Register
A password will be e-mailed to you.

Siden maj i år har fire personer i Danmark været ramt af Harepest efter flåtbid. Det er en sjælden sygdom der er dukket op til overfladen igen, det er ikke tit man ser den i Danmark, modsat Sverige, der har flere hundrede tilfælde hvert år.

Det er ofte folk der færdes meget i naturen, som fx jægere, der bides af flåter, så man skal altid være meget opmærksom, når man har været på gåtur.

Andre smittekilder end flåtbid kan være direkte fra en hare, fra inficeret overfladevand, eller støv. Smitte fra vildt sker oftest i jagtsæsonen, eller når man senere flår dyr, der har været frosset ned. Så husk at bruge handsker, når du flår en hare. Husk også at kigge efter små hvidlige pletter eller bylder på  lever, milt og lunger hos harer, da det kan være en indikation for, at haren har Harepest.Alle fire smittede udviklede de typiske symptomer på Harepest efter cirka otte dage, det være sig muskelsmerter, træthed og muskelsmerter, som er de mest almindelige. Behandling foretages med antibiotika, jo før kuren sættes ind, jo hurtigere bliver man rask igen.

harepest

Lever fra en hare smittet med harepest. Bemærk alle de hvide pletter. Foto DTU Veterinærinstituttet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj