Register
A password will be e-mailed to you.
Odder Foto Henning Leweke

En trafikdrabt odder (Lutra lutra) fra Vestfyn vidner om at odderen er sandsynligvis er genindvandret til Fyn. Foto Henning Leweke, Flickr.

Kort før jul blev der fundet en død odder på Vestfyn ved Gamborg.

Meget tyder på at odderen er på vej tilbage til den fynske natur efter at have været betragtet som det mest truede pattedyr i Danmark tilbage i 1980’erne. I 1986 var der kun få hundrede oddere tilbage i landet, men en forvaltningsplan fra 1996 for genopretning af bestanden har fået den til at komme sig. Odderen findes i dag i hele Jylland, på Vestsjælland og på Fyn.

DNA-analyser af to ekskrementer indsamlet i 2012 ved Odense Å og på Sydøstfyn viser, at ekskrementerne stammer fra odder. Det første sikre tegn på at odderen er tilbage på Fyn var fundet af en trafikdræbt odder i 2007. Før det skal vi helt tilbage til 1979, hvor en hunodder blev fundet druknet i en fiskeruse i Odense Fjord.

Odderen har været fredet i Danmarks siden 1967.

Odderen er beskyttet af EF-habitatdirektivet Bilag II fra 1992, og det forpligter medlemslandene til at beskytte arten gennem udpegning af såkaldte ”EF-habitatområder”. Ud over odderen, er den spættede sæl, gråsæl og marsvinet beskyttes af direktivet.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj