Register
A password will be e-mailed to you.

Denne artikel indeholder annoncer

Du kan ikke være to steder på en gang, men med et vildtkamera kan du i hvert fald holde øje med alle de vigtigste steder på dit jagtrevir på samme tid, hele tiden.

Jægernes Magasin har i samarbejde med udstyrs- og jagtekspert Martin Eskildsen lavet en test af WiFi vildtkameraer. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

WiFi Vildtkamera Test: Top 3 Bedste Vildtkameraer Med WiFi

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Zeiss Secacam 5 Vildtkamera


Bedste WiFi vildtkamera

Pris: 1.425 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround WiFi vildtkamera” er Zeiss Secacam 5 vildtkamera. Kameraet kan levere hurtig optage hastighed og leverer detaljerede og skarpe billeder med sin anerkendte Zeiss-optik. Kameraet har indbygget IR, hvilket giver mulighed for at se og overvåge vildt i mørke.

Fordele

  • Meget vejrbestandigt
  • Ægte nattesyn
  • Meget hurtig lukker
  • Hurtig optage hastighed

Ulemper

  • Der er ikke rigtigt nogen

2. T20WF Vildtkamera Wi-Fi-app og 4K video


Bedste billige WiFi vildtkamera

Pris: 1.199 DKK

T20WF-vildtkameraet med Wi-Fi og 4K-video fra Specialkamera.dk er en imponerende løsning for dem, der søger et budgetvenligt, men avanceret vildtkamera. Kameraet er udstyret med en højopløselig 4K-videooptagelse og op til en 46MP fotokvalitet, hvilket sikrer exceptionelle billeder og videoer. Wi-Fi-forbindelsen og den brugervenlige app gør det nemt at administrere og dele optagelser direkte fra din smartphone. Desuden er kameraet robust, vandtæt og designet til at modstå barske udendørsforhold, hvilket gør det ideelt til alle former for vildtlivsovervågning. Med nem opsætning og pålidelig ydeevne leverer T20WF en solid samlet pakke til en meget konkurrencedygtig pris.

Fordele

  • Nem og hurtig opsætning via Wi-Fi og app
  • Høj opløsning med 4K video og op til 46MP fotos
  • Robust og vandtæt design til alle vejrforhold

Ulemper

  • Begrænset batterilevetid ved intensiv brug

3. HUNTER Alpha Cloud 4G Vildtkamera


Bedste premium WiFi vildtkamera

Pris: 2.699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium WiFi vildtkamera” er Hunter Alpha Cloud 4G LTE. Dette kamera kan se alt i en vinkel på imponerende 100° om dagen og 80° om natten. Det sammen med en utrolig hurtig lukker sikre at selv ikke de mest adrætte dyr når forbi linsen ubemærket.

Fordele

  • Linsen kan tage gode billeder i et meget stort område
  • Ægte nattesyn
  • Indbygget tyverialarm

Ulemper

  • Kameraet er så lækkert at du bør købe en tyverisikret stålkasse til det.

Læs også vores overordnede test af vildtkameraer.

Guide til WiFi vildtkamera

Hvad er et WiFi vildtkamera?

Som med så mange ting handler fotografi og jagt om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Da det er de færreste der gider at sidde i en busk dag ud og dag ind og vente på at vildtet dukker op er det virkeligt rart at man kan få en lille robot til det i stedet. 

Det første vildtkamera nogensinde blev udviklet af George Shiras i slutningen af 1880erne. Dette kamera var meget stort sammenlignet med moderne, men det lykkedes allerede dengang at tage billede med selvudløsende blitz – det første billede det tog forestiller tre opskræmte hjorte og er i forbavsende god kvalitet.

Hvorfor skal jeg købe et WiFi vildtkamera?

Det er altid spændenden at finde ud af, hvilke dyr der befinder sig ude i naturen – særligt der, hvor du har jagtretten. Selvom du kender dit revir godt igennem mange år og stadig kommer der tit vil du stadig kunne få ekstra glæde ud af området med et vildtkamera. I de måneder, hvor hjortene sætter kalve og lam skal reviret helst have fuldstændig ro. Med i vildtkamera kan du kan også følge med i disse måneder og se om der skulle komme nye til og hvordan de klarer sig. 

En anden stor fordel med vildtkameraet er at du kan være heldig at fange ubudne gæster og hurtigt sætte ind over for f.eks. mårhund.

Samler du på kastestænger kan kameraet sladre om, hvornår bukken har kastet og du skal ud og lede.

WiFi vildtkamera vs. andre vildtkameraer

Funktionsmæssigt er de to typer helt ens – der fås med vidvinkellinser og nattesyn osv. Forskellen er at wifikameraene alarmere dig med det samme med en MMS, email eller via app. De traditionelle vildtkameraer sladre om, hvad der har været forbi siden sidst når du kommer fysisk hen til kameraet og “tømmer” SDkortet.

Forskellen i pris er også temmelig markant. De fleste wifikameraer koster lidt mere i indkøb og kræver så over i det også et abonnement.

Hvilket vildtkamera med WiFi skal jeg vælge?

Find først ud af hvilket område du vil overvåge og især hvor stort et udsnit du vil kunne se. Kameraets FOV er den vinkel kameraet kan se, så hvis du overvåger en veksel kan du nøjes med et smallere FOV end hvis det er en foderplads. 

Typen af vildt du efterstræber er også en vigtig faktor. Mange dyr mest aktive i skumringen og om natten, så her bør du prioritere et kamera med godt “nattesyn” og en hurtig lukker.

Vedligeholdelse af WiFi vildtkamera

Nogle vildtkameraer kan tåle decideret spuling med højt tryk, så skulle du have et af disse kan du gå ret voldsomt til værks. Det er nu yderst sjældent at et kamera bliver så beskidt at højtryksrens er nødvendig, 

Vær opmærksom på at sollyse er meget hårdt ved de fleste materialer. 

Insekter kan finde vej ind i kameraet og forpuppe sig eller lægge æg. Dette er sjældent et problem, men det kan i nogle tilfælde kortslutte kameraet. Gå derfor kameraet igennem indvendigt en gang om året og støv af med en pensel.

Er linsen blevet beskidt bør du behandle den på samme måde som du ville med din kikkert. Rengør forsigtigt med en blød pensel og tør linsen over med en microfiberklud, som den der anvendes til briller og lignende. Er linsen fedtet kan den rengøres med sprinklervæske, brillerens eller bare lidt sulfo og vand. Pust vandet væk og puds forsigtigt med en microfiberklud.

Sørg for at batterierne er intakte og at der ikke at rust eller ir forbindelsen med kameraet. 

Sørg også for at opdatere kameraets software og efterse SDkortet.

Valg af Wi-Fi vildtkamera

Typer

De fleste kameraer fungerer stort set ens i dagslys. I tusmørke og om natten er der til gengæld stor forskel. De mest almindelige tilgange til fotos i dårlig belysning er: Infrarød, blitz og no glow. 

Infrarød

Kameraet har en LED, som udsender infrarødt lys og behøver dermed slet ikke en blitz. Nogle dyr kan se dette lys, men det er usynligt for de fleste. Det er en ret dyr løsning og billederne er sort/hvide. Til gengæld er det et meget pålideligt setup og billederne er godt selv i buldermørke.

Blitz

Denne type er forholdsvis ukompliceret, men kræver at kameraet har en hurtig lukker da blitzen ofte skræmmer vildtet. En fordel er at natbillederne er i farve og opløsningen er typisk meget bedre end billeder taget med no glow eller infrarød.

No glow

En sort LEDpære “lyser” området op ligesom en almindelig blitz. Der er ikke tale om synligt lys og kameraer med denne funktion er ofte mindre skræmmende for vildtet. Billederne er sort/hvide og rækkevidden er ikke helt så stor som med en konventionel blitz.

Materialer

Plastik er selvfølgelig ikke bare plastik og selvom to vildtkameraer umiddelbart ser ens ud, kan forskellen være at det ene er lavet i UVbestandigt plastik og IP 66 godkendt, mens det andet ikke er meget mere end indpakningen til et Kinderæg. Det er en god ide at tjekke om kameraet er vandtæt og ikke mindst, hvor vandtæt samt om det er UVbeskyttet. 

Hvis kameraet sidder godt beskyttet under tag eller i en dertil indrettet kasse kan selv billige kameraer holde til det meste, men skal kameraet sidde ubeskyttet i vind og vejr skal du som regel en prisklasse op.

Funktioner

Timelapse

Du kender det fra naturdokumentare hvor skyerne fare hen over himlen og blomster springer ud og visner igen på få sekunder. Funktionen er i al sin enkelthed at kameraet tager et billede f.eks. hvert 10. minut i et døgn eller hver time i en uge. Alle billederne sættes sammen til en lille film, som kan være ganske informativ og underholdende.

IR-dioder

Vildtkameraer med passiv infrarød (PIR) virker på samme måde som en udendørslampe eller tyverialarm. En infrarød diode/lampe lyser konstant og opfange forskelle i temperatur i kameraets område. PIR er følsomt overfor både kolde ting som flytter sig over en varm baggrund og varme ting som bevæger sig over en kold baggrund. Altså både græs eller grene der vejer i vinden og dermed flytter sig over den relativt varmere jord eller omvendt, som når en buk går forbi et træ.

Photo burst

Dette er en genial funktion, som i al sin enkelthed er en serie af billeder, typisk fem styk i rap, som laven en lille film. Det er altså slut med at skulle gætte sig til, hvad det mon er for et dyr, som sløret, utydeligt og/eller udtværet bevæger sig i udkanten på et billede. Nu kan du bladre i billedserien indtil du finder det bedste og skarpeste. Denne funktion er klart værd at betale ekstra for.

Linse

Området kameraet synsfelt dækker hedder på engelsk field of view (FOV) og er bestemt af typen af linse. De fleste vildtkameraer kommer med en standard fast fokal linse med en FOV på et sted mellem 50°og 60°. Nogle vildtkameraer anvender i stedet en vidvinkel linse og har en FOV på typisk 80-100°. Disse dækkere et større område, men størrelsen på det fotograferede kan snyde og se større eller mindre ud end det er i virkeligheden. 

Vær opmærksom på kameraets rækkevidde. Især om natten er denne begrænset, typisk et sted mellem 20 og 30 meter. Derfor kan du ikke sætte kameraet længere væk fra det du vil overvåge.

Hukommelse

SDkort kommer i mange størrelser, men de mest anvendte SD-mini. Typisk kan vildtkamerae højst tage SD-mini kort på op til 32GB, hvilket også er rigeligt da et sådan kan rumme tusindvis af almindelige billeder. Nogle vildtkameraer kan indstilles til at slette de ældste billeder når kortet er fyldt, så du ikke skal tænke over at tømme kortet. 

Vær opmærksom på at nogle kort og kameraer kræver særlige formateringer. Dette er typisk ikke er problem ved de dyrer produkter, men det er værd at tjekke om det hele passer sammen – ikke kun fysisk, men også i forhold til software.

Pixels, opløsning og billedkvalitet

Et billede kvalitet er mest afhængig af belysning, vinkel og brændvidde, men opløsningen er naturligvis også en vigtig faktor. Pixel dette dækker over hvor mange punkter billedet består af – jo flere pixels, jo skarpere billede. Dette har også betydning for hvor meget du kan forstørre billedet. Et billede med få pixels kan ikke forstørres meget før det bliver grynet.

Vær opmærksom på om kameraet har “ægte” pixels eller interpolatede pixels. I det sidste tilfælde er der tale om et kamera, som “gætter” på, hvordan billedet ville ses ud, hvis det var i højere opløsning. Et eksempel kunne være et 4MP kamera som interpolere til 16MP ved at hver pixel kopieres 4 gange og et computerprogram i kameraet glatter billedet ud. Denne type billeder kan ikke forstørres uden at blive grynet og flyder betragteligt mere på hukommelseskortet. Mange kameraer kan indstilles til, hvor mange MP billederne skal tages med. Dette er typisk udtryk for at det laveste antal MP er kameraers faktiske opløsning og de højere tal er de interpolerede.

Opløsningen er et udtryk for mange prikker bliver også opgivet som opløsningen f.eks 640×480 eller 2560×1920. Jo større tal, jo højere opløsning. Dette siger også noget om formatet; er tallene ens f.eks. 640×640 er billedet kvadratisk, er det ene større f.eks 2560×1920 er billedet rektangulært. 

Sprog

Apps og manualer findes som minimum på engelsk og typisk også på et af de andre nordiske sprog som svensk eller norsk. De fleste vildtkameraer, der forhandles i danske butikker har danske manualer, men nogle mærker er ikke nået til vores lille land.

Strøm

Batterier

Batteriets levetid er noget af det vigtigste ved et vildtkamera, eftersom selv de bedste kameraer kun virker når der er strøm på. Der er mange alternativer; traditionelle batterier, genopladelige og solpaneler. Nogle kameraer bruger mere strøm end andre. Nattesyn og blitz bruger en del strøm og photoburst, time lapse og i sær video dræner batteriet hurtiger. De fleste kameraer kan klare mere end en måned og nogle op til et år før batteriet skal skiftes.  

De traditionelle er typisk kraftigere og har længere levetid end genopladelige, men koster selvfølgelig mere over tid.

De genopladelige i de typiske størrelser skal skiftes oftere end traditionelle og kræver at du som minimum har to sæt. Nogle genopladelige batterier mister effekt efter mange opladninger. 12V batterier er et udmærket alternativ, da de holder længe og kan lades mange gange. Det kræver selvfølgelig at kameraet kan tage 12V eller at du har en omformer.

De fleste kameraer kan indstilles til kun at tage et billede når sensoren bliver aktiveret første gang og så igen f.eks. 10 min senere. På denne måde undgår du at kameraets batteri bliver drænet på at skyde 100 billeder af den samme husskade, som hakker i fodertønden.

Solpaneler

Solceller koster noget mere i indkøb og kræver stadig at kameraet har batterier – ellers virker det kun når solen skinner. Det hele tjener sig selv hjem igen og det er bestemt rart ikke at skulle tænke på skifte batterierne. Har du også lys på pladsen kan det næsten kun lade sig gøre med solceller.

Trigger time / lukkertid

Tiden fra kameraet registrerer at noget bevæger sig foran linsen til billedet er taget hedder lukkertid eller på engelsk trigger time. Jo kortere tiden, jo hurtigere tager kameraet billedet. De hurtigste kameraer er ikke mere end 0,07 sekunder om at tage et billede, men langt de fleste vildtkameraer på markedet har en lukkertid på mellem 0,4 og 1 sekund. Dette er rigeligt til at fange det meste, selv hvis kameraet er 1 sekund om at tage billedet, PIR på 52°, en FOV på 58° og rækkevidden 20 m vil et dyr skulle løbe 66,5 km/t for at nå forbi linsen uden at komme med på billedet. Der dog en fordel i at vildtkameraet har en hurtig lukker da det giver væsentligt skarpere billeder på objekter i bevægelse. Har du et kamera med photo burst funktionen bør lukkerhastigheden være så lav som muligt.

Montering

Brug en solid pæl, som er banket godt i jorden. Bukke fejer på næsten alt og gnubber sig op ad resten, så sørg for at pælen ikke kan væltes af en overkærlig hjort.

Er der mulighed for det kan du vælge et træ med diameter på mindst 25 cm, da mindre træer bevæger sig så meget i vinden at det aktivere de fleste kameraer.

Fordelen ved en pæl er at du meget nøjagtigt kan stille kameraet på så vinkler, lys og området passer bedst muligt. Et træ er tit en hjælp til at camouflere kameraet og dermed også tyverisikre lidt. Efter nogle dage har vildtet vænnet sig til pælen og kameraet, så camouflagen er udelukkende for menneskers skyld.

Sæt gerne kameraet op i ca 1 til 1,5 meters højde da det giver de bedste billeder i forhold til de dyr du typisk er interesseret i at se. 

Camouflage

Camouflagen er i dette tilfælde mest for at andre mennesker ikke ser kameraet. Dyr vender sig hurtigt til ting i terrænet og selv på foderpladser, hvor der tænder lys, kommer dyr ufortrødent efter de har fundet ud af at kameraet og lyset ikke er farligt.

Vi mennesker ser til gengæld ting der stikker ud og det kan godt ødelægge idyllen, hvis der hænger teknologi i træerne. Derfor bør du vælge et camouflagemønster som passer godt til baggrunden eller omvendt, hvis der er mange gæster på dit område. Dette sikre også lidt mod hærværk og tyveri.

Vejrforhold

Nogle vildtkameraer er UV-bestandige og IP klassificeret til spuletæt, andre er bare plastkasser med camouflagemaling. Vær meget opmærksom på hvor vejrbestandigt dit kamera er før du sætter det op. Selv et billigt kamera, som ikke umiddelbart kan tåle elementerne kan bruges, hvis du bygger en fuglekasse til kameraet eller sætter det op så det er beskyttet mod vind og vejr. 

Kulde og hede er sjældent et problem her i Danmark, men bruger du dit kamera i lande bør du tjekke, hvad vildtkameraet kan tåle. Når temperaturen kan stige til over 40°C eller falde til under 15°C bør du vælge at vildtkamera, som er testet til disse ekstremer. 

Pris

Abonnementer er i virkeligheden den største udgift, da den løber måned efter måned. Sørg for at finde et abonnement, som passer til dine behov og pengepung og vær meget opmærksom på at nogle vildtkamera kun kan bruges med producentens eget app abonnement.

En sidste vigtig ting med abonnement er dækningen i det område kameraet skal sidde. Det kan være ligegyldigt at prisen er lav, hvis kameraet intet signal har.

Lovgivning

Det er ikke tilladt at overvåge alle steder og det er altid påbudt at opsætte skilte.

Vær især opmærksom på at det ikke er tilladt at jage eller regulere med lys

Har du fælder til f.eks. mink eller krager, skal disse efterses dagligt. Dette krav kan efterleves, hvis fælden er overvåget af et vildtkamera, som kan sende billeder. Det er en kæmpe hjælp til dig, som ikke bor lige ved siden af dit revir eller hvis du har et stort stykke med flere fælder.

3 tips til brug af WiFi vildtkamera

Tip 1: Vildtart

Typen af kamera du skal købe afhænger i høj grad af hvilken art ønsker du at få billeder af. Mere nataktive arter, som ræve, mårhund kræver kameraer der tager gode natfotos. Går du op i små vildtarter, mindre end en gås, skal du have kameraet tæt på hvor du regner med dyrene kommer. Alternativt skal du have den store pengepung frem, da de fleste kameraer ikke udløses af små dyr på afstande over 20 meter.

Tip 2: Afstand til område

Find ud af hvilket område vil være mest optimalt at overvåge; en veksel eller foderkasse er et godt sted. Vær opmærksom på dit kameras FOV, ellers risikere du at sætte det op på en måde, så det filmer den forkerte del af området eller måske kun dække den ene del af foderpladsen.

Tip 3: Vejr og tyveri

Sæt dit kamera op på en måde så det ikke kan ses og så der sidder i ly for elementerne; tit går disse to hånd i hånd. Selv kameraer, der er certificerede til at kunne være ude i ekstreme forhold, holder længere når det sidder beskyttet fra sol og regn. Det er også med til at tyverisikre at kameraet sidder skjult – skulle det ikke være nok kan der købes kasser i stål, som beskytter både mod en dårlig vejrudsigt og ubudne gæster.

Hvad siger undersøgelser om WiFi vildtkameraer?

Selvom kameraet er godt camoufleret og udstyret med med no glow blitz, ultralyd, nattesyn og anden moderne vidunder teknologi, falder det stadig for nogle dyrs næsten overnaturlige sanser.

En undersøgelse viste at nogle dyr kan se ultraviolet lys og andre kan høre kameraets summen. Der var især svært for kameraer at få skarpe billeder af dyr som er særligt er aktive i skumring og om natten. Blitzlyset skræmmer dyret og lukkerhastigheden på flere vildtkamera var ikke hurtig nok til at tage fotoet før dyret var begyndt at løbe – derfor bliver billerne i tusmørke og om natten slørede.

I forhold til at typen af vildt du ønsker at fange på vildtkameraet er der en grænse ved dyr under gåsestørrelse.

En tysk undersøgelse udført af Christoph Randler og Nadine Kalb så på kameraer og deres anvendelighed til at overvåge fugle. Resultaterne viste at chancen for at få et billede af dyr mindre end en gås var så godt som nul, hvis afstanden var over 25 meter. En gås udløste kameraet en ud af fire gang på 25 meter, hvorimod en and skulle helt ind på fem meter for at have samme sandsynlighed for at udløse kameraet. Så hvis du vil overvåge en duck tube eller et foderbræt, skal du altså sætte dit kamera op ret tæt på, hvor du regner med at dyrene vil være.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilket WiFi vildtkamera er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste WiFi vildtkameraer. Se testvinderne i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vi har vurderet WiFi vildtkameraer ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad koster et WiFi vildtkamera?

Prisen for WiFi vildtkameraer afhænger af en række variabler. I artiklen kan du blive klogere på priser, og hvilke variabler der dikterer dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj