Register
A password will be e-mailed to you.

Antallet af anskydninger falder. Det fremgår af rapporten ”Anskydning af vildt”, som Naturstyrelsen har fået udarbejdet hos DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

DCE har i perioden 1998-2005 og 2008-2011 moniteret kortnæbbet gås, ederfugl og ræv for antal levende dyr med hagl i kroppen. De seneste resultater fra 2011 gav anledning til den landsdækkende kampagne “Færre anskydninger – tak“.

Vi kan se, at antallet af blandt andet anskudte ederfugle og ræve er faldet støt og roligt, siden de første kampagner gik i gang i slutningen af 90’erne. Det er godt nyt, for så er det lykkedes at få flere jægere til ikke at tage chancer, men kun skyde når de kan ramme“, siger biolog og vildtkonsulent Søren Egelund Rasmussen, Naturstyrelsen.

Før anskydningskampagnerne blev sat i gang, blev syv kortnæbbede gæs anskudt for hver nedlagt kortnæbbet gås. I dag anskydes kun én gås for hver nedlagt gås. Der findes i dag hagl i en femtedel af den voksne bestand af kortnæbbet gås, men tallet er faldende.

I rapporten indgik for første gang også undersøgelser af anskydning af råvildt. Resultatet viste et så lavt antal anskudte rådyr, at DCE vurderer, at tallet næppe kan blive lavere. Rapporten bygger på undersøgelser af dyr, der indfanges levende og sættes fri igen, samt trafikdræbte dyr og dyr nedlagt ved riffeljagt.

Sammenfatning fra rapporten

Undersøgelserne af anskydninger i 2013-2015 tyder klart på, at de positive virkninger af Miljøministeriets ”Handlingsplan til forebyggelse af anskydning af vildt” er fastholdt for ederfugl og ræv. Der er intet i resultaterne, der tyder på, at andelen af anskudte individer igen er begyndt at stige, og det må fortolkes sådan, at de positive virkninger af Handlingsplanen er fastholdt.

For kortnæbbet gås er andelen af fugle med indskudte hagl faldet siden 2011, men omkring hver femte kortnæbbede gås i populationen er stadig anskudt. Nye data om populationsstørrelse og antallet af nedlagte kortnæbbede gæs viser dog, at der i 2015 anskydes langt færre individer for hver fugl der nedlægges, sammenlignet med perioden før 1997, hvilket klart tyder på, at Handlingsplanen og informationskampagnen har haft en positiv virkning.

For rådyr må det konstateres, at kun tre procent af dyrene i undersøgelsen havde hagl i kroppen, og at andelen af lettere anskudte rådyr i den danske bestand næppe vil kunne blive lavere.

Læs hele rapporten.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj