Register
A password will be e-mailed to you.

Oversigt buetyper

Med denne oversigt har jeg prøvet at give et hurtigt overblik over de tre brugte bue typer til jagt i Danmark.

Jeg har valgt at beskrive de tre brugte buetyper, den ældste langbuen, recurvebuen og den nyeste compoundbuen, der alle må anvendes til buejagt i Danmark.

Før du må gå på buejagt i Danmark, skal du have bestået en buejagtprøven, som forudsætter at du har et almindeligt dansk jagttegn, har gennemfører et obligatorisk buejagtkursus som tager en dag. Dernæst skal du op til buejagtprøven, som består af en teoretiske del med 20 spørgsmål, hvor mindst 18 skal besvares korrekt. Under den praktiske del  skal der afgives 6 pile til en bukkeskive på forskellige afstande, hvoraf mindst 5 skal side inden for hjerte/lunge regionen.

Langbuen

Er den ældste af de nævnte buetyper og er den type Robin Hood skød med. I sin simpelste form er det en bøjet kæp med en snor på. Eller elektrikerrøret med en muresnor på, som de fleste drenge kender.
I sin fineste form, er den lavet af Taks, der er tørret og lagret på den rigtige måde og derefter skåret i form. Typisk vil en langbue være så lang som skytten, deraf navnet.
Der er ingen sigtemidler påmonteret buen, skydningen foregår instinktivt dvs. på samme måde som når du smider en sten efter et mål.
Når du trækker i buestrengen, vil buen føles tungere og tungere jo mere du trækker. Det skyldes, jo mere du trækker jo mere energi opbygger du i buen og når du slipper buestrengen overføres denne energi til pilen og giver den sin fart.

Recurve buen

Buen består af en midtersektion, håndtaget, som kan være lavet af træ eller aluminium og to bueben der bøjer fremover (recurve), denne konstruktion giver højere hastighed samt mulighed for at lave en kortere bue, der var velegnet til skud fra hesteryg. Derudover er der på moderne Recurvebuer mulighed for at påmonterer sigtemidler.
Midtersektionen, kan være lavet af træ eller metal og buebenene er typisk laminerede, enten med glasfibre eller forskellige træsorter.
Som på langbuen bliver recurve buen tungere og tungere at trække jo længere du trækker den.

Compound buen

Compound buen er den mest avancerede af de tre buetyper, dvs at udover midtersektionen (håndtaget) typisk lavet i aluminium som er forlænget og buebenene består compound buen af de såkaldte ”Cams” eller excentriske hjul samt et kontrol kabel.
Buebenene på en Compound bue er meget stive og for at bøje disse så der kan lagres energi er det nødvendig med Cams. Disse Cams gør det muligt at bøje buebenene, ligesom en talje, hvorefter al energien er i buebenene, klar til at blive frigivet til pilen, hvilket resulterer i endnu større hastighed end ved Recurve buen.
Endnu en fordel ved disse Cams er at de introducerer ”lett off” typisk 65% eller 80%, hvilket betyder at når buen er fuldt trukket holder man ved 65% lett off 35% af buens trækstyrke. Og ved 80% lett off, holder man 20% af buens trækstyrke, eller omvendt man fjerner 65% eller 80% af trækstyrken ved fuldt træk.

Hvilken er så den bedste bue, til jagt?

Lad os se på Langbuen, fordelen ved denne buetype, er den kan være billig hvis man laver den selv, den kan dog også være  meget dyr afhængig af materialevalg og udformning, den er simpel og behagelig at skyde med i længere tid, den kan være et flot stykke håndværk.
Ulempen er at den er lang, hvis man tænker på jagt, hvilket gør den noget uhåndterlig i tæt terræn, den er svær at lære at skyde præcist med, kræver megen træning, derudover er den ikke så hurtig hvilket man må kompensere for med pilevægten.

Recurvebuen; fordelene ved denne buetype, er den hurtigere end langbuen og kortere, hvilket gør den nemmere at håndtere i tæt terræn, på nogle modeller er der mulighed for at påmontere sigtemidler.
Mulighed for at skifte bueben, som har indflydelse på trækstyrken og buens længde, på modeller med ”løse” bueben.
Ulemperne, er den er svær at lære at skyde præcis med, instinktivt skydning uden sigtemidler, kræver meget træning, derudover holder man hele trækstyrken når buen trækkes, så sigtetiden er ikke så lang.
En populær bue type til konkurenceskydning fx olympisk bue.

Compound buen, fordelen ved denne type bue er, den er kort og nem at komme rundt med, meget kraftig, påmonteret sigte, lett off, nem at holde. Alt dette gør den velegnet til sigte skydning, meget præcis, kræver ikke så meget træning som de to andre typer, forholdsvis nem at lære at skyde med.
Ulemperne; skal passe til skytten, træklængden kan virke kompliceret, kræver en del ekstra udstyr.

Bedst til jagt?

Efter min mening er det helt klar Compound buen der er den bedste til jagt b.la. fordi den er hurtig, der er påmonteret sigtemidler, den er præcis, den er mobil. Kort sagt perfekt til jagt. Derudover er det denne buetype der er den mest anvendte til jagt her i danmark

Husk på at denne gennemgang ikke er fyldestgørende for de enkelte buetyper, men en god måde at få et hurtigt overblik på.
Den rigtige bue for dig, er den bue du syntes er behagelig (fed) at skyde med, det være sig langbuen, recurvebuen eller Compoundbuen.

Hvis du har brug for mere information omkring buetyper eller buegrej, kan jeg varmt anbefale at du tager kontakt til buegrej.dk på telefon +45 2139 6022 eller på e-mail info@buegrej.dk

Har du brug for at træne bueskydning, så find din lokale skydebane.

8 Responses

 1. Andersen

  Hej,
  Min nabo har anskaffet en compoundbue og står nu og skyder ca.10 meter fra en lille skydeskive i sin villa have. Han har ikke jagt tegn og vi har 2 små børn som elsker at være i haven. Men vi tør ikke længere sende dem ud, da han skyder når det passer ham. Må han det? Og skal man ikke have jagttegn og øve på baner? Han står ca. 4 meter fra skellet i vores have og der er kun en hæk som adskiller. Mvh Andersen

  Svar
 2. Aida Bramsted

  Hey.

  Jeg gik en gang til bueskydning, men blev nød til at stoppe på grund af flytning.
  Jeg brugte en Recurve bue, men nu hvor jeg skal begynde igen ved jeg ikke hvilken størrelse der passer til min alder og højde.
  Jeg er 19 år og bliver 20 år til marts og jeg er 177 cm høj.
  Kan du fortælle mig hvad jeg skal gå efter.

  Aida.

  Svar
  • Jonas

   Hej Aida prøv en gang at se på Søren Ringgards svar der vil du nok få lidt hjælp:D

   Svar
 3. Jan R

  Hej. Hvad forskel er der på en Jagbue og en targetbue og her tænker jeg på den nøgne bue uden sigt osv (compoundBue)

  Svar
 4. Alan Berg

  Var det dig der skrev til mig at vi kunne finde ud af betalingen? jeg har nemlig mistet den mail.
  MVH: Alan Berg.

  Svar
 5. Emilie Jensen

  Hej

  Jeg er igang med at skrive en historie, hvor der er buer indblandet. Derfor kunne jeg godt tænke mig at vide hvilke slagt buer der typisk blev brugt i middelalderen.
  Kan du ikke også forklare mig hvilke fingre man bruge til at spænde de forskellige slagt buer (Langbuen, Recurve buen mm.)
  Og hvordan man skal stå, altså hvilken fødder der skal stå først, end positur osv.

  På forhånd tak!

  Svar
 6. simon nielsen

  jeg har kigget lidt på nogle buer, hvad er det der træk længde og trækvægt og hvad er den passende størrelse, hvad fortrækker?

  Svar
  • Søren Ringgaard

   Hej Simon, træklængde er afstanden fra buen til strengen når buen er trukket helt, derfor er det vigtig at få målt sin træklængde så man ved hvilken størrelse bue man skal gå efter, specielt ved Compound buen, da den er enten trukket helt eller ikke trukket. En god måde at måle sin træklængde på er ved at stille sig op af en væg og sprede armene ud til begge sider i vandret, uden at overstrække armene, og så måle afstanden fra langefingeren til langefingeren, dette mål dividere man med 2,54 så er det i tommer trækker 15 fra dette tal og dividere med 2, så har du et godt udgangspunkt for din træklængde.
   Så træklængde er meget individuelt.
   Trækvægt er den kraft du skal bruge til at trække buen med, den er også meget individuel, mange jagtbuer ligger på en trækstyrke på 60 til 70 pund, dette kan føles som ganske meget. Mange jægere foretrækker en trækstyrke tættere på de 60 pund end de 70 pund.
   Men det bedste du kan gøre er at tage ud og prøve at skyde i en jagtforening, bueforening eller en bueforretning og så se hvad der passer dig.

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj