Register
A password will be e-mailed to you.

Hvad skal jeg købe?

Hvis du gerne vil på buejagt og vil ud og købe udstyr er der et par ting du skal have styr på inden du køber. I værste fald kan du stå med en fin bue, som ikke passer dig = spildte penge.

Inden du køber, bør du have styr på følgende:

  • Din træklængde
  • Hvor mange pund du kan/vil trække?
  • Skyder du med højre eller venstre hånd?
  • Hvor mange penge vil du ofre?

Træklængde

Din træklængde bør altid måles ved en forhandler, eller sammen med en erfaren bueskytte. Man kan også finde den ved at prøve flere buer med forskellige træklængder. Der findes en træklængde beregner, som kan give en god indikation.
Jeg gætter på, at de fleste har en træklængde indenfor 27-30”. Er du over 30” begrænser det udvalget, fordi fabrikanternes mest solgte buer oftest kun er lavet til træk under 31”. Så trækker du over 30”, skal du kikke efter specielle ”long draw” modeller.
Men i bund og grund: Vær helt sikker inden du køber.

Pund

Mit bud er at en gennemsnitlig buejæger skyder med omkring 60-65 pund. Nogen flere pund, andre færre. De fleste buer købes, så de kan justeres med ca. 10 punds forskel. Dvs. typisk fra 50-60#, eller 60-70#. Så det er normalt en af de 2 de fleste vælger imellem.

Er du en stor stærk gut, er en 60-70# bue ikke noget problem. Er du 160cm høj og dyrker vægtløftning er 60-70# måske også fint nok. Men er du ikke så stærk/stor, er 50-60# måske bedre. En 50-60# bue leverer stadig nok energi til jagt her i Danmark, som loven er skruet sammen i 2014.

Det er vigtigt, at du ikke starter med for mange pund i starten, så køber du en 60-70# bue, er det en ide at skrue denne helt ned.

Og hvordan ved du hvor mange pund du så skal have? Der er kun en ting at gøre: Prøv buer med forskellige pund for at føle efter. Har du besvær med at trække den ud, eller bliver meget træt efter et par skud, har du formodentligt for mange pund på. Bemærk at buer er forskellige, så 2 forskellige buer med samme pund kan alligevel føles lettere/tungere. Det skyldes at trækvægten stiger/falder forskelligt afhængigt af buens hjul/ben mm.

Højre- eller venstrehåndet?

Hvis du trækker buen med højre hånd (holder den med venstre), er det er højrehåndsbue du skal have. Omvendt er det selvsagt en venstrehåndsbue. Der er masser af højrehåndsbuer at købe, mens det kan være vanskeligere at finde en venstrehånds. Specielt brugt. Køber du ved en forhandler kan du normalt altid bestille venstrehånds, men tit er disse ikke lagervarer, og så kommer du ofte til at vente lidt længere.

Hvor mange penge vil du ofre?

Du kan komme i gang for omkring 4-5.000kr. Det kommer lidt an på om du køber sæt hvor alt er med (nye startsæt eller brugt). Måske kan du komme lidt længere ned end det, men det skifter hele tiden hvad sæt/brugte buer kan findes til. Nye billige sæt til ca. 4-5.000kr er som udgangspunkt mere end godkendte til jagt. Men det er som med alt andet: Du kan købe dig fattig i udstyr og en bue til dobbelt pris, giver ikke dobbelt ydelse, eller dobbelt præcision. Så det er et valg. Har du 10.000kr der brænder i lommen, kan du sagtens finde en forhandler der kan hjælpe dig af med dem for en ”bar-bue”. Og så kommer tilbehør som sigte, pilehylde osv. oven i.

Er du usikker på om buejagt er noget for dig på sigt, kan der være ræson i at starte med et billigt sæt under alle omstændigheder. Men det er et personligt valg.

Generelt bør bemærket at dine indkøb ikke absolut slutter for evigt, når du har handlet. Du vil komme til at mange nogle småting løbende, hvis ikke du nemt kan låne af andre. Ting som unbraconøglesæt med amerikanske tommer, strengvoks, ekstraudstyr til vedligehold/produktion af pile osv., bliver pludseligt uundværligt for de fleste.

Selve indkøbet

Hovedreglen er: Køb den bue synes føles bedst og som du tror du bliver gladest for.
Lad være med at hænge dig i mærker ved at sige, at det SKAL være en Bowtech, Hoyt, Mathews, PSE osv. Prøv lidt forskelligt. Du kan blive overrasket.

Der er lidt firkantet sagt 2 måder, at købe en jagtbue på: Ny eller brugt. Der er ingen af måderne der er mest rigtig, men der er at par ting du bør overveje.

Den velovervejede men langsomme metode inden du køber
Start med at besøge en buejagtklub og prøv om det i det hele taget er noget for dig. De fleste klubber har buer du kan prøve. Så kan du også få hjælp med at finde din træklængde og få føling med forskellige buer og stille alle de spørgsmål du uundværligt har. Når du synes, at du har får det lidt ind under huden, kan du noget nemmere gå ud og vælge om det skal være brugt eller helt nyt.

Har du muligheden for at låne en bue af en kammerat er det også en god måde at få prøvet af, uden det koster noget.

Købe hos forhandler?

Nogen flyver ud og køber den første og bedste bue de prøver hos en forhandler, og er glade for det. Andre fortryder, at de ikke prøvede mange forskellige, og fik mere erfaring med bueskydning inden de investerede. Der er et hav af buer med forskellige forcer/bagsider, så hvis man kun prøver én bue kan du ikke vide om du er gået glip af noget.

Jeg har endnu ikke oplevet at få misvisende eller dårlige råd om køb hos en buebutik her i landet. De fleste vil gerne have du kommer igen, så de rådgiver på bedste vis og forsøger ikke at presse dig til at købe noget til dobbelt pris. Så oftest får du god og reel behandling hos buebutikkerne. Bare du ved hvad du vil ofre inden du ankommer.

Fordelene ved at bruge en forhandler er:

  • Du får god vejledning.
  • Du kan prøve flere forskellige buer.
  • Du får en bue der passer til din træklængde og trækstyrke.
  • Du får en helt ny bue.
  • Udstyret/tilbehøret du skal bruge kan du prøve og evt. opgradere på stedet.
  • Køber du et startsæt er du sikker på at du har det hele med og at det passer med buen.
  • Der er garanti på det du køber.
  • Du er klar til at skyde når ud går ud af butikken.

Ulemperne er:

  • Dyrere end at købe brugt.
  • Måske skal du på en længere køretur for at besøge forhandleren.
  • Du kan komme til at forkøbe dig med alle de lækre sager.

Købe brugt?

Køber du brugt, er du nødt til at vide lidt mere om buerskydning end de fleste nybegyndere gør. Så allier dig evt. med en erfaren bueskytte eller sørg for at læse meget grundigt op på det køb du overvejer at lave. Spørg evt. uvildige fra klubben.

Der kan være mange penge at spare ved at købe brugt. Selvom du køber en 1 år gammel bue, kan den sagtens være helt på højde med dette års topmodeller. Så meget sker der ikke på 1 år indenfor buejagt. Du mister selvsagt garanti, men det kan være det værd.
En brugt bue kræver måske også vedligehold hurtigt. En buestreng der er brugt meget, skal skiftes, og det kræver normalt en buepresse og nogle penge op af lommen.

Køber du en brugt bue der kan stilles i træklængden (de kan de fleste), så skal du være opmærksom på at størstedelen kun kan stilles vha. buepresse og skift af cam-/hjulmoduler. Måske skal der ligefrem nye hjul til, og så er besparelsen ved at købe brugt, måske alligevel ikke så stor.

Køber du en brugt med alt udstyret til, kan du være heldig at få lækker pilehylde, et dyrt sigte med osv. Men du kan også risikere det modsatte. Oftest sælges brugte buer uden alt tilbehøret, så kommer du til at stå uden release, pile eller lignende, skal du ud og have fat i de ting ved siden af. Så hold øje med hvad der er med inden du slår til.
Og så ER det altid en god ide at prøve buen inden du køber. Det er surt at købe den over nettet, få den tilsendt og så opdage at det slet ikke var det du troede.

Men i bund og grund, så kan der være god økonomi i at købe brugt. Bare du ved hvad du laver!

Fordelene ved at købe brugt er:

  • Der kan være mange penge at spare.
  • Du kan få sidste års topmodel til en ny mellemklasse bues pris.
  • Du kan være heldig at få noget godt udstyr/tilbehør med i prisen.

Ulemperne er:

  • Du har som ny uerfaren ikke meget garanti for at buen passer 100% til dig men må stole på sælger.
  • Der er ingen garanti for at alt tilbehøret er med, så måske skal du købe mere bagefter.
  • Det kan koste noget vedligehold/udskiftning af dele, hvis buen trænger.
  • Er købet ikke lige i øjet fra starten af, kan du risikere ekstra omkostninger i den forbindelse.

Hvad skal du bruge / have med ud over selve buen?

  • Release (Håndholdt eller håndledsfastspændt aftrækker – de fleste bruger håndledsreleaser)
  • Armbeskytter (så du ikke er uheldig at strengen slår ind på armen)
  • Pile (start med 5-8. Du skal dog helt sikkert have flere senere, for de forgår med tiden. Men de er dyre og måske vil du have en anden slags/fabrikat senere. Vigtigst af alt sørg for at de passer til buen – det er en videnskab, og der findes masser af tabeller ved de forskellige pilefabrikanter der kan hjælpe).
  • Pilehylde (den pilen ligger på når den sendes af sted – kan være en videnskab, så det bør du undersøge eller spørge til inden du køber).
  • Sigte (fået i et utal af prisklasser, men selv de billigste kan være gode nok)
  • Loop (en lille løkke der er sat fast på buestrengen hvor du trækker – oftest på når man køber, eller med i prisen)
  • Peepsight (det lille hul du kikker igennem når du sigter – sidder på strengen i øjenhøjde, og bør være i den størrelse du kan lide – bruger du eksempelvis briller kan et større være ønskværdigt)
  • Evt. pilekogger (eller pileholder. Sidder ofte på buen, så pilene kan monteres herpå. Nogen bruger pilekogere monteret i bælte, men det kan give lidt besvær ved jagt af flere årsager).
  • Evt. Skydeskive (hvis du kun skal skyde i klubben, er det måske ikke nødvendigt. Køber du én, kan det være en dyr fornøjelse, men det er muligt at lave nogen selv for basseører – søg på nettet om hvordan).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj