Register
A password will be e-mailed to you.

Halvautomat

Viser 13 indlæg - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #10724
  Keld1994
  2 Indlæg

  Hej alle sammen !

  Jeg ville lige høre hvad folk herinde kender til Halvautomat haglgevær?

  Jeg har overvejet lidt at købe en, men hvad skal man vælge?
  er det en fordel at tage en 12/89mm eller skal man holde sig til 76mm??

  Har hørt at Baikal er noget lort? Men jeg ved ikke hvad i andre mener om det?

  Men ellers ville jeg ønske jer alle sammen en god jagt særson!

  Mvh Keld Bøjgaard

  #11145
  Mads Filholm
  5 Indlæg

  En halvautomat er et jagtvåben som primært bliver brugt til hav/pram/fjord jagt, altså kort sagt steder hvor udstyret får flere “høvl” end hvis man står på en stille post i en skov.

  Fordelen ved en halv automat er at den er nem at genlade når man ligge i en lille pram. Hvis man skulle gøre det med en O/U eller S/S, ville det være problematisk og besværligt at knække geværet og putte nye patroner i, det er ingen sag med en halvautomat.

  Halvautomat OG pumpgun … – Ja, det er et temperaments spørgsmål. Der er fordele og ulemper ved begge dele.

  Halvautomaten har større risiko for funktionsfejl (genladning). Det ville typisk være et problem hvis man brugte svagt ladede patroner, såsom flugtskydnings patroner. En anden ting er at den kræver lige en tand mere vedligeholdelse. Den lader jo ved hjælp af kraften skudet udløser, og hvis mekanikken ikke køre ordenligt, kan det igen fører til funktionsfejl. Så det er vigtigt at skidt og snavs bliver fjernet og at den får olie.

  Pumpgun er måske mindre velset som jagtvåben, da det relatere til alle de action film hvor folk bliver pløkket i små stykker med dem. MEN en pumpgun er et meget funktionelt våben, det har sjældent funktionsfejl og man skal ikke bekymre sig om genladningen fejler. Og så har den lige den ulempe at når man repetere, så “flyver” piben rundt, det lyder lidt voldsomt. Men altså, man mister lige sigtet når man repetere, det er selvfølgelig noget man hurtigt kan træne sig god til. Der skal ikke skydes ret mange skud før man har vendt sig til det. Derudover er det er sjovt våben at betjene, men igen, knap så velset i jægerkredsen.

  Kaliber
  Når vi snakker halvautomat eller pumpgun så er det oftest kaliber 12. Og der vil jeg anbefale en med en kammerlængde på 89. Altså en 12/89’er også kaldt “Super Magnum” Jeg syntes der er flere fordele ved Super Magnum.

  1. Du skal ikke bekymre dig om patronerne passer i geværet (Så længe det er kaliber 12)

  2. Du har mulighed for at sætte kraftige patroner i, til eksempelvis gåsejagt.

  3. Når man kan vælge mellem 70’ere, 76’ere og 89’ere er det jo også kun en fordel.

  Rekylen stiger selvfølgelig gradvidst med patronerne bliver kraftigere, det er klart. Men hvorfor afskærer sig fra muligheden at skyde med 12/89’ere? Man kan jo altid “bare nøjes” med 12/70 hvis det skulle være det. Så for mig at se ville 12/89 helt klart være en fordel.

  Baikal er absolut ikke noget lort, Baikal er til den prisbevidste jæger. Du får et gevær der bare holder, og det skyder jo lige så godt som så mange andre haglspredere gør. En Baikal er ikke et smukt gevær, men et stykke funktionelt skydejern som er lavet til at blive BRUGT. Jeg har prøvet adskellige Baikal’er, og de har endnu ikke svigtet eller skuffet på nogen måde.

  Og hvis du ser denne film på Youtube, så taler en Baikal halvautomat vidst sit eget tydlige sprog. Geværet der bare bliver ved og ved og VED! – Jeg ejer ikke selv en, men jeg ved det er noget der virker.

  http://www.youtube.com/watch?v=qt1QV3DFUrQ

  Knæk & bræk

  #11146
  Mads Filholm
  5 Indlæg

  Det jeg skrev kom til at se lidt rodet ud af en eller anden grund. Måske kan en administrator rette det, jeg skrev det samme inde på facebook, men der er det lidt nemmere at læse.

  #11147
  JægernesMagasin
  2 Indlæg

  Mads Filholm sagde

  Det jeg skrev kom til at se lidt rodet ud af en eller anden grund. Måske kan en administrator rette det, jeg skrev det samme inde på facebook, men der er det lidt nemmere at læse.

  Hej Mads,

  Godt og konstruktivt indlæg!

  Jeg har rettet indlægget så det ser pænt ud.

  Jeg er ikke lige klar over, hvorfor editoren viser indlægget “rodet”, men vi kigger på det.

  God weekend.

  Mvh.

  Nikolaj

  #11148
  Keld1994
  2 Indlæg

  Hej Mads

  Jeg takker rigtig meget for din beskrivelse af en halvautomat!
  Og det er en rigtig god video du lige lage med ind!

  knæk og bræk!

  #11149
  Kenneth Jensen
  8 Indlæg

  Hej Kjeld,

  Først vil jeg sige at Mads kommer med rigtig mange god bud, men jeg er dog ikke hel enig

  Jeg antager du skal bruge halvautomaten til strand- og/eller havjagt, da den typisk anvendes der, som Mads også skriver?

  Jeg har gået på strand og havjagt i mange år – også med halvautomat – men har for flere år siden stillet den tilbage i våbenskabet af følgende årsager:

  1. Jeg har altid skudt med S/S og jeg havde svært ved at omstille mig til 1 løb at sigte ud fra. Ikke fordi jeg ikke kunne ramme, men det føltes bare ikke rigtig.

  2. Halvautomatisk jagtgeværer er oftest væsentlig længere end almindelige og jeg syntes de fyldte for meget i prammen. Den føltes også lidt for lang for mig (Jeg ved man kan gøre noget ved dette, men gad ikke ofrer pengene).

  3. Det som generede mig mest, var at den kastede de afskudte patronhylster af h… til og ligger du på prammen efter dykænder, hvor vandet oftest er lidt dybere. Så er det ikke altid muligt at fiske dem op igen. Jeg har prøvet at sætte en intermistisk patronfanger på, men det kom aldrig til at virke ordentlig.

  4. Som Mads også siger, så er risikoen for funktionsfejl væsentlig større end almindelige jagtgeværer. Jeg har haft mange funktionsfejl med halvautomaten og jeg erindre ikke nogensinde at have haft en med S/S. Jeg har haft både gæs og ænder inde på maks. 15 meter, hvor efter første skud, så sad hylsteret stadig delvis i kammer/lås og dermed var den anden skudchance forspildt.

  Jeg havde en Hatsan Halvautomat 12/76. Jeg kender ikke Baikal, men har hørt fra andre at funktionsfejl driller.

  Jeg købte mig en billig S/S på auktion som sagtens må få saltvand, ridser af at ligge i prammen etc. Den fungerer upåklagelig og uden funktionsfejl.

  Jeg oplever ikke de problemer Mads beskriver med at den kan være sværere at lade en halvautomaten. Det har aldrig været et stort problem for mig.

  Håber du kan bruge det.

  God weekend.

  Kenneth

  #11150
  bent
  5 Indlæg

  Hej. Har en Baikal 12/89 til havjagt, og den virker hver gang. Den er lidt længer end en s/s, og det er en tilvendingssag at bruge den for en s/s skytte. Er du derimod til o/u er der ikke den store forskel.

  #11151
  holmes
  1 Indlæg

  Hej jeg vil ikke undvære min halvautomat på vandet om det er i prammen eller motorbåden

  Men jeg har også haft lidt af hvert i mærker

  Baikal er næsetung og uden nogen form for balance og ruster bare den ser en saltbøsse

  Akkar er en billig tyrker med god balance men er ikke en evighedsmakine (5000 skud i min så måtte den lige svejses lidt og så virkede den igen)

  Remmington er en god amrikaner men dårlig balance og er næsten en evighedsmaskine

  Beretta er en god italiener god balance og jeg tror at det næsten er en evighedsmaskine

  Winchester sx3 god amrikaner lavet af Browning god balance har fået en belægning så den ikke ruster så nemt håber det er en evighedsmakine

  #11152
  bent
  5 Indlæg

  Som med alt her i tilværelsen, er det nok en smagssag hvad man bedst kan lide. Min baikal 12/89 passer til mit temperament. Den er også nem at adskille og servicere efter en tur på havet. Den koster ikke en formue – og den skal holdes, eller ruster løbet.

  #11153
  zerahn
  1 Indlæg

  Hej.Jeg er ny her på dette forum men vil lige sige hej og deltage lidt i debatten.Hvis man tager en o/u og en s/s er o/u ca 20-25% tungere en en s/s i samme kaliber (læst i jæger) og den skal knækkes noget mere end en s/s når der skal lades.

  #11154
  Arne Kjeldsen
  9 Indlæg

  Velkommen til debatten.

  En O/U er oftest længere end en S/S og er bl.a. derfor tungere.

  Det korrekt at O/U skal knækkes mere, for ellers kan patronen på det nederste løb ikke komme ud.

  Knæk og bræk

  Arne

  #11155
  bent
  5 Indlæg

  Fordelen ved en halvautomat i en båd/pram er, at den ikke skal knækkes. Den kræver mindre plads – ulempen er, at den smider de tomme hylstre ud i vandet.. Er man to i båden, kan den anden jæger fange de tomme hylstre med en ketcher – den man bruger til at tage de døde ænder op med.

  #21774
  Genya Zubarev
  1 Indlæg
Viser 13 indlæg - 1 til 13 (af 13 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj