Register
A password will be e-mailed to you.

Min første weekend med jagt

Gæs i himlen

Gæs i himlen. Arkiv foto NPB

Dagen er fredag d. 19/9, og jeg skal i denne weekend på jagt for første gang. Vejrudsigterne har været svingende, men nu siger de svag vind og let skyet, altså ikke voldsomt ideelt vejr til trækjagt på gæs. Jeg har fået lov til at gå på jagt på et stykke eng i det sydlige Thy, hos en rar mand, der ikke selv får stået tidligt op. Jeg havde dog sørget for, at finde en erfaren jæger, der kunne hjælpe mig med starten, og samtidig også kunne få lov til, at komme med på dette stykke jagt.

Klokken 20 bimler min mobil – Det er min erfarne jægerkammerat, der fortæller, at han synes vi skal droppe det denne weekend, da vejrudsigterne ikke er gode nok, til at køre en time hver vej til jagten. Det er jeg selvfølgelig ret træt af, så jeg ringer straks til min nabo, og klager min nød. Han skal heldigvis alligevel af sted på træk lørdag morgen, og vil da altid gerne have lidt selskab. Så alle mine forberedelser var alligevel ikke helt forgæves, og jeg går i seng med sommerfugle (gæs) i maven.

Klokken 4:50 ringer mit vækkeur, og jeg gnider søvnen ud af øjnene. Tasken er heldigvis pakket, så jeg behøver kun at brygge mig en kop kaffe, og spise et par rugbrødsmadder. Klokken 5:30 banker naboen på døren, og hastigt går det nu af sted mod min første jagt. Vi hyggesnakker i bilen, og pludselig holder vi på marken. Hunden er helt vild, da vi lukker den ud af bilen, den er fuldstændig klar på, hvad det er vi skal. Vi går over engen, og kan begynde at skimte vores destination – En lille halvø, der ligger lidt ude i fjorden. Der bliver smidt nogle lokkeænder ud, og vi sætter os helt ude på tangen, i håbet om, at der vil komme et par ænder, og slå på vores lokkere. Ænderne viser sig dog ikke, og da klokken når solopgang, bevæger vi os ind i de høje siv, og venter på gæssene. Der sidder en flok på omkring 500 gæs ca. 200 meter til højre for os, og vi holder godt øje med dem. Vi bliver dog vækket brat, da der kommer et lille træk på 5 gæs flyvende i 35 meters højde over os. Næste gang er vi dog lidt mere klar, og da der kommer 10 gæs i 20 meters højde, høres vores skud i det fjerne. Vi brugte begge to, begge vores løb, men gæssene fløj ufortrødent videre. Vi undrer os meget over det, men håber bare på at vi ikke anskød dem. Vi ser flere gæs ligge i det fjerne på fjorden, men de vil ikke ind over os. Næste træk der kommer mod os, skyder vi også begge til, men endnu engang viser ingen af gæssene skudtegn. Vi begynder at tvivle på vores egne evner, men håber på, at vi kommer til at se forbedringer. Det sidste træk vi ser, kommer ind over os i 15 meters højde. Vi holder begge to, mod den yderste gås til venstre, skyder næsten synkront, og endelig viser gåsen skudtegn. Vi skyder synkront et fangstskud mod den, og hører haglene rammer gåsen. Vi forventer begge to at høre et plask, fra gåsen der rammer fjorden, men dette sker dog ikke: Den drejer fra resten af trækket, og vender bare snuden ud over fjorden igen. Denne gås ser vi aldrig igen, og vores selvtillid er helt i bund. Vi kører hjem, og i bilen er vi begge rimeligt stille.

Jeg prøver dog på ikke at miste modet, og ringer til den søde mand, jeg skulle have været på jagt hos. Han giver mig lov til, at tage af sted alligevel, på trods af manglen på en erfaren jæger. Så efter en tidlig aftensmad, fylder jeg bilen med alt jagtgrejet + et telt, og er klar til et aftentræk + morgentrækket dagen efter. Vinden er taget til i løbet af dagen, og der er hvide skumtoppe på søen. Han har lagt en masse lokkeænder ved bredden, så jeg går straks ud i søen, og får placeret lokkerne. Allerede efter 10 minutter, er jeg dog nødt til, at tage dem ind igen. Der er for lidt vægt på lokkerne, så de er allerede drevet ind i sivene, og denne tendens ser ud til at fortsætte. Så jeg lægger dem oppe på land, og sætter mig i skjul mellem sivene. Søen er dog død denne aften, og jeg hverken ser, eller hører, en eneste fugl. Da skydetiden er slut, lægger jeg mig i teltet, og forklarer situationen, til ejeren af stykket. Jeg sætter vækkeuret og falder hurtigt i søvn.

Da jeg vågner næste morgen, kan jeg se, at der er lyst uden for teltet. Jeg tjekker hurtigt klokken, der allerede er 8:10. Jeg havde sat mit vækkeur til klokken 6, men desværre ikke hørt det. Der er ingen fugle i sigte, så jeg pakker bedrøvet mit telt sammen, og stikker snuden hjemad. Da jeg kommer hjem, får jeg en venlig besked fra ejeren af jagten, hvor han spørger om jeg sov godt? Han havde været forbi med kaffe klokken 7:30, men kørte hjem igen, da han hørte min sagte snorken fra teltet.

Dette var så resultatet af min første weekend med jagt: 4 missere, 1 anskudt gås og et spildt morgentræk.

jagthistorie konkurrence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj