Register
A password will be e-mailed to you.

Sådan laver du din egen vildtremise

Er dit jagt areal et gennemgangsstykke for vildtet i dit område, og savner du  at se vildtet trives på dit jagtareal? Så kan en vildtremise være løsningen på mange af problemerne med at holde vildtet hjemme. En vildtremise kan være en stor opgave der tager flere år og koster mange penge at etablere, hvilket kan få selv den mest garvede jæger til at opgive inden projektet forlader skrivebordet.
En billig og meget vildtvenlig løsning, der ikke koster jægeren eller jagtkonsortiet en formue og som samtidig giver et hurtigt paradis for al slags vildt, fra klovbærende til fuglevildt, er en remise af pil og poppel eventuelt kombineret med skovæble og æblerose.

Kom godt i gang

Vildtremissen begynder med at der laves en aftale med jagtudlejeren om placeringen af vildtremissen, samt størrelsen af denne. Efterfølgende får man udlejer eller en lokal landmand til at sprøjte arealet mod ukrudt hvorefter der pløjes og harves. Når arealet er klargjort vil du kunne plante dine pil og poppelstiklinger. Pil leveres i mange varianter og det er vigtigt at man bruger mindst 3 og gerne flere varianter. Grunden til at der bruges flere varianter, er for at beskytte din nye vildtremise mod sygdom, plantes der kun en variant er der stor risiko for at det bærende element i din vildtremise vil dø hvis der kommer sygdom i denne variant. Ved brug af flere vil det kun være den ene variant der dør, og dit vildt vil stadig have et område hvor deres gemmesteder og foder i form at ukrudtsfrø, blade og smådyr  vil være at finde. Fasaner, agerhøns og klovbærende vildt  stortrives i remiser af pil, poppel, æblerose og skovæble, denne kombination giver ly for vejr og vind, tillader solen at komme ind og giver tør jord til dit fuglevildt at støvbade i, samt gode gemmesteder i en truet situation.

Piil Poppel Skovæble Æblerose

Personligt bruger jeg 20 cm stiklinger som stikkes helt ned så kun 0,5 cm stikker over jorden. Begrundelsen for mit valg er at arealer der sprøjtes inden pløjning vil have en begrænset ukrudtsvækst, hvilket giver dig en stikling der på første år når en højde på mindst 2 meter. Efter første sæson (tidligst sidst i marts) klipper jeg hver 5. stikling ned til 30 cm over jorden, og det afklippede stykke smider jeg mellem stiklingerne, hvor de i liggende tilstand vil danne rod og vokse videre. Henover sommeren vil de afklippede pil blive blandet med ukrudt og højt græs,  og vil sammen med græsset give huler og en masse gemmesteder til dit fuglevildt, og samtidig kan din jagthund glæde sig med meget fuglevildt i remissen.

Vildtremise af pil, poppel, skovæble og æblerose

Mine remiser er bygget op med 7 varianter pil i det centrale område af remissen, blandet med spredte poppel. Poppeltræerne vil på 3 år nå en højde på 6 til 8 meter og dets vandrette sidegrene være det fortrukne sove sted for dine fasaner, mens dine pil vil give føde, adgang til støvbad, insekter og en masse sol inde i remisen. Omkring mine pil og poppel sætter jeg 2 rækker skovæble som er det fortrukne fødeemne for alt klovbærende vildt, de små sure grønne æbler holder langt hen på vinteren og kviste fra skovæble er en delikatesse for rådyr mv. når vinteren er på sit højeste. Til sidst slutter jeg af med 2 rækker æblerose hvilket gør din remise tæt og svært fremkommelig for rovdyr og dermed giver dit vildt den tryghed der skal til for at det vil blive i området selv under pres, hvilket igen giver gode afskydningsmuligheder og er et paradis for jagthunden.
Den helt store fordel med pil og poppel er at når bukken har fejet dør planten ikke, den starter forfra, og med en utrolig fart da den nu har et sundt og kraftigt rodnet. Jeg har klippet nogle kraftige pilestokke på ca 1,5 meter som jeg banker i jorden, bukken kan ikke lade være med at feje på disse, og derved skåner jeg en stor del af mine træer.
Bemærk at du efter første vækstsæson kan klippe uanede mængder af pil og poppel stiklinger til at efterplante med eller plante andre steder på dit jagtareal.

Råd og vejledning

På jagtoasen.com kan du finde ansøgningsmuligheder til vildtplanter og gennem jagttegnsordningen kan du søge om tilskud på 27 forskellige vildtplanter heriblandt æblerose og skovæble, der gives 80% tilskud af planternes pris, hvilket jeg har brugt meget i forbindelse med etableringen af vores jagtareal, det er første sorterings planter, der leveres af professionelle producenter. Ved køb af ca. 1.200 planter vil det koste dig omkring 700 kr. resten betaler jagttegnsordningen.
Pil og poppel kan der ikke søges tilskud til, men disse koster omkring 3 til 5 kr pr stikling i 1 sortering jeg vil personligt anbefale at du kun bruger 1 sortering, da 2 og 3 sortering vil give dig mange døde planter allerede det første år.

Hvis du ønsker yderligere råd og vejledning omkring vildtremiser eller i forbindelse med ansøgninger, så kontakt jagtoasen på tlf. +45 2963 0444 eller på e-mail torben@jagtoasen.com. Du kan forvente svar indenfor max 6 timer.

4 Responses

    • Palle Riishøj

      Hej Nikolaj

      Jeg er meget glad for skitsen og vil bruge den, lige så snart jeg kan komme i jorden. Jeg har allerede sat noget pil i flere rækker rundt om på jorden, og kan se at det er især bukken glad for. Tak for interessant læsning.

      God jul

      mv.
      Palle

      Svar
  1. Torben Jensen

    Hej Palle

    Mine remisser laver jeg mellem 300 og 1000 kvm, og sådan lige ud fra vores remisser er den på 300 lige så tit besøgt som den på 1000 kvm, den eneste foskel er at råvildtet bliver natten over i de remisser vi har lavet på omkring de 1000 kvm, af det udleder jeg at råvildtet føler sig mere trykke i de store remisser, og dog igen, vores de 2 store remisser er sat 1 år før de 4 små vi har lavet.

    Mht tegning, så skal jeg få mine ekspert på dette område til at lave en tegning vi kan ligge op på jaegernesmagasin.dk og på vores nye debatforum på jagtoasen.com.
    Opbygningen å vores de 2 store remisser er ca 100 kvm i midten kun plantet med poppel, derefter blandet alle vores pilestiklinger, alt fra gråpil til buskede pil, for at få størst mulig spredning af de 7 varianter vi har valgt at bruge, disse er plantet i rækker udenom poppel stykket, derefter har vi plantet 2 række skovæbler som foder til hjortevildtet, alt klovbærende vildt elsker de små sure grønne æbler, og nye skud på skovæble, det er slik for dem, og til sidst har vi plantet 2 rækker æbleroser, hvilket gør remissen næste uhyggelig at trænge ind i, hvilket er det der gør at råvildtet vil ligge i de remisser, de føler sig trykke under hele opholdet, hvilket i jagt øjemed gør at de ikke stikker af inden man når frem til remissen, som det sidste nye har vi i år sat majs, jordskokker, fodermarvkål og havre på siderne af remissen, en side til hver sort, for at gøre remisserne endnu mere atraktive, vi oplevede i vinter at bestanden af råvildt, fasaner og agerhøns steg betydeligt, og vi derfor var nede at fylde vores tønder inde i poppelstykket hver 3 dag, vi har derfor valgt at sætte foderafgrøder omkring dem og samtidig har vi 4 tønde i hver remisse.
    Ønsker du det uddybet yderligere, kan du kontakte mig via jagtblog eller min mail tj@jagtoasen.com

    Svar
  2. Palle Riishøj

    God og informative oplysninger – er selv gået igang med at plante pil til vildtet. Har næsten lige sat dem og de er allerede blevet fejet på og bliver flittigt spist. Spørgsmål: Hvad er efter din mening det mest optimale størrelse på en remisse. Har du evt. en lille tegning af, hvorledes den kan se ud ! Hilsen
    Palle Riishøj
    2211 4402

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj