Register
A password will be e-mailed to you.
skaermbillede_2013-02-12_kl._22.04.25

Arkivfoto; Nissen

Søndag d. 3. Februar angreb og skambed en hund et stykke råvildt i Løvbjerg Plantage i Herning Kommune. Dyret blev såret på det ene ben og henover ryggen efter hundens bid.

Næstformand i Herning Jagtforening, Torben Mikkelsen fra Skærbæk, var vidne til episoden, da han kom kørende forbi området i sin bil. Han holdt ind til siden på Sindingvej klokken 09:30 for at gribe ind, da han lagde mærke til at manden færdedes i området med en løs hund.

  • ”Jeg standsede bilen og spurgte manden, hvorfor han ikke havde sin hund i snor. Der var tale om en mand med en sort labrador-lignende hund.” Fortæller Torben Mikkelsen
  • ”Det er dybt forkasteligt, at man går rundt med løse hunde i sådan et åbent skovområde. En hund er et rovdyr, som instinktivt vil jage for at slå ihjel, hvis det får færten af et stykke råvildt.” Uddyber han

Det er et tilbagevendende problem i området, der har en tæt bestand af vildt. Skovfoged for Naturstyrelsen Midtjylland Steen Fjederholdt forklarer, at det sker flere gange årligt.

  • “Lige præcis på det sted er der meget vildt. Det er et rigtigt dårligt sted at lade sin hund gå løs, for det stresser vildtet. Også for hundenes egen skyld, for når de først har fået smag for at jage, bliver de sværere at kontrollere.” Forklarer han.

Den pågældende hundeejer nåede desværre at stikke af fra området inden politiet blev underrettet og ankom til området. Midt- og Vestjyllands Politi oplyser at manden vil få en bøde for brud på hundeloven, hvis hans identitet bliver bragt for dagen.

Løse hunde, der angriber vildtet er dog desværre langt fra et nyt fænomen, der begrænser sig til det omtalte område. Store problemer med løse hunde, der skambider vildtet, fik i 2010 det resultat, at hundeloven blev indskærpet. Skov- og Naturstyrelsen konkluderede, at kampagner, information og henstillinger ikke havde virket. Det er derfor blevet muligt at politianmelde hundeejerne allerede første gang, de overtræder reglerne.

En lignende sag på Sjælland i Ryget Skov fik i sommer Skov- og Naturstyrelsen Østsjælland til at indrykke en annonce i Værløse Nyt, om at hunden ville blive skudt, hvis den blev set strejfe frit om i skoven igen uden sin ejer. Hunden var mistænkt for at have skambidt flere dyr til døde.

Annoncen virkede tilsyneladende efter hensigten.

  • ”Vi har patruljeret efter den et par gange, men vi har ikke set den. Der er heller ikke nogen skovgæster, der har set den, og vi har ikke fundet flere skambidte dyr.” Siger Personaleskovfoged ved Skov- og Naturstyrelsen Østsjælland Jens Juelstorp

Det er meget problematisk, at folk lader deres hunde løbe fri i skovene i stedet for at bruge en af de mange der tilrettede hundeskove. At der ligefrem skal trusler om at skyde hunden til er ubegribeligt. Det er svært at forestille sig, at folk er så hensynsløse eller blot uvidende, om de problemer, deres hunde forårsager i skovene.

Kom gerne med et indspark til, hvordan vi kan skabe opmærksomhed omkring problemet, samt forebygge lignende sager i fremtiden.

2 Responses

  1. daahjorten

    Er helt enig, mere oplysning vil hjælpe, men problemet er at det ikke er interessant for mange, andet end når hunden har skambidt vildtet, altså når uheldet/skaden er sket.

    Har selv påtalt et par gange overfor skovgæster i offentlige skove, at hunden SKAL holdes i snor, den ene gang var personen til at tale med og forstod budskabet og den anden kunne ikke se, hvorfor jeg skulle rene rundt og spille politi mand. Sådan typer trænger man ikke ind til desværre.

    Svar
  2. J.A.Jensen

    Mere oplysning i div. medier, gerne med billeder af de skambidte dyr, ville jo nok kunne gøre noget, men de hundeejere der lader deres hunde løbe frit helt ude af kontrol, er jo ligeglade med loven i forvejen, og der er jo også dem der mener at deres lille "Fido" da aldrig ville gøre vildtet noget, den vil bare lege… Dem har jeg efterhånden mødt nogle stykker af… at prøve at forklare dem hvor meget det stresser vildtet "at lege" med hunde, har været ligesom at slå i en dyne… de tror simpelthen at naturen er ren disney, hvor alle dyr er venner.

    Der kan altid ske en smutter, men det er jo som regel ikke der at dyrene bliver skambidt.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj