker at bidrage med din erfaring til flåning og forlægning, så skriv gerne en kommentar under artiklen.

Bukken i filmen vejede 14 kg opbrækket og det blev der 9,5 kg kød ud af, i form af køller, bove, ryg, mørbrad og hals.

Klargøring til trofæbehandling

Bukkens opsats gemmes oftest som trofæ og vil til evig tid minde jægeren om netop jagten på denne buk. Der er igen flere måder at klargøre kraniet til den videre trofæbehandling på, og i filmen viser jeg en måde at gøre det på.

Efterfølgende skal kraniet afsaves korrekt, koges af og renses for skind og kød og til sidst gøres hvidt ved hjælp af brintoverilte.

Afsavning af kraniet kan også gøres mens hovedet sidder på selve dyret.
Har du nogen tilføjelser eller fif til klargøring af opsatsen og til den videre trofæbehandling, så vil jeg være glad for at høre om dine erfaringer under artiklen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.