Register
A password will be e-mailed to you.
ulve_i_danmark_foto_robert_dewar_0

DNA-prøver er blevet undersøgt og individbestemt, og der tegner sig et billede af, at der er eller har været 12 ulve i Jylland.. Foto Robert Dewar, Flickr

I løbet af 2013 har Naturstyrelsen indsendt en lang række DNA-spor i form af indsamlet spyt fra bidmærker på døde dyr og dyreekskrementer til analyse hos DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Hvor de første resultater blot gav svar på, om der var tale om hund, kat, ræv eller ulv, så er der nu lavet nye analyser, der viser hver enkelt ulvs DNA-profil, og dermed kan man skelne de fundne ulve fra hinanden og også kønsbestemme dem.

Det viser sig nu, at indsendte prøver, som Naturstyrelsens ulvekonsulenter i Jylland har indsamlet, viser spor af sammenlagt seks forskellige hanulve. Prøverne er indsamlet så forskellige steder som Øbjerg/Toftlund i Sønderjylland, Børkop ved Vejle Fjord og Ålbæk i Salling syd for Limfjorden.

Dertil kommer en række prøver, som er indsamlet af private og Naturhistorisk Museum, Aarhus, og efterfølgende er prøverne blevet analyseret af DCE.

Dermed kommer det samlede antal op på i alt 11 hanulve, der er eller har været i det jyske – og med den døde Thy-ulv er det samlede antal ulve, der med sikkerhed har været i Danmark, 12 hanulve.

Ulve strejfer vidt omkring

Jeg hæfter mig ved, at fem af de nye ulve ikke kan findes i den tyske database, som er yderst fyldestgørende. En foreløbig analyse lavet i samarbejde med Senckenberg Instituttet i Frankfurt skulle ifølge DCE give et fingerpeg om, at de nye ulve stammer fra det nordøstlige Polen eller Baltikum, og så har de altså tilbagelagt over 1000 kilometer for at komme en tur til Danmark” siger biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen.

Han fortsætter: “Ulve strejfer væk fra flokken, allerede når de er 1-2 år gamle. Så skal de ud for at finde en mage og et territorium, hvor de kan yngle. Der er stadig ikke én eneste DNA-prøve, som har vist tegn på en hunulv, så hanulvene har tilsyneladende strejfet rundt i Jylland uden at finde en mage. Vi holder øje med, hvornår vi ser det første ulvekobbel på dansk jord. For er der en hanulv, så kommer der sikkert også en hunulv før eller siden“.

Kilde: Naturstyrelsen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj