Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Når du skal placere en god kugle med riffel er anlægget en vigtig faktor i, hvor præcist du rammer og dermed, hvor langt væk dit mål kan være. I den forbindelse er en skydestok et must-have.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Eskildsen lavet en test af skydestokke. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skydestok Test: Top 5 Bedste Skydestokke

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Viper-Flex Styx Elite Skydestok


Viper-Flex Styx Elite Skydestok

Bedste skydestok

Pris: 1.849 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround skydestok” er Viper-Flex Styx Elite. Det er super nemt at finjustere skydestokken takket være designet. Derfor har du altid den største stabilitet uanset terrænet.

Fordele

  • Kan også bruges til teleskop eller kamera
  • Kan hurtigt højdeindstilles med en hånd
  • Den bedste kvalitet på markedet

Ulemper

  • Kræver øvelse at bruge

2. Seeland Skydestok


Bedste billige skydestok

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skydestok” er fra Seeland. Denne 4-benet skydestok henvender sig primært til pürschjægeren eller jagt, hvor skytten er i bevægelse det meste af tiden. Den er utrolig kompakt, og det er meget let at justere skydestokken, imens den er i brug. Når det er sagt, kan den bruges til al slags jagt.

Fordele

  • Teleskopben med kliklukning
  • Justerbar fodstrop
  • Let og ekstremt stabil

Ulemper

  • Få højdejusteringsmuligheder

3. Viper-Flex Styx Pro


Bedste premium skydestok

Pris: 2.975 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skydestok” er Viper-Flex Styx Pro. Den kan skilles ad og dermed fx ligge i en kuffert. Der er indbygget transmission i begge topstykker, så du altid har samme position. Skydestokkens håndtaget kan rotere og gør det let at sidejustere hurtigt og meget præcist uden at du skal flytte stokken.

Fordele

  • Meget let (0,85 kg)
  • Hurtig og lydløs at stille op opbevaring
  • Let og meget præcis at sidejustere
  • Bredt anlæg, der sikrer et 20 meter bredt område, som kan dækkes på 100 meter uden at flytte stokken

Ulemper

  • Pris

4. Primos Polecat Magnum Kickstand


Bedste siddende skydestok

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste siddende skydestok” er Primos Polecat Magnum Kickstand. En stabil og fleksibel skydestok til siddende og knælende jagt. Til trods for at prisen er meget lav, er kvaliteten stadig i top.

Fordele

  • Teleskopben
  • Let justerbar position
  • God kvalitet

Ulemper

  • Begrænset højdejustering

5. Primos Trigger Stick Gen 3


Bedste flytbare skydestok

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste flytbare skydestok” er Primos Trigger Stick Gen 3. Skydestokken er designet, så når du klemmer håndtaget, kan du nemt kan flytte position uden besvær. For at låse stokken fast igen, slipper du håndtaget. Smart ikke?

Fordele

  • Let justerbar position
  • Velegnet til mobil jagt såsom pürsch

Ulemper

  • Lav

Læs også vores andre tests af skydestokke:


Guide til skydestok

Hvad er en skydestok?

Grundlæggende er en skydestok en støtte til din riffel med et eller flere ben. Det er rigtigt praktisk, hvis du vil være sikker på at have anlæg når du skal skyde.

De tidligste eksempler på skydestokke stammer fra 1100-tallets Kina og er altså lige så gamle som geværet selv. Disse geværer var meget upræcise og tunge, to faktorer som gjorde skydestokken en naturlig forlængelse af geværet. 

Et lidt mere nutidige eksempel er Howard Terpnings maleri “The Long Shot”, der viser en scene i 1800-tallets nordamerika, hvor en indianer bruger to pile til at understøtte sin riffel.

I dag findes mange fortolkninger over det oprindelige tema. Der forhandles stadig håndlavede stokke af takstræ med gevir som top og læderhåndtag, men størstedelen af de skydestokke der langes over disken er i letvægtsmaterialer med mulighed for højdejustering og andre moderne funktioner.

Hvorfor skal jeg købe en skydestok?

Sidder du kun i stiger eller hochstand har du ikke brug for en skydestok, men de fleste ynder at gå en tur rundt i deres revir og her er en skydestok en godt kammerat. 

Skydestokke er henvendt til riffelskytter som ikke kan forvente at finde fast anlæg når skuddet skal tages. Selv hvis du sagtens kan skyde fra siddende stilling med knæene som anlæg er der mange situationer, hvor det ikke praktisk kan lade sig gøre. Terrænet er måske på en sådan måde at du ikke kan komme ind i en sådan stilling, det kan være at du står i vand til knæene og endeligt kan vegetationen være så høj at du ikke kan se hen over det medmindre du står op. 

Er du til håndkikkerter med stor forstørrelse ved du at selv små rystelser forplanter sig til billedet. En kikkert med x50 eller mere bliver ikke en mindre udfordring at holde stille, hvis der er en buk i den anden ende. Dette bliver meget lettere, hvis du har noget at støtte kikkerten på, så har du altid haft lyst til at tage den store fuglekikkert med på jagt er en skydestok er en god opgradering.

Skydestok med to, tre eller fire

Jagtriffel på sort skydestok

Skydestokke med to ben har den fordel at de er lettere end udgaver med flere ben og er hurtige at stille op. Disse fordele fås ved at ofre stabilitet i stående skydestillinger. I siddende skydestillinger er stabiliteten stort set den samme med to- og trebenede. 

De trebenede stokke er stabile i flere plan og giver derfor skytten et mere fast anlæg end ved to- eller etbenede. De er ofte lidt mere omstændige at opstille og vejer typisk mere end et kilo. En trebenet skydestok kan stå for sig selv og holderen kan typisk panorere 360°. Derfor kan en sådan bruges til teleskoper og kameraer, hvilket er en kæmpe fordel for nogle.

Fælles for to- og trebenede skydestokke er at de kun har et støttepunkt til riflen, hvor firbenede har to støttepunkter; forskæftet og kolben. De firbenede skydestokke er egentligt tobenede forstået på den måde at de kun underlaget med to punkter.

Hvilken skydestok skal jeg vælge?

Hvis du er typen, der lige så ofte skyder med et kamera er en trebenet skydestok bestemt mere anvendelig sammenlignet med en to- eller firbenet. 

Ynder du at luske rundt i bryn og grøfter for at finde nye skjulesteder fra gang til gang vil et par støtteben gavne dig. De holder riflen fri af græsset og de er ikke i vejen under transport, hvor du måske kravler frem.

Vandre du i meget kuperet terræn eller over store afstande under din jagt er det værd at overveje en skydestok, som også kan bruges som vandrestok. Det letter turen betragteligt når du har noget at støtte dig til på op og nedstigninger. Bare sørg for at skydestokken kan holde til at blive brugt på denne måde.

Kombinér skydestok med andet jagtudstyr

Der findes en række opgraderinger til de forskellige skydestokke på markedet. De fleste kommer med plastikfødder, men afhængigt at det terræn du jager i kan gummifødder eller metalpigge være et bedre valg for at sikre det bedste greb. 

Det er også muligt at øge støtten med en riffelholder, der monteres ovenpå din trebenede skydestok og på den måde giver dig næsten lige så god støtte som når du sidder ved en skydebænk.

Nogle udgaver af firbenede skydestokke kan opgraderes med et femte ben, hvilket gør dem utroligt stabile, men også tungere og svære at stille op.

Er du ude efter absolut minimal vægt kan en rem eller snor bruges til at øge stabiliteten i en et- eller tobenet skydestok. Remmen sættes øverst på stokken ved holderen og den frie ende træder du på. Når du skubbe stokken fremad strammes remmen og viola – et ekstra ben. Dette lidt spejderagtige trick kræver øvelse, men det har sine forcer.

Endelig er en slynge også en mulighed. Som i ovenstående eksempel kan kombinationen slynge og en et- eller tobenet skydestok give øgede stabilitet Igen er dette en tilgang, der kræver lidt del øvelse, så husk at træne en masse før du forsøger dig med denne metode i marken.

Vedligeholdelse af skydestokke

De fleste skydestokke i dag er lavet af aluminium, kulfiber eller en kombination af de to. Disse materialer er stort vedligeholdelsesfrie, men mudder og lignende er altid en god ide at skylle af før det størkner og blokerer som låse og hængsler. Netop skydestokkens mekanismer er ofte lavet af plastik og kan med fordel smøres med lidt sulfo for at undgå at de piber. Gummi og andet kan smøres med silikone da hårdt vejr og temperatur med tiden sætter sine spor. Sørg for at dit valgte smøremiddel er vandskyende.

Vær særligt opmærksom på at blod kan misfarve og endda “ruste” mange andre materialer, som ikke normalt lider denne skæbne. Sørg altid for at vaske blod af efter endt jagt – der er ikke noget heldigt over en lykkebringende blodplet eller -streg lavet i bedste vildmandsstil, hvis pletten ender med at ødelægge det den er sat på.

Skal du ud i frostvejr er det vigtigt du skydestokken har fået lov at tørre helt fuldt udfoldet; ellers risikerer du at din nyvaskede skydestok fryser sammen i leddene og ikke kan justeres når det gælder.

Valg af skydestok

Typer

Hver af de mange typer af skydestok har deres fordele og ulemper. Skydestokken er mere eller mindre bare en eller flere pinde og det er der ikke meget lir ved. Det er heller ikke pointen ved dette produkt. En skydestok har en meget specifik funktion; at skabe et godt anlæg til din riffel. 

Etbenet

Mere enkelt bliver det ikke. Ikke meget mere end en vandrestok til tider med en gaffel i toppen er de etbenede skydestokke efterhånden et sjældent syn. De støtter kun riflens vægt og kræver stor erfaring at skyde præcist over. De har dog som fordel meget lav vægt og er ukomplicerede at stille op. Selv på modeller uden teknologi kan højden justeres ved at gribe skydestokken lavere med hånden. 

Tobenet

De tobenede er grundlæggende to stokke, som er fæstet til hinanden ca en håndsbredde fra toppen. Dette skaber en vugge når stokkene trækkes fra hinanden. Jo længere fra hinanden, jo laverer skydestilling. Der findes et væld af variationer af tobenede og kommer bl.a. i en krydsmodel, hvor fæstet kan flyttes op og ned for at justere højden. 

Trebenet

Oftest ses trefoden i forbindelse med kameraer, men i virkeligheden er kravene de samme om du skyder med kugler eller kodak. De trebenede skydestokke giver mulighed for at gå rundt om anlægget da holderen typisk kan rotere hele vejen rundt og stokken kan stå for sig selv. Dette er en fordel, hvis du overskuer en bred stribe terræn, hvor vildtet kan komme flere steder fra.

Firbenet

Disse skydestokke er rør faktisk kun jorden med to fødder så den er egentligt kun tobenet. Unikt for disse skydestokke er der også to støttepunkter på riflen. Dette betyder er stokken bære riflens vægt og det er rigtigt rart, hvis du skal stå længe med riflen – f.eks. hvis du står og venter på et dyret rejser sig.

Støtteben

Er fastmonteres på riflen og anvendes typisk til liggende eller siddende skydning. Der findes både tre- og tobenede udgaver, men det sidstnævnte er den mest sete.

Materialer

Skydestokke er set lavet i alt fra støbejern til bambus. I dag er de mest gængse materialer aluminium og kulfiber. Disse er letvægt, men stadig stærke og de kræver meget lidt vedligeholdelse. Kulfiber eller carbon som det hedder på engelsk er stærkere, stivere og lettere end aluminium. Kulfiber skydestokke koster typisk noget mere end udgaverne af aluminium. Den mindre vægt kan faktisk også være en ulempe, da et kraftigt vindpust kan vælte en meget let skydestok.

Er du mere til traditionelle materialer laves der træskydestokke, både i et-, to-, tre- og firbenede udgaver. Her er anbefalingen at gå efter asketræ da ask er noget mere hårdføre end f.eks. fyrretræ. Træ har faktisk nogle uventede fordele; de er stærkere og bliver ikke kolde som f.eks. aluminium. Træ er dog noget tungere end de moderne alternativer. Selvom prisen er meget højere kan du for det meste også forvente et godt produkt netop fordi konkurrencen har fortrængt lav kvalitet.

Funktioner

Den mest brugte funktion for dette udstyr er nok højdejustering. Det er noget nemmere at transportere skydestokken når den kan klappes sammen, især hvis du høre til dem der bruger en stok på 190 cm.

Flere stokke har magneter til at holde benene sammen under transport. Rigtigt god funktion, som du ikke skal huske at slå til eller fra.

Holderen, gaflen eller vuggen der støtter riflens forskæfte findes i mange materialer og udformninger. En gummibelagt vugge skåner forskæftet for skrammer og ridser og sørge for at riflen ikke skøjter rundt.

Vatterpas ses hyppigst på trefødder og er mest rettet mod kameraentusiaster. Er du til langdistanceskydning vil det også være relevant for dig.

Med alle de lækre og højteknologiske valgmuligheder er det fristende at gå efter topmodellen. Dog kan du hurtigt risikere at komme til at betale for funktioner du ikke har brug for og det er jo ikke nødvendigt. 

En sidste pointe er at for hver ekstra ting en pågældende skydestok kan, er der en ting mere, som kan svigte. Det er virkeligt surt at ens skydestok med teleskopiske ben pludselig klapper sammen fordi en lås er blevet beskadiget – så sørg for at købe kvalitet og husk vedligeholde.

Vildtart

Visse vildtarter er meget sky og det er svært at komme tæt på dem. Her er en stabil flerbenet skydestok det bedste valg da lange skud kræver den største stabilitet fra anlægget.

Når du efterstræber dyr, som er kendt for pludseligt at dukke op og lige så hurtigt forsvinde igen, som f.eks. sika, er det vigtigt at du kan stille an på sekunder. 

Højde og Stabilitet

For at komme fri af bundvegetationen er der rart med noget højde, men med højde kommer også mindre stabilitet. En liggende eller siddende skydestilling vil som regel være mere stabil end en knælende eller stående. Det er dog ikke altid det er muligt at benytte sig af andre stillinger end stående så her er det vigtigt at skydestokken er rigtigt indstillet. De fleste tilpasser højden på den sammenklappede skydestok så holderen er i øjenhøjde. Når skydestokkens ben foldes ud kommer holderen ned i den rigtige højde og find justeringer foretages ved at skubbe benene tættere sammen eller længere fra hinanden. 

Design

De fleste skydestokke er sorte rør med plastik holder eller vugge og et polstret skum greb. Dette anonyme udtryk gør skydestokken lidt kedelig i nogens øjne. 

Den mere traditionelle skydestok i træ med en holder lavet af kastestangen fra en gaffelbuk er noget mere interessant at se på og gør sig også bedre som vandrestok. Går du på jagt steder og meget publikum kan det være en god ide at markedsfører dig selv og jagten som mere naturbruger end skytte. De fleste forbinder træ og naturmaterialer med noget hyggeligt, så det tager brodden af det faktum at du stå med et gevær.

Endelig er der støttebenene som hurtigt kan få din riffel til at så noget mere tacticool ud. Dette let militante udtryk deler vandene så vær forberedt for på nogen vil synes det ser lige lovligt Hollywood-agtigt ud og andre vil vide, hvor du har købt den.

Vejrforhold

De fleste skydestokke kan holde til det meste; regn, mudder og frost. Du skal dog være opmærksom på stokkens fødder under mere ekstreme forhold. Hvis frost eller tørke har gjort jorden hård, står din skydestok med pigge noget bedre fast end, hvis den har runde gummi- eller plastikfødder. 

Er jorden meget smattet og mudret eller ligger der meget sne, kan en fod med stor overflade med fordel anvendes.

Terræn

Jager du på de flade Lollandske vidder eller i de kuperede Sydfynske alper er der stor forskel på, hvilken skydestok, som henvender sig mest til dig. Når terrænet er meget stejlt og dine skudvinkler varierer mellem op ad bakke og ned i dal er en skydestok, som hurtigt kan indstilles i højden uundværlig. Overvej evt. en et- eller tobenet da de generelt er hurtigere at stille op, virker bedre som vandrestok og vejer og fylder mindre. 

På det flade terræn er vind ofte en faktor. En meget let skydestok af kulstof blæser lettere omkuld end en tungere af aluminium eller træ. Overvej om du måske endda skal have en skydestok med mulighed for at sætte ekstra vægt på. Dette vil især være en fordel, hvis du også bruger din trebenede skydestok til dit kamera eller kikkert. 

Pris

Netop på dette område kan det være fristende at spare penge – det er jo bare med at finde et godt træ eller en hegnspæl at læne sig op ad, hvorfor skulle jeg bruge en masse penge på en stok? En skydestok ER et godt redskab så er pengene små kan du med fordel spørge en ældre jæger, hvordan man binder to pinde sammen og laver en næsten gratis skydestok. Der er dog mange lækre funktioner, man ikke får med når jeg bruger Søren Ryge-stokken, som f.eks. muligheden for hurtigt at justere højden med et enkelt tryk på en knap. 

Med det sagt er det en god ide at spare lidt sammen så du får et produkt du bliver glad for og ikke bare et du have råd til. Gode skydestokke med gode pålidelige funktioner kommer med på jagt og skaber glæde – billige stokke, som ikke kan det du har brug ender med at bliver hjemme i skabet og det er ingen tjent med.

Vurder holdbarheden på sliddelene. Kulfiber og aluminium er næsten uforgængeligt, så det er træls at skulle smide en egentligt fin skydestok væk fordi gummiet på holderen er slidt eller krakeleret og det ikke er muligt at købe en reservedel. Husk også at det er muligt at sætte billige låse og håndtag på en kulfiber skydestok. Er pengene ikke store, så overvej en aluminiums skydestok høj kvalitet frem for en tvivlsom kulfiberstok. 

3 tips til skydestokke

Tip 1: Vælg den rigtige

Hvis din foretrukne jagtform er pürsch i tæt krat, hvor du nogle steder skal ned og kravle vil en stor skydestok formentligt komme i vejen og være mere til gene end hjælp. Jager du omvendt i områder med højt græs og få træer vil du kunne udnytte en skydestok med fire støttepunkter til fulde. De fleste jagtbutikker har demomodeller, så tag ud og prøv nogle forskellige. Måske bliver du overrasket over, hvor let det er at stille en firbenet skydestok an eller over hvor stabil en tobenet kan blive.

Tip 2: Øv dig – det betaler sig

Det bedste udstyr er det du har, så brug det. Har du øvet rigtigt meget med et gammelt kosteskaft, vil du formentligt være en mere effektiv skytte end en, der kun få gange har brugt sin dyrt indkøbte skydestok af kulfiber. Du kan sagtens tørtræne hjemme i stuen med at stille op, lægge riflen an og justere højde. Især knælende og siddende stillinger har godt af at blive trænet. Knælende kan hurtigt blive ubehagelig så ønsker du at kunne benytte denne udemærkede metode og det en god ide at træne at komme ind og ud af stillingen.

Tip 3: Brug forhåndenværende

Udnyt dine omgivelser. Er der et træ så tøv ikke med læne dig mod det for ekstra stabilitet. Det er ikke kun skydestokken, som skal være stabil – du skal selvfølgelig også have jordkontakten i top. Jo tættere på jorden du er, jo mere stabil er du, så har du mulighed for det vil det ofte være en fordel at indtage en knælende eller siddende skydestilling.

Har du en rygsæk med kan du i siddende skydestillinger bruge den til at hvile kolben på. På denne måde kan din skydestilling blive bemærkelsesværdig stabil og skal du vente på vildtet er det rart med lidt hjælp fra ryksækken til at bære riflens vægt.

Hvad siger undersøgelser om skydestokke?

En undersøgelse af Nicholas J. Aebischer et. al. har samlet data fra 102 jægere i Storbritannien, der tilsammen har afgivet 2281 skud til hjortevildt. Det blev bl.a. vist at sandsynligheden for at ramme ens mål er højest med en skydestok, efterfulgt af skæftemonterede støtteben og bøjlen i en hochstand eller stige. Værst så det ud, hvis skytten kun hvilede på albuer.

Den største faktor i om målet rammes eller ej viste sig ikke overraskende at hænge sammen med jægerens erfaring. Så det bedste råd herfra er; øv dig og bliv god med det du har – intet udstyr, der kan købes kan stå i stedet for træning.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken skydestok er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste skydestokke. Se testvinderne i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vi har vurderet skydestokkene ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad koster en skydestok?

Prisen for en skydestok afhænger af en række variabler. I artiklen kan du blive klogere på priser, og hvilke variabler der dikterer dem.

Kildeliste

  •  “Factors Associated with Shooting Accuracy and Wounding … – PLOS.” 15 okt.. 2014, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0109698. Åbnet 9 apr.. 2021.

About The Author

Martin startede sin karriere som bioanalytiker, men efter en jagttur til Canada, skiftede martin laboratoriekitlen ud med jagtarbejde. Fra 2018-2020 var han i lære som biotop- og vildtplejer i Dyrehaven Hindsgaul. Og fra 2020-2022 er han elev på Faurskov Gods.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj