Register
A password will be e-mailed to you.

Schweiss betyder egentlig blodsved, og ordet stammer fra tysk, hvor det første samarbejde opstod omkring opsporing af skadet vildt.

Schweisshunde er trænet til at opsore vildt der er kommet til skade ved påkørsel, eller anskudt af en jæger, så dyret kan blive aflivet, og ikke ligge og lide efterfølgende.

På naturstyrelsens hjemmeside skriver de følgende om schweiss-registret:

Schweiss-registret består af cirka 180 frivillige hundeførere fordelt over hele Danmark. Med deres specialtrænede hunde står disse ulønnede hundeførere til borgernes rådighed og skal kun have godtgjort deres kørselsudgifter af rekvirenten. Det er næsten udelukkende hjortevildt der eftersøges.

De fleste eftersøgninger i Danmark skyldes jagt. Hvis der i forbindelse med jagt på hjortevildt er tegn på anskydning, og vildtet ikke er fundet inden for seks dagtimer, skal jægeren ifølge jagtloven tilkalde en hundefører fra Schweiss-registret. Disse hundeførere har et særligt legitimationskort, der giver dem ret til at eftersøge nødstedt vildt på enhver privatejet eller statslig ejendom.

Med den voksende bestand af hjortevildt er der et stigende antal trafikkanter der påkører hjortevildt og efterfølgende ikke selv kan håndtere situationen.

Påkørt hjortevildt, der er flygtet fra ulykkesstedet, skal hurtigst muligt meddeles til en hundefører i Schweiss-Registret med klare angivelser af, hvor det er, at påkørslen har fundet sted.

Stedet bør afmærkes tydeligt i rabatten, for at hundeføreren ikke skal bruge lang tid på at lede efter påkørselsstedet, for først derefter at kunne starte sin eftersøgning. Megen tid og mange lidelser kan spares ved en effektiv og synlig afmærkning af påkørselsstedet.

Dyrenes Vagtcentral kontaktes straks på tlf. nr. 1812 i de situationer, hvor der er tale om hjortevildt, der ved kollisionen er dræbt øjeblikkeligt og blot skal bortskaffes, eller hvor dyret ikke selv kan flytte sig fra påkørselsstedet, og skal aflives hurtigt og professionelt.

Du kan læse mere om schweiss-registret på www.schweiss.dk, hvor du også finder kontaktoplysninger på den nærmeste schweisshundefører, hvis du skulle få behov for det.

Kilde: Naturstyrelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj