Register
A password will be e-mailed to you.

Mårhund invasiv art

Mårhunden (Nyctereutes procyonoides) tilhører kategorien invasive dyrearter i Danmark. Før 1995 findes der kun én observation af mårhund i Danmark. I perioden 1995 til 2003 er der registreret 25 mårhunde mens der i perioden 2008 til 2010 er registreret 91 mårhunde. Dette er en stigning på hele 364% på en relativ kort årrække. Lad os ikke håbe denne eksplosive udvikling fortsætter. Alle ovenstående registreringer af mårhund har fundet sted i Jylland.

Observationer af mårhund Danmarks kort

Kortet findes på Naturstyrelsen.dk hjemmeside og er et interaktivt kort, hvor det er muligt at se alle invasive dyrearter i Danmark.

Regeringen er kommet med en indsatsplan mod mårhund i Danmark. Læs evt. mere om mårhunden her.

Hvorfor er mårhunden en trussel?

Mårhunden vil være i stand til at udkonkurrere andre hjemmehørende rovdyr, idet den er i stand til at udøve flere forskellige jagtformer og ikke få specifikke, her skal nævnes at mårhunden er en god svømmer og kan bevæge sig over store afstande til vands og derudover er den en glimrende klatre.  Dette kan have en stor indflydelse på fuglelivet og mindre pattedyr, da vi i dag i Danmark ikke har et rovdyr, som mestre begge disse discipliner.

Mårhunden kan endvidere være bærer af en bestemt type bændelorm, som kan være farlig for mennesker. Denne type bændelorm kan i værste tilfælde overføres til mennesker via mårhundens ekskrementer på fx svampe, bær og lignende som plukkes i naturen.

Hvordan ser en mårhund ud?

Mårhunden minder meget om en vaskebjørn og har nogenlunde samme størrelse som en ræv dog med kortere ben og hale. Den vejer ca. 4 til 9 kg og bliver ca. 60 cm lang og ca. 40-50 cm høj.
Mårhunden har en busket hale, små runde ører, en spids snude og sort masketegninger i ansigtet som dækker kinder og øjne og fortsætter et stykke ned på brystet. Pelsens farve kan variere fra gul til grå til rødlig og er typisk mørk, gråstrippet eller sort på ryg, skulder, ved halen samt på maven og benene.

De korte ben gør ikke mårhunden til en god løber men den er en fortræffelig svømmer og klatre godt.

mårhund invasiv art Danmark

Spor af mårhund

Mårhundens spor kan minde lidt om spor fra ræv og hund. Dog har mårhundens spor karateriske tæer og mere ovale trædepudder.

Spor af mårhund

Mårhundens biotop

Mårhundens foretrækker fugtige biotoper med undervegetation som skov og gerne tæt på vand. Den er også god til at tilpasse sig andre biotop typer og generelt passer mårhunden godt til det danske klima.

Mårhunden spiser stort set af alt lige fra insekter, frugter, padder, krebs, fugle og ådsler.

Mårhundens levesteder

Måhunden er primært et natdyr. Den lever typisk i gamle ræve- eller grævlingegrave men kan sagtens leve i halmstakke, hule træer, gamle træstolper, under sommerhuse eller i tæt skov med kraftig undervegetation. Mårhunden er i stand til selv at grave sin grav, men gør det oftest ikke.

Mårhundens liv

Mårhunden er monogam og er derfor sammen med den samme mage hele livet. De bliver typisk omkring 4 til 5 år i naturen. Parringssæsonen er fra februar til april og efter ca. 9 uger fødes et kuld mårhunde hvalpe på ca. 6-10 stk.

Hvalpene forlader de voksne mårhunde og søger efter deres eget territorium i september eller oktober måned. Hvalpene kan bevæge sig over store afstande og op til ca. 20 km fra fødestedet. Mårhunden er kønsmoden i en alder af 8-10 måneder.
Mårhunden vil derfor være i stand til på relativt kort tid, at sprede sig ud over store områder og etablere en fast bestand. Som følge heraf vil bestanden være meget svær at holde nede/bekæmpe, hvis der først er etableret en fast bestand af mårhund i Danmark.

Jagttid på mårhund

Der er i de nye jagttider indført jagttid på mårhund fra 1. september til 31. januar. Det betyder at mårhunden og andre invasive arter må nedlægges på jagt uden forudgående aftale med lodsejer, derudover må ungjægere mellem 16 og 18 år også deltage i jagten på mårhunden. (Regulering af skadevoldende vildt kræver personen er fyldt 18 pr).

Derudover er det tilladt at regulere mårhund hele året og uden for jagttiden efter gældende regler for bekæmpelse af skadevoldende vildt jf. Bekendtgørelsen om vildtskader §8.  Denne regulering kræver ikke forudgående tilladelse fra Naturstyrelsen.

Endvidere kan grundejeren have pligt til at regulere mårhunden/invasive arter jf. Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning §38. Dette finder typisk anvendelse i situationer, hvor mårhunden udøver skade og grundejeren ikke griber ind. Se mere herom under jagtlovgivning.

Kun sammen kan vi bekæmpe mårhunden! Det kræver samarbejde og åbenhed mellem forskellige interesse organisationer, herunder alle danske jægere samt borgere og myndigheder. Skal det lykkes må vi alle arbejde mod samme mål.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

28 Responses

  1. Louise

    Lærerig artikel!
    (Men få styr på nutids r’ene, det ville klæde en informationsartikel at have grammatikken i orden)

    Svar
  2. Joergen Skoedt Pedersen

    Har set en mårhund, formentlig en hvalp, da den kom meget tæt på, 4 m., i Lokkenborg plantage mellem Smedebæk og Ejstrupholm, tirsdag den 25.sept. 2018 kl. 10.30.

    Svar
  3. lajla andersen

    Min far har flere nætter hørt lyden af noget han mener er en mårhund. Kan godt se der er lagt et link på med lyde, men er det virkeligt det eneste der findes. Man skal betale for at høre det så vidt jeg kan se, Vi er meget interesserede i at finde ud af om det er mårhunden eller noget andet der er her, da vi har fjerkræ i løsdrift

    Svar
  4. John Møller

    Har set en del mårhunde i det Sønderjyske, mest trafikdrabte, plus at der en nat løb en ud foran min bil, som jeg ikke kunne undgå.
    Jeg kommer fra Nordjylland og har ellers aldrig set sådan en fyr i naturen før.

    Svar
  5. Benedikte

    Hej ! Jeg har i går nat set en mårhund rende rundt i min genbos have. Jeg bor i udkanten af Aalborg tæt på noget der hedder Øster Ådalen. Jeg vil lige høre om andre skulle have set en mårhund tæt på Aalborg. Der er ingen tvivl, jeg troede først det var en langhåret kat eller en vaskebjørn, men da den kom tættere på vores hus var jeg ikke i tvivl, det var en mårhund.

    Svar
  6. Kaare Krause

    I har nu næsten udryddet rævene også har mårhunden og ulven Ingen konkurrence, og rotterne er nu for alvor kommet op af kloakeren, vi har nu rotte plage så det batter, efter jægerne har næsten udryddet ræven, selv de ræve min hund, en finsk spids, og jeg har været gode venner med og som ikke fejlede noget, er blevet udryddet, man fanger dem i fælder også i yngletiden, selv når en rævemor går i fælden og ungerne står og hyler, skyder man både moderen og ungerne, man er fuldstændig skydegal, man fanger unger i rævegravene med snare og hiver ungerne op af huller og afliver dem, nu skal vi rigtig udrydde tæven, for den tager alt det vildt vi skal skyde, og det Gør tæven bestemt ikke, den tager de syge og svage dyr, så vildt bestanden bliver holdt sund og sygdomsfri, man er fuldstændig syg skydegal, de åndsvage jægere, og der er ingen der skal bilde mig ind, at en jæger lader en ulv være, vis han ser en, han skyder den prompte med det samme, jeg ved at landmænd der har dyrebesætning, udtaler at de vil skyde ulven øjeblikkelig, den skal ikke leve af hans dyr, de gør det samme med rævene, det siges at naturstyrelsen har sat muntjak hjorte ud, som foder til ulvene, så de holder sig væk fra husdyrene, en ganske god ide, men ikke gennem tænkt, for sådan en lille kinesisk satan yngler hele året og vil også gå på landmandens afgrøder også har man skabt et nyt problem, men så har jægerne da rigeligt at skyde når muntjak hjorte bestanden kommer op at køre for alvor, hvad mårhund angår, så er det allerede for sent at holde den nede, den er nu også på ørerne, både på Fyn og Sjælland, og den er god grund til at holde nede, for den er så agrasiv at den sagtens kan finde på at tage folks mindre hunde, vi har eksempler på, at folk har sluppet deres lille hund som aldrig løber, men 2 min. efter bare er væk for altid, så hvad der har taget dem vides ikke, men et rovdyr er det.
    Om der er ulv på Sjælland ved man ikke, for man har ikke observeret nogen, men der er nedlagt hjorte i Dyrehaven som har fået bidt hele hovedet af og det går en tamhund ikke, den vil skambide dyret så hvilke rovdyr det så er kan man jo kun gisne om.

    Svar
    • Dina

      Arrrghh en mårhund tager ikke folks hunde . Mårhunden er klog og et kærligt dyr , den spiser kun smådyr og ikke kun levende foder.

      Svar
  7. Christian Pedersen

    December D.23 Mårhunden er set på linievejen 4671 Strøby her til morgen
    Er der andre der har set noget til den ?

    Svar
  8. mogens kirkegaard christensen

    hej
    jeg mener at mårhunden er et skadedyr.
    hvor jeg bor får man 300,-prmårhund,mink,rødrev.

    mårhunden stammer fra rusland,hvor den blev opdrættet under 2 verdenskrig.til jakker til soldater.

    den har spredet sig til europa,den er meget stor smittebære
    den hører ikke hjemme i vores natur,derfor er det ganske fornuftig at udrydde den.

    Svar
  9. Karen Hesselbjerg

    Vi har diskuteret om mårhunden klatre i træer. Jeg mener den gør og at det er en af årsagerne til at den er en trusel for vores fugle.

    Svar
    • Nikolaj Brandt

      Hej Karen,

      Mårhunden er en god svømmer, hvorfor den er en trussel for vores vandfugle og derudover kan den også klatre i træer og ligeledes dette udgør en trussel for mange andre fuglearter.

      Mvh.
      Nikolaj

      Svar
      • John Ravn

        Hej Nikolaj

        Det er korrekt, at mårhunden er en glimrende svømmer. Derfor er den en trussel mod vore vade- og svømmefugle, idet den kan komme til steder hvor ræven ikke vil kunne komme.
        Men – mårhunden kan ikke klatre i træer – derimod vil vaskebjørnen kunne klare det

  10. Inger Fenger

    Jeg synes det er dyremishandling i allerhøjeste grad, at aflive mårhund, uden tanke for et evt kuld unger i reden, som dør af sult. I gør det ikke ordentligt.
    Andre steder eks. østtyskland viser nye undersøgelser, at der også er plads til mårhund i naturen.
    Hvor har vi lært ensidigt og for enhver pris at udrydde det, som vi tror er skadeligt for os, uden at vi måske ved det helt bestemt?
    At sætte gps på, at bruge alle midler for at udrydde mårhunde, synes for mig ganske afskyeligt.
    Er I sikre på, at I ved, hvad I gør? og er I sikre på, at det er den rigtige beslutning, for enhver pris at aflive på den måde, I gør?

    Svar
    • Keld Asmussen

      Mårhunden er smittebærer af en særdeles ubehagelig bændelorm, den kan være livsfarlig for os mennesker, vi kan komme i kontakt med denne orm for mårhundens afføring smitter videre til de svampe, bær og ukrudt som mange plukker i naturen, derfor er det en god idé at jage mårhunden.

      Svar
  11. Esben Pedersen

    Hej.

    Jeg løber ofte i Nordskoven ved Silkeborg, hvor der er konstateret Mårhunde. Har jeg nogen grund til at frygte Mårhunden, enten de er alene eller i flok.

    Svar
    • Niels Mortensen

      Hej Esben

      Du kan rolig løbe i Nordskoven uden at være nervøs eller frygte mårhunden. Mårhunden er et natdyr og den vil helt sikkert være mere bange for dig og stikke af, før du ser eller opdager den.

      Så fortsæt du blot med at løbe uden nogen frygt.

      /Niels

      Svar
  12. Liv Keshtkar

    Hej,

    Jeg har to observationer af Mårhund, i to af mine naboers haver, set to påfølgende dage. Dette er nu meldt til Naturstyrelsen. Men – hvad sker videre?

    Bor på Lolland, hvor der til nu ikke er set så mange Mårhunde – til nu. Kan mærke på min Golden Retriever at det er et bestemt område af haven der er meget interessant – og han er da også hoppet over hegnet til naboen og jagtet den ene… (Han er ikke opdraget til jagt…)

    Liv

    Svar
  13. Dorte Sørensen

    Min mand og jeg har talt en del om hvilke lyde en mårhund har.

    Svar
  14. en glad dyreelsker

    Jeg syntes da det er synd den nu ikke må leve, helt ærligt den er en del af vores natur og den må da også være nyttedyr på en eller anden måde.

    Svar
    • Svendsen

      Mårhunden er ikke hjemmehørende i den danske natur. 1 par mårhunde kan blive til 250 mårhunde på 3 år. De kan få op til 15 hvalpe om året. Da de er altædende vil alt jordrugende fugle forsvinde både på land samt på øer da de svømmer op til 5km uden problemer. I vores område ved skjernå har vi ikke set ællinger over 2-3 dage da de bliver ædt af mårhunde, Odder og fiskehejren gennem de sidste 5 år

      Svar
  15. Ann Møller Nielsen

    Hej!
    Ang. mårhund – til orientering for beboere/jægere i Gilleleje!

    Tirsdag d. 15/3 2011 ca. 19.45 var jeg på vej hjem i bil kørende ad Parkvej i Gilleleje hen mod lyskurven. Næsten ud for indkørslen på højre side til Grønnegade kom der pludselig på venstre fortov farende et dyr i stærkt løb hen mod krydset. Det lignede hverken en ræv (dem ser vi mange af), en meget stor, busket kat el. en hunderace (jeg har selv hund og kender mange racer). Ud fra den store “manke” ved hovedet tror jeg, det kan have været en mårhund. Den forsvandt straks efter ind i en have på venstre side.

    Svar
  16. Esben Pedersen

    Hej.

    Jeg løber ofte i Nordskoven ved Silkeborg, hvor der er konstateret Mårhunde. Har jeg nogen grund til at frygte Mårhunden, enten den/de er alene eller i flok.

    Svar
  17. Anne Dorte Rosenstand

    Det er med stor sorg at jeg kan bekræfte at Mårhunden er flyttet til Gilleleje – den er nu set 3 gange på gårdens arealer og vores hønsegård er rippet for alle levende væsner… Vi ville bare så gerne vide hvordan man kommer af med den hurtigst muligt – kan man få en jæger til at “stå vagt” og aflive skidet ???

    Svar
    • Nikolaj Brandt

      Hej Anne Dorte,

      Observationer af mårhund skal indrapporteres til Naturstyrelsen (www.naturstyrelsen.dk) og ellers kan du tage fat i vildtkonsulenten for Nordsjælland Niels Erik Worm og forklare ham om dine observationer. Han vil kunne hjælpe dig med at komme videre samt formegentlig kunne bekræfte om der er tale om mårhund.

      Niels Erik Worm kan kontaktes på tlf. 23 21 53 14 eller tlf. 72 54 31 94.

      Du kan evt. læse lidt mere her; http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Jagt/Vildtraad/Vildtkonsulenter/Nordsjaelland.htm

      Jeg håber det kan hjælpe dig videre.

      Hvis det bekræftes at der er tale om mårhund på Sjælland, så hører jeg meget gerne fra dig igen.

      Ha´en god dag og knæk og bræk.

      Mvh.

      Nikolaj

      Svar
      • Anne Dorte Rosenstand

        Hej Nikolaj

        Mange tak for svar – observationerne er rapporteret til Naturstyrelsen af både nabo og mig selv så de burde være opmærksom på at den er blevet set i området. Vi tager kontakt til Niels Erik Worm og håber han kan være behjælpelig.

        Venlig hilsen
        Anne Dorte

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj