Register
A password will be e-mailed to you.
Færre anskydninger

Naturstyrelsen kører en ny kampagne “Færre anskydninger – tak” for igen at bringe fokus på emnet. Læs mere om, hvordan anskydningstallene har udviklet sig de sidste 20 år. Foto Logo fra Naturstyrelsen

Naturstyrelsen har iværksat en ny kampagne under navnet “Færre anskydninger – tak”. Erfaringerne fra Naturstyrelsen viser, at det har en positiv effekt at informere og gennemføre kampagner omkring anskydningsproblemet. Antallet af eddefugle, kortnæbbede gæs og ræve med hagl i kroppen faldt efter anskydningskampagnen i 1997, og siden blev arterne intensivt monitereret i perioden 1998-2005 og igen fra 2008-2011.

Her var der en positiv udvikling i antallet af anskudte ræve og edderfugle, hvorimod der var indikeringer på at antallet af anskudte kortnæbbede gæs steg i den sidste periode.

De seneste tal fra 2011 viser imidlertidigt at antallet af kortnæbbede gæs med hagl er steget til 25%, mens den postive tendens for ræve og edderfugle er stoppet.

Download Naturstyrelsen kampagnebrochure

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”1046″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”style”:”width: 106px; height: 150px; “,”typeof”:”foaf:Image”}}]]

Kortnæbbede gæs

I perioden 1990-1996 havde 36% af de ældre gæs (> 1 år) hagl i kroppen, men dette faldt til 18% i 2005, men steg igen i 2009 og 2011 til henholdsvis 22,2% og 22,8%. Der er dog stadig tale om et markent fald i forholdet til 1990-1996 tallene.

Jagtudbyttet på kortnæbbede gæs lå i perioden 1990-2007 på ca. 1.800-2.800 stk. og siden er jagtudbyttet steget til 12.200 individer i jagtsæsonen 2010/2011.

Eddefugle

Vildtudbyttet for edderfugle i perioden 1990-2010 fremgår af grafen herunder.

Vildtudbytte edderfugl

Ræve

Vildtudbyttet for ræve i perioden 1990-2010 fremgår af grafen herunder.

Vildtudbytte ræve

Hvad kan du gøre for at mindste antallet af anskydninger?

Selvom om vi gerne vil have en anskydningsprocent på 0, så er det desværre ikke praktisk muligt, men der er flere ting du bør være opmærksom på, inden du skyder.

  • Foretag korrekt afstandsvurdering
  • Vær bevidst om dine skydefærdigheder
  • Træn dine skydefærdigheder, så du forebygger anskydninger
  • Rådgiv og hjælp andre jægere til at nedbringe antallet af anskydninger
  • Forsøg kun med dublé, hvis chancen er oplagt
  • Dubler aldrig råvildt med hagl
  • Dit forbrug af patroner bør ikke overstige tre per nedlagt stykke flyvende vildt og to per stykke løbende vildt ved haglbøssejagt
  • Tænk dig om, før du trykker på aftrækkeren
  • Skyd kun, når der er en god chance for at ramme
  • Udvis god moral og ansvarlighed

Maksimale skudafstande

De anbefalede maksimale skudsafstande, jf. nedenstående tabel, er vurderet ud fra en gunstig situation, hvor vildtet er i bevægelse og i sideskud. I andre situationer skal afstanden minineres.

Vildtart Max skudafstand
Råvildt 20 meter
Ræv og gås 25 meter
Øvrige arter 30 meter

 

One Response

  1. J.A.Jensen

    Jeg syntes det er rigtigt godt at der bliver sat fokus på anskydninger, en ting vi som jægere aldrig kommer helt udenom sker af og til. Jeg ville ønske at der kunne blive talt og fortalt mere åbent om det, både på jagterne og i almindelighed, jeg tror vi kunne lære rigtigt meget mere af hinanden.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj