Register
A password will be e-mailed to you.

I maj har foråret rigtigt bidt sig fast. De sidste trækfugle er så småt ankommet og hos flere dyr begynder næste generation at se dagens lys. Dette gælder blandt andet for rævens hvalpe, som nu kan ses uden for graven.

Rævehvalpe fødes i marts

De fleste rævehvalpe fødes i marts, enkelte lidt tidligere og lidt senere. Den første tid har de tilbragt i tryghed i rævegraven, hvor de har diet og søgt varme hos tæven, som har brugt det meste af sin tid sammen med dem. Hanrævens rolle i yngelplejen på dette tidspunkt er lidt usikker, men undersøgelser peger på, at han i denne periode bringer føde hjem til tæven. Når hvalpene er omkring en måned gamle begynder de så småt at indtage halvfordøjet fast føde, som tæven gylper op til dem. Samtidig begynder de så småt at bevæge sig uden for gravens trygge og velkendte rammer.

Rævehvalpe i maj

Her i maj vil de fleste rævehvalpe være omkring otte uger gamle, de har fået deres mælketænder og lever udelukkende af føde, som deres forældre bringer til dem. Hvalpene er så småt også ved at ligne rigtige ræve, da de er så småt får rødlige dækhår lige som de voksne.
Når man finder en rævegrav på denne tid, hvor hvalpene er begyndt at være oppe, er man ofte ikke i tvivl om at der er hvalpe. Ligesom andre unger, sætter de nemlig deres umiskendelige præg på omgivelserne, der vil være præg af heftig legeaktivitet med spor og nedtrampet vegetation til følge samt spredte rester af de byttedyr, som deres forældre bringer hjem til dem. Hvis man er heldig, kan man også observere hvalpene lege uden for graven. Selv om tæveræven er begyndt at forlade hvalpene i perioder, er hun meget opmærksom på deres ve og vel, og hvis hun fornemmer forstyrrelse, vil hun ofte flytte hvalpene til en anden grav.

I slutningen af maj, begynder hvalpene så småt at strejfe rundt på egen hånd, og de begynder også at søge efter deres egen føde. Hvalpene er stadig meget afhængige af deres forældre. Det er en dejlig livsbekræftende oplevelse at se et kuld rævehvalpe lege, og ligheden mellem dem og et kuld hundehvalpe er slående.

Et kuld rævehvalpe

Et kuld rævehvalpe ligger oftest mellem 4-8 hvalpe. Der findes dog eksempler på kuld helt op til 12 hvalpe, men generelt er kuld over 10 hvalpe meget sjældne. Undersøgelser tyder på, at i gennemsnit er ca. 4 hvalpe per kuld, som når at blive kønsmodne. Dødelig blandt de unge ræve er høj, og man vurderer at op i mod 75 % af det årlige jagtudbytte udgøres af unge ræve.

Artiklen er skrevet af Lene Midtgaard (lmi@jaegerne.dk), markvildtrådgiver.

Kilde og med tilladelse: “Nyt om markvildt” fra Markvildt.dk

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj