Register
A password will be e-mailed to you.

En stærk Kronvildtbestand skal sikres gennem jægerhåndværk og -forstand.

Aldersfordelingen i den danske kronvildtbestand er ved at blive skæv. Der bliver skudt for mange unge kronhjorte, og ikke hinder og kalve, som det rettelig er nødvendigt at skyde, for at opretholde en homogen bestand.

Det viser ny rapport fra Aarhus Universitet, hvor forskere fra universitetet har undersøgt to bestande i Jylland. De har vist, at de danske kronhjorte dør for unge, så de ikke bliver gamle nok og opnår den fulde krops- og gevirstørrelse, og dermed ikke bliver en seriøs bejler til hinderne.

Det underliggende problem er, at krondyr færdes over så store afstande, at det bliver set som et trofæ af jægerne. Da de krydser mange jægere, vil der altid være nogen, der vil nedlægge dem.

Selvom kronvildtbestanden er større end før set, er fordelingen skæv, og det er her håndværket som jæger kommer ind. Selvom det kan være svært, ikke at skyde når man har chancen, bør man lade være, da man som jæger kan se, at dyret ikke er fuldvoksent.
Det er bedre at gå efter hinder og kalve, så bestanden bliver mere ligeligt fordelt i Danmark.

Undersøgelsen blev iværksat i 2008 af Aarhus Universitet i samarbejde med jægerforbundet og Naturstyrelsen, og skulle blandt andet kortlægge kronvildtbestandens køns- og aldersmæssige sammensætning.

Den 80 siders lange rapport kan læses via dette link, men en noget kortere sammenfatning kan læses her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj