Register
A password will be e-mailed to you.

Forskere har brugt kamera fælder til at overvåge sibiriske tigre i Lazovsky State Nature Reserve i Primorje i den østlige provins Sikhote Alin tæt på det japanske hav, i omkring fem år.

Normalt viser billederne almindelige vildtarter fra omårdet som fx sikahjorte og en sjældent gang imellem en tiger der passere. Så forskerne fik noget af et chok da billederne fra kameraet blev gennemset og de vidste noget radikalt anderledes. Nemlig en kongeørn (Aquila chrysaetos) som angriber en ung sikahind (Cervus nippon)

Jeg så kroppen af hjorten, da jeg nærmede mig kamera fælden under en rutinemæssig kontrol, for at udskifte hukommelseskort og batterier, men noget føltes forkert. Der var ingen store kødædende spor i sneen, og det så ud som om hjorten havde løbet, stoppet op og så faldet død om” siger ledende forfatter Dr. Linda Kerley fra Zoological Society of London, som leder kameraet projektet. “Det var først efter vi kom tilbage til lejren, jeg kontrolleres billederne fra kameraet og fik stykket det hele sammen. Jeg kunne ikke tro, hvad jeg så“.

Den videnskabelige litteratur er fuld af referencer af angreb fra kongeørne på forskellige dyr fra hele verden, alt fra kaniner til prærieulve og hjorte. Det mest opsigtsvækkende er en rekord fra Norge i 2004, hvor en kongeørn slog ned og bortførte en lille (omkring 3 kg) brun bjørneunge” siger Dr. Jonathan Slaght fra Wildlife Conservation Society.

Forskerne understreger, at kongeørne ikke regelmæssigt angriber hjortevildt, og at der er ingen beviser for at sådanne angreb har indflydelse på bestanden af hjortevildt i området. Dr. Kerley siger ”Jeg har vurderet dødsårsager i Rusland i 18 år på hjortevildt og det er første gang jeg ser noget lignende“.

Kongeørn angriber sikahind

Foto og copyright ZSL

Kongeørn slår sikahjort ihjel

Foto og copyright ZSL

Kongeørn angriber sikahjort

Foto og copyright ZSL

Resterne af sikahind efter kongeørn angreb

Foto og copyright ZSL

ZSL
Zoological Society of London (ZSL) blev grundlagt i 1826, og er en velgørende international organisation med fokus på videnskab, bevaring og uddannelse, hvis mission er at fremme og opnå en verdensomspændende bevarelse af dyr og deres levesteder. Dette er bl.a. muligt gennem aktive bevarelse projekter i mere end 50 lande, og deres to zoologiske haver, ZSL London Zoo og ZSL Whipsnade Zoo. Se mere på www.zsl.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.