Register
A password will be e-mailed to you.

DTU Veterinærinstituttet begyndte i september 2011 en overvågning for parasitten Echinococcus multilocularis også kendt som rævens dværgbændelorm. Denne parasit kan smitte til både kældedyr og mennesker. På blot det halvandet år er 679 rovdyr blevet undersøgt for parasitten, hveraf 546 ræve, 129 mårhunde, 3 grævlinge samt den berømte ulv fra Nationalpark Thy.

Nu er parasitten fundet i fire Sønderjyske ræve i området omkring Højer, som ligger vest for Tønder nær grænsen til Tyskland. Der er i alt undersøgt 13 ræve fra dette område. Første gang parasitten blev opdaget i området var i april 2012 i en enkel ræv og nu er dværgbændelormen så konstateret i yderligere 3 ræve.

Dværgbændelorm i Danmark

Det er ikke første gang at rævens dværgbændelorm konstateres i Danmark. I 2000 blev der fundet 3 ræve ud af en undersøgelse på 340 ræve fra Københavns området – der indgik i alt 1040 danske ræve i den undersøgelse, og i 2005 blev dværgbændelormen fundet i en kat.

Rævens dværgbændelorm er konstateret i Europa, Japan og Alaska. Ræve og andre rovdyr, herunder hunde, smittes ved at spise mus og gnavere, men da ormen kun 1-3 millimeter er den ikke umiddelbar synlig i afføringen, som vi kender det fra hundeorm.

Overvågning for rævens dværgbændelorm i de vilde danske rovdyr fortsætter foreløbigt indtil udgangen af 2013.

Dværgbændelormens livscyklus

raevens_dvaergbaendelorm_foto_mohammad_nafi_solaiman_al-sabi_dtu_veterinaerinstituttet

Rævens dværgbændelorm – Echinococcus multilocularis.
Foto: Mohammad Nafi Solaiman Al-Sabi/DTU Veterinærinstituttet

Rævens dværgbændelorm behøver to værter for at gennemfører sin livscyklus: En hovedvært og en mellemvært. Det voksne stadium af bændelormen findes i tarmen hos hovedværter (primært ræve, men også hunde, katte og mårhunde er mulig hovedværter), hvor der kan findes tusinder af disse bændelorme uden værtsdyret påvirkes af dem. Bændelormens æg udskilles via hovedværtens afføring og når disse æg optages af mellemværten (normalt en gnaver) klækker de i tarmen, hvorefter larven trænger igennem tarmvæggen og føres med blodet til leveren. Her etablerer larven sig, modnes og vokser til cyster, der deler sig ved knopskydning, invaderer levervævet og kan spredes til andre væv.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Hunde i Tønder Kommune

Fødevarestyrelsen anbefaler at hunde fra Tønder Kommune og området, hvor dværgbændelormen er konstateret regelmæssigt behandles mod orm.

Sådanne områder med høj lokal forekomst er også kendt fra udlandet og udgør en særlig smitterisiko for kæledyr og mennesker. Risikoen er lille, men dyrlæger og læger bør være opmærksomme på muligheden for smitte med rævens dværgbændelorm,” siger seniorforsker i parasitologi Heidi L. Enemark ved DTU Veterinærinstituttet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.