Register
A password will be e-mailed to you.

Hvilket udstyr skal man bruge for at komme på Buejagt i Danmark?

Denne artikel vil kun omhandle buejagt her i Danmark. Jeg vil ikke komme ind på specifikke mærker eller produkter i denne artikel. Artiklen vil mere koncentrere sig om hvilke overvejelser du bør gøre dig ved valg af udstyr.

”Man skal ikke gå ned på udstyret”

Hvilket udstyr er nødvendig til buejagt

Før man kan komme på buejagt skal man have jagttegn, dernæst skal man have et kursus omhandlende buejagt, der afsluttes med en teoretisk samt en praktisk prøve.

Nå, så er det på plads, men det var udstyret vi skulle snakke om.  Allerførst skal du have en bue, men hvilken bue, se evt. artiklen om de forskellige buetyper. Her har jeg valgt at tage udgangspunkt i Compoundbuen, da det er den mest brugte buetype til jagt. Dernæst vil jeg prøve at forklare lidt om de forskellige komponenter der indgår i udstyret, så du er klædt bedre på til at vælge det rigtige udstyr.
Husk hvis du har nogle spørgsmål, er du velkomme til at skrive til mig på info@buegrej.dk så skal jeg gøre mit bedste for at svare dig fornuftigt.

  1. Compound Bue, monteret med sigte for og bag, pilehylde, lyddæmpning evt. med en stabilisator.
  2. Et kogger til at have pilene i, når du er på jagt.
  3. Pile.
  4. Jagtspidser.
  5. Camouflage tøj, herunder handsker og ansigtsmaske.
  6. Et par gode støvler.
  7. En kniv, skarp.

Så er du i princippet klar til at komme på buejagt. Men lad mig uddybe punkterne.

Ad 1. Compound Bue

Compoundbue, her er det vigtigt at du vælger en bue som du og dig selv, syntes er behagelig at skyde med og som passer til dig, både med hensyn til strenghøjde, træklængde og trækstyrke.  Lad være med at fokusere så meget på hastigheden på buen, men mere på hvordan du syntes buen er at skyde med om den er behagelig at stå med, vægten balancen, håndtaget. osv. Dernæst skal der tages stilling til frontsigtet, her er den vigtigste beslutning om det skal være et sigte med mange pinde i, eller kun en enkelt pin. Flere pins sigte har den fordel at de forskellige pinde er være skudt ind på forskellige afstande, f.eks. den øverste pin på 18 meter, pin 2 på 25 meter osv. Dette giver dig mulighed for at holde lige på målet med pinden der passer til afstanden. Ulempen er at det kan være svært i en jagtsituation at holde styr på alle pindene men igen er dette en individuel oplevelse.  Single pins sigte er som navnet siger et sigte med kun en pind, som typisk er skudt ind på 18 – 20 meter, her korrigeres ved at holde over eller under målet afhængig af afstanden. Derudover fås single pins sigte med pivot, som gør at du kan hæve og sænke sigtet i forhold til afstanden til målet. Vælg det sigte som du har det godt med, der findes mange meninger om sigte men det rigtige er det sigte du skyder godt med.

Så er der spørgsmålet om bagsigtet, her er valget mellem peep sigte der er monteret i strengen, eller et sigte der er monteret på selve bue kroppen. Meningerne er mange om for og imod, mange bruger peep sigte, den er billig, nem at montere og virker. Ulempen er dog at hvis du ikke har det samme ankre punkt, den samme håndstilling, samme positur hver gang, kan du opleve forskellige træfpunkter uden at vide hvorfor, det er nok at tage en jakke på med høj hals, dette kan ændre dit træfpunkt, hvis du ikke er vant til at skyde med denne jakke på. Fastmonteret sigte, disse virker lige som et sigte på en riffel og giver dig større frihed med hensyn til skydestillinger og beklædning, ulemperne er at de er anderledes kan være besværlige at bruge og det er ikke alle modeller der virker i praksis.

Pilehylden, er den enhed der holder pilen på buen før skuddet og under træk af buen,  her vælger mange en ”fald væk” model der så og sige forsvinder under pilen i skudøjeblikket, dvs. pilehylden har ikke nogen indflydelse på pilen når den forlader buen. Disse ”fald væk” pilehylder fås som modeller der spærrer pilen inde så den ikke kan falde af buen når du går rundt med den og som modeller der er af mere åben design, hvor pilen kan falde af hvis du går rundt med buen med en pil på, men er hurtigere at lade og vejer mindre, igen en smagssag.
Så er der spørgsmålet om lyddæmpning, Her er det enhver buejægers pligt at gøre sit udstyr så lydløs som muligt, jo mindre støj din bue laver jo mindre opmærksomhed skaber du over for byttet og jo mindre forstyrrelse skaber du. Her er det specielt buekoggeret der kan vibrerer, men også strengen og kablet samt buebenene, bør man se nærmere på om de vibrerer, specielt på lidt ældre buer hvor buebenene ikke er parallelle kan der forekomme støj. Til at dæmpe støjen fås der vibrationsdæmpere f.eks. limbsavere, der er nemme at montere og er effektive.

Ad 2. Pile kogger

Pilekoggeret, her har du to valgmuligheder, enten monteret på din bue, eller i et løst kogger, ved din side eller på ryggen, igen en smagssag. Jeg foretrækker dog at pile koggeret er monteret på buen, da pilene så altid er lige ved hånden. Du skal bare huske at når du træner til jagt, at alt udstyr du har påtænkt dig at have på din bue skal være på din bue når du træner så du er vant til at skyde med dette setup. Pilekogger fås i forskellige kvaliteter, hvor forskellen hovedsagelig er materialet de er lavet af, samt niveauet af støjdæmpningen.

Ad 3. Pile

Pile, her er valget mellem carbon pile , aluminium pile eller en kombination af begge.  De fleste buejægere bruger pile af carbon typen, de er generelt mere hårdføre og bliver ikke skæve, de kan dog knække eller revne, hvis de gør det kan de ikke bruges mere og må således kasseres. Pileskafter lavet af aluminium er generelt tungere end carbon skafter, men bliver lettere skæve og må så rettes op. Kombination af carbon og aluminium, giver et tungt skaft der ikke bliver skæv, de bedste egenskaber fra de to komponenter.

Husk, ved jagt at en tungere pil giver større gennemtrængningskraft, end en let pil (dog min. 25 gram). Ikke det store problem ved jagt på rådyr, men skal du på jagtrejser til udlandet, er pilens vægt noget du bør overveje.
Du skal huske når du vil købe dine pile at spinen på pilen (hvor stiv pileskaftet er) skal passe til din bues træklængde og trækstyrke, så skaftet ikke bliver for blød eller for stiv, samt at pileskaftet har den rette længde, så den passet til dig og din bue.

Ad. 4 Pilespidser

Jagtspidser, Her er valget mellem, den mekaniske jagtspids eller den fastbladet jagtspids. Her skal du huske på at der kræves mindst 70 joule af din bue, for at må bruge en jagtspids af den mekaniske type. Den mekaniske fungerer på følgende måde, når spidsen rammer målet får energien de skærende blade til at åbne sig. Fordelene ved denne type spids, er de flyver som en træningsspids, dvs. du kan skifte fra dine træningsspidser til jagtspidser uden at skulle tune dit udstyr igen. Til jagtspidser af den mekaniske type i en god kvalitet kan der fås træningsblade, som du kan montere i stedet for de skarpe jagtblade, og så bruge jagt spidserne til feks den sidste fin tuning inden jagtsæsonen, eller til jagtprøven. Ved mekaniske jagtspidser er det vigtig at købe spidser af en god kvalitet, så du er sikker på at de virker og undgår ærgrelser på jagtture.

Fastbladet spidser, disse spidser virker hver gang og er generelt mere hårdfør end de mekaniske spidser, de kræver dog en tuning af buen før de flyver perfekt, dog er der kommet en type der er kortere og mere kompakt end de traditionelle fastbladet spidser, fordelen ved disse kortere typer er at de ikke giver så meget træk i fronten af pilen, hvorved de er nemmere at tune.

Jagtpilespidser

Ad. 5 Camouflage tøj

Camouflage tøj Ghillie suit i Leafy GreenCamouflage tøj, et vigtig del af buejægerens jagtudstyr, da buejægeren skal tæt på byttet uden at blive opdaget.  Ved valg af camouflage er det vigtig at du tager højde for det terræn du skal jage i, bøgeskov, nåleskov, siv bevoksning, mark, forår eller efterår. Tag et kik på dit terræn og læg mærke til den generelle lyspåvirkning og vegetation. Generel vil jeg mene at meget af det camouflage der fås er for mørkt, det virker som en mørk plamage på afstand, i stedet for at udviske konturen af en menneske krop, som god camouflage bør gøre. Derfor se på camouflage som en helhed, og vælg gerne en type der har en god blanding af lyse og mørke områder. Husk at få dækket ansigtet og hænderne, da disse lyser op og er meget synlige, hvis de ikke er tildækket. Ved jagt i Danmark (og udenlands)er der dog lyd og lugt der er de absolut afgørende momenter, her spiller specielt vinden den største faktor, da den nemt skifter. Men også lys og bevægelse samt lyd, er afgørende faktorer, men disse har man selv stor indflydelse på.

Ad. 6 Jagtstøvler

Fodtøj, Spar ikke på fodtøjet, det er af afgørende betydning at dine fødder er tørre og varme, for hele jagtoplevelsen. Fryser du først om fødderne eller er de blevet våde er hele dagen ødelagt. Vælg gerne et par gode halvhøje læderstøvler med et vandtæt indlæg der lader fødderne ånde, husk der skal være plads til et par tykkere strømper til de kolde måneder. Til buejagt findes der nogle specielle overtræks sokker du tager uden på dine jagtstøvler, hvilket gør dig mere lydløs i skover under pürschjagt. Prøv nogle jagtstøvler og vælg dem du syntes passer dine fødder bedst.

Ad. 7 Jagtkniv

Kniven, Den skal være skarp, ellers er det nok mere et spørgsmål om personlig præference, hvilken jagtkniv du vælger. En folde kniv af god kvalitet er nem og have med fylder ikke meget, dog skal du huske at bladet skal kunne låses, så du undgår at klippe dine fingre. 🙂 En fastbladet kniv er måske æstetisk kønnere men ikke nødvendigvis bedre, den ideelle knivform til jagt er et blad der er langt og smalt med en god runding i fronten ala bowie designet dog ikke så klodset. Men igen det er en smagssag/personlig præference, hvordan din jagtkniv ser ud, det absolut vigtigste er at den er skarp, skarp, skarp, fik jeg nævnt at den skal være skarp.

Jeg håber du fik noget ud af at læse denne artikel og hvis du har nogle spørgsmål er du velkommen til at kontakte mig på info@buegrej.dk eller se mere på buegrej.dk

7 Responses

  1. Klaus Andersen

    Hej
    Måske en af jer kender til reglerne omkring indførsel af pile til Danmark fra udlandet?
    Er det tilladt eller bliver det betegnet som våben og derfor tilbageholdes og behandlet af rigspolitiet.
    Jeg er mangeårig kung fu udøver og bestilte diverse udstyr (stave Bo/Jo og Nunchaku) fra Kina – det blev stoppet i tolden på trods af at det ikke er deciderede våben.
    Men blev i skrivelsen betegnet som våben-lignende.
    På forhånd tak:o)
    KlausA

    Svar
  2. Klaus Rasmussen

    Hej. Jeg har lige erhvervet mig en compoundbue . Og er ganske imponeret over sådan et redskab. Og er nysgerrig efter information og viden på dette for mig nye område, og kan se flere steder på nettet at nogle har “Stabilisator i forskellige str. Gør det en markant forskel, og hvis hvad er det jeg så skal gå efter? ( jeg har så jeg kan øve hjemme i haven, op til 50 m.og påtænker på sigt at tage jagttegn)
    M.v.h. Klaus.

    Svar
    • Søren Ringgaard

      Hej klaus, ja de gør en forskel, en som buejæger må den kun være 30 cm her i dk. ellers giver en stabilisator mere ro i sigtebilledet når den er korrekt justeret til skytten og udstyret

      Svar
  3. Lasse1994

    Hej. Jeg er igang med min første sæson, og har et spørgsmål omkring montering af jagtspidser. Er dette korrekt fremgangsmåde. 1: putte lim på gevindet 2: Skrue spidsen så langt i som muligt. 3: Drej spidsen så lidt som muligt tilbage, indtil den passer med fanernes placering. 4: Lad tørre i 24 timer.                               Er dette den korrekte fremgangsmåde? Tak på forhånd! . .Det er G5 Montec fastbladede spidser der er tale om(det er vel ligegyldig infor men whatever).  :D! Glæder mig til jeres svar: Lasse J

    Svar
  4. Lennie Mathiesen

    Jeg har et hurtigt sporgesmaal.
    Skal man have vaaben tilladelse for og bringe en jagt bue ind i Danmark?
    Jeg bor i USA og har ikke dansk jagt tegn, men kommer snart hjem, og vil meget gerne tage min bue med, saa jeg kan tage dansk jagt tejn med den samme bue.
    Mange tak
    Lennie

    Svar
  5. Lennie Mathiesen

    Hej Michael

    Tusinde tak.
    Jeg har sendt en mail til politiet, saa nu krydser jeg bare finger.
    Men hvis man kan have en bue i hjemmet, uden vaaben tilladelse og jagt tegn, saa kan man vel ogsaa infore den i landet.
    Jeg skriver tilbage naar jeg har faaet nyt fra politiet, saa vi begge kan blive klogere 🙂

    Svar
  6. Michael Guldmann Petersen

    Så vidt jeg er orienteret, så er buer og buegrej at betragte som SPORTSUDSTYR, hvorfor den ikke er omfattet af regler om indførsel af våben. Lad være med at pakke jagtspidser med i bagagen, hvis du vil være sikker på at undgå ballade..afhængigt af evt. transit lufthavne(potentielt!)

    Vil anbefale dig at skrive toldvæsenet og/eller politiet en email for at være 100% sikker!!

    Venligst
    Michael

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj